<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 

Remekül zárták az elmúlt hetet az amerikai tőzsdék, az S&P 500-as index 500 3,06, a Dow Jones 2,68, a Nasdaq Composite 3,34 százalékot emelkedett. 

A kiváló hangulat a hétvégén sem illant el, így a ma reggel elsőként kinyitott ázsiai börzék is kivétel nélkül erősödtek, a hongkongi börzebarométer 2,35, a tokiói 1,43, míg a sanghaji 0,88 százalékkal izmosodott.

Mindezek után aligha meglepő, hogy Európa is jó erőben van. A vezető részvényindexek közül a frankfurti DAX 1,21, a londoni FTSE 0,77, míg a párizsi CAC40 0,26 százalékkal került feljebb a kereskedés első óráiban.

Árfolyamok és grafikonok

Budapest is tartja a lépést a nagyokkal, a BUX-index 0,8 százalékot szedett magára. Az értékét leginkább befolyásoló blue chipek közül a Richter 2,41, az OTP Bank 1,36, a Magyar Telekom stagnált, csupán a 0,41 százalékot veszített Mol lógott ki a sorból.

„A hangulatot az a remény támogatja, hogy a nyersanyagárak szakadása elhozhatja a fordulatot az inflációban, így nem kell annyira agresszívan szigorítani a monetáris politikát, és talán elkerülhető a recesszió” – adott egy lehetséges magyarázatot a pozitív fejleményekre a Magyar Bankholding a ma reggeli elemzésében.

A dollár kissé gyengült az euróval szemben, a forint viszont hatalmasat. A 400-as szintet átlépve gyorsan 404 fölé került az árfolyama, ami – talán írni sem kell – új történelmi mélypont. Most a vigyázó szemek az MNB monetáris tanácsára szegeződnek, amely testület kedden tartja a szokásos havi (alap)kamatdöntő ülését (akkor válik ismertté a GDP-re és az inflációra vonatkozó friss prognózisa is, amelyek a majd teljes egészében csütörtökön közzéteendő Inflációs jelentésben szerepelnek).

„Félő, hogy a jegybank nem fogja tudni megnyugtatni a piacokat kedden, amely történelmi szintekre lökheti a jegyzést” – írta az Equilor Befektetési Zrt. ma reggeli hírlevelében, még azelőtt, hogy a forint zuhanórepülésbe kezdett volna. A brókercég hozzátette: „Ezeken a szinteken már nincs technikai ellenállás, hiszen a mindenkori csúcsok közelében vagyunk, valamint szélső esetben akár az esés is begyorsulhat egy, a piaci szereplők által negatívan értelmezett üzenet miatt. A régióban ráadásul nekünk a legalacsonyabb az alapkamatunk, miután a cseh és lengyel jegybank is jelentős emeléseket hajtott végre az utóbbi hetekben, ezt természetesen részben ellensúlyozza, hogy az irányadó egyhetes tender még mindig itt magasabb. A várt 50 bázispontosnál alacsonyabb emelés negatív spirálba lökheti a forintot, hiába kommunikálta korábban a jegybank, hogy lassított ütemmel halad tovább, ezt érdemes lehet felülvizsgálni.”

E témát is körüljártuk a legutóbbi Klasszis Klubban Surányi György volt jegybankelnökkel, egyetemi tanárral, közgazdásszal:

Ráadásul a magyar gazdaság kilátásai sem acélosak. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy júniusban tovább esett a GKI konjuktúraindexe. Annak mértéke 3 ponttal csökkent, míg a fogyasztói alindex 10 ponttal esett, miután a munkanélküliségtől, valamint a magas inflációtól való félelem tovább nőtt az elmúlt időben. Összességében továbbra is pesszimista mind a lakosság, mind a vállalati szféra a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban.

Mit lépnek Matolcsy Györgyék az újabb történelmi forintmélypontra? Fotó: MTIMit lépnek Matolcsy Györgyék az újabb történelmi forintmélypontra? Fotó: MTI

A G7-országok csúcstalálkozójukon az Oroszország elleni további szankciókra adhatják az áldásukat. Az orosz aranyimport betiltása mellett az orosz olajra árplafont határozhatnak meg. Emellett ismét előtérbe került az iráni atomalku, így az iráni olajjal pótolnák a kiesett orosz olaj mennyiségét – írta a KBC Equitas a ma reggeli elemzésében.

A potenciális tiltás hírére a napok óta lejtmenetben lévő arany magához tért, ma délelőtt fél százalékponttal, 1840 dollár közelébe erősödött. Az ezüst még ennél is jobban, csaknem 1,7 százalékkal került feljebb, s 21,5 dollárért cserélt gazdát.

Az olajárak viszont eséssel reagáltak a G7-től érkező hírekre. Az észak-amerikai könnyűolaj, a WTI , 0,3 százalékkal gyengült, 107,2 dollárra, míg az északi-tengeri Brent 0,1 százalékkal, 113 dollárra.

A kriptoeszközöknek a péntekihez hasonlóan ma is jó napjuk van, közülük a legjobban ezúttal a Bitcoin erősödött, 0,85 százalékos árfolyamemelkedéssel 21 440 dollárig jutott.

Kedvezőtlen hírek Kínából

A világgazdasági kilátásokat alapvetően befolyásolja, mi történik a kínai gazdasággal. E témával az Erste Bank részletesen foglalkozott. Elemzésében egyebek mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a kínai ipari cégek nyeresége májusában éves összehasonlításban 6,5 százalékkal csökkent. Ez már a második egymást követő esés, még ha annak mértéke áprilisban magasabb is volt, 8,5 százalék. Ugyanakkor júniusban már javulást mutatott a kínai gazdaság a Covid-korlátozások fokozatos enyhítése miatt, bár a fellendülés továbbra is visszafogott.

Kína nehezen fogja teljesíteni az 5,5 százalékos GDP növekedési célját az idén, mondta Wang Yiming, a jegybank monetáris tanácsának tagja. Peking fontolóra veheti, hogy a gazdaságot speciális kötvények bevezetésével próbálja fellendíteni. A kínai járványellenes államkötvények olyan egyedi finanszírozási eszközök, amelyek nem számítanak bele az ország költségvetési hiányába.

Kína Indonéziával, Malajziával, Hongkonggal, Szingapúrral és Chilével közösen jüan-tartalékalapot hoz létre, hogy a piaci volatilitás időszakaiban likviditást biztosítson a részt vevő országok gazdaságának. Amikor likviditásra van szükségük, a résztvevő központi bankok nemcsak a hozzájárulásuk mértékéig vehetik igénybe, hanem további finanszírozáshoz is hozzáférhetnek. A megállapodás Peking legújabb lépése a kínai valuta nemzetközivé tételének előmozdítására, alternatívaként az amerikai dollár által uralt globális pénzügyi rendszer számára – írja az Erste.

Több fontos esemény is lesz a héten külföldön. Európából érkeznek a júniusi inflációs számok, az elemzők mind Németországban, mind az eurózónában az infláció gyorsulását prognosztizálják, így az euróövezet júniusi inflációja akár 8,4 százalék körül alakulhat. Az Egyesült Államokból, valamint Kínából is érkeznek beszerzési menedzser-indexek.

Hétindító piaci körképünket végül zárjuk két, tőzsdei cégeket érintő érdekes hírrel. 

A Citi szerint a jelenlegi piaci értékeltséget és növekedési potenciált figyelembe érdemes Microsoftba fektetni, a világ legnagyobb szoftvervállalatának részvényei 3,41 százalékos pluszban zárták a pénteki kereskedést.

Az elektromos autók vezető amerikai gyártói, a Tesla, a Ford és a GM is áremelést jelentettek be, arra hivatkozva, hogy jelentősen drágultak az alapanyagköltségeik és a magas benzinárak miatt a kereslet is megugrott, melyet a termelés nem tud teljesen lefedni. Pedig már májusban is 22 százalékkal került többe egy átlagos elektromos autó, mint egy évvel korábban, míg a hagyományos hajtáslánccal felszerelt társaiknál 14 százalékos volt az áremelkedés.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8990 8904 9324 -2,41% 0 0 2 830 833 454 Ft 2022-08-17 17:10:04
MOL 2862 2812 2930 -1,85% 0 0 1 387 502 400 Ft 2022-08-17 17:07:11
MTELEKOM 320 318 323 0,00% 0 0 56 883 509 Ft 2022-08-17 17:05:07
RICHTER 8080 7995 8150 +0,31% 0 0 1 362 750 505 Ft 2022-08-17 17:05:19
OPUS 150 149 152 -0,66% 0 0 7 571 081 Ft 2022-08-17 17:08:32
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot zuhant a BUX, nem örülhetnek a Mol és az OTP papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,26 százalékos csökkenéssel, 42 980 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Újabb forintgyengülés, masszív energiapánik, csendes blokklánc-terjeszkedés
Eidenpenz József | 2022. augusztus 17. 12:52
Miközben arról van szó, hogy az energiahiányon a jól feltöltött német tározók sem tudnak hosszabb távon segíteni, az európai tőzsdék lefelé indultak. A forint és a BUX is süllyedt, de a devizánknál napon belül fordulat jelei látszanak. Milliárdokat költenek blokklánc-technológiára a nagy tőzsdei multinacionális vállalatok.
Részvény / Deviza / Áru Sehogysem tud magához térni a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 07:52
Bár a hazai fizetőeszköz ugyanolyan szinten kezdte a ma reggelt, mint ahol a tegnapi napot befejezte, ez azt jelenti, hogy az euróval szemben továbbra is bőven a 403-as szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru A kriptovaluták valójában startup cégek részvényei?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 17. 05:44
Miközben sokan még mindig azt szajkózzák, hogy a bitcoin nem ér semmit, mert nincs mögötte semmi, a kriptodeviza-világban egyre több vállalatszerű struktúra alakul ki. Saját árbevétellel, nyereséggel, osztalékszerű kifizetésekkel, alkalmazottakkal, menedzsmenttel. Az irányítást pedig online rendezett "közgyűlések" teszik hatékonyabbá.
Részvény / Deviza / Áru Gyenge szinteken ragadt a forint, hasított viszont az OTP
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,92 pontos, 1,15 százalékos emelkedéssel, 43 528,08 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nagy a gáz, 404 felett az euró
Eidenpenz József | 2022. augusztus 16. 12:34
Az euró/forint megint az egekben, 404-405 között jár, amiben az adósságminősítésünk, az erős dollár és a gázellátás bizonytalansága is szerepet játszhat. Hat és fél hónapos mélyponton áll viszont az olaj, és feléledtek a mém-részvények. “Nagy Pénzrablás” történt a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Reggel már súrolta a 400-as szintet a forint 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:08
Folytatódott a gyengülés.
Részvény / Deviza / Áru Külföldről kapott gyomrost a pesti tőzsde: rosszul indult a hét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG