<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p
Van egy pár rossz hírem – kezdődött az Aberdeen Asset Management befektetési napja. Az alacsony kamatok és az alacsony gazdasági növekedés nem ok nélkül való és nem a 2008-as válsággal kezdődött, így várhatóan sokáig fog tartani. Ezért a hagyományos részvény-kötvény felosztás is már a múlté. Fektessünk hurrikánvédelembe vagy repülő-lízingbe?

Mennyit allokáljunk részvényekbe, kötvényekbe rövidebb és hosszabb távon? – ezt kellett eddig elsősorban eldöntenie egy vagyonkezelőnek Craig MacKenzie, az Aberdeen Asset Management szenior befektetési stratégája szerint. De annak a világnak lényegében vége. A szakértő egyébként is főleg pár rossz hírt osztott meg a hallgatósággal.

Mert mik a növekedési kilátások a világban a következő tíz évre? Az aktív korú lakosság népességnövekedése korábbi évtizedekben a fejlett világban, a legnagyobb országokban (USA, EU, Egyesült Királyság, Japán, Kína) jó volt, ez azonban leállt, illetve nemsokára leáll, még Kínában is. Így az eddigi gazdasági növekedést segítő egyik legfontosabb tényező kiesik.

Túl sok megtakarítás, túl kevés reálbefektetés

A növekvő termelékenység még segíthetne ezen, csakhogy a termelékenység növekedése is csökkenőben volt az elmúlt tíz évben. A megszorítások éveiben a kormányok sem igazán próbáltak ebbe besegíteni, hatékonyságot ösztönözni. A befektetés-arányos megtérülés Európában ezért nagyon alacsony, évi egy százalék körüli szintre csökkent.

Egy másik fontos világtendencia a hozamok csökkenése. A legtöbb gazdaságban már körülbelül 1990 óta csökkennek az állampapír-hozamok, részben az alapkamatok csökkenése miatt. Ami tehát nem a pénzügyi válsággal kezdődött, hanem hosszú távú, mély, strukturális oka van. A keresletre és kínálatra vezethető vissza, a túl-megtakarításra. Túlságosan sok a megtakarítás, nincs elég reálgazdasági befektetés, így csökken a kamat, az az ár, ami a két piacot kiegyenlíti.

Donald Trump mint kockázat

Sok országban a középosztálybeli megtakarítók aránya növekedett, a befektetések volumene viszont csökkent. Különböző okokból, az egyik példa szerint régen több millió fontba került egy számítógép-rendszer, ami most 500 fontért megkapható. Így az alacsony kamatok korszaka várhatóan továbbra is fennmarad. Ez jó hír a befektetni, vásárolni (például házat venni) vágyóknak, ám rossz hír a megtakarítóknak.

Állampapír-hozamok

A legfőbb kockázatok a következő három évre, mint egy esetleges amerikai recesszió, a kínai kemény landolás, vagy Donald Trump győzelme közül az amerikai recessziónak a munkanélküliség jelenlegi szintje és a történelmi tapasztalatok alapján mintegy 50 százalék a valószínűsége.

Lanyha maradhat a növekedés

Korábban a rövid és hosszú hozamok különbsége nagyon jó találati aránnyal jelezte előre a recessziók és a részvénypiaci esések bekövetkezését. Ma azonban a modellen változtatni kellett, mert a hozamviszonyok teljesen szokatlanok, a hozamok a negatív tartományokban is lehetnek. A recesszió véleményünk szerint nem áll küszöbön, de a növekedés továbbra is visszafogott lehet – mondta el Craig MacKenzie.

Az USA részvényeihez eléggé negatívan állnak hozzá jelenleg, mivel a vállalati nyereségek visszaestek, Európában és a feltörekvő piacokon jobbak a kilátások. A QE Európában és Japánban is jó hatással lehet a hozamokra, de ezek mindenképpen elmaradnak majd a válság előttitől.

Újfajta diverzifikáció kell

A régi diverzifikációs modell szerint a kötvények és a részvények kiegyenlítették egymást, a részvények visszaesésekor sokszor a kötvények profitáltak, így érdemes volt megosztani a kétféle csoport között a kockázatot. A diverzifikáció előnyei bizonyos esetekben ezentúl is megmaradhatnak, más esetben lehet, hogy a diverzifikációval csak az egyik helyett egy másik negatív hozamú eszközbe fektetünk.

A nyersanyag-befektetésekbe is érdemes volt diverzifikálni korábban, a 2000-es évek elején, de a nyersanyagciklusok nagyon hosszúak, aminek komoly okai vannak. Kínában nemcsak a növekedés esett vissza, a növekedés természete is megváltozott. A befektetők rákényszerülnek arra, hogy új módszerekkel próbáljanak diverzifikálni.

