<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Putyin intézkedésére a gáz tőzsdei ára kétszámjeggyel esett, míg az olaj jegyzése az amerikai készletek váratlan duzzadására két százalékkal. A forint magához térni látszik, a BUX viszont esik.

Felcserélődött a napok szerepe ezen a héten a tőzsdéken. Szerdán mondtak ugyanis csütörtököt, vagyis zuhantak az indexek, ma viszont már emelkedéseket is lehetett látni. De nem az elsőként kinyitott ázsiai börzéken, amelyek kivétel nélkül estek. Ennek oka kontinentális: csalódottságot okozott, hogy a japán jegybank nem módosított a monetáris politikáján. Érdekes módon a legnagyobb mértékben, 1,23 százalékkal mégis a sanghaji börze indexe zakózott, a tokiói Nikkei 0,96, míg a hongkongi 0,28 százalékot veszített az értékéből.

Európában már vegyesebb a kép. Az Európai Központi Bank (EKB) mai kamatdöntésére várva a frankfurti DAX 0,14, a londoni FTSE 0,31 százalékos mínuszban állt nem sokkal déli 12 óra előtt, ezzel szemben a párizsi CAC-40 0,31 százalékos emelkedésben volt.

Szabadesésbe kezdtek a gázárak arra, hogy Vlagyimir Putyin az orosz kormányülésen utasította a Gazprom vezérét, az oroszországi tárolók feltöltését követően, várhatóan november 8. után növelje a gázszállításokat a Gazprom németországi és ausztriai tárolóiba. A holland TTF gáztőzsdén a novemberi kontraktus ára 13 százalékkal esett.

Életjeleket ad a forint

A szerdai kereskedés során az euróval szemben 365 forintig gyengült hazai fizetőeszköz erősödik, ma reggel a 363-as szint közelében cserélt gazdát, míg a dollárral szemben 315-ről 313 forintig korrigált. Utóbbi azért lehet fontos, mert ha így marad a helyzet, vagyis nem gyengül vissza, akkor remény van arra, hogy a péntektől hatályos újabb, ezúttal már a gázolajra is kiterjedő 5-5 forintos drágulást nem követi majd újabb a jövő héten.

Főként, hogy a másik ármeghatározó tényező, az északi-tengeri Brent fajta jegyzése a 86 dolláros szintről lefelé indult, s csütörtökön már a 84 dollár alá ment. Ez kéthetes mélypont, ami annak tudható be, hogy az amerikai kőolajkészletek a vártnál jóval magasabbak lettek, de a negyedik hullám fokozódása is bejátszott.

„Eközben az olajpiacra az iráni atomalku-tárgyalás is hatással lehet, perzsa illetékesek szerint november végén újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek. Megegyezés esetén az iráni export újraindulhat, amely az olajárak mérséklődésének irányába hathat” – hívja fel a figyelmet a KBC Equitas.

Kérdés, az Orbán-kormány megvárja-e a piaci korrekciót. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón ugyanis utalt arra, hogy a hazai üzemanyagárakra tett jövedéki adó csökkenésén és az árak befagyasztásán gondolkodnak. Ez nem lenne példátlan, éppen tegnap jelentette be Románia.

Túljegyzés után szárnyal az AutoWallis

Mint arról beszámoltunk, az AutoWallis-részvények eredetileg november 9-éig tartó lakossági részvényjegyzését már három nap után le kellett zárni, mivel csaknem kétszeres igény érkezett. Ennek tudható be, hogy a mai nyitás után a papírok kilőttek, dél körül közel 2,4 százalékos pluszban álltak.

A blue chipek vegyesen teljesítettek: míg a Mol és az OTP árfolyama csökkent, 1,47, illetve 1,24 százalékkal, addig a Richteré stagnált, a Magyar Telekom viszont több mint 1 százalékkal emelkedett.

Árfolyamok és grafikonok

Mit mond az EKB az inflációról?

Az Európai Központi Bank (EKB) ma kamatdöntő ülést tart, amelynek eredménye háromnegyed kettőkor válik ismertté, fél 3-kor pedig Christine Lagarde tart sajtótájékoztatót. 

„Nagyobb bejelentésre ezúttal sem számíthatunk, a döntéshozók valószínűleg hűteni próbálják majd a magasabb kamatokkal kapcsolatos spekulációkat, ugyanakkor napirendre kerülhet a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási program leépítésének menetrendje, illetve természetesen az infláció kérdése” – osztotta meg várakozását az Equilor Befektetési Zrt. ügyfeleivel a ma reggeli hírlevelében. Azt is hangsúlyozhatja az EKB elnöke, hogy bár a piacon az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a kamatemelési várakozás, erre az eurózónában még jó ideig nem kerülhet sor. Azt is érdemes lesz figyelni, milyen üzenetet küld Lagarde a gyenge euróárfolyammal kapcsolatban, amely növeli az importált inflációt. Bár az EKB-nak nincs árfolyamcélja, illetve közvetlenül nem befolyásolja a devizaárfolyamot, más csatornákon keresztül be tud  avatkozni. Egy ilyen üzenet a jegybankelnöktől némileg erősíthetné az eurót – vélik az Equilornál.

Növekedési aggodalmak

Erre lehet következtetni abból, hogy a hosszú távú kötvényhozamok elkezdtek csökkenni, miközben a rövid oldali hozamok emelkednek. A brit 30 éves állampapír hozama utoljára a koronavírus-járvány 2020 márciusi berobbanásakor esett ekkorát, miután csökkentették a papírok kibocsátásának tervezett mennyiségét. A rövid hozamok emelkedése az egyre biztosabbra vehető monetáris szigorításokkal magyarázható, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed például a szárnyaló infláció miatt 2022-re már két kamatemelést is belengetett.

A sorjázó gyorsjelentések közül az ismertebb vállalatokéi közül szemezgettünk.

Hasított a Meki és a Coca-Cola

McDonald’s árbevétele 14 százalékkal, 6,2 milliárd dollárra bővült a harmadik negyedévben. Az organikus növekedés 12,7 százalék volt, ami 2,75 százalékponttal múlja felül a Wall Street előzetes várakozását. Az egy részvényre jutó igazított eredmény 2,76 dollárt ért el, ami 54 centtel az egy évvel korábbi, 30 centtel pedig az idei negyedévre vonatkozó elemzői becsléseket is meghaladja.

Coca-Cola a 10 milliárd dollárt épp meghaladó forgalommal zárta a július-szeptember közötti időszakot, az egy részvényre jutó profitja 7 centtel lett magasabb a vártnál, 65 cent. Az organikus bevétele 14, míg az eladási volumene 6 százalékkal bővült. Mindezek láttán a menedzsment ismét javított éves prognózisán, vezérigazgatója, James Quincey szerint a többnyire az üdítőitalairól ismert amerikai vállalat most erősebb, mint amilyen a pandémia előtt volt.

Vegyes autógyártói kép

Az alapvetően a chiphiánytól sújtott autógyárak közül a Volkswagen 4,1 százalékkal kevesebb, 56,93 milliárd eurós árbevételre tett szert a harmadik negyedévben, mint 2020 azonos időszakáéban. A jelentős gyártási nehézségekkel hivatkozva a német cég menedzsmentje mérsékelte a leszállított autók mennyiségére vonatkozó prognózisát, nagyjából annyi négykerekűt szállíthat le, mint a tavalyi, első koronavírussal terhelt évben.

General Motors (GM) vezetősége már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az ellátásilánc-problémák miatt az év második felében 200 ezer autóval kevesebbet szállíthatnak le Észak-Amerikában. Mindazonáltal az amerikai cégnek kevesebb panaszra lehet oka, mint német versenytársának, hiszen a globális chiphiány és az üzemek kényszerleállítása ellenére is erős eredményeket ért el. 

Ford pedig azzal lepte meg a befektetőit, hogy bejelentette, újra osztalékot fizet, köszönhetően annak, hogy a chiphiány következtében 13 százalékkal tudta növelni az autói átlagos eladási árát. 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17135 17130 17575 -4,62% 0 0 22 721 730 770 Ft 2021-11-26 17:05:29
MOL 2450 2422 2464 -0,97% 0 0 3 761 189 642 Ft 2021-11-26 17:12:50
MTELEKOM 422 422 428 -1,63% 0 0 214 874 344 Ft 2021-11-26 17:07:04
RICHTER 8625 8530 8675 -1,71% 0 0 3 696 449 365 Ft 2021-11-26 17:07:28
OPUS 219 216 222 -1,79% 0 0 71 447 197 Ft 2021-11-26 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Részvény / Deviza / Áru Újra 370 alatt az euró, de sorsdöntő hír jöhet holnap
Eidenpenz József | 2021. november 24. 11:59
Határozottan 370 alá bukott az euró árfolyama, ez azonban keveset mond a jövőre nézve. Feszült figyelemmel várja a piac, mit lép holnap az MNB, emeli-e újra a kamatot. Az OTP magához tért, egy pletyka szerint az MNB kevésbé sújtott le rá, mint sokan tartottak tőle. Damoklész kardja lebeg a bitcoin felett.
Részvény / Deviza / Áru Menthetetlen a líra, stabilizálódott a forint
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 07:42
A 370-es szint alá került a forint, ami a keddi 372-es történelmi mélyponthoz képest kismértékű erősödést jelent. A tegnapi nap nagy vesztese, a török líra viszont továbbra sem tudja magát összeszedni.
Részvény / Deviza / Áru Jókora mozgások voltak ma a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 18:22
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.
Részvény / Deviza / Áru Kedden is volt egy kis tűzijáték a forint piacán
Király Béla | 2021. november 23. 17:35
A hétfői nagy gyengülés után kedden sem tudott erősödni a magyar fizetőeszköz. A forint az euróval szemben a 370-es lélektani szint gyengébb oldalán ragadt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló