Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai részvénypiac már utolérte a járvány előtti önmagát, a Nasdaq technológiai tőzsde új történelmi csúcsokat állít fel. Az S&P 500 pedig e hét elején már utolérte a tavaly év végi szintet. Európa most is némileg lemaradásban van, de mi a helyzet a BUX index-el és kelet-közép-európai társaival? Ennek számoltunk most utána. A régió nem igazán a befektetők kedvence.

Ennek a hétnek az egyik híre volt, hogy hétfőn az S&P 500 amerikai részvényindex elérte a tavaly év végi értékét. Vagyis, mintha nem is lenne válság, visszatért a korábbi, békebelinek mondható szintre. Valamivel korábban ez már megtörtént a Nasdaq 100 és Nasdaq Composite indexekkel is, sőt, azok már a február közepi rekordjukat is túlszárnyalták. A technológiai részvények a Nasdaq-on új és új történelmi csúcsokat állítanak fel.

De mi a helyzet Európában és Magyarországon? Itt még nem érték el a tőzsdeindexek a februári csúcsokat, bár itt is hatalmas az emelkedés a március 23-án feljegyzett mélypontokról. A BUX index a december 30-i értékéhez képest kedd délutánig 18 százalékkal esett, valamivel jobban, mint a WIG 20 lengyel tőzsdeindex 16 százalékos süllyedése.

Tartják magukat a németek és a japánok

A magyar és a lengyel fizetőeszköz egyaránt veszített értékéből az idén, ezért ha az indexeket átszámoljuk euróra, akkor már 21,3 a BUX idei esése. Ugyanez a lengyel indexnél 19,7 százalék. A lengyelhez nagyon hasonló mértékben, 15,6 százalékkal esett a cseh PX 50 index is cseh koronában. Bár a három tőzsde közül a budapesti esett a leginkább, nem túl nagy a különbség. E részvényindexek alapján összességében a régió általános alulteljesítéséről beszélhetünk.

Egyes tőzsdeindexek idei teljesítménye euróban és helyi devizában (forrás: Tradingview, BÉT, MNB)
Egyes tőzsdeindexek idei teljesítménye euróban és helyi devizában (forrás: Tradingview, BÉT, MNB)

A német DAX ugyanis már csak öt százalékkal marad el a tavaly év végi értékétől. Japánban sem sokkal maradt el a tőzsdeindex az év eleji szinttől kedd délután. A francia piac vezető mutatója, a CAC 40 viszont inkább Kelet-Európához hasonlít, közel 16 százalékkal van lejjebb euróban. Ehhez persze hozzájárulhatott, hogy Franciaországot jóval súlyosabban érintette a koronavírus-járvány, mint például Németországot. A londoni FTSE 100 is több mint 20 százalékkal esett euróban.

Hiányzó ágazatok Pesten

A brazil Bovespa látszólag térségünkhöz hasonló, 19 százalékos esést szenvedett el az idén. De ez csak helyi devizában igaz, a brazil reál nagymértékű leértékelődése miatt euróra átszámolva már 34 százalékos a zuhanása a korábbi mélypontokhoz képest. (A mélyponton egyébként ez az index mínusz 50 százalék körül járt.)

Persze jól tudjuk, hogy a Budapesti Értéktőzsde indexének van pár kis hibája. Leginkább az, hogy lényegében három részvény mozgatja, az OTP, a Mol és a Richter. A többi papír súlya eléggé minimális. Ez egyben azt is jelenti, hogy bizonyos ágazatok teljesen hiányoznak a mutatóból.

Bankok, energia átlag alatt

Például az idén a Stoxx 600 Banks európai pénzintézeti szektorindex elveszítette értékének több mint 28 százalékát. Az európai bankoknak egyáltalán nem tett jót a válság, átlag alatt teljesítettek. Az OTP az idén nem egészen 25 százalékkal süllyedt, valamivel jobban teljesített az európai átlagnál. Az olajszektor sem tartozik éppen a nyertesek közé az idén. Az óriási áprilisi olajár-esés sok nemzetközi olajvállalatot a csőd szélére sodort vagy például hatalmas leépítésekre, kutak lezárására kényszerített.

Felülről lefelé, euróra átszámolva: A Nasdaq 100, a Nikkei 225, az S&P 500, a DAX, a CAC 40, az FTSE 100, a WIG 20 és a Bovespa idei teljesítménye. (Tradingview.com)
Felülről lefelé, euróra átszámolva: A Nasdaq 100, a Nikkei 225, az S&P 500, a DAX, a CAC 40, az FTSE 100, a WIG 20 és a Bovespa idei teljesítménye. (Tradingview.com)

A Mol idei 32 százalékos esése ennek fényében már nem feltétlenül tragikus. A Richter pedig nyolc százalékkal még emelkedni is tudott az idén, stabilizálva némileg a BUX indexet is. Hiányoznak viszont a magyar piacról az erős technológiai társaságok, amelyek az amerikai részvénypiacon húzóerőt képviselnek az idén. A német indexben legalább kis hányadban előfordulnak.

Tőzsdeindexek változása 2020-ban      
(2020. június 9-ig)      
Index Deviza Változás Ország
Nasdaq 100 USD 12,2% USA
Nasdaq 100 (EUR) EUR 10,8% USA
S&P 500 USD -1,1% USA
Nikkei 225 JPY -2,4% Japán
S&P 500 (EUR) EUR -2,5% USA
Nikkei 225 (EUR) EUR -2,5% Japán
DAX EUR -4,7% Németo.
PX 50 CZK -15,6% Cseho.
CAC 40 EUR -15,8% Franciao.
WIG 20 PLN -15,9% Lengyelo.
A BUX forintban HUF -18,0% Magyaro.
Bovespa BRL -18,7% Brazília
WIG 20 (EUR) EUR -19,7% Lengyelo.
A BUX dollárban USD -20,9% Magyaro.
A BUX euróban EUR -21,3% Magyaro.
Bovespa (EUR) EUR -34,1% Brazília

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Részvény / Deviza / Áru Legyártották az első kínai Tesla Y-t, előre örülnek Bidennek
Eidenpenz József | 2021. január 19. 11:51
Európában visszafogott a tőzsdék emelkedése, az amerikai határidős indexekből ítélve azonban délután szép tűzijáték várható. Pocsék évet zárt az európai autóipar, de jól szerepel az egyik kínai elektromos autó, és a Tesla is legyártotta az első Y modellt Kínában. Emelkedik a BUX, és erősödik a forint. A kriptodeviza-piacon ezúttal az ether lőtt ki.
Részvény / Deviza / Áru Tarolt az arany 2020-ban – megmarad idén is a lendület?
Király Béla | 2021. január 19. 05:37
2020-ban az egyik legjobban teljesítő eszköz az arany volt. Az idei év kapcsán ugyanakkor sok a kérdőjel, a további áremelkedés mellett éppen úgy sorolhatók érvek, ahogy egy esetleges visszaesés is megmagyarázható lesz.
Friss
hírlevél