Idejét múlt benchmarkok

Az egyik ilyen terület az infrastruktúra, annak tőzsdén is szereplő ágai. Ilyen a megújuló erőforrások, a megújuló energia, amelyet Európában a kormányok is támogatnak. Ezek kapcsolata a részvénybefektetésekkel nagyon alacsony. Ilyen még a viszontbiztosítások területe is – a hurrikánok például cseppet sem a makrogazdasági ciklusokhoz igazodnak.

A kihívás ebben a környezetben, hogy a befektetőknek hozamot kell találniuk, akár nyugdíjról, akár biztosítási alapról van szó. Erre a válaszunk a multi asset befektetések. Korábban valamelyik benchmarkot (irányadó indexet vagy indexkosarat) kellett túlteljesíteni, de az ügyfelek nem tudják igazán meghatározni, milyen benchmarkokat kell saját tőkéjükre megszabniuk – mondta el Simon Fox szenior befektetési specialista.

Nincs már biztonságos hozam

A legtöbb ügyfél a készpénzhez képest szeretne évi 4-5 százalékkal több bevételt kapni, illetve hosszabb távon stabil bevételekre szert tenni. Fájdalmas, de ma már biztonságos eszközökkel nem lehet megfelelő hozamot elérni, ki kell terjeszteni a befektetéseket. A részvények is veszélyekkel járnak. Diverzifikálni kell, de túllépni a hagyományos befektetési eszközosztályokon, mint a szokásos részvény és kötvény.

Közvetlen hitelezés, légijármű-bérbeadás, magas hozamú (és kockázatú) kötvények, biztosításhoz kötött hozamú befektetések, megújuló energia-infrastruktúra, ingatlanok, reáleszközök, szociális infrastruktúra (például kórház, iskola fenntartása), különböző devizaüzletek – sorolta fel a különböző multi-asset lehetőségeket a szakember.

Adj lízingbe repülőt

Korábban például sok bank lízingelt repülőgépeket légitársaságoknak, de ma már ez a tevékenységük háttérbe szorul. Ezen a tőkeigényes tevékenységen szép hozamot lehet elérni, miközben viszonylag kevés a gond vele, a felújításokat például jellemzően a légitársaság végzi – hangzott el.

Befektetési alternatívák (forrás: Aberdeen Asset Management)

A hurrikánok pedig úgy jönnek a képbe, hogy kötvényesített biztosításokat („cat-bonds”, azaz katasztrófa-kötvényeket) lehet vásárolni, melyek hozama nagyon magas, katasztrófák esetén azonban veszteségek keletkezhetnek. E kötvények ára a tőzsdétől teljesen függetlenül mozog. Léteznek terrorizmus elleni biztosítások is, mint befektetések, amelyek 1-2 támadás esetén még jó hozamot tudnak biztosítani.

Vannak még magas hozamú kötvények

Az európai magas hozamú kötvények (high yield bonds) piaca 80 százalékban USA-eszközökből áll – mondta el Ben Pakenham szenior befektetési menedzser. A magas hozamú kötvények rendszerint sokkal több hozamot biztosít, mint más befektetéseké. Hosszú távon a volatilitást csökkentő tényezők dominálnak.

A Swiss Re katasztrófakötvény-indexe és MSCI World
világ-részvényindex

Az Egyesült Államokban a magas hozamú kötvények piaca erősen ki van téve az energiaáraknak is a palaolaj és palagáz felfutása, majd az árak esése miatt. Jelenleg 20 százalék körüli a bedőlési arány az energiaszektorban, ami azonban a kötvényárakban is jelentkezik.

Még több ilyen kötvény jöhet

A magas hozamú kötvények európai piaca rövid idő alatt tízszeresére növekedett, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy sok bank mérlegének tisztítása érdekében nem hitelezett már egyes vállalatokat. A cégek 60 százaléka negatív listákon szerepel a bankoknál, holott ez korábban csak 10-15 százalék volt. A szakember az európai piac további növekedésére számít.

Az európai magas hozamú vállalati kötvényeknél javulás tapasztalható a cégek hitelképességében, a futamidők is rövidebbek, így kisebb a függőség kamatlábaktól is. (Európában 3,5, az USA-ban 4,3 év a duration.) Az európai kötvények 4,54, az amerikaiak 7,71 százalékos hozamot fizetnek átlagosan, eközben azonban az európai állampapír-hozamok alacsonyabbak, mint az amerikaiak.

Európai részvényindex és magas hozamú európai kötvények indexe

A Föld legjobb befektetése volt idén

A latin-amerikai részvények voltak 2016 elején a legjobban teljesítő eszközosztály a Föld bolygón – mondta el Nick Robinson szenior befektetési menedzser. (Április közepéig évi 26 százalékkal emelkedett az árfolyamuk átlagosan.) Hosszú távon a latin-amerikai részvények öt éves visszatekintő hozama viszont bőven átlag alatti, mínusz 40 százalék, még a feltörekvő piacok között is teljesen elhanyagoltak. Nem csoda, a 2015-ig terjedő öt évben a befektetők pénzt vontak ki a régióból, azonban az idén azután mégis megtalálták maguknak a régiót.

Mexikó súlya sokat nőtt, Brazíliáé csökkent az MSCI EM Latin-Amerika indexben. Brazíliában sok cég távozik a tőzsdéről, például felvásárlás vagy csőd miatt, Mexikóban éppen ellenkezőleg, sok új jön. Az idén jót tett a feltörekvő piacoknak a kínai jüan stabilizálódása és az árupiaci árfolyamok emelkedése is. Latin-Amerikának külön jót tett a dollár gyengülése is a feltörekvő piaci devizákhoz képest.

Szemetek Mexikóra vessétek

A térség gazdasági növekedése ugyanakkor a negatív tartományba süllyedt, különösen Brazíliában, amely egyre mélyebb recesszióba zuhan, miközben a munkanélküliség egyre nő. A térségben viszont jelentősen javult a kereskedelmi mérleg az idén, visszaesett az import és bővült az export egyaránt.

Mexikó figyelemre méltó, a nem teljesítő hitelek aránya csökken, a lakossági fogyasztás emelkedik. Az ország versenyképessége nagyot nőtt Kínához képest, a bérek emelkedése jóval elmaradt attól, sőt még csökkentek is. (A fenti jobb oldali ábrán Mexikó és Magyarország munkaerő-költsége közel azonos, és sokkal alacsonyabb a többi feltüntetett országnál. A bal oldalon a kínai és a mexikói bérek láthatók.)

Úgy tűnik, minden latin-amerikai országnak megvan a maga keresztje. Kolumbiában a békefolyamat különösen fontos, az olajlétesítmények elleni támadások például mostanában megszűntek.

Összességében a szakember úgy véli, a kihívások ellenére a régióban a vállalatok eléggé jó formában vannak, így ígéretes piacról van szó.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10595 10580 10840 -2,71% 0 0 5 428 016 065 Ft 2022-12-02 17:09:26
MOL 2844 2780 2844 +0,28% 0 0 1 379 424 204 Ft 2022-12-02 17:05:37
MTELEKOM 325 325 335 -2,26% 0 0 116 194 508 Ft 2022-12-02 17:05:00
RICHTER 8450 8385 8485 -0,59% 0 0 2 084 981 675 Ft 2022-12-02 17:13:45
OPUS 125 120 127 -0,48% 0 0 60 377 969 Ft 2022-12-02 17:08:39
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Odavágtak az OTP-nek, 410 alatt a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 17:55
Közel három százalékkal gyengült az OTP, ami magával rántotta a magyar tőzsde indexét is. Pénteken a forint némileg erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Nyomás alatt az OTP, megint 408 közelében jár az euró
Eidenpenz József | 2022. december 2. 12:48
Az OTP húzza le a hazai indexet, amelynél bejelentés érkezett. Az európai tőzsdék nem találják az irányt, a nagyon fontos amerikai foglalkoztatási adatra várnak. A földgáz végre olcsóbb, a dollár is esik, hírek is vannak, amik segíthetnek a forintnak. Megemelték a Mol és az OTP célárát.
Részvény / Deviza / Áru Ismét esik a földgáz ára
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:10
Az elmúlt napok drágulása után irányt váltott a földgáz tőzsdei ára.
Részvény / Deviza / Áru Jó irányba fordult a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:56
Kicsit erősödni kezdett.
Részvény / Deviza / Áru Magyarországon is eladta a Mol több benzinkútját, de újakat is vásárolt
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:33
Lezárult a Mol egyes magyarországi és szlovákiai töltőállomásainak értékesítése az Orlen Unipetrol részére.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő, hogy ismét 410 felett az euró/forint?
Eidenpenz József | 2022. december 1. 12:34
A forintra hatott a tegnapi EU-bejelentés, segíthette a dollárgyengülés is, de ellene dolgoznak a gázárak. Az eredmény egy pár forintos euródrágulás lett. A Molt is különböző hatások érik, délelőtti esése azonban már mérséklődött. Powell beszéde nyomán száguldott az amerikai tőzsde, ugrott az arany, kilőtt az ether.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel alig 409 forintot kellett adni egy euróért
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 07:28
Az euró jegyzése 409 forint alatt, a dolláré 392 alatt járt csütörtök kora reggel.
Részvény / Deviza / Áru Megint begyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 19:01
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Részvény / Deviza / Áru Eljött a forint oly fontos napja, száguldott a Bilibili
Eidenpenz József | 2022. november 30. 12:53
Az Európai Bizottság mai állásfoglalását Magyarországgal kapcsolatban fő vonalakban már ismerjük, de ha új információ érkezik, az alaposan megmozgathatja a forintot. Egyelőre kissé drágult ma az euró, miközben felfelé tart az európai földgáz és az olaj is. Rekordhónapot zárhatnak a kínai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Ettől fáztunk: újabb áremelkedés a gázpiacon
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 09:45
A földgáz tőzsdei ára kedd estére ugrott nagyot, és nem csökkent szerda reggelre sem.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG