BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. november 11. 11:40

A múlt heti rekordeső után ma megtorpantak a tőzsdék, ok lehet a hongkongi tüntetések eldurvulása, a kínai autóeladások csökkenése, a kereskedelmi háború. Az euró/forint közelít eddigi mindenkori csúcsához, két brókercég szerint is könnyen áttörheti azt. Újabb gyorsjelentések érkeznek a héten. Öt fontos tőzsdei hírt találtunk mára.

(Fotó: Eidenpenz József)

A múlt héten újabb történelmi csúcsot állítottak be az amerikai részvényindexek és a hazai BUX, valamint az OTP részvénye is. Európa is emelkedett. Ma viszont inkább megtorpanás, bizonytalanság jellemző. Feltűnő, hogy a kínai részvényindexek 1,8, a hongkongi Hang Seng 2,5 százalékos mínuszban volt.

Európában a német mutató 0,2 százalékos mínuszban, a párizsi 0,1 százalékos pluszban mozog délelőtt. A BUX 0,3 százalékkal esik, miközben a lengyel WIG 20 is 0,7 százalékot veszít értékéből. Tovább gyengült a forint, 334,30 az euró, egy forinttal magasabb a péntek estinél. Az eddigi történelmi rekord 336,52, tehát csak alig több mint két forintra van tőle. Akár egy-két nap alatt is elérhető ez a szint.

A pénteki gyorsjelentése után az OTP nagyon jól teljesített, ma kissé, 0,2 százalékkal korrigál. A Richter is a hét végén jelentett, de ma 0,6 százalékos esést mutat. A Mol is 0,7 százalékkal süllyed.

Frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Mi történik Ázsiában?

A nagy kínai és hongkongi részvényár-esések részben a durvuló hongkongi helyzettel, kaotikus tüntetésekkel magyarázhatók. Bejárta a világsajtót, amint egy rendőr közelről lelő egy jól láthatóan teljesen fegyvertelen demonstrálót.

Másrészt viszont Kínában év/év alapon négy százalékkal esett az autóeladások értéke. Ha ez még nem lenne elég, ma a Bloomberg oldalain azt szellőztették meg, hogy a kínai kormány vissza szeretné vágni az elektromos autókra adott támogatásokat.

2. Gyorsjelentés-dömping után és előtt

Az OTP és a Richter pénteken tette közzé gyorsjelentését. Az Erste Befektetési Zrt. szerint “a pénteki jó eredmény után a Richter jelentősen megemelte idei célszámait. A korábbi 1-3 százalékkal szemben most már 5-6 százalékos gyógyszer értékesítés növekedést vár a cég.”

Az egész szezonról pedig azt írják: “elmondhatjuk, hogy a magyar piacon jól sikerült a gyorsjelentési szezon. Ennek ellenére a korábbi árfolyam emelkedések miatt elindult egy profit realizálás, ami egy darabig kitarthat, de alapvetően inkább optimisták lennénk a középtávú folytatás tekintetében”.

A KBC Equitas szerint a héten az amerikai cégek közül jelent a Walmart, a NetApp, az Nvidia és a Viacom. Európában a németeknél figyelhetünk az Infineon, a Continental, a Deutsche Post, az RWE, a Linde vagy a Henkel jelentéseire. “De érdekes lehet például a Raiffeisen, vagy a magyar vonatkozású cégek közül a Wizz Air és a Rába is” – teszik hozzá.

3. Toronyiránt megy a forint?

Az Erste Befektetési reggeli hírlevele megmagyarázza a mai forintgyengülést. “Már 334 forinton kezdi a forint a hetet az euróval szemben, azt követően, hogy egy inkább további ultralaza monetáris politika irányába mutató kiadványt közölt ma reggel az inflációs folyamatokról az MNB. Emellett a forintra nehezedő nyomást a dollár erősödése is katalizálja az euróval szemben. Ezek alapján elképzelhető, hogy hamarosan tesztelésre kerül a 336 környéki történelmi csúcs az EUR/HUF-ban” – írták.

Hasonlóan gondolja az Equilor Befektetési Zrt. is, amely szerint “akár új csúcsra is kerülhet az euró-forint árfolyama”. Technikai elemzésük szerint “folytatódhat a forint gyengülése, bőven van még tér felfelé, akár a történelmi maximum is elérhető lehet rövid időn belül, mely 336,20-nál húzódik”.

A dollárnál is további emelkedés várható az Equilor szerint. “Hamarosan elérhető lehet a 305-ös szint, mely potenciális megállót jelenthet majd az emelkedésben. Fordulatra utaló jelzések nincsenek, az indikátorok alapján is bőven van még tere a forintgyengülésnek” – írták reggel.

4. Ezen idegeskednek majd a héten

Készüljenek fel egy újabb ideges várakozással teli hétre – inti a befektetőket a Bloomberg hírlevele. Szerintük ezen a héten is a “kereskedelmi háború” hírei rángathatják a tőzsdéket. Donald Trump a hétvégén elmondta, hogy Kína sokkal jobban akarja a megállapodást, mint ő, az amerikai elnök.

Kedden Trump tart majd egy beszédet, amelytől a befektetők további iránymutatást várnak. Ez a beszéd és az esetleges gazdasági mutatók befolyásolhatják Fed következő nyilatkozatát a kamatláb-döntést követően.

5. Választások hétvégéje

Romániában és Spanyolországban is voltak választások. Az eddigi román elnök erősen vezet, a román BET tőzsdeindex azonban ma alig mozdult. A spanyolok megint szétszavaztak, nincs erős párt. Az IBEX eddig 0,3 százalékot esett, ezzel csak picit múlja alul a stagnálásszerű európai átlagot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Friss
hírlevél