BUX
36 254.59
+1.06%
+379.00
OTP
10 770.00
+3.86%
+400.00
MOL
1 961.00
-0.46%
-9.00
RICHTER
6 725.00
-1.25%
-85.00
MTELEKOM
397.00
+1.15%
+4.00
 
2020. március 31. 11:34

Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.

Tegnap zárásig meg tudták tartani, sőt kissé növelni is tudták az amerikai tőzsdeindexek pluszaikat, így három százalék feletti emelkedéssel végeztek. Tegnap főleg a készülő koronavírus-oltások, gyógyszerek, gyorstesztek terén elért előrelépések, bejelentések derítették jobb kedvre a befektetőket. 

Ma reggel Ázsiában is jobbára a pluszok dominálnak, csak Japánban esik az index, ahol azonban korábban nagy emelkedés zajlott. Az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek szintén optimizmusról árulkodnak, 1-3 százalékos pluszban járnak. A BUX index ezúttal felülteljesítő, az öt százalékot is elérte az emelkedése az első egy óra után. 

Bika New Yorkban, a tőzsdei emelkedés szimbóluma (Pixabay.com) Bika New Yorkban, a tőzsdei emelkedés szimbóluma (Pixabay.com)

A Mol 7,6 százalékos ugrással vezeti a mezőnyt, de az OTP is négy, a Richter öt, a Telekom kettő százalék körüli nyereséget ért el. Néhány kisebb papír két számjegyű százalékos emelkedést mutat (Delta, 4ig). A forint stabil, míg tegnap este 359 felett is volt az euró, ma kissé ez alatt, 358,90 körül jegyzik. A dollár erősödik, 1,10 alá süllyedt az euró/dollár.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

 

1. Kifullad végre a vírus Európában?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint vannak jelei az európai koronavírus-járvány stabilizálódásának. A leginkább sújtott Olaszországban majdnem két hét alatt a legkevesebb új eset fordul elő. Bár figyelmeztettek, hogy a karantén továbbra is fontos, és a dél-olasz területeket puskaporos hordónak nevezik. 

Angela Merkel német kancellár újabb vírustesztje is negatív volt. Az Egyesült Királyságban viszont Boris Johnson pozitív tesztjével küzd egyre nagyobb nyomás alatt, hogy felgyorsítsa a lakosság és az egészségügyi dolgozók tesztelését. Az euróövezet pénzügyi vezetői a járvány miatt kialakuló magasabb adósságszint problémájának kezelésén dolgoznak, hogy elkerüljék az övezet felbomlását – írja a Bloomberg.

(Lásd még: Zuhan a járványgörbe az olaszoknál, lassul a vírus a spanyoloknál is.)

2. Még több Trump-stimulus?

Donald Trump amerikai elnök szerint országa kiterjesztheti az Európára és az Egyesült Királyságra már bevezetett utazási tilalmat más országokra is. Folyamatos erőfeszítéseket teszek a vírus terjedésének megállítására, a New York-i halálesetek száma igen magas. 

Az Egyesült Államokban a kiskereskedők továbbra is szabadságon tartják a dolgozóikat, még a múlt héten aláírt kétezer milliárd dolláros ösztönző csomag után is – írja a Bloomberg hírlevele. A Fehér Ház így most egy esetleges negyedik gazdaságösztönző csomagot tervez, többek között olyan területek támogatására, mint a jelzálogkölcsönök és az utazási ágazat.

3. A kínaiak visszamentek dolgozni

A kínai gyáripar tevékenysége márciusban erőteljes fellendülést mutatott, jelezve, hogy a gazdaság visszatér a normál működéséhez. A kínai beszerzési menedzserindex (PMI) a várt 45 helyett 50-re ugrott a februári, 36 pont körüli gödörből. Ez is a vártnál gyorsabb élénkülésre mutat. 

4. Megállították az olaj zuhanását az elnökök

Tizennyolc éves mélypontokról fordult vissza az olaj, miután az amerikai és orosz vezetők, Donald Trump és Vlagyimir Putyin megegyeztek, hogy országaik tárgyalásokat folytatnak az árak stabilizálása érdekében. Trump kijelentette, hogy nem szívesen látná az amerikai olajszektort összeomlani, miután az oroszok és a szaúdiak őrült árháborút kezdtek. Amerikai energiacégek sürgetik a texasi vezetést, hogy hívjanak össze egy rendkívüli értekezletet egy esetleges kitermelés-visszafogás megtárgyalására – írta ma a KBC Equitas.

Az említett kínai adatok is nagyban segítettek ma az olajáraknak, bár a sajtó továbbra is a nyersolaj legrosszabb negyedévéről beszél a történelem során. Az olaj a tegnapi és pénteki zuhanás után, amikor a WTI ismét benézett 20 dollár alá, mára stabilizálódott. A WTI öt százalékkal mintegy 21 dollárra, a Brent két százalékkal 27-re emelkedett. 

A kereskedők tartályhajókat bérelnek, hogy azokban tárolják az eladhatatlan felesleget. De ha végképp megtelnek a tárolók, helyenként elvileg akár negatív olajár is kialakulhat a Concorde Értékpapír blogja szerint. Hacsak a kitermelő nagyhatalmak, Szaúd-Arábia és Oroszország meg nem egyeznek egymással.

5. Richter-bejelentés jött

A Richter Gedeon és a Myovant Sciences kizárólagos megállapodást kötött a méhmióma és az endometriózis kezelését célzó Relugolix kombinációs tabletta bizonyos, USA-n kívüli piacokon történő értékesítésével kapcsolatban 

– közölte a magyar cég a BÉT honlapján.

6. Sok adat érkezik ma

Rengeteg európai adat érkezik ma, az euróövezet inflációs számai, az Egyesült Királyság GDP-je és kiskereskedelmi adatai. A brit élelmiszerboltok betekintést nyújtanak abba, hogy a pánikvásárlások milyen mértékben eredményeztek magasabb bevételeket az élelmiszerkereskedőknél – írta a Bloomberg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a forint, jelentett az Opus, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. június 2. 11:44
Péntek este és hétfőn több forinttal olcsóbb lett az euró, jelenleg alulról ostromolja a 345 forintot. Az USA-ban az erőszakos tüntetéshullám ellenére pozitív a tőzsdei hangulat, kontinensünkön is folytatódik az optimizmus. A német kormány ötmilliárd eurót szánna autóvásárlási támogatásokra, emiatt száguldanak az autórészvények. A magyar piacot az OTP húzza, jó formában van a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
hírlevél