BUX
35 943.97
+0.03%
+11.00
OTP
10 880.00
-0.37%
-40.00
MOL
1 875.00
+0.48%
+9.00
RICHTER
6 700.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
383.00
+0.52%
+2.00
 
2019. december 30. 19:07

A BUX index idén közel 18 százalékos emelkedést ért el, kevesebbet, mint a német vagy amerikai indexek. De sokkal többet, mint egy másik, kevésbé ismert magyar mutató. A kiugró idei részvényár-emelkedés miatt önmagában nem kell félni, a múltban gyakran követte az ilyen éveket egy újabb kedvező esztendő.

Sok tőzsdén az év utolsó napja volt a mai, így Budapesten is. A BUX indexnek sikerült 0,2 százalékos emelkedés után új történelmi rekordot beállítania a 46 082,82 pontos záróártal. Nap közben volt ráadásul kicsit feljebb is, 46 100 pontnál. A forint minimális mértékben gyengült, 330,70 volt az euró este.

A három-négy nagy, lényegében multinacionális cég által dominált BUX index egyébként 2018 decemberét még 39 138,95 ponton zárta. Így az idei teljesítménye 17,74 százalékos volt. Bár ez szép hozamnak számít egy éves időtáv alatt, a világ nagy tőzsdéitől elmarad.

A kisebb és közepes, nagyobb arányban magyar – sőt NER-közeli – vállalkozók tulajdonában levő cégeket tömörítő BUMIX index eközben 3,772,99-ről 3851,46 pontra emelkedett, ami csak 2,1 százalék. Igaz, ez a mutató egyes korábbi években eléggé túlteljesítette a BUX-ot. (Erről itt írtunk korábban.)

További árfolyamok itt láthatók

Az EKB-nek köszönhetjük?

Európában ma inkább óvatosak voltak a befektetők és az eladók bizonyultak erősebbnek. A Stoxx 600 és az EuroStoxx 50 indexek 0,9 százalékkal estek, különösebb esemény nélkül. Persze ennyi emelkedés után egy kis korrekció természetes.

A német DAX így is 26,3 százalékkal ment fel az év eleje óta – húzta alá a német Handelsblatt.com. Ez 2012 óta a legjobb évet jelenti. A gazdasági lap főleg az EKB laza monetáris politikájával magyarázza az emelkedést.

A Nasdaq 35 százalékot ment

Ma az USA-ban is esnek az indexek a múlt heti új csúcsokhoz képest, 0,3-0,5 százalékkal. A Nasdaq Composite ismét 9000 pont alatt van. (Az óceánon túl holnap is lesz kereskedés, és a mai sem fejeződött be.) A Marketwatch szerint négy hete nem volt ekkora süllyedés az USA tőzsdéin. Az emelkedést, legalábbis az utóbbi három hónapban, itt főleg az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás lehetőségével magyarázzák.

Az Investing.com adatai szerint az év elejétől kezdve az S&P 500 index 28,7 százalékkal, a Nasdaq Composite 35,0 százalékkal, a Dow Jones ipari átlag 22,3 százalékkal emelkedett. Mennyire sok ez? Nem túlzás? Nem lesz ebből csúnya zakózás jövőre? – teszi fel a kérdést sok befektető.

Húsz után még 11 százalék

A hasonlóan jó évek után is várható, hogy kedvező hozamuk lesz a részvényeknek – állítja a Marketwatch.com. Amikor az S&P 500 index emelkedése meghaladta a 20 százalékot, a rá következő évek átlaga is még 11,2 százalékot hozott éves szinten. Ezt az utóbbi 70 év adatainak elemzésére alapozzák.

A Dow Jones ipari átlag 1950 óta vett történetéből meg az derült ki, hogy az index az évek háromnegyedében pluszban zárt. Ennél az indexnél a 20 százalék feletti eredményt hozó esztendők után átlagosan 8,9 százalék volt a rá következő évek teljesítménye.

Hosszú távon is a Nasdaq a nyerő

A Nasdaq Composite indexnél még szebb a kép, a mutató 14,2 százalékkal ment fel a különösen jó éveket követő években. A technológiai papírok indexe az esetek 78 százalékában emelkedett. Ez az S&P 500 általános indexnél 83 százalék volt. Persze a múltbeli hozamok nem garantálják a jövőbeli teljesítményt, de a hasonló statisztikák gyakran jó prognózist adnak – írja a Marketwatch.

A Merrill Lynch Wealth Management vagyonkezelő vezetője, Andy Sieg azt mondta a CNBC-nek egy interjúban, hogy az USA részvénypiaca még húsz százalékkal is emelkedhet, mielőtt a bikapiacnak vége lenne.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél