BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. szeptember 10. 18:59

Keményvonalas ellenfelet kaptak a multik, egy olyan személy kerül az EU digitális ügyekért felelős vezetői székébe, aki korábban már súlyos büntetéseket szabott ki rájuk. Az USA-ban is versenyjogi eljárásokat kezdeményeztek a Facebook és a Google ellen. Az Apple is célkeresztbe kerülhet, ma viszont új telefonokat és üzleti modellt mutat be.

Fotó: EPA / Andy Rain

Se szeri, se száma a kockázatoknak, bizonytalanságoknak a tőzsdéken. Van a Brexit-dráma, a kereskedelmi háború, csütörtökön dönt az EKB, akadnak bőven recessziós félelmek… Ilyen körülmények között egészen jónak mondható hír, hogy a nyugat-európai tőzsdeindexek szerény pluszban tudtak végezni. Az amerikai társaik pedig este hat után csak 0,2 százalék körüli esésben vannak.

A befektetők egyébként most nem vásárolták annyira a menekülőeszközöket, mint az utóbbi hetekben, hónapokban. Emelkedtek a fontosabb nyugati kötvényhozamok, és estek a nemesfémek.

Itthon a BUX index 1,3 százalékkal esett, az OTP, a Mol és a Richter egyaránt lefelé tartott. A Telekom inkább stagnált. A forint pár fillérrel megközelítette eddigi negatív rekordját, súrolta az euró a 332-t.

Megszorongatnák a Google-t

Az USA-ban ma a technológiai részvények a többihez hasonló mértékben esnek, de igazából erősen rájuk jár a rúd mostanában. Egy tegnapi bejelentés szerint monopólium-ellenes eljárást kezdeményeznek a Google ellen 50 amerikai államban. Ezt megelőzően múlt hét pénteken a Facebook ellen jelentettek be hasonló lépést.

Amint a Marketwatch emlékeztet rá, a Google tevékenysége teljesen behálózza az internetet. Annyira, hogy szinte lehetetlen úgy szörfözni a világhálón, hogy ne fussunk bele valamely szolgáltatásába. Emellett sok millió felhasználó adataival rendelkezik. Domináns az internetes reklámok piacán, amióta 2007-ben megvette a DoubleClick nevű szolgáltatót.

Visszatér a keményvonalas

A Bloomberg véleménycikke szerint a Google és a Facebook még nagyon kellemetlen híreknek néz elébe. A szabályozók az USA-ban és az EU-ban is támadást indítottak ellenük.

Emlékeztetnek rá, hogy Margrethe Vestager, aki korábban az EU versenyjogi felügyelőjeként már súlyos büntetéseket szabott ki az amerikai internetes multikra, most megint pozícióba kerül. Ursula von der Leyen helyetteseként az Európai Bizottságban megkapta a digitális ügyek fő felelősének tisztét. Ezzel még nagyobb hatalma lehet, mint korábban.

Elővehetik a Librát

Keményvonalas hozzáállásával már magára haragította Donald Trump elnököt is. Olyan ügyekben kutakodhat majd, mint a Google álláskeresési szolgáltatása, a Facebook Libra nevű tervezett kriptodevizája vagy az Apple bánásmódja a vevőivel. A cikk egyenesen a Szilícium-völgy legfőbb ellenségének nevezi a szakembert.

A Nasdaq Composite technológiai index és az S&P 500 index öt éve (Tradingview.com)

Az Apple ma este mutatja be új telefonmodelljeit az USA-ban, magyar idő szerint hétkor. Ezen kívül streaming-modelljeiről is szó lesz. Az elemzők azonban mintha kissé pesszimisták lennének, a részvény enyhe mínuszban várja a nagy eseményt.

Telefonok helyett szolgáltatások

A Matketwatch előzetese szerint öt dologra érdemes majd figyelni a show-n. Lehet, hogy nem is a bemutatandó három telefon lesz a középpontban. Inkább a szolgáltatások, az online játék– és videóplatformok, azok árazása, üzleti modellje.

Emlékeztetnek rá, hogy a telefongyártó új modelljei mostanában kevesebb újdonságot tartalmaztak. Így a felhasználók jellemzően tovább megtartják, ritkábban cserélik le régi modelljeiket. Mintegy 200 millióra becsülik a forgalomban levő régi – iPhone 6-os vagy még régebbi – modellek számát. Ahhoz, hogy ezeket használóik újakra cseréljék, az eddigieknél meggyőzőbb újításokra lenne szükség.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Friss
hírlevél