TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nyáron is fennmaradhat az ideges hangulat a világ pénz- és tőkepiacain egy friss elemzés szerint - főleg az amerikai gazdaságélénkítő program kivezetése és a kínai gazdaság körüli bizonytalanság adhat irányt a piacoknak. A magyar részvények olcsók, de az újabb költségvetési csomag eltántoríthatja a befektetőket - hova kerülhet át a pénz a bankbetétekből?

A Fed lökte a mélybe a kötvényalapokat

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének legutóbbi szavai szerint már az idén csökkenthetik a havi 85 milliárdos eszközvásárlási program mértékét, illetve jövőre akár be is fejezhetik azt - mindez komoly korrekciót okozott szinte az összes kockázatos befektetési eszköz piacán az elmúlt hetekben. Az amerikai hosszú lejáratú kötvények hozamai több mint 100 bázispontot emelkedtek alig két hónap alatt, ami jelentős átárazódást indított el a fejlődő kötvénypiacokon is.

Ennek hatására a fejlett és fejlődő piaci kötvényalapok minden idők egyik legjelentősebb tőkekiáramlását szenvedték el, melynek hatására sok piac olyan szintet ért el, ami akár attraktív belépési pontot jelenthet az Aegon Alapkezelő értékelése szerint. Pálfi György, az alapkezelő részvényportfolió-menedzsere szerint ezek a folyamatok a feltörekvő kötvénypiacokon, így a magyaron is jelentős korrekciót okoztak.

Lehet vásárolgatni - de csak óvatosan

Pálfi György

Pálfi György szerint ebben a környezetben a csökkenő likviditásra legérzékenyebb kötvénypiaci eszközökből kevesebbet, míg a pénzpiaci eszközökből többet érdemes tartani portfóliónkban. Egyes - főként fejlődő - részvénypiacok mind pozícionáltságban, mind pedig árazásban kedvező szintre estek vissza. Ha a fejlődő piacok átlagát nézzük a fejlett piacok árazásához képest, a fejlődő piaci diszkont 2008 vége óta nem látott szintekre tágult. A részvénypiacok esetében azonban érdemes nem ellőni az összes puskaport azonnal, hiszen a jelenlegi ideges tőkepiaci környezetben még akár további korrekció is lehetséges - véli a szakember.

Az Aegon Alapkezelő szerint a fejlődő piacok közül a nyersanyagoktól komolyabban függő gazdaságok, így Kína és Oroszország esetében jelenleg rendkívül pesszimisták a befektetők, így bármilyen Kínával kapcsolatos pozitív változás komoly felértékelődést indíthat el. A kínai növekedés lassulásának fordulása, a bankközi likviditási problémák csökkenése, valamint ezzel összhangban a kínai gazdaságpolitikában bekövetkező fordulat könnyen pozitív irányba fordíthatja a teljes fejlődő piaci befektetői hangulatot.

Vonzónak tűnhet a magyar piac - az újabb adóemelések viszont taszítják a befeketetőket

Pálfi György szerint a magyar részvénypiac attraktívnak tűnik a jelenlegi árszinteken, azonban a június közepén bejelentett költségvetési intézkedéscsomag ismét megerősítette a hazai részvénypiaci diszkont jogosságát. Az alig egy hónapja még szinte lehetetlennek tartott újabb adóemelések azt mutatják, hogy a költségvetési politikában továbbra sem várhatóak lényegi változások, ami továbbra is távol tarthatja a befektetőket az eddig is többnyire mellőzött magyar részvényektől.

A csökkenő kamatok az abszolút hozamú alapok felé terelnek?

Tuli Péter

Mindeközben az MNB tovább, 4,25%-ra csökkentette az alapkamatot, ami az Aegon Alapkezelő szerint az év végéig 4 százalékra csökkenhet. Mindez a betéti kamatok további zuhanását vetíti előre, így a lakosság egyre gyorsabb ütemben fordulhat más befektetési formák, elsősorban a befektetési alapok felé.

Tuli Péter, az Aegon Alapkezelő vezető munkatársa ezzel kapcsolatban kiemelte: az elmúlt hónapok számai azt mutatják, hogy a lakosság többnyire a múltbeli hozamadatok alapján hoz befektetési döntéseket, így nem véletlen hogy a kötvényalapok kiugró népszerűségnek örvendenek a legfrissebb adatok szerint.A következő időszakban további komoly növekedést az infláció feletti teljesítményre törekvő abszolút hozamú alapok mutathatnak fel, melyek a lakosság számára kínált prémium hozamú állampapíroknak továbbra is komoly konkurenciát teremtenek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél