Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Még mehet tovább a részvénypiaci száguldás, de nagyon könnyen lehet, hogy az idén már megfordul a trend. A forint tovább sávozhat, de egy kicsit felfelé módosította az Equilor a sáv tetejét. A magyar részvényekbe inkább a mostaninál alacsonyabb áron szállnának be. Lehet, hogy robotikára, automatizálásra szakosodott részvényeket kell venni?

Az évkezdet jó, az IMF is viszonylag magas gazdasági növekedést jósol globálisan. A részvénypiacok ralijának azonban vélhetően az utolsó szakaszához értünk, a trend már az idén megfordulhat – mondta el Kiss Mónika vezető elemző az Equilor sajtóreggelijén.

Az amerikai részvénypiac értékeltsége magas, de az USA adóreformja, amerikai cégek hazavitt nyereségével kapcsolatos várakozások tartják még fenn az emelkedést. Korábban ugyanis a hasonló nyereség-repatriálásokból származó pénz 60-90 százalékát is osztalékfizetésre, sajátrézvény-vásárlásra és más, árfolyam-növelő lépésekre fordították. Így átmenetileg további árfolyam-emelkedésekre is van még kilátás.

A gőzgép feltalálása óta nem volt olyan horderejű újítás, amelynek akkora hatása lett volna, mint most a digitalizációnak, automatizálásnak – mondta Kiss Mónika. Az Equilor a mesterséges intelligencia terén két ETF-et talált befektetésre érdemesnek, a ROBO és a BOTZ nevűeket. De figyelemre méltónak tartják az elektronikus kereskedelem fuvarozási sztoriját is, például az XPO ETF-en keresztül.

Ha Trump mégis beindul

Érdekes sztorinak tartják a Spotify tőzsdei bevezetését, de az amerikai infrastruktúra-programot is. Az amerikai infrastruktúra egy része, mint a közutak, gátak, ivóvízhálózat, kritikus állapotban van az USA-ban, 2000 milliárd dollárra lenne szükség a felújításához. Ha ez megindul, az elhúzhatja a részvénypiaci ralit.

Most senki sem számít arra, hogy ilyen óriási összeget sikerülne előteremteni, ezért nincs lefelé mutató kockázat. Az infrastruktúra-program elmaradása nem igazán nyomja le a részvénypiaci árfolyamokat.

Olaj a csúcson

Kockázatként értékelte Kiss Mónika az olaj árát, amely három éves csúcson van. Az OPEC korlátozása eredménnyel járt, de az igazi győztes az USA kitermelői szektora. Az Equilor a jelenleginél is magasabb olajárakat vár, de ha ismét 50 dollár alá csökkenne az árfolyam, akkor az – az infláció csökkenésén keresztül – a monetáris politika megváltoztatására késztetheti a jegybankokat.

A közelgő olasz választások is kockázatot jelenthetnek, szokás szerint patthelyzettel végződhet a szavazás, miközben megerősödhetnek az eurószkeptikusok. De az eurózónából való kilépés így sincs napirenden, ezért a tőkepiacok szempontjából a veszélyek nem tűnnek kimagaslónak.

Putyintól Trumpig

Vlagyimir Putyint várhatóan simán újraválasztják, de az EU és az USA szankciói is sújtják az országot. Az USA-ban és az EU-ban is tovább dolgoznak a szankciókon, a cél az orosz politikai befolyás visszaszorítása. Ezért Oroszországot mindenképpen a nagyobb kockázati tényezők között tartják számon.

Donald Trump népszerűsége nagyon gyorsan rekord alacsonyra süllyedt a megválasztása után, van rá esély, hogy megbukik az idén. Ám az USA-nak az Equilor szerint egy elcsendesített elnök jobb lenne, mint egy lemondatott.

Mennyi lesz a forint?

Amerikában az EKB kommunikációja tavasszal változhat, de kamatemelés csak 2019-ben várható. Az USA-ban három kamatemelés is valószínű. Kérdés, hogy Powell kinevezése után a Fed élén lesz-e paradigmaváltás, mivel az inflációs célt nem sikerült elérni.

A forintnál az idén sem várnak jelentősebb elmozdulást, az idei euró/forint előrejelzésüket 312-ről 315– forintra emelik, a jövő évit 318-ra várják. Sávos kereskedés várható 303 és 315 forint között. Változás, hogy a folyó fizetési mérleg azonban egyre kevesebb támogatást nyújt a forintnak (kevesebb deviza áramlik be az országba – a szerk.). Az euró/dollár maradhat 1,22 körül az idén, jövőre pedig 1,24 körül.

Jól húz a gazdaság

A hazai gazdaság képe nem változott sokat 2017 eleje óta, tart a GDP fellendülése, az EU-támogatások keltette beruházási boom. Jó a hangulat a gazdaságban, a BMI rekord magasan van. Ha az Equilornál a GDP-előrejelzéseket módosítják, akkor várhatóan inkább felfelé húznák a következő két évre.

Később azonban nagy kérdés, hogy az EU hogyan változtatja meg 2021-től a támogatási szabályokat Magyarország számára. A magyarországi választások hatása viszont minimális lehet.

Itt vannak a magyar célárak

A 2018-as év nagy kérdése, hogy az MNB újabb intézkedéseket fog-e bevezetni, vagy sem. A hozamok a jegybanki intézkedések hatására az állampapír-piacon várhatóan extra alacsonyan maradnak. Újabb felminősítés is elképzelhető, ám ez már nem igazán számít, kevés piaci hatása lenne. A választások után várhatóak ilyen felminősítések.

Az Equilor most a BUX-nál izgalmasabbnak tartja a lengyel WIG20 indexet. A magyar részvényeknél inkább a jelenleginél valamivel alacsonyabb szinten, korrekció esetén javasolnak belépést. A Richternél ez 6700 forint, a Telekomnál 460, a Molnál 2650, az OTP-nél pedig 9500.

A fundamentális célárak általában ennél jóval magasabbak, az OTP-nél 11 300, a Richternél 7046, a Molnál 3237, a Telekomnál már csak 463 forint. (A mobil– és rendszerintegrációs bevételek eróziója miatt.)

A kriptomániának nincs vége

Szántó András távozó lakosságiüzletág-vezető szerint a kriptodevizákkal kapcsolatos mániának még nincs vége, bár lehetetlen megmondani, hogy meddig fog tartani és milyen árak lesznek. A blockchain-technológiában alapvetően bíznak, azt azonban szintén nem lehet megjósolni, melyik kriptodeviza lesz hosszú távon is működképes.

“Csak bukósisakban szabad ezzel foglalkozni” – mondta. Az Equilornál várhatóan egy hónap múlva lehet majd kapni kriptodeviza-ETF-et.

Itt az idő, Románia

Erősek voltak a piacok, emelkedtek az árfolyamok tavaly, de lényeges mértékben nem nőtt meg a részvényforgalom a régiónkban – mondta el Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója. A brókercég azonban megőrizte helyét a versenytársai mezőnyében Pesten, Prágában és Varsóban, és tőzsdetagságot szereztek Bukarestben is. Szerinte Romániában megérett a helyzet arra, hogy ott is megjelenjenek.

A brókerszektor még mindig kimagasló adókat fizet, részben a korábbi brókercég-csődök miatt megemelt terhek következtében, ami ráadásul tíz éves időszakra szól. Ez nem teszi vonzóvá a magyar piacot a befektetési szolgáltatók számára, akik inkább kivonulnak innét, ahogy tavaly is, újak pedig nem érkeznek. Ez azonban felértékelheti a már meglevő hazai szereplők tevékenységét.

Káros a Mifid 2?

A Mifid 2 adminisztrációs szempontból részben visszalépés, nagy terheket jelent a brókercégeknek, bár lehet, hogy növeli a befektetők biztonságát – mondta Szécsényi. A túlzott adminisztráció azonban likviditás-csökkenéshez, forgalomcsökkenéshez vezethet, ami a befektetőknek végső soron kárt okoz. Az Equilor mindenesetre felkészült rá.

A 2008-as válság óta eltelt időszak szürreális volt, olyan árfolyamokat éltünk meg több piacon, ami korábban elképzelhetetlen lett volna – mondta a vezérigazgató. Sok területen már eufória van.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13300 13280 13535 -1,95% 0 0 4 902 547 045 Ft 2021-04-09 17:06:33
MOL 2146 2136 2166 -0,19% 0 0 1 315 572 756 Ft 2021-04-09 17:14:34
MTELEKOM 413 410 413 0,00% 0 0 51 078 634 Ft 2021-04-09 17:05:28
RICHTER 8870 8855 8970 -0,67% 0 0 1 644 184 405 Ft 2021-04-09 17:08:41
OPUS 262 261 265 -0,95% 0 0 17 437 225 Ft 2021-04-09 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem akar osztalékot fizetni a CIG Pannónia
MTI | 2021. április 10. 08:34
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága nem javasolja osztalék kifizetését a 2020-as üzleti év után
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta le a BUX-ot
MTI | 2021. április 9. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 418,75 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 43 775,41 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Robbant az elektromos BMW-k és Mercedesek kereslete, Yellen esete a magyar adókkal
Eidenpenz József | 2021. április 9. 12:48
Európában még keresik az irányt a tőzsdék, a BUX viszont egyértelműen lefelé tart. A forint csak kicsit gyengül, a magas inflációs adat megfelelt a várakozásoknak. A BMW és a Daimler elektromos modelljei iránt megugrott a kereslet, a Teslára viszont nehéz idők járhatnak Kínában. Egy semleges szervezet 400 ezer dolláros bitcoint vár.
Részvény / Deviza / Áru A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek
MTI | 2021. április 8. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 163,48 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 44 194,16 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Tíz éve nem látott lakáspiaci fellendülés itthon, az OTP-t is ez húzza majd?
Eidenpenz József | 2021. április 8. 12:15
A Duna House jelentése erősen emelkedő számokat tartalmaz, tíz éve nem volt ekkora lakáspiaci forgalom itthon. A hitelezés fellendülése a bankokra is jó hatással lehet az egyik brókercég szerint. Az OTP-re viszont olyan célár-emelés érkezett, amely eladási ajánlásnak is felfogható. Ma már megmaradt 360 alatt az euró.
Részvény / Deviza / Áru Eseménytelen nap volt a tőzsdén
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 17:44
Alacsony forgalom mellett minimális csökkenésel zárt a szerdai kereskedési napot a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Megint a britek járnak jól, visszapattant az euró 360 forintról
Eidenpenz József | 2021. április 7. 12:09
Az európai tőzsdéken nincs határozott irány, a brit részvénypiac azonban felülteljesítő, miután jól alakulnak az oltási számok és nyit a gazdaság. Az egyik nagy brókercégünk szerint a hazai BUX index esetében nincs ok hasonló optimizmusra, ám másrészt viszont az egész kelet-közép-európai régióban jobban kéne teljesíteniük a részvényeknek. Az euró/forint nem tudott 360 alatt maradni.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat: milyen napot zárt ma a hazai tőzsde?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 6. 18:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 114,93 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 44 357,86 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott szinten az európai tőzsdék, remekelt a Tesla
Eidenpenz József | 2021. április 6. 12:24
A csütörtöki és hétfői amerikai száguldást kedden hozza be Európa, rekordot dönt Frankfurt és Párizs. Budapest is szépen teljesít, főleg a Mol húzza, de a Richter is igyekszik. A hétvégi erősödés után gyengül a forint, drágul az olaj. Az egyik elemző műhely öt százalékos forintinflációt vár áprilisra.
Részvény / Deviza / Áru Eltérő irányba mozogtak a hazai blue chipek
MTI | 2021. április 1. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 83,25 pontos, 0,19 százalékos csökkenéssel, 44 242,93 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 9,9 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
hírlevél
depositphotos