TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A hét első három napjának hatalmas zuhanása után csütörtökön megnyugvás következett az tőzsdéken. Segített a vártnál jobb amerikai GDP-adat és munkanélküliségi statisztika. Itthon a BUX minimális süllyedéssel megúszta, annak ellenére, hogy a Mol elég nagyot esett. Vészesen közeledett a forint eddigi történelmi mélypontjához, de aztán visszafordult EKB ülése után. Újfajta gyorstesztek segíthetnek a rendezvények megtartásában.

A tegnapi hónapok óta nem látott esés után ma a tőzsdék megnyugodtak, sőt Amerikában zöldbe borultak az indexek. A német DAX 0,3 százalékos emelkedéssel végzett, Párizsban és Londonban még kisebb esés volt. Nagyobb süllyedést mértek Svájcban, Belgiumban, Spanyolországban és Ausztriában. Az Egyesült Államokban az S&P 500 index 1,2, a technológiai részvények Nasdaq 100-as indexe 2,1 százalékos emelkedést mutat. A Dow Jones ipari átlag 0,5 százalékkal megy fel.

Itthon a BUX index 0,2 százalékos mínuszban végzett, főleg a Mol húzta le, amely 1,6 százalékkal 1514 forintra esett. Az OTP 0,2, a Magyar Telekom 1,9 százalékkal emelkedett. A Richter 0,2 százalékos süllyedéssel búcsúzott.

Nem lépett az MNB

Az euró délelőtt még vészesen közel került az eddigi történelmi csúcsot jelentő árfolyamhoz, a napi maximuma 369,30 forint volt. Kora délután azonban nagyot erősödött a forint, így most este már csak 367,70 az árfolyam, 70 fillérrel alacsonyabb a szerda estinél. Ma is tovább esett az olaj, három százalék körüli mértékben. Az arany és az ezüst a dollár erősödése ellenére tudott emelkedni.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az MNB egyhetes betéti tenderén maradt 0,75 százalék a kamat, annak ellenére, hogy a forint mennyire gyenge volt a napokban. A benyújtott 2340 milliárd forintnyi ajánlatot mind elfogadták. Mivel a lengyel zloty és a cseh korona is hasonlóképp erősödött ma, mint a forint, valószínűleg a nemzetközi hangulat van a mai ármozgások mögött is. Az EKB megnyilatkozása inkább galamblelkű volt, a további lazítás lehetőségére utalt. Így az euró nagyot gyengült ma a dollárhoz képest, de úgy tekinthetjük, hogy a kelet-közép-európai devizákhoz képest is.

Az EKB nem lépett jelenlegi ülésén, de ezt a piac nem is nagyon várta. Ugyanakkor Christine Lagarde elnök utalt arra, hogy decemberben újabb intézkedésekre lehet szükség. Aláhúzta, hogy a gazdaság Európában gyorsabban veszít lendületéből, mint ahogy arra korábban számítottak. A rövid távú kilátások pedig egyértelműen a romlanak. Az EKB december 10-én fog újra ülést tartani, addig terveket készítenek a folytatásra vonatkozóan.

Jó adatok a múltból

Az amerikai tőzsdén a hangulat tovább javult, miután a GDP-adat alapján az ország gazdasága kiugró ütemben nőtt a harmadik negyedévben, amikor a kormány több mint háromezer milliárd dollár értékű gazdaságsegítő költekezést hajtott végre. Egy másik jelentés szerint a heti munkanélküliségi segély iránti kérelmek a vártnál jobban csökkentek az elmúlt héten.

(Pixabay.com) (Pixabay.com)

Ezek pozitív adatok, de mindez kissé már a múlté, mert a koronavírus-esetek újbóli növekedése miatt a negyedik negyedév rendkívül bizonytalanná vált – írja a Reuters piaci szereplők véleményét idézve.

Jelentések előtti rali

A Pinterest ma újabb 26 százalékos emelkedést produkál. Mivel ennek egyik fő oka az online reklámköltések emelkedése, nem csoda, hogy az optimizmus átragadt a Google-re, a Facebookra is. Az internetes óriások, de az Apple is 3-5 százalékos pluszban vannak, a Twitter pedig egyenesen nyolc százalékkal ugrott meg. Este négy nagy internetes kolosszus is közzéteszi gyorsjelentését.

Nagyot esik viszont több kisebb internetes üdvöske, mint a Spotify, az eBay, a Zoom Video vagy a Fiverr.

Százmillió számra jönnek a gyorstesztek

A svájci Roche gyógyszergyár azt tervezi, hogy havonta százmilliós nagyságrendben szállít gyorsteszteket – írja az N-Tv.de.

Severin Schwan vezérigazgató szerint a cég növelni kívánja a gyors antigéntesztek számát a koronavírus-fertőzések kimutatására, és havonta milliós nagyságrendű mennyiséget szeretne legyártani. A kórokozó kimutatására szolgáló PCR-vizsgálatok során a számok a tízmilliós tartományban maradnának. A koronavírustesztek piaca keresleti, a tesztek kifogytak. A Roche jelenleg egy nyálminta felhasználásával készült gyorstesztet fejleszt.

Ezt a tesztet olyan emberek is elvégezhetik, akik nem képzettek orvosilag. Ezért alkalmasak nagy rendezvények előtti használatra is. A jelenleg használatos gyorstesztekhez, amelyek eredménye 15 percen belül elérhető, jelenleg garatból vagy az orrból vett minta kell, amelyhez képzett személyzet szükséges.

Mitől esik az olaj?

Jelenleg két fő tényező tartja Nyomás alatt az olaj árakat a, a választások k előtti bizonytalanság és volna volatilitás, valamint az európai lezárások – írja az Investing.com.

A közeljövőben azonban Zeta nevezetű hurrikán is szerepet kaphat. Az előző hurrikán, a Delta októberi hatása az volt, hogy a finomítók lezárása miatt több olaj maradt a tárolókban. A Zeta viszont inkább a kitermelést veszélyezteti a Mexikói-öbölben. Ezen kívül újra Irán elleni szankciók is napirendre kerültek az Egyesült Államokban, bár ezek lehet, hogy nem fogják az iráni olajexportot befolyásolni. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy az OPEC kartell tárgyalásokat folytat a januártól érvényes kitermelés mértékéről. A líbiai kitermelés növekedése rányomta bélyegét ebben a hónapban az olajkínálatra.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Friss
hírlevél