6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Fontos mérföldkőhöz érkeztünk a forint- és a kamatpolitikában: a jegybank, amely eddig szó nélkül hagyta gyengülni a forintot, most alelnökén keresztül üzent a piacnak és a spekulánsoknak: eddig, és ne tovább. Nagy Márton nyilatkozatának vannak olyan elemei, amit nem biztos, hogy valóban felfogtak a piaci szereplők. Barlai Róbert tőkepiaci szakértő jegyzete.
(Fotó: Eidenpenz József)

Elég fontos mérföldkőhöz érkeztünk a forint- és a kamatpolitikában. Noha a monetáris politikának bevallottan nincs árfolyamcélja, az infláció elleni küzdelemben, a gazdasági prosperitás fenntartásában a megfelelő forint árfolyam fontos tényező.

A gyakorlatban a jegybank igyekezett minden forint árfolyamra vonatkozó kijelentést kerülni, a tényleges kommunikációban azonban a sorok között egyértelmű volt az üzenet: a gyengébb forint nem zavarja az MNB-t inflációs céljának elérésében, a gazdasági növekedés fenntartásában, támogatásában. Az üzenet mindig indirekt volt, a kamatpolitikán keresztül valósult meg. Ha gyenge az árfolyam és a jegybank tovább csökkenti vagy éppen nem emeli a kamatokat, akkor világos a döntésének a devizaárfolyamra vonatkozó üzenete.

A jegybankot eddig talán csak az késztette a leggyengébb fokozatú beavatkozásra, azaz a verbális intervencióra, ha olyan piaci momentumok épültek fel, mint például egy spekulációs „támadás”, és /vagy túl gyorsan túl sokat vesztett értékéből a deviza, illetve károsan nagy volatilitást okoztak ezek a mozgások.

Nem mindegy, hogy 2 vagy 4,7 százalékos infláció mellett beszélünk a forint árfolyamáról

Barlai Róbert tőkepiaci szakértő

Az évek alatt felépült jegybanki direkt vagy indirekt üzenetekből azt lehetett leszűrni, hogy évi 3-4% gyengülés alacsony volatilitás mellett nem zavarja a jegybankot - miközben ment a találgatás, hogy vajon ez milyen nominális EURHUF árfolyamig  marad így.

Könnyű belátni, hogy egészen más forintgyengülést tolerálhat egy hiteles jegybank 2%-os inflációnál, mint 4,7%- os inflációnál. Mindezek mellett ismételten kezdett felépülni egy erős spekuláció a forint új szintekre való megtörésében.

Azt gondolom, hogy látva a spekuláció erősödését és a teljesen könnyen előre jelezhető inflációs emelkedést, azt a jegybankban is tudták, hogy a rendszert nem lehet érintetlenül hagyni.

Látható volt, hogy a jegybank januárban a forintlikviditást befolyásoló lejáró devizaswap-állományokat nem újítja meg, amivel elkezdte csökkenteni a rendszerben lévő fölös forintlikviditást. Ez már önmagában erős üzenet volt, amit azonban a piac pár órás erősödések után negligált.

Azért volt ez mégis erős jelzés, mert a forintlikviditás szűkítését abban az időszakban is folytatta az MNB, amikor az állam devizakötvényeket vásárolt vissza, és egy devizakötvény lejáratot is ki kellett  fizetnie - ezek eredőjeként eleve 650 milliárd forint értékben csökkent a rendszer forintlikviditása.

Az inflációs adat elhozta a legjobb pillanatot a megszólalásra

Ilyen előzmények után jutottunk el a tegnapi inflációs adathoz, amit 340-es euróárfolyammal várt a piac. Valószínűleg az MNB-ben sokat tanakodtak azon, hogyan is kéne megszólalni úgy, hogy ne a devizát kelljen kommentálni direktben. Erre jó alkalom volt a publikált inflációs adat, ami még a jegybank várakozásait is felülmúlta.  Koordináltan és tervszerűen jött az adatot követően Nagy Márton nyilatkozata, ami egy nagyon jelentős mérföldkőnek tekinthető.

Noha minden elemző azt várja, hogy tavasztól az infláció elkezd csökkeni, és visszatér a jegybank toleranciatartományába, Nagy Márton nyilatkozata nagyon „hawkish”-ra lett hangolva.

Szakmai körökben a jegybank monetáris politikáját folyamatos támadások érték, hogy nem kellően infláció-ellenes a jegybank, illetve már korábban el kellett volna kezdeni a bankközi kamatokat feljebb engedni és kifarolni az extra laza monetáris politikából.

Az eddigi jegybanki hallgatást és csendet a tegnapi nyilatkozat azonban nemcsak hogy megtörte, hanem kijelöl egy olyan mérföldkövet, ami a közeli negyedévekre vonatkozóan valószínűleg fordulópontot is jelent.

Miket szűrhetünk le a tegnapi Nagy Márton nyilatkozatból?

