1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az Európai Parlament fél másodpercben korlátozná a magas frekvenciájú kereskedésnek nevezett számítógépes ügylettípus ajánlatai közötti minimális időt, ami agyonvághatja ezt az üzletágat. Korlátoznának a németek, a kanadaiak és az ausztrálok is, a német pénzügyminiszter szerint viszont nem kéne átesni a ló másik oldalára és kiönteni a fürdővízzel együtt a gyereket is.

A másodperc tört része alatt döntéseket hozó és cselekvő számítógépes algoritmusokon alapuló nagy sebességű vagy magas frekvenciájú kereskedést (high speed trading vagy flash trading, németül Hochfrequenzhandel) szigorúbban kell szabályozni,hogy megakadályozzák az árfolyamok hirtelen kilengéseit. Az erről szóló törvényjavaslatról szerdán döntött a német kormány – írják német lapok a Reutersre hivatkozva.

A kereskedés felét is adhatják a számítógépek

A nagy sebességű kereskedés már legalább 2010 májusa, a „flash crash” óta szálka a szabályozók szemében, amikor is állítólag a számítógépek miatt esett rövid idő alatt hatalmasat az amerikai részvénypiac. A számítógépes algoritmusok a legkisebb árfolyamkülönbségeket is igyekeznek kihasználni, és milliszekundumok (az másodperc ezredrésze) alatt is rengeteg tőzsdei megbízást képesek leadni.

Az emberi kontroll hiánya azonban heves ármozgásokat idézhet elő, a számítógépek trendkövető taktikája ugyanis felerősíti a meginduló elmozdulásokat. Ezen kereskedési módszer különböző források szerint az USA-ban mintegy 65-70, Európában 40-45 százalékát adja a tőzsdei forgalomnak, Japánban 40, Ausztráliában 30 százalék ez az arány, a feltörekvő országokban alacsonyabb.

A német miniszter megvédi a tőzsdéket

Egy héttel korábban az szivárgott ki, hogy az Európai Parlament olyan irányelv elfogadására készül, amely 2014-től lépne életbe, és korlátozná ezt a kereskedési formát. A piaci szereplőket köteleznék arra, hogy ajánlataikat legalább 0,5 másodpercig fenntartsák a tőzsdei kerekedési rendszerekben, mert a mindössze másodperc töredékére berakott ajánlatok megzavarhatják a többi piaci szereplőt és számítógépet, leterhelik a tőzsdei infrastruktúrát és a számítógépes rendszereket. Ehhez képest viszont nem túl sok forgalmat generálnak, így a tőzsdéknek sem mindig tetszenek.

Az osztrák Witschaftsblatt hírügynökségekre hivatkozva azt írja, hogy a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble a témával kapcsolatban óvott a túlzásoktól. „Vigyáznunk kell, hogy a gyermeket ne öntsük ki a fürdővízzel együtt. Teljesítőképes pénzügyi piacokra van szükségünk Németországban, különben a német gazdaságnak nem lesznek növekedési esélyei.” (A pénzügyminiszter ezt sok magyar politikusnak is elmagyarázhatná.)

Megszakított közös üzletkötés

A német törvénytervezet engedélyhez kötné a nagy sebességű kereskedéssel foglalkozók tevékenységét. Lehetőséget adna a felügyeleti hatóságoknak arra is, hogy nagyarányú árfolyam-elmozdulások esetén a kereskedést rövid időre megszakítsák.

A New York Times Kanadát és Ausztráliát is említi, mint olyan országokat, ahol a high speed tradinget korlátozni próbálják. A nemzetközi korlátozó erőfeszítések a lap szerint részben annak köszönhetők, hogy a leginkább érintett amerikai értékpapír-piacokon késik az ágazat szabályozása. Bár az USA felügyeleti szerve, a SEC (Securities and Exchange Commission) nemrég szintén tartott kerekasztal-beszélgetést ez ügyben, végül nem készült javaslat sem a szabályozás megváltoztatására.

Stresszteszt lesz Ausztráliában

Ausztráliában a felügyeleti szervek szintén jelezték, hogy szigorúbb ellenőrzés alá készülnek vonni az ágazat szereplőit, és stressztesztnek vetnék alá őket, hogy megelőzzék a más piacokon tapasztalt eseteket. (A Knight Capital nevű brókercég például augusztusban az USA-ban órák alatt veszített 440 millió dollárt nagy sebességű üzleteken a számítógépes rendszere hibája miatt.) Kanadában október 15-én lépnek életbe szigorúbb szabályok, amelyek megzabolázzák a burjánzó üzletágat.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13135 12865 13985 -6,25% 0 0 29 767 304 770 HUF 2023-09-21 17:14:33
MOL 2790 2760 2814 -0,85% 0 0 2 033 977 900 HUF 2023-09-21 17:05:15
MTELEKOM 529 522 534 +0,76% 0 0 332 034 579 HUF 2023-09-21 17:05:23
RICHTER 9030 8970 9250 -1,90% 0 0 2 448 719 715 HUF 2023-09-21 17:05:10
OPUS 345 335 354 -2,40% 0 0 463 513 889 HUF 2023-09-21 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Autóháború várható Kínával, ingyenbitcoint kapnak a károsultak
Eidenpenz József | 2023. szeptember 20. 12:23
A tőzsdék egyelőre kivárnak, Európában szerény optimizmus látható a Fed ma esti kamatdöntése előtt. A forint alig mozdul, az olaj és a földgáz ára viszont lefelé indult el. Nagy mennyiségű lítiumot becsülnek az USA egyik lelőhelyén. Bitcoinban adakozik a legnagyobb kriptotőzsde, mégpedig közvetlenül a felhasználók zsebébe.
Részvény / Deviza / Áru Lélektani határ fölé ment a svájci frank árfolyama
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 18:32
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Impulzusra vár a forint, elszállt Magyarország egyik legfontosabb energiahordozója
Eidenpenz József | 2023. szeptember 19. 12:06
Lélegzetvisszafojtva várják a piacok az amerikai jegybank holnap esti kamatdöntő ülését. Ezen kívül öt másik jegybank is határozni fog a héten. Évtizedes csúcsra érkezett az egyik fontos energiahordozó ára, amelyből Magyarország is sokat fogyaszt.
Részvény / Deviza / Áru Nem fogja elhinni, mit csinál már megint a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 07:56
Folytatja, amit tegnap elkezdett.
Részvény / Deviza / Áru Még több piszok olcsó részvény Budapesten
Eidenpenz József | 2023. szeptember 18. 18:48
Az elemzők kitartanak amellett, hogy a közepes nagyságú hazai tőzsdei vállalatok részvényei rendkívül olcsók, van, amelyik 80 százalékos felértékelődési potenciállal is rendelkezik a célárak alapján. Főleg, ha minden jóra fordul – múlik a válság, nő a forgalom, beérnek a fejlesztések vagy akvizíciók.
Részvény / Deviza / Áru Megint legyőzte az euró a forintot
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 18:36
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG