BUX
34 620.25
-0.21%
-71.00
OTP
10 260.00
-1.25%
-130.00
MOL
1 722.00
+0.29%
+5.00
RICHTER
6 835.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
367.00
-0.14%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 15. 18:40

A pénteken napvilágot látott makrogazdasági adatok mind Európában, mind az USA-ban azt jelzik, hogy nagyon komoly problémák vannak a gazdaságban. Ennek ellenére a tőzsdék nem kapcsoltak pánik üzemmódba.

Délelőtt láttak napvilágot a német és az eurozóna aktuális GDP-adatai, amelyeken már látszott a koronavírus hatása. Az Európai Unióban mért éves bázisú visszaesés 1995 óta a legrosszabb érték, de a német GDP gyengülése is látványos, az utóbbi évtizedekben csupán 2009-ben volt egy negyedév, amely ennél rosszabb lett.

Ezek után publikálták koradélután az Egyesült Államokban az áprilisi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó számokat. Ez utóbbi már olyan időszakot ölelt fel, amikor az USA-ban is szigorú korlátozások léptek életbe, és ez tükröződött is a számokon. Ugyanis soha nem tapasztalt mértékben esett vissza a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban mind az előző havihoz, mind az egy évvel korábbihoz képest.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A zuhanás ráadásul messze meghaladta az elemzői várakozásokat, hiszen áprilisban az előző havihoz képest szezonális és naptárhatással kiigazított kiskereskedelmi forgalom a várt 12,0 százalék helyett 16,4 százalékkal csökkent. Igaz, a márciusban mért 8,3 százalékos csökkenés már előrevetítette a negatív folyamatokat. Leginkább a ruházati cikkek forgalma esett vissza, 78,8 százalékkal, az elektronikai cikkek forgalma 60,6 százalékkal, a bútoroké 58,7 százalékkal. A benzinkutak forgalma 28,8 százalékkal csökkent áprilisban.

Soha nem zuhant még így az amerikai kiskereskedelmi forgalom Soha nem zuhant még így az amerikai kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi adat hatására az előzetesen emelkedést jelző határidős mutatók gyorsan lefordultak. Ugyanakkor a gyászos folyamatokhoz képest az amerikai tőzsdeindexek csak mérsékelt csökkenést mutattak a kereskedés első felében, hiszen a veszteség 1 százaléknál kisebb volt mindhárom (S&P 500, Nasdaq, Dow) fontos index esetében. Az utóbbi időben sokakat foglalkoztat, hogy ha az amerikai gazdaságban ekkora baj van, akkor a tőzsdeindexek, különösen a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq, amely az év végéhez képest pluszban van, miért nem tükrözik mindezt. A napokban a témát érintve írtunk arról, hogy az értékalapú befektetői stratégia, (amelynek legismertebb képviselője a világ egyik legvagyonosabb embere, Warren Buffett) mennyire túlhaladott.

Érdekesség, hogy a gyenge európai GDP és a mínuszos amerikai kezdés ellenére a kontinens nagy piacain emelkedést láthattunk. A német Dax 1,2 százalékkal, a londoni FTSE 1 százalékkal nőtt, míg a francia CAC40 minimális, 0,1 százalékos pluszban zárt.

A magyar piacon erős kezdés után egész nap lefele csorgott az index, amely a zárásra 98 pontos, 0,3 százalékos veszteséggel zárt. A blue chipek közül az OTP 25 forinttal gyengült, a Mol pedig 5 forinttal nőtt. Komolyabb, 2 százalékos veszteséggel zárt a Telekom, míg a Richter 0,9 százalékkal csúszott vissza.

Az utóbbi napokban ismét lefele tartott az OTP Az utóbbi napokban ismét lefele tartott az OTP

A nap nyertesei között több olyan papírt is látunk, amit politikaközelinek nevezhetünk. Az Appeninn, amelyből mind Mészáros Lőrincz, mind Tiborcz István kiszállt, 7,5 százalékos nyereséggel zárt pénteken. Az Opus papírjai 5,4 százalékkal ugrottak meg, a 4iG pedig közel 3 százalékkal nőtt. Előbbi papír esetében egyéként figyelemre méltó, hogy a vállalat jó ideje vásárolja saját részvényeit. A forint esetében nyugodt kereskedést láthattunk, hiszen pénteken is a 354-355-ös sávban mozgott a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Részvény / Deviza / Áru Eladnák a TikTok-ot, újabb nagy ugrás az elektromosautó-iparban?
Eidenpenz József | 2020. július 29. 18:51
Európában összességében stagnáltak a tőzsdék, ehhez képest a hazai BUX fél százalékos emelkedése szép teljesítmény. A forint is pluszba kapaszkodott, és ismét életjeleket mutat az olaj. Miközben a piacok a Fed ülésére várnak, az internetes óriások vezetői arról kell nyilatkozzanak, nem váltak-e túl hatalmassá. Eközben kiszivárgott, hogy eladnák a támadások kereszttüzében álló TikTok-alkalmazást. Musk újabb tweetje kelt feltűnést.
Friss
hírlevél