5p
A 20. század egyik legnagyobb befektetője, aki egy időben a magyar államadósság több mint 12 százalékát tartotta kezében, azokat a piacokat ajánlja, amelyek egyébként is a szakterületének számítanak: a feltörekvőket. Mark Möbius elárulta, milyen országokat és ágazatokat érdemes figyelni és milyen tényezők jelenthetik a fő kockázatokat.
Mark Möbius

A feltörekvő piacok nagyon olcsóak, így itt az idő bevásárolni, mondta az ismert befektetési szakember Mark Möbius a CNBC tévécsatornán hétfőn az mfor.hu tudósítása szerint. Szerinte az elmúlt hónapok pánikszerű eladásai révén számos eszközosztályban nagyon attraktív árak alakultak ki. Más kérdés, hogy a befektetők többnyire továbbra is nagyon óvatosak ezeken a piacokon, ami nem csoda látva azt, hogy Argentínát az IMF mentette ki a csődhelyzetből, és Törökország gazdasága is óriási nehézségekkel küzd. Ráadásul ezek nem elszigetelt egyedi esetek, hiszen a világ több más pontján is felütötte a fejét ilyen jellegű probléma, így Dél-Afrikában vagy éppen Indonéziában is fenyeget a gazdasági recesszió.

A félelmeket Möbius szerint számos dolog erősítette fel, így az amerikai dollár erősödése és a folytatódó kamatemelés, de az emelkedő olajárak is azok a tényezők közé tartoznak, amelyek fenyegetik a feltörekvõ gazdaságokat. Mindennek hátterében az áll, hogy több olyan állam is van, amely egyrészt jelentősen el van adósodva, másrészt nettó energiaimportőrök.

A befektetők ugyanakkor időnként automatikusan lépnek, és nem vizsgálják az egyes piacokat vagy a vállalatokat, hanem mindenhonnan tőkét vonnak ki. Így olyan feltörekvő országok részvénypiacai, vállalatai is olcsók lettek, amelyek egyébként semmiféle problémával nem küzdenek, esetleg kifejezetten jól teljesítenek. Az indexek ennek ellenére szinte az összes ilyen piacon csökkentek az idei évben. A 24 ország nagyvállalatait felölelő MSCI Emerging Markets Index például 16 százalékkal esett az idei évben.

Az MSCI Emerging Markets Index alakulása 2014 óta. Forrás: MSCI

Bár Möbius a régiónkról nem beszélt, de érdemes megjegyezni, hogy a lengyel WIG 20-as közel 10 százalékkal áll alacsonyabban, mint tavaly év végén, míg a magyar (BUX) és a cseh tőzsde (PX) legfontosabb mutatója 2 százalékos veszteségben, illetve 1 százalékos pluszban áll idén. A szakértő egyébként úgy véli, hogy a kockázatokat is figyelembe véve a piacok olcsónak tűnnek, éppen ezért időszerű lehet ilyen részvényeket vásárolni.

Szerinte egyes országoknál már látszik a devizák és a tőzsdei árak helyrebillenése és megindult az elmúlt időszak esésének korrekciója. A befektető szerint ennek az az oka, hogy a dollár stabilizálódni kezdett, ami csökkenti a dollárban denominált adósságok okozta terheket.

Mit szeret most Möbius?

A befektetési guru elsőszámú célpontja egyértelműen Latin-Amerika, azon belül is Brazília. Ezt azzal indokolja, hogy az elmúlt hetekben kezdődött emelkedésben egyértelműen ennek az országnak az eszközei a vezetők. Möbius azt is elárulta, hogy szereti Indiát, ahol a növekedési ütem meghaladta mind a kínait, mind a  dél-kelet-ázsiait. De elkezdte "nézegetni" Indonéziát, Thaiföldet és Malajziát is, szerinte ezek a következő időszakban érdekes piacok lehetnek.

Ki az a Mark Möbius?

Mark Möbiust korábban beválasztották a XX. század tíz legnagyobb befektetője közé, olyan hírességek mellé, mint Warren Buffett vagy Soros György. Sokan a feltörekvő piacok királyának tartják. 30 éven keresztül dolgozott Franklin Templeton Investments vagyonkezelő csoportnál, amely a világ egyik legnagyobb alapkezelője, tavaly ment nyugdíjba, ám azóta is gyakran megszólal szakmai kérdésekben.

Möbius filozófiája az volt, hogy akkor jelent meg sok piacon, amikor mások menekültek onnan. Ez ugyan komolyabb kockázatot jelentett, de ha bejött, akkor magas hozammal is járt. Ezt az elvet követve vásárolt be alaposan a Tempelton 2011-2012-ben magyar kötvényekből. A cég az alapjaiban hatalmas mennyiségű, több mint ezermilliárd forintnyi magyar állampapírt tartott, Magyarország forint- és deviza-államadósságának több mint 10 százaléka az amerikai Templeton-alapok kezében volt. Később tovább növelte az alap az állományát, és a csúcson az államadósság több mint 12 százalékát tartotta kézben. Ekkoriban a sajtó többféle nevet is ráaggatott, pozitív kontextusban Magyarország megmentőjeként, míg kevésbé hízelgően az Ország hitelezőjeként írtak Möbiusról.

Az ágazatok tekintetében a Möbius azt mondta, hogy a hagyományos iparágakban - egyebek mellett a kiskereskedelemben - működő vállalatokra összpontosít, amelyek fejlett technológiát használnak a termelékenységük javítása érdekében. Értelemszerűen azokat a vállalatokat részesíti előnyben, amelyek erős mérleggel és kis adóssággal rendelkeznek. Emellett azt is figyelembe veszi a befektetések során, hogy a cégek a megtermelt cashflow-t megosszák a további fejlesztések és az osztalékfizetés között.

Möbius szerint amire nagyon kell figyelni az egyrészt az olaj ára, másrészt Kína. Amennyiben az olaj valóban 100 dollár fölé drágulna, ahogy azt sok szakértő várja, az komoly nehézséget okozhat több országban is. Szerinte ugyanakkor megnyugtató az, hogy idén talán már nem éri el ezt a szintet az energiahordozó. Ugyanakkor a jövő évben könnyen lehet 100 dollár feletti olajár, amikor viszont kulcskérdés lesz, hogy ezt gyengülő vagy stabil dollár mellett éri el. Előbbi esetében, ha a helyi valutákkal számolva nem lesz komoly áremelkedés, akkor ennek a hatása korlátozott lesz, szemben a valódi veszélyt rejtő második verzióval. Kína kapcsán azt emelte ki, hogy az amerikaiak által indított eldurvuló kereskedelmi háború jelent fokozott kockázatot. Ha eszkalálódik a helyzet, az nem csak Peking, de többi dél-kelet-ázsiai ország számára is kedvezőtlen folyamatokkal járhat majd.

Kínára egyébként is figyelni kell, hiszen az elmúlt 25 évben meghuszonnyolcszorozta GDP-jét:

(mfor.hu)

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG