<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Számos európai ország gazdasága esett vissza mind negyedéves, mind éves összevetésben. Így az eurózóna és a teljes EU GDP-je is csökkent az első negyedévben.

Az Eurostat pénteken publikált adatai szerint a szezonálisan igazított GDP az euróövezetben 3,8 százalékkal, míg az Európai Unióban 3,3 százalékkal csökkent 2020 első negyedévében az előző negyedévhez képest. A szakértők az elmúlt hetekben nem véletlenül figyelmeztettek, hogy a járvány miatti visszaesés még a 2009-es válságnál is súlyosabb lehet. Az Eurostat közleménye szerint ugyanis az éves bázisú visszaesés 1995 óta a legrosszabb. Ehhez hasonló, de ettől némileg elmaradó volt az európai országokban a 2009-es év kezdete, amikor éves bázison 2,96 százalékkal esett vissza az EU gazdasága.


source: tradingeconomics.com

A mostani visszaesés, mint az közismert, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokra vezethető vissza. Fontos kiemelni, hogy a második negyedévben ennél várhatóan sokkal rosszabb adat érkezhet majd, hiszen itt legalább két olyan hónap lesz, amikor az európai országokban számos ágazat állt le teljesen.

Az előző év azonos időszakával összevetve szezonálisan kiigazítva az eurózóna GDP-je 3,2 százalékkal, míg az EU 2,6 százalékkal esett vissza, azt követően, hogy tavaly év végén még 1, illetve 1,3 százalékos növekedés mértek a statisztikusok. Ennél nagyobb visszaesés eddig csupán egyetlen alkalommal volt, 2009 harmadik negyedévében, amikor az eurózóna 4,5, míg az EU egésze 4,4 százalékos GDP visszaeseést szenvedett el.

Ha az egyes országokat nézzük, akkor Magyarországnak nem lehet oka panaszra, noha a korábbi erőteljes növekedés nálunk is megbicsaklott, és negyedéves bázison már visszaesés volt. Ugyanakkor éves bázison a magyar gazdaság az egyik legjobban teljesítő ország volt, hiszen a 2,2 százalékos éves növekedés a harmadik legjobb volt a közösségen belül. Eközben számos nyugat-európai ország, így az EU legerősebb gazdasága, a német már recesszióba esett.

Az esetszámokat és az áldozatokat tekintve a járvány nagy veszteseinek számítanak a mediterrán államok, és úgy tűnik, hogy ez a gazdasági visszaesésben is tükröződik. Az első negyedévben éves bázison a francia gazdaság 5,4, az olasz 4,8, míg a spanyol 4,1 százalékkal zuhant.

Érdekesség, hogy a magyar gazdaság régiós összevetésben is remekelt, hiszen a V4-ek között éllovasok lettünk. Közép-Európában Szlovákia teljesített a leggyengébben, ők 4,1 százalékkal estek vissza, míg a csehek 2,2 százalékkal. Éves bázison a magyar mellett a lengyel tudott még bővülni, ők 1,6 százalékos növekedés tudtak elérni.

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG