BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 9. 17:15

Az amerikai részvénypiac már utolérte a járvány előtti önmagát, a Nasdaq technológiai tőzsde új történelmi csúcsokat állít fel. Az S&P 500 pedig e hét elején már utolérte a tavaly év végi szintet. Európa most is némileg lemaradásban van, de mi a helyzet a BUX index-el és kelet-közép-európai társaival? Ennek számoltunk most utána. A régió nem igazán a befektetők kedvence.

Ennek a hétnek az egyik híre volt, hogy hétfőn az S&P 500 amerikai részvényindex elérte a tavaly év végi értékét. Vagyis, mintha nem is lenne válság, visszatért a korábbi, békebelinek mondható szintre. Valamivel korábban ez már megtörtént a Nasdaq 100 és Nasdaq Composite indexekkel is, sőt, azok már a február közepi rekordjukat is túlszárnyalták. A technológiai részvények a Nasdaq-on új és új történelmi csúcsokat állítanak fel.

De mi a helyzet Európában és Magyarországon? Itt még nem érték el a tőzsdeindexek a februári csúcsokat, bár itt is hatalmas az emelkedés a március 23-án feljegyzett mélypontokról. A BUX index a december 30-i értékéhez képest kedd délutánig 18 százalékkal esett, valamivel jobban, mint a WIG 20 lengyel tőzsdeindex 16 százalékos süllyedése.

Tartják magukat a németek és a japánok

A magyar és a lengyel fizetőeszköz egyaránt veszített értékéből az idén, ezért ha az indexeket átszámoljuk euróra, akkor már 21,3 a BUX idei esése. Ugyanez a lengyel indexnél 19,7 százalék. A lengyelhez nagyon hasonló mértékben, 15,6 százalékkal esett a cseh PX 50 index is cseh koronában. Bár a három tőzsde közül a budapesti esett a leginkább, nem túl nagy a különbség. E részvényindexek alapján összességében a régió általános alulteljesítéséről beszélhetünk.

Egyes tőzsdeindexek idei teljesítménye euróban és helyi devizában (forrás: Tradingview, BÉT, MNB) Egyes tőzsdeindexek idei teljesítménye euróban és helyi devizában (forrás: Tradingview, BÉT, MNB)

A német DAX ugyanis már csak öt százalékkal marad el a tavaly év végi értékétől. Japánban sem sokkal maradt el a tőzsdeindex az év eleji szinttől kedd délután. A francia piac vezető mutatója, a CAC 40 viszont inkább Kelet-Európához hasonlít, közel 16 százalékkal van lejjebb euróban. Ehhez persze hozzájárulhatott, hogy Franciaországot jóval súlyosabban érintette a koronavírus-járvány, mint például Németországot. A londoni FTSE 100 is több mint 20 százalékkal esett euróban.

Hiányzó ágazatok Pesten

A brazil Bovespa látszólag térségünkhöz hasonló, 19 százalékos esést szenvedett el az idén. De ez csak helyi devizában igaz, a brazil reál nagymértékű leértékelődése miatt euróra átszámolva már 34 százalékos a zuhanása a korábbi mélypontokhoz képest. (A mélyponton egyébként ez az index mínusz 50 százalék körül járt.)

Persze jól tudjuk, hogy a Budapesti Értéktőzsde indexének van pár kis hibája. Leginkább az, hogy lényegében három részvény mozgatja, az OTP, a Mol és a Richter. A többi papír súlya eléggé minimális. Ez egyben azt is jelenti, hogy bizonyos ágazatok teljesen hiányoznak a mutatóból.

Bankok, energia átlag alatt

Például az idén a Stoxx 600 Banks európai pénzintézeti szektorindex elveszítette értékének több mint 28 százalékát. Az európai bankoknak egyáltalán nem tett jót a válság, átlag alatt teljesítettek. Az OTP az idén nem egészen 25 százalékkal süllyedt, valamivel jobban teljesített az európai átlagnál. Az olajszektor sem tartozik éppen a nyertesek közé az idén. Az óriási áprilisi olajár-esés sok nemzetközi olajvállalatot a csőd szélére sodort vagy például hatalmas leépítésekre, kutak lezárására kényszerített.

Felülről lefelé, euróra átszámolva: A Nasdaq 100, a Nikkei 225, az S&P 500, a DAX, a CAC 40, az FTSE 100, a WIG 20 és a Bovespa idei teljesítménye. (Tradingview.com) Felülről lefelé, euróra átszámolva: A Nasdaq 100, a Nikkei 225, az S&P 500, a DAX, a CAC 40, az FTSE 100, a WIG 20 és a Bovespa idei teljesítménye. (Tradingview.com)

A Mol idei 32 százalékos esése ennek fényében már nem feltétlenül tragikus. A Richter pedig nyolc százalékkal még emelkedni is tudott az idén, stabilizálva némileg a BUX indexet is. Hiányoznak viszont a magyar piacról az erős technológiai társaságok, amelyek az amerikai részvénypiacon húzóerőt képviselnek az idén. A német indexben legalább kis hányadban előfordulnak.

Tőzsdeindexek változása 2020-ban      
(2020. június 9-ig)      
Index Deviza Változás Ország
Nasdaq 100 USD 12,2% USA
Nasdaq 100 (EUR) EUR 10,8% USA
S&P 500 USD -1,1% USA
Nikkei 225 JPY -2,4% Japán
S&P 500 (EUR) EUR -2,5% USA
Nikkei 225 (EUR) EUR -2,5% Japán
DAX EUR -4,7% Németo.
PX 50 CZK -15,6% Cseho.
CAC 40 EUR -15,8% Franciao.
WIG 20 PLN -15,9% Lengyelo.
A BUX forintban HUF -18,0% Magyaro.
Bovespa BRL -18,7% Brazília
WIG 20 (EUR) EUR -19,7% Lengyelo.
A BUX dollárban USD -20,9% Magyaro.
A BUX euróban EUR -21,3% Magyaro.
Bovespa (EUR) EUR -34,1% Brazília

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél