BUX
36 291.97
+2.54%
+897.00
OTP
11 030.00
+1.66%
+180.00
MOL
1 874.00
+2.91%
+53.00
RICHTER
6 790.00
+4.06%
+265.00
MTELEKOM
383.00
+1.46%
+5.00
 
2020. január 1. 11:15

Idén év végén sem a 2017-es őrületnek, sem a 2018 végi csúnya zuhanásnak nincs nyoma a bitcoin, a kriptodevizák piacán. Mégis izgalmasak a fejlemények, az EKB például komoly kísérleteket folytat egy digitális euróval.

(Fotó: Pixabay.com)

Bár a bitcoin árfolyama idén év végén meglehetősen nyugodt, nyoma sincs a tavaly év végi zuhanásnak, vagy a két évvel ezelőtti boboréknak, a blokklánc– és kriptodeviza-technológia körül nagy események vannak. Az Európai Központi Bank Karácsony előtt újabb részleteket szivárogtatott ki “digitális euró” projektjéről.

A tanulmány szerint összeegyeztethetővé lehet és kell tenni a privát adatok védelmét a különböző előírásokkal, mint a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelem. Az EKB ezen a többi európai jegybankkal együtt dolgozik, a leendő terméket “CBDC” néven említik. (Központi banki digitális fizetőeszköz, “central bank digital currency”.)

A koncepció szerint megvalósítható, hogy az ügyfél különböző összegeket úgy továbbítson egy ilyen digitális rendszerben, hogy abba sem a központi bankoknak, sem pedig a rendszer többi szereplőjének ne legyen betekintése. Kivéve, akiket erre az ügyfél felhatalmaz. A nagyobb összegeket persze a pénzmosás veszélye miatt kiemelt figyelemmel vizsgálnák, ehhez egy “AML-” (pénzmosás elleni) független hatóságot állítanának fel.

(A fő gond az lehet, hogy a hagyományos bankrendszerben az egyes bankszámlák forgalma titkos. Az viszont ismert vagy az lehet, hogy mely számlának ki a tulajdonosa. A kriptodevizák többségénél viszont a számla tulajdonosa nem ismert, de a forgalmuk bárki számára megtekinthető, transzparens. Az adatokat több ezer vagy legalább több tucat szerveren, másolatokban tárolják. /DLT, vagy elosztott főkönyv./)

Jön a muszlim kriptó

Az EKB azt írja, hogy “nincs sürgős szükség a CBDC kibocsátására”. De hasznos megismerni azt, hogy a digitális fizetőeszköz hogyan működne, és milyen hatással lenne a gazdaságra.

A bitcoin árfolyama három évre (Tradingview.com)

De nemcsak az EKB kísérletezik “digitális euróval”. A kínaiak hasonló kezdeményezései után most azt is bejelentették, hogy Irán, Törökország, Katar, Indinézia és Malajzia tárgyalásokat folytatott egy közös muszlim kriptodeviza létrehozására. Úgy tűnik, ennek lényege az amerikaiaktól való függés lazítása lenne. (Ez mondjuk Venezuelának sem igazán sikerült a “petróval” – a szerk.)

Miért ők szeretik legjobban?

Az ING bank egyik kutatása szerint a világon a lakosság körében a kriptodevizák elterjedtsége Törökországban a legnagyobb, 18 százalékos. Említik azt is, hogy a kormány következő négy éves fejlesztési tervében is szerepel a török kriptodeviza létrehozása. Azt már nem, de erősen gyanítható, hogy a török polgárok lelkesedése a technológia iránt a gyakran elszálló, sokszor kétszámjegyű inflációval és durva líragyengülési periódusokkal is erősen összefügg.

Letiltották az évtized legjobb befektetését

Köszi a karácsonyi reklámot, Youtube!
(forrás: Twitter)

“Karácsonyi tisztogatásnak” (purge) nevezte el a sajtó azt, hogy a Youtube december 23-án elkezdett blokkolni egy csomó, kriptodevizákkal foglalkozó csatornát, felhasználót. Ez óriási felzúdulást okozott a témával foglalkozó befektetők, számítástechnikusok, játékosok és más rajongók – valószínűleg globálisan több milliós – táborában. “Letiltották az évtized legjobb befektetését” – panaszkodtak sokan, arra utalva, hogy a bitcoin tíz év alatt pár centről több ezer dollárra drágult. (Most 7400 dollár.)

Pár nappal később a Google azt állította, hogy tévedésről van szó, és elkezdték a tartalmakat visszaállítani. A problémát lehet, hogy nem is a szóban forgó csatornák okozták – azok gyakran csak oktató videókból vagy visszafogott hírcsatornákból állnak –, hanem az azokhoz kapcsolódó hirdetések, linkek. Azok között már gyakran akadnak olyanok, amelyek végletesen kockázatos származékos ügyletekre biztatnak, vagy egyenesen csalókhoz vezetnek.

Keresik a Youtube utódait

Könnyen lehet, hogy a Google a Youtube-tartalmak eltávolításával öngólt lőtt. Azóta ugyanis egyfolytában azzal foglalkozik a “kriptodeviza-sajtó”, hogy a hasonló eseteket, az internetes gigászok “cenzúráját” hogyan lehet elkerülni. Sorra születnek az olyan cikkek, amelyek megpróbálják felsorolni, milyen Youtube-alternatívák vannak, főleg persze a blokklánc- és kriptodeviza-üzletágban, decentralizált működéssel. (Aminek nincs központja, azt nehezebb, ha nem lehetetlen cenzúrázni.)

Íme az alternatív videómegosztó oldalak

Nagyon ráér? Nem zavarja a rossz minőség, a marginális témaválasztás, a nehéz áttekinthetőség, az indulatosság?Nézegessen alternatív videómegosztókat:

3Speak

D.tube

Bitchute

Bittubers

Cinema.cash

Dlive

LBRY

Peertube

Némelyik törölt Youtube-csatornának több százezer követője volt. A félmillió felhasználóval rendelkező LBRY kétszázezerrel növelte ügyfelei számát egy hónap alatt – állítja a cég a Cointelegraph cikkében. “A legfontosabb, amit youtuberként tanultam, az az, hogy ne bízz a Youtube-ban” – idéznek még egy kriptodevizás tartalomgyártót.

Kaotikus az alternatív kínálat

Persze valószínűleg pár százezer látogató sem fogja földhöz vágni a Youtube-ot, viszont ugyanennyi új rajongó nagyszerű, ugrásszerű eredmény lehet azoknak az alternatív, kisebb szolgáltatóknak, amelyek a Youtube babérjaira vágynak. Úgy szeretnénk neked megköszönni, Youtube, kívánni sem tudtunk volna ennél csodálatosabb karácsonyi ajándékot – twittelte egyikük.

Csakhogy ezekkel az alternatív, decentralizált platformokkal is van egy csomó probléma. Sokuk szinte csak kriptodevizákkal, összeesküvés-elméletekkel, erősen gyanús pénzügyi termékekkel, máshonnét kitiltott szélsőséges zagyvaságokkal, önjelölt őrült prófétákkal van tele. Amatőr fotókkal, béna mémekkel. Vagy más oldalak, termékek, szolgáltatások reklámjaival, meg esetleg saját maga dícsérgetésével.

A másság ára

Van, amelyiket az alacsony sebessége, másikat az áttekinthetetlensége tesz élvezhetetlenné. Megint másik erősen specializálódott, például számítógépes játékokra. Olyan is akad, amely függetlennek látszik, de valójában a Youtube-on tárolt (host-olt) videókat kínál, rendszerez.

Mindennek pedig az lehet az oka, hogy üzleti modell, a jó tartalomgyártókat megfelelőképpen jutalmazó rendszer még nem alakult ki. A Google-(Youtube)-Facebook-Twitter és egyéb “hagyományos” közösségi oldalak módszereit, a reklámdömpinget és az adatbányászoknak való értékesítést a szervezők általában kizárják – éppen ebben igyekeznek mások lenni.

A 3speak videómegosztó részlete

Az inflációs modell válsága

Ehelyett sokuk kriptodevizákat ad a tartalomgyártóknak (újonnan, inflációval létrehozott, folyamatosan keletkező érméket), amelyek iránt azonban most nincs igazán kereslet. Az árfolyamok az egész szektorban hónapok óta stagnálnak vagy esnek. Így üzletileg komoly vállalkozóknak nemigen éri meg jó tartalmakat gyártani.

A decentralizált, kriptodeviza-kibocsátásból finanszírozott közösségi oldalak a videózástól függetlenül sem mennek nagyon jól, példa erre a Steemit.com Steem nevű devizájának mélyrepülése vagy a Minds.com marginális szerepe. De még eljöhet az áttörés, ha valaki csinál egy jobb üzleti modellt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
Részvény / Deviza / Áru CFD-kereskedés – útmutató kezdőknek
Márkázott tartalom | 2020. június 30. 15:22
A CFD, vagyis Contract For Difference egy olyan típusú szerződés, amelyet gyakran használnak a pénzügyi ágazaton belül, hiszen nagyban megkönnyíti a befektetési eszközök kereskedésének módját. Akár nagyon csekély tőke mellett is. Áttekintjük, hogyan működik a CFD-kereskedés nagyon leegyszerűsítve, fő jellemzői mentén.
Részvény / Deviza / Áru Utazhatunk végre vagy sem? Ez foglalkoztatja a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2020. június 30. 11:36
Enyhe mínuszban vannak a tőzsdeindexek Európában, Ázsiában viszont az új Hong Kong-törvény ellenére is jó a hangulat. A BUX sem nagyon tér el az átlagtól, fél százalékkal süllyed, főleg az OTP húzza le. Tart a forint maratoni gyengülése, alaptőkét emel a CIG Pannónia.
Részvény / Deviza / Áru Nem friss pénzből hajt végre óriási tőkeemelést Mészáros Lőrinc biztosítója
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:58
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. úgy növeli 6,3 milliárd forinttal, 9,4 milliárdra a jegyzett tőkéjét, hogy a részvényei névértékét megháromszorozza, 33 forintról 100 forintra. Ami azt jelenti, hogy a tulajdoni arányok nem változnak, így Mészáros Lőrinc Opus Global Nyrt.-je marad a biztosító fő, 24,5 százalékos tulajdonosa.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt a Boeing, gáz van az amerikai olajszektorban
Eidenpenz József | 2020. június 29. 18:21
A délelőtti tanácstalanság, bizonytalanság délutánra már a múlté, a pluszban nyitó amerikai tőzsdeindexek később is csak növelték előnyüket. Főleg az ipari részvények emelkednek, ami elsősorban a Boeing gépeivel kapcsolatos jó hírnek köszönhető. Drágul az olaj, de igazán nagyot az amerikai földgáz tőzsdei árfolyama ugrott. A forint folytatja gyengülési sorozatát.
Részvény / Deviza / Áru Texasban zár a bár, tovább morzsolódik a forint értéke
Eidenpenz József | 2020. június 26. 18:55
Bár délelőtt még egész jól nézek ki a részvénypiacok, délután az USA mínuszban nyitott, és azóta is lefelé csorog. A fő aggodalom oka az amerikai járványügyi helyzet, különösen Texas, ahol újabb korlátozásokat rendeltek el. Trump kormánya azonban nem akar több karantént. Európa viszonylag jól megúszta, a BUX azokban nagyobbat esett, és a forint is gyengült.
hírlevél