Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A 20. század egyik legnagyobb befektetője, aki egy időben a magyar államadósság több mint 12 százalékát tartotta kezében, azokat a piacokat ajánlja, amelyek egyébként is a szakterületének számítanak: a feltörekvőket. Mark Möbius elárulta, milyen országokat és ágazatokat érdemes figyelni és milyen tényezők jelenthetik a fő kockázatokat.
Mark Möbius

A feltörekvő piacok nagyon olcsóak, így itt az idő bevásárolni, mondta az ismert befektetési szakember Mark Möbius a CNBC tévécsatornán hétfőn az mfor.hu tudósítása szerint. Szerinte az elmúlt hónapok pánikszerű eladásai révén számos eszközosztályban nagyon attraktív árak alakultak ki. Más kérdés, hogy a befektetők többnyire továbbra is nagyon óvatosak ezeken a piacokon, ami nem csoda látva azt, hogy Argentínát az IMF mentette ki a csődhelyzetből, és Törökország gazdasága is óriási nehézségekkel küzd. Ráadásul ezek nem elszigetelt egyedi esetek, hiszen a világ több más pontján is felütötte a fejét ilyen jellegű probléma, így Dél-Afrikában vagy éppen Indonéziában is fenyeget a gazdasági recesszió.

A félelmeket Möbius szerint számos dolog erősítette fel, így az amerikai dollár erősödése és a folytatódó kamatemelés, de az emelkedő olajárak is azok a tényezők közé tartoznak, amelyek fenyegetik a feltörekvõ gazdaságokat. Mindennek hátterében az áll, hogy több olyan állam is van, amely egyrészt jelentősen el van adósodva, másrészt nettó energiaimportőrök.

A befektetők ugyanakkor időnként automatikusan lépnek, és nem vizsgálják az egyes piacokat vagy a vállalatokat, hanem mindenhonnan tőkét vonnak ki. Így olyan feltörekvő országok részvénypiacai, vállalatai is olcsók lettek, amelyek egyébként semmiféle problémával nem küzdenek, esetleg kifejezetten jól teljesítenek. Az indexek ennek ellenére szinte az összes ilyen piacon csökkentek az idei évben. A 24 ország nagyvállalatait felölelő MSCI Emerging Markets Index például 16 százalékkal esett az idei évben.

Az MSCI Emerging Markets Index alakulása 2014 óta. Forrás: MSCI

Bár Möbius a régiónkról nem beszélt, de érdemes megjegyezni, hogy a lengyel WIG 20-as közel 10 százalékkal áll alacsonyabban, mint tavaly év végén, míg a magyar (BUX) és a cseh tőzsde (PX) legfontosabb mutatója 2 százalékos veszteségben, illetve 1 százalékos pluszban áll idén. A szakértő egyébként úgy véli, hogy a kockázatokat is figyelembe véve a piacok olcsónak tűnnek, éppen ezért időszerű lehet ilyen részvényeket vásárolni.

Szerinte egyes országoknál már látszik a devizák és a tőzsdei árak helyrebillenése és megindult az elmúlt időszak esésének korrekciója. A befektető szerint ennek az az oka, hogy a dollár stabilizálódni kezdett, ami csökkenti a dollárban denominált adósságok okozta terheket.

Mit szeret most Möbius?

A befektetési guru elsőszámú célpontja egyértelműen Latin-Amerika, azon belül is Brazília. Ezt azzal indokolja, hogy az elmúlt hetekben kezdődött emelkedésben egyértelműen ennek az országnak az eszközei a vezetők. Möbius azt is elárulta, hogy szereti Indiát, ahol a növekedési ütem meghaladta mind a kínait, mind a  dél-kelet-ázsiait. De elkezdte "nézegetni" Indonéziát, Thaiföldet és Malajziát is, szerinte ezek a következő időszakban érdekes piacok lehetnek.

Ki az a Mark Möbius?

Mark Möbiust korábban beválasztották a XX. század tíz legnagyobb befektetője közé, olyan hírességek mellé, mint Warren Buffett vagy Soros György. Sokan a feltörekvő piacok királyának tartják. 30 éven keresztül dolgozott Franklin Templeton Investments vagyonkezelő csoportnál, amely a világ egyik legnagyobb alapkezelője, tavaly ment nyugdíjba, ám azóta is gyakran megszólal szakmai kérdésekben.

Möbius filozófiája az volt, hogy akkor jelent meg sok piacon, amikor mások menekültek onnan. Ez ugyan komolyabb kockázatot jelentett, de ha bejött, akkor magas hozammal is járt. Ezt az elvet követve vásárolt be alaposan a Tempelton 2011-2012-ben magyar kötvényekből. A cég az alapjaiban hatalmas mennyiségű, több mint ezermilliárd forintnyi magyar állampapírt tartott, Magyarország forint- és deviza-államadósságának több mint 10 százaléka az amerikai Templeton-alapok kezében volt. Később tovább növelte az alap az állományát, és a csúcson az államadósság több mint 12 százalékát tartotta kézben. Ekkoriban a sajtó többféle nevet is ráaggatott, pozitív kontextusban Magyarország megmentőjeként, míg kevésbé hízelgően az Ország hitelezőjeként írtak Möbiusról.

Az ágazatok tekintetében a Möbius azt mondta, hogy a hagyományos iparágakban - egyebek mellett a kiskereskedelemben - működő vállalatokra összpontosít, amelyek fejlett technológiát használnak a termelékenységük javítása érdekében. Értelemszerűen azokat a vállalatokat részesíti előnyben, amelyek erős mérleggel és kis adóssággal rendelkeznek. Emellett azt is figyelembe veszi a befektetések során, hogy a cégek a megtermelt cashflow-t megosszák a további fejlesztések és az osztalékfizetés között.

Möbius szerint amire nagyon kell figyelni az egyrészt az olaj ára, másrészt Kína. Amennyiben az olaj valóban 100 dollár fölé drágulna, ahogy azt sok szakértő várja, az komoly nehézséget okozhat több országban is. Szerinte ugyanakkor megnyugtató az, hogy idén talán már nem éri el ezt a szintet az energiahordozó. Ugyanakkor a jövő évben könnyen lehet 100 dollár feletti olajár, amikor viszont kulcskérdés lesz, hogy ezt gyengülő vagy stabil dollár mellett éri el. Előbbi esetében, ha a helyi valutákkal számolva nem lesz komoly áremelkedés, akkor ennek a hatása korlátozott lesz, szemben a valódi veszélyt rejtő második verzióval. Kína kapcsán azt emelte ki, hogy az amerikaiak által indított eldurvuló kereskedelmi háború jelent fokozott kockázatot. Ha eszkalálódik a helyzet, az nem csak Peking, de többi dél-kelet-ázsiai ország számára is kedvezőtlen folyamatokkal járhat majd.

Kínára egyébként is figyelni kell, hiszen az elmúlt 25 évben meghuszonnyolcszorozta GDP-jét:

(mfor.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elindult a forint a lejtőn – két hónapja nem láttunk ilyen szintet
Király Béla | 2021. március 1. 19:15
Az elmúlt két hónapban megnyugtató távolságra került a forint a korábbi mélypontjától, és úgy tűnt, kialakulhat egy olyan sáv, amelyben tartósan mozoghat. Ennek a teteje az euróval szemben a 360-as szint volt, amelyet a múlt héten átütött, hogy aztán hétfőn tovább gyengüljön a hazai fizetőeszköz e viszonylatban.
Részvény / Deviza / Áru Szép napot zárt a tőzsde
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 920,08 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 44 710,25 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Beteljesülhet a JP Morgan legnagyobb rémálma, új front nyílt a GameStop-háborúban
Eidenpenz József | 2021. március 1. 13:03
Jó a hangulat a tőzsdéken Európában, Ázsiában egyaránt, miután az amerikai segélycsomagot elfogadta a képviselőház, jó menedzserindexek érkeztek, és a kötvényhozamok is stabilizálódtak. A BUX felülteljesítő, de a forint gyenge maradt. Felfüggesztették a kisbefektetők 15 kedvenc részvényét, pénzügyi szolgáltatásokra készül a Walmart.
Részvény / Deviza / Áru A híres cég, ami a farmerek mellett a befektetőnek is jó termést hozhat
MFC Equity | 2021. február 27. 15:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékba zuhant a MOL, az OTP, a Richter és a Telekom is
MTI | 2021. február 26. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Európában is nagy mínuszok röpködtek.
Részvény / Deviza / Áru Lezárta a felvásárlást az AKKO Invest
MTI | 2021. február 26. 18:20
Sikeresen lezárta a Neo Property Services Zrt. felvásárlását az Akko Invest Nyrt., a 18,5 milliárd forint értékű akvizíciót az Akko saját és banki forrásból finanszírozta - közölte a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Ötmilliárd forintos EBITDA a 4IG-nél
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 17:54
Minden tekintetben kimagasló évet zárt a 4iG informatikai vállalat - derül ki a péntek este közzé tett gyorsjelentéséből.
Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
hírlevél