BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. február 5. 11:41

Kilátásba helyeztek egy védőoltást és egy gyógyszert a kínaiak, emiatt a tőzsdék szép emelkedéssel kezdték a mai napot. Jövögetnek a gyorsjelentések is, ezek között azonban csalódást keltő és jobb hírek is akadnak. Itthon a Richter holnap jelent, de a Mol húzza a BUX-ot. Öt fontos hír a mai tőzsdenaphoz.

A koronavírus ugyan tovább terjed, ám a piacok bíznak abban, hogy megállítható. Ezt támasztja alá egy kínai sajtójelentés a vírus kezelésében, oltóanyag előállításában elért eredményekről.

Így a tőzsdék hangulata jó, a Stoxx 600 európai index 1,1 százalékkal emelkedik, hasonló képet mutat a kínai Shanghai Composite. Közel egy százalékkal ugranak az amerikai határidős indexek is, ami jó kezdést vetít előre. Az olaj drágulását is ezzel magyarázzák.

Itthon a BUX index 0,7 százalékos pluszban van, kissé elmaradva európai társaitól. A Mol egy százalék feletti emelkedése húzza, de a Richter és az OTP is pluszban van. A forint nyugodtnak látszik, az euró nem távolodott el ma nagyon a 336-os árszinttől.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Meglepetés Iowában?

Pete Buttigieg vezet a demokraták iowai előválasztásán a – műszaki hibák miatt – kézi szavazatszámlálás 71 százalékos feldolgozottságú részeredményei szerint. Bernie Sanders szorosan a nyomában másodikként. A fiatal jelölt befutása meglepetés lenne. De alighanem jó a piacoknak, mert politikája mérsékeltebb, közelebb áll a centrumhoz, mint az ellenfelek által sokszor kommunizmussal vádolt Bernie Sanders vagy Elisabeth Warren. Donald Trump évértékelő beszéde a várnak megfelelő volt, különösebb meglepetést nem tartalmazott. Főleg önmaga dicséretével volt tele.

2. Megemelték a Richter-célárat

Megemeltük Richter célárunkat - írta az Erste reggeli kommentárja. Az USA-ban tovább gyorsulhatott a Vraylar értékesítése, így emelték annak bevételeire vonatkozó várakozásukat. Az erősödő rubel és a gyengülő forint is pozitívan befolyásolhatta az exportot és a nyereséget.

“A 2019-es adózott eredményvárakozásunkat 5,4%-kal, a 2020-ast pedig 8,0%-kal emeltük meg. Ezen változtatásokkal összhangban 12 hónapos, intézményi célárunkat a korábbi 6735 forintról 7275 forintra emeltük, a részvényeket változatlanul felhalmozásra ajánljuk” – írták. A célár több mint tíz százalékos felértékelődési potenciált mutat a tőzsdei árhoz képest. A Richter gyorsjelentése péntek hajnalban várható.

3. Felülteljesített a Disney

Tart a gyorsjelentési szezon, kiábrándító számok érkeztek a Siemenstől. Nagy eséssel kezdheti a napot a Ford, amelynek “gyorsjelentése aggasztóra sikerült”. Jó volt a BNP Paribas és az Infineon jelentése. Felülteljesítette viszont a várakozásokat a Disney az Equilor hírlevele szerint.

“A vállalat a negyedév során 1,53 dolláros egy részvényre jutó igazított eredményt ért el szemben a 1,46 dolláros előrejelzéssel.” A tavaly novemberben indult streaming-szolgáltatása pedig egyértelműen viszi a prímet növekedés tekintetében. Ugyanakkor a cég bezárta shanghaji, illetve hongkongi vidámparkját, ami előreláthatólag 175 millió dolláros árbevétel csökkenést fog eredményezni.

A Bloomberg a Siemens és az ABB mai jelentését is említi. Szerintük ma még jön a Novo Nordisk A/S, a GlaxoSmithKline Plc, és a Vodafone Group Plc jelentése is.

4. Tesla: Itt már Musk is shortolna?

Az utóbbi hetek egyik legnagyobb befektetési sztorija a Tesla, amely robbanásszerű emelkedést produkált az utóbbi időben. Vannak napok, hogy 10-20 százalékkal is emelkedik. Az árfolyam az ősz eleji 250-300 dollárról január végére duplázott, 500 dollár fölé, a cég értéke (tőzsdei kapitalizációja) decemberben átlépte a Ford és a General Motors együttes értékét. Majd tegnap már 887 dolláron zárt (+13 százalék), de 969 dollár volt a maximuma. Az utolsó tíz percben napon belül esett egy nagyot.

A vélemények szokás szerint teljesen megoszlanak róla. Van, aki szerint ezen az eszement áron már Elon Musk, a cég vezére is shortolna. A shortosoknak nem kéne feladniuk, és duplázniuk kéne pozícióikat. Más arra figyelmeztet, hogy a technikai indikátorok szerint jobban túlvett a részvény, mint a bitcoin volt a 2017 végi őrületben.

Megint mások szerint azonban több ezer dolláros ár is indokolt, mert a cég két utóbbi gyorsjelentése alapján teljesen szintet lépett a termelésben, profitabilitásban. A nagyja pedig majd csak ezután fog jönni, lásd kínai gyár, németországi telephely, önvezető autók, big data. (Most egy új, texasi “gigafactory” került elő Musk tweetjében.) A Tesla akár kvázi-monopolhelyzetbe is kerülhet az elektromos autók piacán. (Részletesebb magyar nyelvű összefoglalónk itt.)

5. Csökkent a bitcoin dominanciája

A “bitcoin-dominancia”, a bitcoin súlya az összes kriptodevizán belül egy gyakran idézett mutató, mai értéke 64,6 százalék. Ez hat hónapos mélypont, az “altcoinok”, a többi kriptodeviza elkezdett jobban teljesíteni az utóbbi időben a nagy elődnél. Az emelkedést az XRP vezeti, de az ether, az eos és több más vezető kriptó is sokat emelkedett az utóbbi időben.

Több kriptodevizánál nagy fordulópontok közelednek. Ilyen például az Ethereum 2.0, az EOS-rendszerben a Voice.com elindulása vagy a bitcoin-feleződés. (A folyamatosan keletkező új bitcoinok mennyiségének csökkenése.)

Részvény / Deviza / Áru Jól járnak majd a 4iG részvényesei
MTI | 2020. április 8. 20:30
A 4iG Nyrt. igazgatósága a társaság éves rendes közgyűlésének azt javasolja, hogy részvényenként 22 forint osztalékról döntsön. Az árbevétel csaknem háromszorosára, az EBITDA több mint 4,8-szeresére, az adózott eredmény pedig 28-szorosára ugrott 2019-ben az előző évhez képest. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindul egy német autógyár, halálozási prognózisra emelkedik Amerika
Eidenpenz József | 2020. április 8. 18:50
A tőzsdék Amerikában megint emelkedni tudnak, amit a vírussal kapcsolatos statisztikák kevésbé indokolnak, de egyes előrejelzések legalább optimistábbak. Európa kissé süllyedt, de a BUX felment, a forint is stabil. A Volkswagen kinyit néhány üzemegységet, hogy Kínát ellássák a megfelelő részegységekkel.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor volt tegnap kamatemelés vagy sem?
Barlai Róbert | 2020. április 8. 15:20
Nincs könnyű helyzetben, aki meg akarja érteni, hogy mi is történik a kamatokkal, a monetáris politikával most Magyarországon, és ebből milyen következtetést lehet levonni a forintra vonatkozóan. Barlai Róbert tőkepiaci szakértő jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Mínuszban zárt Amerika
MTI | 2020. április 7. 23:21
Csökkenéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a magyar megapakkok, mégis esett a BUX
Eidenpenz József | 2020. április 7. 18:44
A kormány és a jegybank hatalmas, ámde gondosan szelektált csomagjainak bejelentése után a forint ugyan erősödött, a BUX index azonban Európával szembe menve esett. A nemzetközi indexek 2-3 százalékos emelkedést mutatnak a koronavírus-optimizmus miatt, bár a lelkesedés kissé csökkent a délelőtti állapothoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Határozott üzenetet küldtek Matolcsyék, erősödik a forint
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 14:57
Formálisan az MNB nem változtatott az alapkamaton, ahogy azt a jegybank alelnöke, Nagy Márton a Monetáris Tanács ülését követő tájékoztatón is hangsúlyozta, ám egy olyan fegyvert tettek ki az asztalra, amitől a forintot eladó spekulánsok okkal tarthatnak.
Részvény / Deviza / Áru Vírus-optimizmus, miniszterelnök az intenzíven, 360 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. április 7. 11:27
Tart a koronavírus-optimizmus a tőzsdéken, Európában 3-4 százalékkal emelkednek az indexek, ehhez a BUX is csatlakozott. A forint jelentős erősödést mutat, már 360 alá is benézett az euró. Hét éves csúcson járt az arany és szárnyal az ezüst is, megállt az olaj esése.
Részvény / Deviza / Áru Gátat szabnának az extrém kilengéseknek a Wall Streeten
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 09:56
Az utóbbi hónapokban a tőzsdei árfolyamok kilengése erőteljes lett, ami a New York-i tőzsde vezetőit a szabályok finomítására ösztönözte.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
hírlevél