BUX
35 811.77
+0.18%
+64.00
OTP
10 890.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 835.00
+0.71%
+13.00
RICHTER
6 700.00
+0.68%
+45.00
MTELEKOM
385.00
+0.52%
+2.00
 
2019. november 11. 11:40

A múlt heti rekordeső után ma megtorpantak a tőzsdék, ok lehet a hongkongi tüntetések eldurvulása, a kínai autóeladások csökkenése, a kereskedelmi háború. Az euró/forint közelít eddigi mindenkori csúcsához, két brókercég szerint is könnyen áttörheti azt. Újabb gyorsjelentések érkeznek a héten. Öt fontos tőzsdei hírt találtunk mára.

(Fotó: Eidenpenz József)

A múlt héten újabb történelmi csúcsot állítottak be az amerikai részvényindexek és a hazai BUX, valamint az OTP részvénye is. Európa is emelkedett. Ma viszont inkább megtorpanás, bizonytalanság jellemző. Feltűnő, hogy a kínai részvényindexek 1,8, a hongkongi Hang Seng 2,5 százalékos mínuszban volt.

Európában a német mutató 0,2 százalékos mínuszban, a párizsi 0,1 százalékos pluszban mozog délelőtt. A BUX 0,3 százalékkal esik, miközben a lengyel WIG 20 is 0,7 százalékot veszít értékéből. Tovább gyengült a forint, 334,30 az euró, egy forinttal magasabb a péntek estinél. Az eddigi történelmi rekord 336,52, tehát csak alig több mint két forintra van tőle. Akár egy-két nap alatt is elérhető ez a szint.

A pénteki gyorsjelentése után az OTP nagyon jól teljesített, ma kissé, 0,2 százalékkal korrigál. A Richter is a hét végén jelentett, de ma 0,6 százalékos esést mutat. A Mol is 0,7 százalékkal süllyed.

Frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Mi történik Ázsiában?

A nagy kínai és hongkongi részvényár-esések részben a durvuló hongkongi helyzettel, kaotikus tüntetésekkel magyarázhatók. Bejárta a világsajtót, amint egy rendőr közelről lelő egy jól láthatóan teljesen fegyvertelen demonstrálót.

Másrészt viszont Kínában év/év alapon négy százalékkal esett az autóeladások értéke. Ha ez még nem lenne elég, ma a Bloomberg oldalain azt szellőztették meg, hogy a kínai kormány vissza szeretné vágni az elektromos autókra adott támogatásokat.

2. Gyorsjelentés-dömping után és előtt

Az OTP és a Richter pénteken tette közzé gyorsjelentését. Az Erste Befektetési Zrt. szerint “a pénteki jó eredmény után a Richter jelentősen megemelte idei célszámait. A korábbi 1-3 százalékkal szemben most már 5-6 százalékos gyógyszer értékesítés növekedést vár a cég.”

Az egész szezonról pedig azt írják: “elmondhatjuk, hogy a magyar piacon jól sikerült a gyorsjelentési szezon. Ennek ellenére a korábbi árfolyam emelkedések miatt elindult egy profit realizálás, ami egy darabig kitarthat, de alapvetően inkább optimisták lennénk a középtávú folytatás tekintetében”.

A KBC Equitas szerint a héten az amerikai cégek közül jelent a Walmart, a NetApp, az Nvidia és a Viacom. Európában a németeknél figyelhetünk az Infineon, a Continental, a Deutsche Post, az RWE, a Linde vagy a Henkel jelentéseire. “De érdekes lehet például a Raiffeisen, vagy a magyar vonatkozású cégek közül a Wizz Air és a Rába is” – teszik hozzá.

3. Toronyiránt megy a forint?

Az Erste Befektetési reggeli hírlevele megmagyarázza a mai forintgyengülést. “Már 334 forinton kezdi a forint a hetet az euróval szemben, azt követően, hogy egy inkább további ultralaza monetáris politika irányába mutató kiadványt közölt ma reggel az inflációs folyamatokról az MNB. Emellett a forintra nehezedő nyomást a dollár erősödése is katalizálja az euróval szemben. Ezek alapján elképzelhető, hogy hamarosan tesztelésre kerül a 336 környéki történelmi csúcs az EUR/HUF-ban” – írták.

Hasonlóan gondolja az Equilor Befektetési Zrt. is, amely szerint “akár új csúcsra is kerülhet az euró-forint árfolyama”. Technikai elemzésük szerint “folytatódhat a forint gyengülése, bőven van még tér felfelé, akár a történelmi maximum is elérhető lehet rövid időn belül, mely 336,20-nál húzódik”.

A dollárnál is további emelkedés várható az Equilor szerint. “Hamarosan elérhető lehet a 305-ös szint, mely potenciális megállót jelenthet majd az emelkedésben. Fordulatra utaló jelzések nincsenek, az indikátorok alapján is bőven van még tere a forintgyengülésnek” – írták reggel.

4. Ezen idegeskednek majd a héten

Készüljenek fel egy újabb ideges várakozással teli hétre – inti a befektetőket a Bloomberg hírlevele. Szerintük ezen a héten is a “kereskedelmi háború” hírei rángathatják a tőzsdéket. Donald Trump a hétvégén elmondta, hogy Kína sokkal jobban akarja a megállapodást, mint ő, az amerikai elnök.

Kedden Trump tart majd egy beszédet, amelytől a befektetők további iránymutatást várnak. Ez a beszéd és az esetleges gazdasági mutatók befolyásolhatják Fed következő nyilatkozatát a kamatláb-döntést követően.

5. Választások hétvégéje

Romániában és Spanyolországban is voltak választások. Az eddigi román elnök erősen vezet, a román BET tőzsdeindex azonban ma alig mozdult. A spanyolok megint szétszavaztak, nincs erős párt. Az IBEX eddig 0,3 százalékot esett, ezzel csak picit múlja alul a stagnálásszerű európai átlagot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Friss
hírlevél