  • Ilyen inflációs szint és felfelé ható nagyobb kockázatok mellett nem maradhat változatlan gyengülő pályán a forint.
  • Felhívta a piac figyelmét arra, hogy a lejáró devizaswapok meg nem hosszabbítása nem cél nélküli. Erre egyébként eddig nem reagált a piac. (Egyébként a rövid devizaswapokba árazott forint implikált kamatok az infláció előtt már 0,5%-ra mentek fel, amit a BUBOR jegyzések is követni kezdtek emelkedéssel január második fele óta)
  • Óvatosan üzent a forint-spekulánsoknak is, hogy látják őket és figyelnek.
  • Egyértelmű az üzenet, hogy eddig és ne tovább – erre a kérdésre a piac nagyon régóta kereste a választ.

Az üzenet szakmai és higgadt volt, illetve az inflációs publikáció utáni üzenet egy hiteles pillanat volt falat mutatni a piacnak.

Amit azóta látunk a piacon, az egy erőteljes short-zárás, hiszen az világos, hogy csak a „spekuláns” flow-kkal lehetett ilyen szintre gyengíteni a forintot, reálgazdasági flow-k, a gazdaság egyéb fundamentumai bőven 300 alatti EURHUF árfolyamot indukálnának.

Mi következik most?

A várva várt fordulat és a viszonyítási pont tehát megvan. Mi jön ezután?

A következő inflációs riportban látnunk kell, hogy a jegybank mit gondol valójában az infláció alakulásáról - Nagy Mártonnak az az üzenete, hogy „erősödtek a felfelé ható inflációs kockázatok”, hogy jön majd át a konkrét előrejelzésekbe, mit kommunikál majd teendőként a jegybank, illetve kíséri-e ezt majd rögtön bármilyen kamatváltoztatás, előretekintő kamatpálya-kommunikáció. (forward guidence).

Meglátjuk, a short-zárások és a jövőkép átárazódása milyen szintre engedik erősödni az árfolyamot és a bankközi kamatok hol állnak be. Ha 330 környékén vagy az alatt beáll az árfolyam, akkor annak adok nagyobb valószínűséget, hogy az MNB „dovishabb” lesz a mai várakozásoknál, az addigra közel 1%-ig felmenő bankközi kamatok ismét elkezdenek lefelé csorogni.

Ha az árfolyam nem tud megnyugodni és a spekulánsok tovább akarják tesztelni a jegybank hitelességét, akkor durvább beavatkozásra lesz szükség, mint egy jól eltalált verbális intervencióra.

Az első forgatókönyv lenne üdvösebb, hiszen az biztosan kisebb kamatoldali áldozattal fog járni. Sokan érvelnek amellett, hogy a jegybankot nemhogy nem zavarta eddig a gyenge deviza, hanem egyenesen örült is neki; én úgy gondolom, hogy a kamatok emelése, emelkedése nagyobb fájdalom az MNB küldetésében, mint hagyni visszaerősödni valamennyit az árfolyamot.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13135 12865 13985 -6,25% 0 0 29 767 304 770 HUF 2023-09-21 17:14:33
MOL 2790 2760 2814 -0,85% 0 0 2 033 977 900 HUF 2023-09-21 17:05:15
MTELEKOM 529 522 534 +0,76% 0 0 332 034 579 HUF 2023-09-21 17:05:23
RICHTER 9030 8970 9250 -1,90% 0 0 2 448 719 715 HUF 2023-09-21 17:05:10
OPUS 345 335 354 -2,40% 0 0 463 513 889 HUF 2023-09-21 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Autóháború várható Kínával, ingyenbitcoint kapnak a károsultak
Eidenpenz József | 2023. szeptember 20. 12:23
A tőzsdék egyelőre kivárnak, Európában szerény optimizmus látható a Fed ma esti kamatdöntése előtt. A forint alig mozdul, az olaj és a földgáz ára viszont lefelé indult el. Nagy mennyiségű lítiumot becsülnek az USA egyik lelőhelyén. Bitcoinban adakozik a legnagyobb kriptotőzsde, mégpedig közvetlenül a felhasználók zsebébe.
Részvény / Deviza / Áru Lélektani határ fölé ment a svájci frank árfolyama
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 18:32
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Impulzusra vár a forint, elszállt Magyarország egyik legfontosabb energiahordozója
Eidenpenz József | 2023. szeptember 19. 12:06
Lélegzetvisszafojtva várják a piacok az amerikai jegybank holnap esti kamatdöntő ülését. Ezen kívül öt másik jegybank is határozni fog a héten. Évtizedes csúcsra érkezett az egyik fontos energiahordozó ára, amelyből Magyarország is sokat fogyaszt.
Részvény / Deviza / Áru Nem fogja elhinni, mit csinál már megint a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 07:56
Folytatja, amit tegnap elkezdett.
Részvény / Deviza / Áru Még több piszok olcsó részvény Budapesten
Eidenpenz József | 2023. szeptember 18. 18:48
Az elemzők kitartanak amellett, hogy a közepes nagyságú hazai tőzsdei vállalatok részvényei rendkívül olcsók, van, amelyik 80 százalékos felértékelődési potenciállal is rendelkezik a célárak alapján. Főleg, ha minden jóra fordul – múlik a válság, nő a forgalom, beérnek a fejlesztések vagy akvizíciók.
Részvény / Deviza / Áru Megint legyőzte az euró a forintot
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 18:36
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG