BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2020. április 21. 11:42

Tegnap súlyos mínuszban futott ki a májusi texasi olajhatáridő, 37 dollárt fizettek a végén annak, aki hajlandó volt még átvenni egy hordóval. Ilyen az, amikor valakinek bármi áron muszáj zárni a pozícióját. De ma tovább zuhan. Ma az észak-koreai vezető betegsége aggasztja a befektetőket, csúnya mínuszban állnak az európai tőzsdék, a BUX.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feltételezett műtétje is befolyásolhatja ma a tőzsdék hangulatát, legalábbis a Bloomberg szerint. Az esetleges utódlás kérdése ugyanis komoly politikai kockázatokat jelenthet. (Részletesebben: Kim Dzsog Unon műtétet hajtottak végre.) Az európai indexek egy és két százalék közötti mínuszban járnak, Ázsiában is hasonló a kép. Az amerikai határidős mutatók fél-egy százalékkal esnek.

Itthon a BUX index 2,8 százalékkal esik, az európai átlag feletti mértékben. A Mol öt, az OTP három, a Richter egy, az Opus hat százalék körüli mínuszban van. A Telekom fél százalékkal emelkedni tudott. A forint is gyengül, 355 körül jár az euró, több mint két forinttal a tegnap esti szint felett.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A kőolaj ma is esik, zuhan ,a WTI 16, a Brent 25 százalékkal (mindkettő júniusra, 17, illetve 20 dollárra). Valószínűleg sok korábbi spekulatív kisbefektető, “olajturista” megijedt a tegnapi rendkívüli események, a negatív olajár miatt, és tömegével távozik a piacról. Már a tegnapi napot is az olaj határozta meg a tőzsdéken, amelynek ára egész nap csak zuhant.

A WTI (CL) és a Brent (BR) legközelebbi (1) és második legközelebbi (2) havi lejáratai (Tradingview.com) A WTI (CL) és a Brent (BR) legközelebbi (1) és második legközelebbi (2) havi lejáratai (Tradingview.com)

Vettek olajat, de nem kell nekik

A közeli, amerikai típusú WTI (West Texas Intermediate) mínusz 37,63 dolláron futott ki tegnap, ami elképesztő érték. Sőt volt előtte mínusz 40,30 dolláron is. (A júniusi WTI “csak” 18 százalékkal, 20,43 dollárra esett hétfőn.) A nyolcvanas évek elején bevezetett kontraktus még soha nem volt kilenc dollár alatt. A jelenséget technikai és fundamentális anomáliák együtt okozták. A túltermelés óriási, a tárolók beteltek. A májusi határidő ma jár le, és tegnap volt az  utolsó nap, amikor még lehetett pozíciókat zárni, eladni a korábbi vételeket.

Aki nem zárta időben a vételét, annak leszállítják az olajat. Ezt tárolókapacitások híján úgy látszik, senki sem akarta. Így voltak spekulatív vételek, amelyeket minden áron le kellett zárni. Ez okozhatta főleg az elképesztő árat. (A negatív értékhez a CME árutőzsde szabályzatát is módosítani kellett.) A Barchart.com jelentése szerint ez főleg olajba fektető befektetési alapok, nagyrészt az USO nevű gigászi amerikai olaj-ETC (tőzsdén kereskedett árupiaci alapnak) pozíciózárásainak köszönhető.

A WTI olaj piaca ma. (Barchart.com) A WTI olaj piaca ma. (Barchart.com)

Az olajturisták a hibásak

Ez a 3,5 milliárd dolláros eszközértékű, kizárólag közeli WTI-határidők vásárlásával foglalkozó alap ugyanis nemrég még a teljes piacon levő long pozíciók 25 százalékával rendelkezett. “Az USO kizárólag a legközelebbi hónap határidős kontraktusaiba fektet. Az USO négy nap alatt görgeti át a pozícióit” – írta az ETF.com. Ennek alapján úgy tűnik, az alap összes pozíciója nem ömölhetett ugyan tegnap a piacra, de annak a negyede igen. (Az is 870 millió dollár körül van.)

Texasi olajkút (Pixabay.com) Texasi olajkút (Pixabay.com)

Az egyik kommentátor szerint a piacra most tömegével áramló tapasztalatlan, spekulatív befektetők, az “olajturisták” a hibásak az anomáliáért. Az USO alapnak most 900 millió darab befektetési jegye forog a szokásos 120 millió körüli értékhez képest. Sokan azt hiszik, hogy könnyű lesz kivárni, amíg az olaj ára visszaugrik 20-ról 30-50 dollárra, és semmit sem tudnak a piac működéséről, például a pénzükre leselkedő contango-ról. (Lásd: Őrült contango-t jár az olaj)

Az olajrészvények jól vannak

Hogy mennyire egyszeri eset volt tegnap az olaj elképesztő árfolyama, azt jól jelzi, hogy az amerikai olajvállalatok részvényeit tartalmazó XOP ETF árfolyama még másfél  százalékkal emelkedett is. A globális olajcégeket vásároló társa, a FILL pedig az olajnál jóval kevésbé, 3,5 százalékkal esett. Ma az Európában is kapható “db x-trackers MSCI World Energy UCITS” (XDW0) olajmulti-alap négy százalékkal süllyed.

Az USA kormánya egyébként közbelép az olajpiacon, százmillió dolláros nagyságrendben vásárol olajat. Ez azonban nem oldja meg a túlkínálat problémáját, vagy a tárolók szűkösségét.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több lábon áll a BMW, bocsánatot kér a Twitter, újrazárják a mallorcai diszkókat
Eidenpenz József | 2020. július 16. 12:13
Mára elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, az indexek egy százalék körüli mínuszban vannak. A BUX index itthon valamivel kevesebbel megúszta, de a forint is gyengült. Meghekkelték a Twittert, hogy Bitcoinhoz jussanak, egy sor híres személyiség oldalához fértek hozzá. Bebiztosítja magát akkumulátorokkal a BMW autógyár.
Részvény / Deviza / Áru Erdogan hadat üzent? Megtáltosodtak az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 15. 18:55
Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egy fintech-cég, ami a legnagyobb pénzügyi óriások piacát igyekszik megreformálni és elhódítani
MFC Equity | 2020. július 15. 17:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.
Részvény / Deviza / Áru Hogy adózzanak a multik? 13 milliárd eurós csatát nyert az Apple az EU-ban
Eidenpenz József | 2020. július 15. 12:01
Ma a bíróság előtt folytatódott az Apple 13 milliárd eurós írországi adófizetési ügye. Az amerikai óriás csatát nyert, az Európai Bíróság neki adott igazat.
Részvény / Deviza / Áru A gamerek pörgették az inflációt a briteknél, sok ellenanyagot termelt az oltás
Eidenpenz József | 2020. július 15. 11:12
Egy százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, hasonló nyitás várható az Egyesült Államokban is. A jó hangulatot az oltóanyaggal kapcsolatos biztató tesztek alapozták meg, de az eheti európai uniós csúcstalálkozótól is sokat várnak kontinensünkön. Ma ülésezik az OPEC+, szerény pluszban van az olaj és a nemesfémek is drágulnak. A tegnapi stagnálás után erősödésre váltott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Sok gazdag még gazdagabb lett a koronavírus-járvány alatt
Csabai Károly | 2020. július 14. 20:11
Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak. Összességében június végén mintegy 45 ezer privátbanki számlán immár közel 6 ezer milliárd forint szunnyadhatott.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Friss
hírlevél