<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdéken elromlott a hangulat a hét végére, de jönnek a gyorsjelentések, amik sok mindent megmozgathatnak. A forint stabil, az OTP nagyot esik, pedig mindenki vételre ajánlja. Nyílt levelet írt egy jelentős Telekom-részvényes, ami megmagyarázza a papír alulteljesítését. Musk dogecoin-ozik, miközben a Cybertruck késik.

Folytatódik a hullámvasút a tőzsdéken, az USA-ban tegnap jó kezdés után elég csúnya mínuszban fejeződött be a nap, a Nasdaq 100 technológiai index 2,6 százalékkal esett. Ma Európában is süllyedéssel folytatják a részvénypiacok, a német, francia index 0,7, a brit 0,1 százalékkal van lejjebb.

Az aggodalmak továbbra is főleg a kamatemelési ciklushoz, a Fed mérlegfőösszegének szűkítéséhez kapcsolódnak, ami nem kedvez a kockázatosabb befektetéseknek. Az USA-ban munkanélküli-segélyért folyamodók száma valamivel magasabb lett a vártnál. Ma kezdődik az amerikai gyorsjelentési szezon három nagybankkal.

Itthon a BUX index bőven átlag feletti, másfél százalékos süllyedést mutat, az OTP 2,2, a Mol 1,2 és a Richter 0,5 százalékos esése mellett. A Telekom, amelyről még lesz szó, 0,7, az Opus és a 4iG pedig 1,7 százalékkal esett. A forint meglehetősen stabil, 354,90 az euró, 40 fillérrel a tegnap esti szint felett.

Árfolyamok és grafikonok

Meglepően magas maradt a hazai infláció

Szomorú és negatív meglepetésnek nevezi a mai inflációs adatot az Erste Befektetési Zrt. A várt 7,2 százalékkal szemben maradt a novemberben is mért 7,4 százalék. “Igazán aggasztó”, hogy a maginfláció pedig nagyot ugrott.

Olyan elemekben is egyre erősebb az inflációs nyomás, amire a jegybanknak van ráhatása. Ez pedig azt is jelentheti, hogy a jegybank a közeljövőben esetleg tovább emeli az egyhetes betéti kamatrátát. Valószínűleg ennek köszönhető a forint stabilitása a meglepő adatra.

Mitől alulértékelt a Magyar Telekom?

A Hold Alapkezelő nyílt levelet írt a Magyar Telekom (MTEL) igazgatóságának, amelynek az a lényege, hogy a tőzsdei cég számára hátrányos lenne az adósságok túl nagy mértékű visszafizetése.

Amennyiben a Magyar Telekom arra lenne kényszerítve, hogy gyorsan csökkentse le az adósságát az optimális szint alá, miközben a Deutsche Telekom magas adósságszintet tart fenn, akkor ezzel értéket rombolna az MTEL részvényesei számára, átcsoportosítva a negatív reálkamatok pozitív értékhatását a Deutsche Telekom-részvényesek számára.

Ez szerintük nagyon rossz üzenetet közvetítene. Meglátásuk szerint a befektetői közösség ezen aggálya vezet a pesti Telekom-részvény jelentős alulértékeltségéhez. A társaságot követő elemzők is részben ebben látják a nyomott árfolyam okát. A levélhez osztalékpolitika-javaslatot is mellékeltek.

Szinte mindenki vételre ajánlja az OTP-t

Vételi ajánlást fogalmazott meg az OTP-részvényre a Biuro Maklerskie, és a célárát 22 882 forintra emelte tegnap  – írja a KBC Equitas. Korábban még 15 143 forintos célárat jelöltek ki, tartási ajánlás mellett.

Így egy tartás mellett már az összes elemzői ajánlás vételi a Bloomberg adatbázisában, a célárak átlaga pedig 21 917 forint, ami húsz százalékkal magasabb az árfolyamnál.

OTP-sátor egy majálison. OTP-sátor egy majálison.

Megrángatták a gáz árát

Az olaj ára emelkedik ma is, kicsivel egy százalék feletti mértékben. Tíz százalék feletti mínuszban is volt viszont tegnap az amerikai földgáz, ma pedig 2,7 százalékkal esik tovább. Igaz, szerdán meg 14 százalékkal emelkedett. A hektikus árfolyamot időjárási hírek és a tárolói készletadatok rángatják.

Álmok helyett végre hozamot kergetnek a befektetők

A bőséges jegybanki források időszakában a befektetők álmokat kergettek, “ezeknek az álmodozásoknak kiváló indikátorai voltak a Tesla részvények sokszorozódása, a mémrészvények, a Gamestop, AMC short-squeeze, a mindenféle coin-ok árának száguldása” – írta Zsiday Viktor alapkezelő blogján.

Most azonban egyre több jele van, hogy az álmok helyett a valóság kezd előtérbe kerülni: aminek nincs hozama, csak az álom van benne, attól egyre inkább szabadulnak, aminek van valami értelmezhető, valós hozama, azt viszont megveszik. Gamestop nem kell (pedig még azt is beígérte, hogy beszáll a szupertuti NFT szektorba), de forint (carryplay, azaz valódi hozam) igen.

Mindez nem jelenti azt, hogy tőzsdei összeomlás jön, de hirtelen éles és mély korrekció történhet – írja Zsiday.

Musk beváltja ígéretét, elfogadja a dogecoint

A kriptodeviza-sajtó szoftverek elemzése alapján megszellőztette, hogy a Tesla minden bizonnyal a dogecoinnal történő fizetés lehetőségét teszteli. A hírt később Elon Musk vezérigazgató is megerősítette a Twitteren. Egy másik hír szerint pedig késik a Cybertruck gyártásának megkezdése.

Musk korábban beígérte követőinek a dogecoin-elfogadást, de mivel nem mindig lehet tudni, melyik tweetje komoly és melyik vicc, nem volt világos, meglesz-e. A dogecoin 2013-ban a bitcoin paródiájának, tréfának indult. Technológiailag azonban annak klónja, így nem működik rosszul, és az utóbbi időben fejlesztések is folytak.

A dogecoin, a bitcoin és az ether két éve (Tradingview.com)A dogecoin, a bitcoin és az ether két éve (Tradingview.com)

A hírre az árfolyam 25 százalékkal lőtt ki, ezzel elvileg a 11. legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza 26,1 milliárd dollárral.

Időt nyert az Evergrande

A kínai Evergrande belföldi hitelezői 72 százalékban hozzájárultak egy 700 millió dollár körüli értékű jüankötvény-sorozat kamatfizetésének elhalasztásához. Bár ez csak egy töredéke a cég 300 milliárd dollár körülire becsült kinnlevőségeinek, ezzel időt nyert a csőd elodázásához. Az Evergrande jelenleg vagyontárgyainak, részesedéseinek eladásával igyekszik pénzhez jutni, hogy megmenekülhessen a csődtől – írta a Reuters.

A társaság eddig csak a külföldi befektetőknek járó törlesztésekkel került lemaradásba, a belföldi köztelezettségeit mindig teljesítette.

Vegyes adatok az európai gazdaságból

A német gazdaság tavaly 2,7 százalékkal növekedett a ma reggel közzétett adat szerint, ám az utolsó negyedév már csökkenést hozott. Az államháztartási hiány – beleértve a tartományi, önkormányzati és társadalombiztosítási kasszákat is – 4,3 százalék volt.

A brit gazdaság viszont jobban növekedett a vártnál novemberben, mégpedig 0,9 százalékkal az októberi 0,2 százalék után.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17300 17150 17595 -2,20% 0 0 9 302 673 880 Ft 2022-01-21 17:14:35
MOL 2684 2620 2684 +1,21% 0 0 2 304 340 886 Ft 2022-01-21 17:13:23
MTELEKOM 422 419 425 -0,59% 0 0 129 927 268 Ft 2022-01-21 17:05:00
RICHTER 8460 8275 8460 +1,38% 0 0 2 099 933 015 Ft 2022-01-21 17:08:02
OPUS 220 216 220 -0,90% 0 0 23 642 408 Ft 2022-01-21 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló