<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdék szerdán óvatos optimizmust mutatnak, továbbra is fókuszban van a megrendült kínai ingatlanfejlesztő óriás, Evergrande, emellett az esti amerikai jegybanki ülés is komoly izgalmakat tartogat.

Az elmúlt napok nem alakultak túl kedvezően, hiszen hétfőn jelentős eséssel zártak a tőzsdék, és kedden is csak kisebb korrekciót láthattunk. A háttérben egyértelműen a kínai Evergrande potenciális csődje áll, ez ugyanis számos szakértő szerint komoly hatással lehet az országhatárokon túl is. A legpesszimistább jóslatok szerint akár olyan rendszerszintű válságot is kirobbanthat, mint a Lehman Brothers 2008-as csődje, amelyet követően az egész világon végigsöprő hitelválság jött.

Míg kedden Európában kisebb mértékben, de emelkedő indexeket láthattunk, addig az Egyesült Államokban már vegyes volt a kép. Erősebb pluszok után napközben leolvadtak az indexek, és a zárásra vegyesen fejezték be a napot a legfontosabb mutatók. Az S&P 500 0,08 százalékos, a Dow Jones 0,15 százalékos csökkenéssel, a Nasdaq Composite 0,22 százalékos emelkedéssel zárt. Ázsiában szerdán kisebb pluszok volt, míg az európai piacokon szerdán folytatódott az erősödés. A késő délelőtti kereskedésben a DAX 0,6, a párizsi és a londoni tőzsde mutatója pedig egy százalék feletti pluszban állt.

Árfolyamok és grafikonok

Jól kezdett a BUX is, hiszen 0,9 százalékkal erősödött a mutató. Ebben elsősorban az OTP és a Mol játszott szerepet, hiszen mindkét papír bőven egy százalék felett emelkedett. Ugyanakkor fél százalékkal gyengült a Richter, míg a Magyar Telekom minimális pluszban volt. A nap nyertese egyértelműen a Gloster volt, amely egyrészt nagyon jó eredményekkel rukkolt elő, hiszen az árbevétele 61 százalékkal, míg az EBITDA 150 százalékkal emelkedett. Ezek mellett a vállalat részvényeinek 1:10 arányú felaprózását is bejelentették. Ezeknek köszönhetően az egy napi maximális, 30 százalékos ugrást láthattunk a Gloster árfolyamánál.

Mi lesz a kínai óriással?

A mérsékelt optimizmushoz hozzájárult az is, hogy a csőd szélén táncoló kínai Evergrande kiadott egy megnyugtatásul szánt közleményt, más kérdés, hogy az összességében további kérdéseket is felvet. Ahogy az Equilor reggeli hírlevelében írták, a vállalat arról számolt be, hogy a jüanos kötvényének szeptember 23-án esedékes kamatfizetésével kapcsolatban állítólag megállapodásra jutott az elszámolóházzal. Ugyanakkor arról nem adtak számot, hogy mikor és mekkora kamatot fognak fizetni.

A közlemény elindított egy olyan spekulációt, hogy a vállalatnak ezzel a megállapodással sikerült elhalasztania egy kamatfizetést, anélkül, hogy részleges csődöt jelentett volna. A bajban lévő kínai cégek jellemzően az elszámolóházon keresztül fizetik ki a helyi kötvényeik utáni kamatokat. Ez olyankor gyakori, amikor nem tudnak közvetlenül fizetni a kötvényesek felé, mert a társaság nem rendelkezik a fizetendő összeg teljes egészével a kamatfizetés idejében. A kérdés, hogy a szintén 23-án esedékes 83,5 millió dolláros kamatfizetéssel hogy fog megküzdeni a vállalat.

Mint ismert, az Evergrande a kínai tőzsdéken forgó kötvényeinek kereskedése szeptember 16-a óta szünetel, amikor a Hengda Real Estate kérte azok felfüggesztését. Elvileg ugyan a kereskedés technikailag szeptember 17-én újraindult, jelenleg egy speciális módon, úgynevezett tárgyalásos ügyletek keretében zajlik, ami egyes kommentárok szerint a volatilitás megfékezésére tett kísérlet.

Noha a piacon most úgy tűnik sikerült a kedélyeket lehűteni, amit jelez a kínai ingatlanfejlesztő cégek részvényeinek visszapattanása is, számos kommentár szerint nem árt óvatosnak lenni, hiszen szerintük az Evergrande továbbra is egy „időzített bomba”.

Mit lép ma a Fed?

A befektetők feszült várakozással néznek az amerikai jegybank, a Fed szerdai kamatdöntő ülése elé is. A többség ugyan azon az állásponton van, hogy sem a kamatkondíciókon, sem más eszközökkel kapcsolatban nem jelentenek be módosítást, ugyanakkor a piac iránymutatást vár, hogy mikor kezdik meg a kötvényvásárlási program összegét csökkenteni, és hogyan tervezik annak kivezetését is. Persze egyesek szerint a Fed elnöke, Jerome Powell erről ma még nem fog számot adni.

Jerome Powell beszédére figyelnek majd a befektetők (Fotó: EPA/SHAWN THEW)Jerome Powell beszédére figyelnek majd a befektetők (Fotó: EPA/SHAWN THEW)

Szintén jelzésértékű lehet a jegybankárok jövőbeni kamatvárakozását tükröző úgynevezett Dot Plot ábra, amely azt jelzi, hogy az előző ülés óta várnak-e a jövőben további kamatemelést az erről döntő tagok. Az elemzők előzetesen azt prognosztizálják, hogy a Dot Plot ábra esetében tovább tolódhatnak felfelé a várakozások, mely akár nagyobb mozgásokat is generálhat a dollár piacán.

Mi lesz a forinttal?

Amennyiben a dollár érzékelhetően erősödni kezd, az aligha fog jót tenni a forint árfolyamának. A magyar fizetőeszköz egyébként is lejtőre került az elmúlt napokban a bizonytalan nemzetközi hangulat és a vártnál kisebb mértékű jegybanki kamatemelés miatt. Ahogy arról kedden a Privátbankár is beszámolt, az MNB döntésének hatására az alapkamat így 1,65 százalékra, az overnight jegybanki betét kamata 0,7 százalékra, az overnight fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamata 2,6 százalékra emelkedett. Két fontos bejelentést tett még kedden a jegybank, fokozatosan kivezetik a forintlikviditást nyújtó swapeszközt, illetve ismét csökken az állampapír-vásárlási program havi vásárlásainak összege, ezúttal 50 milliárd forintról 40 milliárd forintra. Legközelebb decemberben határoznak a vásárlásokról. A közlemény utolsó bekezdésében szerepel, hogy a kamatemelési ciklus havi lépésekben, kisebb lépésközzel folytatódhat, ez azt jelentené, hogy év végére 2,1 százalékos lesz az alapkamat.

A további kamatemelések kilátásba helyezése némi megnyugvást hozott a forint piacán kedden. A mai nap viszont ismét lejtőre került a magyar fizetőeszköz és az euróval szemben a 355-ös szinthez közelített az árfolyam. Amennyiben ez elesne, úgy jó eséllyel a 360 körüli szint lehet az, amely újabb ellenállást jelentene. Félő ugyanakkor, hogy az ismételten gyengülő forint tovább erősíti az inflációt (és az ilyen irányú várakozásokat), amelyek kapcsán az MNB sem optimista, hiszen kedden azt közölték, hogy az év végén ismét meglódulhatnak az árak.

A magasabb infláció miatt esetlegesen tovább csökkenő reálkamatok pedig visszahathatnak a forint árfolyamára is, további nyomást helyezve a magyar fizetőeszközre.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos