7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Idén év végén sem a 2017-es őrületnek, sem a 2018 végi csúnya zuhanásnak nincs nyoma a bitcoin, a kriptodevizák piacán. Mégis izgalmasak a fejlemények, az EKB például komoly kísérleteket folytat egy digitális euróval.
(Fotó: Pixabay.com)

Bár a bitcoin árfolyama idén év végén meglehetősen nyugodt, nyoma sincs a tavaly év végi zuhanásnak, vagy a két évvel ezelőtti boboréknak, a blokklánc– és kriptodeviza-technológia körül nagy események vannak. Az Európai Központi Bank Karácsony előtt újabb részleteket szivárogtatott ki “digitális euró” projektjéről.

A tanulmány szerint összeegyeztethetővé lehet és kell tenni a privát adatok védelmét a különböző előírásokkal, mint a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelem. Az EKB ezen a többi európai jegybankkal együtt dolgozik, a leendő terméket “CBDC” néven említik. (Központi banki digitális fizetőeszköz, “central bank digital currency”.)

A koncepció szerint megvalósítható, hogy az ügyfél különböző összegeket úgy továbbítson egy ilyen digitális rendszerben, hogy abba sem a központi bankoknak, sem pedig a rendszer többi szereplőjének ne legyen betekintése. Kivéve, akiket erre az ügyfél felhatalmaz. A nagyobb összegeket persze a pénzmosás veszélye miatt kiemelt figyelemmel vizsgálnák, ehhez egy “AML-” (pénzmosás elleni) független hatóságot állítanának fel.

(A fő gond az lehet, hogy a hagyományos bankrendszerben az egyes bankszámlák forgalma titkos. Az viszont ismert vagy az lehet, hogy mely számlának ki a tulajdonosa. A kriptodevizák többségénél viszont a számla tulajdonosa nem ismert, de a forgalmuk bárki számára megtekinthető, transzparens. Az adatokat több ezer vagy legalább több tucat szerveren, másolatokban tárolják. /DLT, vagy elosztott főkönyv./)

Jön a muszlim kriptó

Az EKB azt írja, hogy “nincs sürgős szükség a CBDC kibocsátására”. De hasznos megismerni azt, hogy a digitális fizetőeszköz hogyan működne, és milyen hatással lenne a gazdaságra.

A bitcoin árfolyama három évre (Tradingview.com)

De nemcsak az EKB kísérletezik “digitális euróval”. A kínaiak hasonló kezdeményezései után most azt is bejelentették, hogy Irán, Törökország, Katar, Indinézia és Malajzia tárgyalásokat folytatott egy közös muszlim kriptodeviza létrehozására. Úgy tűnik, ennek lényege az amerikaiaktól való függés lazítása lenne. (Ez mondjuk Venezuelának sem igazán sikerült a “petróval” – a szerk.)

Miért ők szeretik legjobban?

Az ING bank egyik kutatása szerint a világon a lakosság körében a kriptodevizák elterjedtsége Törökországban a legnagyobb, 18 százalékos. Említik azt is, hogy a kormány következő négy éves fejlesztési tervében is szerepel a török kriptodeviza létrehozása. Azt már nem, de erősen gyanítható, hogy a török polgárok lelkesedése a technológia iránt a gyakran elszálló, sokszor kétszámjegyű inflációval és durva líragyengülési periódusokkal is erősen összefügg.

Letiltották az évtized legjobb befektetését

Köszi a karácsonyi reklámot, Youtube!
(forrás: Twitter)

“Karácsonyi tisztogatásnak” (purge) nevezte el a sajtó azt, hogy a Youtube december 23-án elkezdett blokkolni egy csomó, kriptodevizákkal foglalkozó csatornát, felhasználót. Ez óriási felzúdulást okozott a témával foglalkozó befektetők, számítástechnikusok, játékosok és más rajongók – valószínűleg globálisan több milliós – táborában. “Letiltották az évtized legjobb befektetését” – panaszkodtak sokan, arra utalva, hogy a bitcoin tíz év alatt pár centről több ezer dollárra drágult. (Most 7400 dollár.)

Pár nappal később a Google azt állította, hogy tévedésről van szó, és elkezdték a tartalmakat visszaállítani. A problémát lehet, hogy nem is a szóban forgó csatornák okozták – azok gyakran csak oktató videókból vagy visszafogott hírcsatornákból állnak –, hanem az azokhoz kapcsolódó hirdetések, linkek. Azok között már gyakran akadnak olyanok, amelyek végletesen kockázatos származékos ügyletekre biztatnak, vagy egyenesen csalókhoz vezetnek.

Keresik a Youtube utódait

Könnyen lehet, hogy a Google a Youtube-tartalmak eltávolításával öngólt lőtt. Azóta ugyanis egyfolytában azzal foglalkozik a “kriptodeviza-sajtó”, hogy a hasonló eseteket, az internetes gigászok “cenzúráját” hogyan lehet elkerülni. Sorra születnek az olyan cikkek, amelyek megpróbálják felsorolni, milyen Youtube-alternatívák vannak, főleg persze a blokklánc- és kriptodeviza-üzletágban, decentralizált működéssel. (Aminek nincs központja, azt nehezebb, ha nem lehetetlen cenzúrázni.)

Íme az alternatív videómegosztó oldalak

Nagyon ráér? Nem zavarja a rossz minőség, a marginális témaválasztás, a nehéz áttekinthetőség, az indulatosság?Nézegessen alternatív videómegosztókat:

3Speak

D.tube

Bitchute

Bittubers

Cinema.cash

Dlive

LBRY

Peertube

Némelyik törölt Youtube-csatornának több százezer követője volt. A félmillió felhasználóval rendelkező LBRY kétszázezerrel növelte ügyfelei számát egy hónap alatt – állítja a cég a Cointelegraph cikkében. “A legfontosabb, amit youtuberként tanultam, az az, hogy ne bízz a Youtube-ban” – idéznek még egy kriptodevizás tartalomgyártót.

Kaotikus az alternatív kínálat

Persze valószínűleg pár százezer látogató sem fogja földhöz vágni a Youtube-ot, viszont ugyanennyi új rajongó nagyszerű, ugrásszerű eredmény lehet azoknak az alternatív, kisebb szolgáltatóknak, amelyek a Youtube babérjaira vágynak. Úgy szeretnénk neked megköszönni, Youtube, kívánni sem tudtunk volna ennél csodálatosabb karácsonyi ajándékot – twittelte egyikük.

Csakhogy ezekkel az alternatív, decentralizált platformokkal is van egy csomó probléma. Sokuk szinte csak kriptodevizákkal, összeesküvés-elméletekkel, erősen gyanús pénzügyi termékekkel, máshonnét kitiltott szélsőséges zagyvaságokkal, önjelölt őrült prófétákkal van tele. Amatőr fotókkal, béna mémekkel. Vagy más oldalak, termékek, szolgáltatások reklámjaival, meg esetleg saját maga dícsérgetésével.

A másság ára

Van, amelyiket az alacsony sebessége, másikat az áttekinthetetlensége tesz élvezhetetlenné. Megint másik erősen specializálódott, például számítógépes játékokra. Olyan is akad, amely függetlennek látszik, de valójában a Youtube-on tárolt (host-olt) videókat kínál, rendszerez.

Mindennek pedig az lehet az oka, hogy üzleti modell, a jó tartalomgyártókat megfelelőképpen jutalmazó rendszer még nem alakult ki. A Google-(Youtube)-Facebook-Twitter és egyéb “hagyományos” közösségi oldalak módszereit, a reklámdömpinget és az adatbányászoknak való értékesítést a szervezők általában kizárják – éppen ebben igyekeznek mások lenni.

A 3speak videómegosztó részlete

Az inflációs modell válsága

Ehelyett sokuk kriptodevizákat ad a tartalomgyártóknak (újonnan, inflációval létrehozott, folyamatosan keletkező érméket), amelyek iránt azonban most nincs igazán kereslet. Az árfolyamok az egész szektorban hónapok óta stagnálnak vagy esnek. Így üzletileg komoly vállalkozóknak nemigen éri meg jó tartalmakat gyártani.

A decentralizált, kriptodeviza-kibocsátásból finanszírozott közösségi oldalak a videózástól függetlenül sem mennek nagyon jól, példa erre a Steemit.com Steem nevű devizájának mélyrepülése vagy a Minds.com marginális szerepe. De még eljöhet az áttörés, ha valaki csinál egy jobb üzleti modellt.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17500 17365 17550 +0,78% 17500 17505 2 012 219 030 HUF 2024-04-25 11:42:54
MOL 3008 2968 3014 +0,40% 3006 3008 387 412 232 HUF 2024-04-25 11:42:46
MTELEKOM 916 903 918 -2,76% 915 916 394 016 218 HUF 2024-04-25 11:42:32
RICHTER 9150 9030 9195 +0,55% 9150 9155 952 515 910 HUF 2024-04-25 11:41:52
OPUS 396 396 399 -0,13% 396 396 14 935 166 HUF 2024-04-25 11:40:32
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint ma reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG