BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. április 21. 18:37

Most jön az igazi vérengzés az árupiacon? Az olaj ma is elképesztő zuhanást produkál, csak most már a távolabbi határidőkre is. A többi árupiaci termék közül sok követi, zuhan a palládium, a réz, esik rendesen az ezüst, a platina. Sok rossz vállalati jelentés érkezik, a részvényindexek csúnya esésre váltottak. Gyengül a forint.

Megint csúnya világ van a tőzsdéken, a nap elején elért mínuszok csak nőttön nőnek. Az európai tőzsdeindexek záráskor, észak-amerikai társaik este hat órakor egyaránt 3-4 százalékos mínuszban vannak. A nemzetközi sajtó szerint ez elsősorban a gyorsjelentés-dömpingnek köszönhető. A cégek nagy része vagy a korábbitól nagyon elmaradó eredményeket közöl vagy jelentősen lefelé módosítja prognózisait. Jelentett például az IBM vagy az SAP, de mindkét papír hat százalék feletti mínuszban van.

Itthon a BUX index helyzete sem különb, a 4,1 százalékos esés az európai átlagot is meghaladja. Az OTP 5,7, a Mol 5,3, a Richter 2,6, az Opus 7,6 százalékkal zuhant. Egyedül a Magyar Telekom emelkedett a nagyok közül, 1,8 százalékkal. A forint is gyengül, 354 az euró, 1,5 forinttal ment feljebb.

További és frissebb árfolyamok

Ma is összeomlik az olaj

A nap egyik fő témája ma is az olaj, amely tegnap egészen példátlan módon mínusz 37 dollárig süllyedt, legalábbis a májusi határidő. Ennek számos oka van, a nyilvánvaló túltermelési válságon, tárolási problémákon túl a túl sok spekulatív határidős vételi pozíció kényszerű lezárása is. (Lásd: Megvan a bűnös – az olajturisták nyomták mínuszba az árat.) Ma sem sokkal jobb a helyzet: A májusi WTI ugyan visszamászott plusz négy dollárra, most azonban a június omlott össze. Az ára 39 százalékkal zuhant 12,50-re.

Olajfúró torony (Pixabay) Olajfúró torony (Pixabay)

Ennek nyomán a világ legnagyobb olajalapját, az USO-t – amely egyébként ma 21 százalékot zuhan – várhatóan le is fogják zárni az új belépők elől. Az olajrészvények, olajmultik viszont eddig egészen jól megúszták, csak 1-3 százalékos mínuszban vannak az ezeket vásároló ETF-ek. Talán mert az amerikai kormányzat fogadkozik, hogy nem hagyja az ágazatot a padlóra kerülni, a munkahelyeket elveszni.

Anomália is, fundamentális is

Az alacsony áraknak nyilvánvaló fundamentális okai vannak, azonban a tegnapi eset inkább technikai anomáliának tekinthető – írta a KBC Equitas.

Emlékeztetnek rá, hogy a WTI fizikai leszállítási helye “Oklahoma államban van, a szárazföld közepén, távol a tengerektől és így a világpiactól. Az oklahomai Cushing tárolókapacitása viszont meglehetősen korlátos, 92 millió hordó olajat képes tárolni, amely bő egyheti amerikai termelés.”

Így már alig van hova tenni az olajat, a tározók és a vezetékek is heteken belül megtelhetnek, a tankerhajókban tárolni az olajat pedig nagyon drága.

Miért esik az arany?

Számos kereskedő kezében maradt vételi kontraktus egy nappal az utolsó kereskedési lehetőség előtt – írja az Erste Befektetési Zrt.

Ezek a kereskedők negatív áron is hajlandóak voltak inkább lezárni a korábbi vásárlási pozíciókat, mivel fizikailag nem tudnak eleget tenni a leszállítási kötelességnek. Az Erste is arról ír, hogy gyakorlatilag telítődtek az USA nyersolaj-tárolói, még a vezetékrendszer is tele van olajjal. Jelenleg bőven meghaladja a kínálat az olaj iránti keresletet, tehát a vételi oldalon alig volt érdeklődés.

Az olaj esése “negatív az aranyra nézve, mivel kisebb lesz az infláció, másrészt a drámai olajipari események növelik a kockázatkerülő eszközök iránti keresletet” – írta az Erste. Az aranyra ható fundamentumok viszont szerintük továbbra is pozitívak. A reálkamatok negatív szinten vannak, a jegybankok hatalmas likviditást öntenek a piacokra.

Az arany (GOLD), az aranybánya-részvények egyik indexe (HUI), valamint a GDX és a GDX Junior aranybánya-ETF-ek, változás dollárban, egy évre. (Tradingview.com) Az arany (GOLD), az aranybánya-részvények egyik indexe (HUI), valamint a GDX és a GDX Junior aranybánya-ETF-ek, változás dollárban, egy évre. (Tradingview.com)

Az olajár-esés átterjedni látszik más árupiaci termékekre is. Az arany  csak egy százalékkal esik, az ezüst, a réz néggyel, a platina öttel. A palládium valósággal összeomlott, 12 százalékos mínuszban van.

Mi lesz veled, Mol?

Ami a Molt illeti, az Erste azt írja róla, célárfolyamát 2640 forintra csökkentette. Ám az ajánlást a több mint 30 százalékos emelkedési potenciál miatt vételre módosította. Az ok, hogy

a finomítói üzletág a csökkenő kereslet ellenére, de a magas finomítói árrésnek és a szélesebb Ural-Bernt differenciának köszönhetően továbbra is jól muzsikálhat, ugyanakkor a kitermelés jelenleg veszteséges, mivel a kitermelési költség 30 dollár körül van, amit a társaság 25 dollár alá kíván lehozni.

A KBC Equitas is hasonlóan vélekedik.

“A vállalatra az olajárzuhanás, valamint a koronajárvány gazdasági következményei miatti keresletoldali visszaesés is negatívan hat” – írták.

A jelenlegi árfolyamhoz képest hosszabb távon azonban bőven látnak potenciált a felértékelődésre.

Az év befektetése?

Az arany az utóbbi egy évben mintegy 32, az idén 11,5 százalékot emelkedett. A 2020-as év legjobb befektetése mégsem az arany volt. Az idén év elejétől 35,6 százalékos emelkedéssel az urán volt a legjobban dráguló nyersanyag – derül ki a Stooq.com adataiból. Az Investing.com szerint ennek oka, hogy a bányabezárások miatt az utóbbi időben a globális kitermelési kapacitások mintegy harmada eltűnt. (Sőt, egy másik forrás szerint talán a fele is.)

Bár az energia-felhasználás a koronavírus-járvány miatt visszaesett, az atomerőművek leállítása és újraindítása nem olyan egyszerű, mint más erőműveké. Ezért az atomerőművek nyersanyag-felhasználása viszonylag stabil maradt. Azt azonban tudni kell, hogy az urán az utóbbi évtized egyik legutáltabb, legrosszabb befektetése volt. Lényegében a fukushimai atomerőmű-katasztrófa óta lefelé szálló trendben van az uránbánya-részvények ára, amit csak rövidebb felpattanások tarkítottak eddig. (Uránt pedig az átlagos befektető nem vásárolhat, csak bányarészvényeket.)

Az urán határidős ára (sárgával) és az URA uránbánya-részvény ETF (zölddel), változás dollárban, egy évre (Tradingview.com) Az urán határidős ára (sárgával) és az URA uránbánya-részvény ETF (zölddel), változás dollárban, egy évre (Tradingview.com)

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél