<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.

Még inkább a lazaság irányába tolódott el a tegnapi ülés után az EKB kommunikációja, ami az euró gyengülésével járhat, de a részvénypiacoknak is jó. A kedvező hangulat ma is kitart az európai tőzsdéken, és az amerikai határidős indexek is pluszban vannak, nem messze történelmi csúcsaiktól. A múlt heti és hét eleji ijedelem a piacokon már a múlté. Bár a delta-variáns kockázatairól továbbra is sok szó esik.

A német DAX index 0,6, a francia és a brit párja 0,8 százalékkal emelkedik ma. A hangulatot jó gyorsjelentések is javítják, jól szerepelt például a francia elektronikai Thales, a svéd építőipari Skanska és a brit Vodafone.

Itthon a BUX index viszont 0,2 százalékkal esik. Miközben az OTP 15 880 forinton stagnál, a Richter és a Mol fél százalék körüli mínuszban van. A lengyel WIG is alulteljesítő némileg, 0,3 százalékos emelkedése elmarad az európai átlagtól.

Árfolyamok és grafikonok

A forint a tegnapi erősödés után ismét gyengül, 1,5 forinttal erősödik az euró, 358,80-ra. Az olaj és a nemesfémek ára alig változik. Hőhullám drágítja tovább az amerikai gázt, amely több éves csúcsokon van, és tegnap átlépte a négy dollárt is. Ma pár centtel ez alatt forog.

Remekelt a Snap

Erős negyedévet zárt a Snap, a multimédiás üzenetküldő alkalmazást fejlesztő vállalat árbevétel- és eredménysoron is felülteljesítette az elemzői várakozásokat – írta az Equilor Befektetési Zrt. Nem is kicsit, az elemzők ugyanis egy centes részvényenkénti veszteséget vártak, a Snapchat-anyavállalat azonban részvényeként tíz cent profittal zárt.

Az aktív felhasználók száma közel öt százalékkal nőtt. A zárás utáni kereskedésben 17,7 százalékot emelkedett a részvény.

Dübörög a Twitter, csalódás az Intel

Várakozásokon felüli eredményről számolt be a Twitter is, így öt százalékkal erősödik a tőzsdén kívül, de volt plusz tíz százalékban is. A KBC Equitas szerint:

A legfontosabb sorokon felülmúlta a várakozásokat a Twitter, és a menedzsment prognózisa is kifejezetten optimista volt. Emellett a felhasználószám emelkedése is hozta a várakozásokat. Csalódást keltett az Intel gyorsjelentése, főleg a menedzsment előrejelzése volt negatív. A harmadik negyedévre csak a várt alatti, 18,2 milliárd dolláros bevételt becsülnek, ami mutatja, hogy a versenytársakkal továbbra sem bírják a tempót tartani.

Jaj nekünk, megint tőzsdére megy egy kriptodeviza-cég

A bitcoin májusi történelmi mélypontja pontosan akkor volt, amikor a Coinbase amerikai kriptodeviza-tőzsde a Nasdaq tőzsdére ment. Sokan összefüggést látnak a kibocsátás lezárulása és a hype vége, a bitcoin-lejtmenet kezdete között.

A héten újabb kriptotőzsde hajtott végre részvénykibocsátást, az FTX nevű, amely a kockázatos derivatívákban is élen jár. A rossz, félelem által uralt kriptodeviza-piaci hangulat, alacsonyabb kriptó-árak ellenére a kibocsátást sikerként értékelik, hiszen 900 millió dollár tőkét vontak be, és 18 milliárdra értékeli a céget a tranzakció.

A SPAC-ba oltott bitcoinbányász esete

A Nasdaq tőzsdére készül egy bitcoin-bányász vállalkozás, a Core Scientific is, a társaság értéke 4,3 milliárd dollár lehet – írja a Business Insider. A módszer a SPAC (különleges, tevékenységet eddig nem végző befektetési társaság) alkalmazása, amit sok kritika ér mostanában.

A bitcoin (32 500 dollár) és a többi vezető kriptodeviza ma 2-3 százalékos pluszban van.

Mi áll a fa, a kávé 11 százalékos ugrása mögött?

Csütörtökön csaknem 11 százalékkal ugrott a kávé árfolyama az amerikai árutőzsdén (arabica típus, KC kóddal), valamint az amerikai fűrészáru is (LB) nagyjából ennyit drágult. Mi lehet ennek az oka?

Az amerikai fűrészáru és a kávé árfolyama (Tradingview.com)Az amerikai fűrészáru és a kávé árfolyama (Tradingview.com)

A fa nagy mínuszból, éves mélypontja közeléből, 500 dollárról ugrott 647 dollárra napon belül, vélhetően főként annak hatására, hogy az USA-ban is, Kanadában is erdőtüzek tizedelik a kitermelhető faállományt.

A kávéd ellensége a fagy

Ezen kívül a kamatokhoz is lehet köze a jelenségnek, hiszen több hónapos mélypontja közelében van az amerikai állampapír-hozam. Az alacsony kamat pedig az USA-ban jót tesz az építkezési kedvnek, és a lakáspiac a faárak fő hajtóereje.

A kávé 2014 óta, vagyis hét éve nem ugrott ekkorát napon belül a Marketwatch szerint. A két legfontosabb termelő, Brazília és Vietnám egyaránt különböző problémákkal küzd, a kávé ára már régóta emelkedik. A közvetlen kiváltó ok azonban az lehet, hogy a dél-amerikai országban szokatlanul erős fagyok köszöntöttek be.

Kávészemek (Pixabay.com)Kávészemek (Pixabay.com)

Túl sokan spekulálnak hitelből?

Jelenleg az egyik legnagyobb strukturális kockázatot a hitelből történő részvényvásárlás, vagyis a tőkeáttételes pozíciók nagy mennyisége jelenti az Alapblog szerint. Ha saját tőkéből vásárolnak a kisbefektetők, akkor sokkal jobban tűrik az ármozgásokat. Ha viszont hitelből vásárolnak részvényt, akkor rosszul, mert

egy kisebb negatív árfolyammozgás is a pozíciójuk likvidálását eredményezheti. Ha túl sok ilyen pozíció épül ki a tőzsdéken, akkor a piac sérülékennyé válik és egy kis árfolyamesésre is pánikkal reagálhatnak a befektetők, egymás után zárva pozícióikat, ezzel egyre mélyebbre lökve az árfolyamokat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17640 17465 17730 +1,44% 17640 17650 2 032 373 370 Ft 2021-09-22 15:27:21
MOL 2412 2378 2414 +2,03% 2406 2412 815 543 070 Ft 2021-09-22 15:26:57
MTELEKOM 429 424 430 +0,12% 426 429 29 764 050 Ft 2021-09-22 15:17:29
RICHTER 8530 8510 8645 -0,70% 8530 8535 1 016 214 495 Ft 2021-09-22 15:27:28
OPUS 246 243 248 -0,40% 244 246 11 197 038 Ft 2021-09-22 15:20:43
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Stabil maradhat a forint jövőre is, a svájci frank pedig újra érdekes lehet
Eidenpenz József | 2021. szeptember 22. 14:18
Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.
Részvény / Deviza / Áru Ismét Amerikán a befektetők szeme, elkerülhető a kínai gigacsőd?
Király Béla | 2021. szeptember 22. 12:15
A tőzsdék szerdán óvatos optimizmust mutatnak, továbbra is fókuszban van a megrendült kínai ingatlanfejlesztő óriás, Evergrande, emellett az esti amerikai jegybanki ülés is komoly izgalmakat tartogat.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált a pesti börze
MTI | 2021. szeptember 21. 17:42
Alulteljesített a budapesti értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Vége is az őszi korrekciónak? Megint felfelé indultak a tőzsdék
Eidenpenz József | 2021. szeptember 21. 11:59
A tegnapi csúnya esések és pánikba hajló hangulat után ma ismét zöldbe borultak a tőzsdék, a tegnapi esés felét is ledolgozták, az árupiacokon is a drágulás dominál. A folytatás is izgalmas, a magyar jegybank ma ülésezik, holnap a Fed követi, és a héten eldőlhet a kínai Evergrande sorsa, amelyet a tegnapi esésért leginkább hibáztatnak.
Részvény / Deviza / Áru Kínai vihar söpört végig a tőzsdéken
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 18:07
Európa-szerte komoly eséseket láthattunk a tőkepiacokon, a BUX 1000 pont feletti zuhanással zárt. A forintnak is rossz napja volt, folytatta a gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Tíz céggel bővül a DAX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 17:43
Tíz új vállalat szerepel hétfőtől a frankfurti értéktőzsde vezető indexében, a DAX így már a német gazdaság negyven meghatározó szereplőjének piaci teljesítményét mutatja meg.
Részvény / Deviza / Áru Dél-kelet-európai IT-piacon terjeszkedik a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 15:46
70 százalékos tulajdonrészét szerezhetnek a TeleGroup Limitedben, valamint TeleGroup Banja Lukában.
Részvény / Deviza / Áru Senki sem akar kockáztatni, zuhannak a részvények
Eidenpenz József | 2021. szeptember 20. 11:59
Csúnyán néznek ki a tőzsdék, szinte minden esik, néhány dolog pedig zuhan. Csúszik lefelé a forint és a legtöbb árupiaci termék is. Kína még úgy is sakkban tartja a piacokat, hogy a tőzsdéi éppen zárva vannak. Sok jegybank ülésezik a héten, köztük az amerikai és a magyar is.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos