<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Számos európai ország gazdasága esett vissza mind negyedéves, mind éves összevetésben. Így az eurózóna és a teljes EU GDP-je is csökkent az első negyedévben.

Az Eurostat pénteken publikált adatai szerint a szezonálisan igazított GDP az euróövezetben 3,8 százalékkal, míg az Európai Unióban 3,3 százalékkal csökkent 2020 első negyedévében az előző negyedévhez képest. A szakértők az elmúlt hetekben nem véletlenül figyelmeztettek, hogy a járvány miatti visszaesés még a 2009-es válságnál is súlyosabb lehet. Az Eurostat közleménye szerint ugyanis az éves bázisú visszaesés 1995 óta a legrosszabb. Ehhez hasonló, de ettől némileg elmaradó volt az európai országokban a 2009-es év kezdete, amikor éves bázison 2,96 százalékkal esett vissza az EU gazdasága.


source: tradingeconomics.com

A mostani visszaesés, mint az közismert, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokra vezethető vissza. Fontos kiemelni, hogy a második negyedévben ennél várhatóan sokkal rosszabb adat érkezhet majd, hiszen itt legalább két olyan hónap lesz, amikor az európai országokban számos ágazat állt le teljesen.

Az előző év azonos időszakával összevetve szezonálisan kiigazítva az eurózóna GDP-je 3,2 százalékkal, míg az EU 2,6 százalékkal esett vissza, azt követően, hogy tavaly év végén még 1, illetve 1,3 százalékos növekedés mértek a statisztikusok. Ennél nagyobb visszaesés eddig csupán egyetlen alkalommal volt, 2009 harmadik negyedévében, amikor az eurózóna 4,5, míg az EU egésze 4,4 százalékos GDP visszaeseést szenvedett el.

Ha az egyes országokat nézzük, akkor Magyarországnak nem lehet oka panaszra, noha a korábbi erőteljes növekedés nálunk is megbicsaklott, és negyedéves bázison már visszaesés volt. Ugyanakkor éves bázison a magyar gazdaság az egyik legjobban teljesítő ország volt, hiszen a 2,2 százalékos éves növekedés a harmadik legjobb volt a közösségen belül. Eközben számos nyugat-európai ország, így az EU legerősebb gazdasága, a német már recesszióba esett.

Az esetszámokat és az áldozatokat tekintve a járvány nagy veszteseinek számítanak a mediterrán államok, és úgy tűnik, hogy ez a gazdasági visszaesésben is tükröződik. Az első negyedévben éves bázison a francia gazdaság 5,4, az olasz 4,8, míg a spanyol 4,1 százalékkal zuhant.

Érdekesség, hogy a magyar gazdaság régiós összevetésben is remekelt, hiszen a V4-ek között éllovasok lettünk. Közép-Európában Szlovákia teljesített a leggyengébben, ők 4,1 százalékkal estek vissza, míg a csehek 2,2 százalékkal. Éves bázison a magyar mellett a lengyel tudott még bővülni, ők 1,6 százalékos növekedés tudtak elérni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG