6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az amerikai adósságplafon-megállapodás megnyugtatta a piacokat, de még nem szűnt meg a veszély. Jókora emelkedésre van kilátás az amerikai technológiai papírok piacán, Európában azonban nincs egyértelmű irány, a BUX pedig kissé esik. Az euró/forint a 370-es szintet ostromolja, sohasem ért ilyen keveset a török líra, esett a sárga-fekete csapat részvénye.

Ma gyenge kezdés után 0,5 százalékkal emelkedik a német DAX index, míg a brit és francia mutatók kissé esnek. Pénteken a Nasdaq technológiai mutató 13 hónapos csúcsra ért, ma pedig ez a csúcsdöntögetés folytatódhat, mert újabb 1,2 százalékkal megy fel a határidős értéke. Az S&P 500 futures is fél százalékos pluszban van. A piacokat nyilván jobb kedvre derítette az előrehaladás az adósságplafon-probléma megoldása felé, de a menetrend feszes, a veszély pedig még nem szűnt meg.

A budapesti parketten 0,4 százalékkal esik a Mol és az OTP, 1,8-cal a Telekom. A Richter  és a Duna House egy százalék feletti drágulást mutat.

Stabilan 370 közelében az euró

Már péntek este is volt 370,60 körül az euró árfolyama, hétfőn, amikor a legtöbb kereskedő nem dolgozott, 371,50 körül ingadozott az ára. Ma reggel esni kezdett az árfolyam, már csak 370,20, ami további forinterősödést jelent.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj ára két százalékkal esik ma, a hollandiai gázár kissé emelkedik, de így is 25 euró alatt van.

Meglepetések az európai gazdaságból

Európában ma a spanyol inflációs adat kellemes meglepetést okozott, havi alapon 0,1 százalékkal csökkentek az árak, ami éves szinten 3,2 százalékos pénzromlást jelent. Ez jóval alacsonyabb a várt 4,4 százaléknál. A spanyol kiskereskedelmi forgalom 5,5 százalékkal nőtt áprilisban, ami szintén sokkal jobb, mint a prognózis, ami 0,7 volt.

A svájci gazdaság is a közgazdászok által becsültnél gyorsabb ütemben nőtt az év elején, amit a robusztus belföldi kereslet és a növekvő export támogatott.

Mire figyelnek a csonka héten?

Az eheti események közül a legfontosabb a pénteken megjelenő májusi amerikai munkaerőpiaci jelentés lehet, mivel most a hangsúly az amerikai fizetésképtelenségről az amerikai jegybank következő, június 14-i kamatdöntésére helyeződhet át.

A mostani jelentés várhatóan azt mutatja majd, hogy az elmúlt hónapban 180 ezer nem mezőgazdasági munkahely keletkezett az amerikai gazdaságban, a munkanélküliségi ráta pedig enyhén, 3,5 százalékra emelkedett. (Áprilisban az amerikai gazdaság váratlanul erős volt, 253 ezer új nem mezőgazdasági munkahely jött létre, a ráta pedig 3,4-ra csökkent.) Az ingatlanpiacra és a fogyasztói bizalomra vonatkozó adatok is jönnek a héten.

Újabb AI-bomba készül?

A Nvidia után, amely miatt szárnyakat kapott a múlt héten a technológiai szektor, további hír jöhet a mesterségesintelligencia-iparágból. A C3a.i. (AI) várhatóan szerdán számol be számairól. A vállalat részvényei az AI-boom egyik legnagyobb haszonélvezői közé tartoznak, idén eddig több mint 190 százalékot emelkedtek.

Sohasem ért ilyen keveset a líra

A török líra kevesebbet ér, mint valaha. Erdogan elnök választási győzelme miatt sok gazdasági szakértő aggódik, hogy az ország nem fogja kordában tartani az inflációt. Csak a legoptimistábbak remélik, hogy az elnök most már eléggé biztonságban érzi magát politikailag ahhoz, hogy visszatérjen az ortodox gazdaságpolitikához – idéz egy véleményt az N-Tv.de. Ma is két százalékkal esik a líra.

Törökországban az infláció tavaly időnként meghaladta a 85 százalékot is. Ennek egyik oka, hogy a központi bank nem a bevett módszer szerint emelte az irányadó kamatlábat, hanem Erdogan kérésére csökkentette azt. A török líra az elmúlt öt évben mintegy 80 százalékkal zuhant. Az isztambuli tőzsdén azonban a héten emelkedő árfolyamokat látni, három százalékkal megy ma a vezető index.

Megszületett a várva várt megállapodás

Joe Biden amerikai elnök és Kevin McCarthy képviselőházi elnök szombaton késő este telefonbeszélgetésük során előzetes megállapodást kötött az amerikai adósságplafon felfüggesztéséről 2025-ig, így a fizetésképtelenség elkerüléséről. Már csak a kongresszuson kell keresztülvinniük a tervet. Az alku eléggé megnyugtatta a piacokat, amelyek hetek óta idegesek emiatt.

Az enyhülés azonban rövid életű is lehet. A kötvénykereskedők aggódnak, hogy az emelés mit jelent a pénzpiacok számára. A kincstár ugyanis a harmadik negyedév végéig több mint egybillió (ezer milliárd) dollárnyi állampapír eladásával töltheti fel készpénzállományát. (Ez jelenleg 39 milliárd dolláron áll, ami 2017 óta a legalacsonyabb érték.)

Dupla kamatemelés jön?

Ez az állampapír-áradat jelentős mennyiségű likviditást szívhat el a tőkepiacokról. Ami fokozhatja a nyomást a pénzügyi rendszerre, amely még mindig a feszültség jeleit mutatja több bank összeomlása után – írja a Yahoo Finance. Mivel a kincstár a bankokkal versenyez a tőkéért, a hitelezők emelhetik kamataikat, növelve a vállalkozások és a háztartások hitelfelvételi költségeit.

A Bank of America elemzőinek becslése szerint ennek ugyanolyan gazdasági hatása lenne, mint egy negyed százalékpontos kamatemelésnek, miközben júliusig a Fed is újabb 25 bázispontos kamatemelést hajthat végre. (A kamatemelkedés a részvénypiacokon is nyomást helyezhet az árakra – a szerk.)

A Borussia Dortmund árfolyama az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Borussia Dortmund árfolyama az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Beomlott a Borussia Dortmund-részvény

Miután a bajnoki címhez fűződő reményei a hétvégén szertefoszlottak, a hétfőn nyitva tartó, de egyébként csendes német tőzsdén 26,8 százalékkal esett a Borussia Dortmund futballklub részvényének árfolyama. Ma további két százalékos mínusz látszik. A klub tőzsdei bevezetése óta, azaz több mint húsz év alatt nem sok árfolyamnyereséget produkált.

A Borussia Dortmund árfolyama hosszú távon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Borussia Dortmund árfolyama hosszú távon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Óvatos öröm a kriptovaluta-piacon

A hétvégén, alighanem elsősorban az adósságplafon-megállapodás hírére a kriptovaluták is megindultak, a bitcoin visszahódította a 28 ezer, az ether az 1900 dolláros szintet. Ma stagnálást látunk, egy hétre visszatekintve pedig szerény, két százalék körüli emelkedést. (Jelenleg 27 800 és 1900 dollár az áruk.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az amerikai adósságplafonról kötött megállapodás másodlagos hatásaként a nemrég javasolt 30 százalékos kriptovaluta-bányászati adó (a felhasznált villamos energiára) bevezetése Warren Davidson képviselő szerint elmarad. Az adósságplafon kezelését célzó jogszabály ugyanis blokkolja az összes, bevezetni tervezett adót, köztük a kriptobányászok adóját is. Biden elnök ugyanis adóemeléseket szorgalmazott a vállalatok és a magas jövedelmű magánszemélyek számára is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG