BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 22. 19:00

Olyan pickupot készített a Tesla, amilyen csak a mesében van, hiszen állításuk szerint erősebb, mint a piacvezető modell, a Ford F-150, miközben le tudja gyorsulni a Porsche 911-est. Nem mellesleg úgy néz ki, mint egy ezüst piramis. Ha a gyártással nem lesznek problémák, óriási lehetőségeket nyithat az új modell az elektromos járművek úttörője előtt.

Az eddig csak a szedánok piacán érdekelt Tesla új szegmensbe szeretne belépni, ezt szolgálja a Cybertruck névre keresztelt modell. A hagyományos járművek kategóriájában kedvező számokat elérő gyártó szeretne még nagyobbat harapni a piaci tortából. A szedánok ugyanis nem a legkelendőbb modellek, a tengerentúlon a SUV-ok és a pickupok is sokkal jobb értékesítési számokat érnek el. Olyannyira, hogy a legkelendőbb autótípusok versengésében az USA-ban az első három helyen pickupokat találunk. Ha tehát a Tesla sikeres lesz ebben a típusban, az nagyot lendíthetne az autógyártó eredményességén.

Ennek érdekében mindent meg is tettek, így például extravagáns az új Tesla Cybertruck pickup, ami leginkább úgy néz ki, mintha egy sci-fi kelléke lenne. A szögletes formák miatt némileg piramisra emlékeztet a jármű alakja, amely számos újdonsággal rukkolt elő. Így például bivalyerős motort kapott, amely a Tesla bemutató videói szerint felülmúlja a kategória amerikai királyát, a Ford F-150-est is. Hasonló érdekesség, hogy 0-ról 60 mérföld/óra sebességre 2,9 másodperc alatt gyorsul fel, ami gyorsabb, mint az egyik legmenőbb sportautó, a Porsche 911-es.

A vártnál olcsóbbról indul

Érdemes kiemelni, hogy az árazás is csalogató, hiszen már 40 ezer dollár alatt is el lehet majd vinni. Ezt egyetlen motorral szerelik, és 400 kilométeres hatótávolságot ígér a Tesla. A közepes, kétmotoros verzió árlistáján 50 ezer dollár szerepel majd, 480 kilométeres távolságot tud egy töltéssel megtenni. A legdrágább kivitel 70 ezer dolláros lesz, három motorral szerelve, és 800 kilométeres hatótávolsággal. Míg az első változattal 3,4 tonnányi terhet lehet vontatni, addig a legdrágábban már 6,3 tonnát. A legdrágább változat esetében már az önvezető képességet is említették a bemutatón.

Belülről kifejezetten tágas a tér a beszámolók szerint, és a kocsiban természetesen ott van a megszokott Tesla vezérlőpult, amin keresztül elérhetők a navigációs és multimédiás szolgáltatások. Nem véletlen, hogy az iparági szakértők mind a külső, mind a belső dizájn láttán elégedetten csettintetek. Azt persze érdemes hozzátenni, hogy a bemutató egy kínos baki színesítette, a törhetetlennek hirdetett üveg ugyanis megadta magát, amikor a jó tulajdonságokat akarták szemléltetni az élő bemutatón, de a teszthez használt vasgolyó erősebbnek bizonyult a biztonsági üvegnél. A törhetetlen üveg mellett az ígéretek szerint a karosszéria golyóálló lesz. A Financial Timesnak nyilatkozó egyik elemző szerint a Tesla helyzetét az utóbbi időben sokan megkérdőjelezték, ez a jármű viszont igazi „game-changer” típus.

A nagy vetélytársak is jönnek az elektromos pickupokkal

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a Tesla gondjai egycsapásra megoldódtak volna, hiszen a társaságnál az egyik akkut probléma a gyártásszervezés. Hiába vannak kelendő modellek a kínálatban, ha nem tudják azokat kielégíteni, akkor értelemszerűen annak pénzügyi vonzata sem lesz. Márpedig a vállalat népautója, a Model 3 hiába kapott rekordszámú előrendelést, a társaság a szervezési problémák miatt képtelen volt legyártani és leszállítani a vevők által várt autókat. A Cybertruck esetében is ez az egyik komoly kockázati faktor, jelenleg ugyanis nem sokat lehet tudni a gyártásról, az előzetes információk szerint pedig csak 2021-ben fog kereskedelmi forgalomba kerülni. Addig viszont várhatóan a szektor régi motorosai is ott lesznek a piacon, a Ford például csütörtökön mutatta be az elektromos Match-E modellt (amely várhatóan a Mustang brand alatt jön majd ki), de a General Motors is dolgozik egy tisztán elektromos pickupon. Ráadásul az elemzők, a Ford modelljét is dicsérték, és úgy vélik, hogy ha a Fordhoz hasonlóan a régi, inkumbens autógyárak készek tanulni az úttörőktől, mint a Tesla, akkor a bejáratott vevőkör, finanszírozási- és értékesítési hálózat mind olyan érvek, amelyek mellettük szólnak, és amelyek révén nyeregben tudnak maradni a startupokkal szemben.

A Teslánál ugyanakkor azt hangoztatták, hogy végre eljutottak oda, hogy teljes portfóliójuk van nekik is, hiszen az alsó kategóriában ott a Model 3, a nagyobb szedánoknál az S, a sportos kocsik kedvelői pedig az X-et tudják választani. A korábban bemutatott, és hamarosan megjelenő Y révén a SUV, a Cybertruck révén pedig a pickupok között tudnak versenyezni. Szerintük a cég erőfeszítései a harmadik negyedéves számokban már tükröződtek, hiszen az túlszárnyalta az elemzői várakozásokat. Azt persze érdemes hozzátenni, hogy egy-egy jó negyedéve korábban is volt a Teslának, a gond az volt, hogy ezt rendre több gyengébb követte, amikor gőzerővel folyt a „pénz égetése”. Ez pedig továbbra is Damoklész kardjaként lebeg a Tesla felett, hiszen a fejlesztések, így a nemrég átadott kínai üzem, vagy a Berlin mellett épülő új európai gyár komoly tőkét igényelnek. Ha pedig nem pörög a tervek szerint az üzlet, akkor újabb tőkeemelésre lenne szükség, amit viszont a piac egyre kevésbé tolerál.

A Tesla részvények az utóbbi hetekben viszonylag jól teljesítettek, ennek köszönhetően az idei évben a részvény árfolyama 8 százalékkal nőtt, ez azonban a benchmarknak számító S&P 500-as index 24 százalékos száguldásától messze elmarad.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
hírlevél