BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2020. május 15. 18:40

A pénteken napvilágot látott makrogazdasági adatok mind Európában, mind az USA-ban azt jelzik, hogy nagyon komoly problémák vannak a gazdaságban. Ennek ellenére a tőzsdék nem kapcsoltak pánik üzemmódba.

Délelőtt láttak napvilágot a német és az eurozóna aktuális GDP-adatai, amelyeken már látszott a koronavírus hatása. Az Európai Unióban mért éves bázisú visszaesés 1995 óta a legrosszabb érték, de a német GDP gyengülése is látványos, az utóbbi évtizedekben csupán 2009-ben volt egy negyedév, amely ennél rosszabb lett.

Ezek után publikálták koradélután az Egyesült Államokban az áprilisi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó számokat. Ez utóbbi már olyan időszakot ölelt fel, amikor az USA-ban is szigorú korlátozások léptek életbe, és ez tükröződött is a számokon. Ugyanis soha nem tapasztalt mértékben esett vissza a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban mind az előző havihoz, mind az egy évvel korábbihoz képest.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A zuhanás ráadásul messze meghaladta az elemzői várakozásokat, hiszen áprilisban az előző havihoz képest szezonális és naptárhatással kiigazított kiskereskedelmi forgalom a várt 12,0 százalék helyett 16,4 százalékkal csökkent. Igaz, a márciusban mért 8,3 százalékos csökkenés már előrevetítette a negatív folyamatokat. Leginkább a ruházati cikkek forgalma esett vissza, 78,8 százalékkal, az elektronikai cikkek forgalma 60,6 százalékkal, a bútoroké 58,7 százalékkal. A benzinkutak forgalma 28,8 százalékkal csökkent áprilisban.

Soha nem zuhant még így az amerikai kiskereskedelmi forgalom Soha nem zuhant még így az amerikai kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi adat hatására az előzetesen emelkedést jelző határidős mutatók gyorsan lefordultak. Ugyanakkor a gyászos folyamatokhoz képest az amerikai tőzsdeindexek csak mérsékelt csökkenést mutattak a kereskedés első felében, hiszen a veszteség 1 százaléknál kisebb volt mindhárom (S&P 500, Nasdaq, Dow) fontos index esetében. Az utóbbi időben sokakat foglalkoztat, hogy ha az amerikai gazdaságban ekkora baj van, akkor a tőzsdeindexek, különösen a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq, amely az év végéhez képest pluszban van, miért nem tükrözik mindezt. A napokban a témát érintve írtunk arról, hogy az értékalapú befektetői stratégia, (amelynek legismertebb képviselője a világ egyik legvagyonosabb embere, Warren Buffett) mennyire túlhaladott.

Érdekesség, hogy a gyenge európai GDP és a mínuszos amerikai kezdés ellenére a kontinens nagy piacain emelkedést láthattunk. A német Dax 1,2 százalékkal, a londoni FTSE 1 százalékkal nőtt, míg a francia CAC40 minimális, 0,1 százalékos pluszban zárt.

A magyar piacon erős kezdés után egész nap lefele csorgott az index, amely a zárásra 98 pontos, 0,3 százalékos veszteséggel zárt. A blue chipek közül az OTP 25 forinttal gyengült, a Mol pedig 5 forinttal nőtt. Komolyabb, 2 százalékos veszteséggel zárt a Telekom, míg a Richter 0,9 százalékkal csúszott vissza.

Az utóbbi napokban ismét lefele tartott az OTP Az utóbbi napokban ismét lefele tartott az OTP

A nap nyertesei között több olyan papírt is látunk, amit politikaközelinek nevezhetünk. Az Appeninn, amelyből mind Mészáros Lőrincz, mind Tiborcz István kiszállt, 7,5 százalékos nyereséggel zárt pénteken. Az Opus papírjai 5,4 százalékkal ugrottak meg, a 4iG pedig közel 3 százalékkal nőtt. Előbbi papír esetében egyéként figyelemre méltó, hogy a vállalat jó ideje vásárolja saját részvényeit. A forint esetében nyugodt kereskedést láthattunk, hiszen pénteken is a 354-355-ös sávban mozgott a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Amerika tőzsdéi elszakadtak a külvilágtól, a BUX meg Európától
Eidenpenz József | 2020. június 2. 18:35
Legalább öt rendőrt meglőttek, boltokat, szupermarketeket gyújtanak fel az USA-ban, az amerikai indexek erre ezen a héten is tovább emelkednek. Az S&P 500 és a Dow Jones új három hónapos csúcsokat értek el ma. A BUX alig tudott feljebb menni, pedig az OTP kitett magáért. A forint viszont erős.
Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a forint, jelentett az Opus, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. június 2. 11:44
Péntek este és hétfőn több forinttal olcsóbb lett az euró, jelenleg alulról ostromolja a 345 forintot. Az USA-ban az erőszakos tüntetéshullám ellenére pozitív a tőzsdei hangulat, kontinensünkön is folytatódik az optimizmus. A német kormány ötmilliárd eurót szánna autóvásárlási támogatásokra, emiatt száguldanak az autórészvények. A magyar piacot az OTP húzza, jó formában van a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Friss
hírlevél