TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.

Európában mínuszban kezdtek a tőzsdeindexek, azután nullára javultak, majd megint lefelé indultak az első pár órában. A vezető indexek 11 óra után fél-egy százalékos mínuszban vannak. Az amerikai határidős indexek szerény pluszból szerény mínuszba mentek át. A hangulatot nyomasztja, hogy globálisan továbbra is nő a koronavírus-fertőzöttek száma.

A héten indul a gyorsjelentési szezon. Az EKB elnöke, Christine Lagarde pedig arról beszélt egy interjúban, hogy egy darabig változatlan maradhat a monetáris politika. Az után, hogy nemrég a központi bank közel kétszeresére emelte eszközvásárlási programjának értékét, 1350 milliárd euróra. Pozitív hír viszont, hogy az INSEE statisztikai intézet előrejelzése szerint Franciaország gazdasága a harmadik negyedévben 1,9, a negyedik negyedévben további három százalékkal növekedhet .

A BUX még tartja magát

Itthon a BUX index 0,2 százalékos pluszban van, miközben a varsói mutató 0,6 százalékkal esik. Az OTP 0,4 százalékos mínuszban, a Richter és a Telekom 0,5, a Mol 0,6 százalékos emelkedésnél tart. Az Opus pár ezrelékkel süllyed. A forint kissé tovább gyengült, éppen kereken 355 forint az euró, 90 fillérrel van a tegnap esti árfolyama felett. Az arany és az ezüst minimális emelkedést mutat, az olaj egyelőre nem találja az irányt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Négy hónap után ismét nőtt az infláció Magyarországon. Február és május között a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás, májusban 2,2 százalékkal nőttek az árak. Ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak átlagosan az egy évvel korábbinál – erről itt írtunk bővebben.

Az euró-forint jegyzése a 355 forintos ellenállás közelébe ért. Ennek szignifikáns áttörése esetén további emelkedésre számíthatunk. Első körben a 61,8 százalékos Fibo-szintig, ami 355,87 forintnál található írta az Equilor Befektetés Zrt. hírlevele.

Forint bankjegyek (fotó: EJ) Forint bankjegyek (fotó: EJ)

Gondok lehetnek a rézzel

Erősödik a járvány a Balkán-félszigeten is, különösen Szerbiában, ahol ismét kijárási tilalom van napirenden. (Erről itt»»» és itt»»» olvashat bővebben.)

Nincs messze éves csúcsától a réz, amely a márciusi mélypontról 33 százalékot emelkedett már. Rövidebb távon ennek oka az, hogy Chilében, a legnagyobb exportőrnél a munkások között erősen terjed a vírus, amire a cégek a termelés visszafogásával reagálnak. A chilei bányászati miniszter kijelentette, hogy a munkások egészsége fontosabb kitermelésnél. Mint ismeretes, az amerikai kontinenst nagyon erősen sújtja a koronavírus-járvány. Hosszabb távon a réz árfolyamát főleg a Világgazdaság és a kínai gazdaság növekedésével kapcsolatos remények mozgatják.

Éles a harc a házhoz szállításban

A Delivery Hero terjeszkedni készül. A házhoz szállítással foglalkozó cégeknek a karantén óta jól megy, de erős konkurencia- és felvásárlási harc folyik. A napokban írtunk az Uber akvizíciós törekvéseiről, a cég nagyon szeretne élelmiszer házhoz szállítással foglalkozó vállalatot vásárolni, hogy szabad kapacitásait lekösse valahogy.

A Delivery Hero most két kötvényt bocsátott ki 1,5 milliárd euró értékben. Az ebből befolyó pénzt “az esetleges vonzó befektetési lehetőségekre” akarja fordítani. A kötvények kamatozása viszonylag alacsony, 0,875 és 1,5 százalék éves szinten, de részvényekre válthatók át.

Jól megy a postáknak a krízisben?

A német DAX indexben ma a Deutsche Post (a német posta) részvényei tudnak csak emelkedni.

Ennek oka, hogy a koronavírus-járványban a második negyedévben sokan használták a posta szolgáltatásait. A cég operatív eredménye így harminc százalékkal magasabb lett, mint a piaci várakozás. A Jeffries befektetési bank vételi ajánlását megerősítve 36 euróról 38 euróra emelte a célárat, a mai árfolyam 34 euró körül van. Ennek ellenére a koronavírus-krízis gazdasági hatásai miatt hosszabb távon a menedzsment nem túl optimista. Egyrészt fejenként 300 eurós rendkívüli prémiumot jelentett be az összes alkalmazott számára, másrészt azonban nem zárta ki, hogy nemsokára elbocsátások következnek.

Az N-tv.de emlékeztet arra is, hogy a DHL csomagküldő szolgálat Nagy Britanniában 2200 alkalmazott elbocsátását tervezi. Ezek nagy része azonban a Jaguar–Land-Rover üzem beszállítói ellátásában tevékenykednek.

Kell az a maszk

 A Washingtoni Egyetem szerint ha az USA-ban nem vezetik be a kötelező maszkviselést, akkor november elsejére a halálos áldozatok száma elérheti a 208 ezret. Ha most vezetnék be, akkor „csak” 163 ezerre növekedne a jelenlegi 133 ezerről. Tegnap a hétvégi megnyugvást követően ismét emelkedésnek indult a megbetegedésszám, újra 55 ezerre ugrott az új megbetegedések számlálója. Az eddig bejelentett intézkedések a leginkább érintett államokban (Kalifornia, Texas, Florida) egyelőre épphogy elérik a szükséges eredményt; a következő hetekben a hatékonyságuk úgyis kiderül írta az Erste Befektetési Zrt.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Európa bezár, már majdnem 370 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. október 29. 12:03
Európa egyre nagyobb részében immár a tavaszihoz hasonló lezárásokkal próbálják a koronavírust megállítani, aminek gazdasági következményei a lejtőre küldték a tőzsdéket a héten. Ma azonban kisebb korrekció látható, a BUX is szerény pluszban jár. Az euró viszont fillérekre van eddigi rekordjától. Jó és rossz gyorsjelentések tömege, EKB-ülés teszik még izgalmasabbá a tőzsdenapot.
Részvény / Deviza / Áru Megjött Merkel 12 pontos csomagja, vérengzés az európai tőzsdéken
Eidenpenz József | 2020. október 28. 18:55
Két hónapja nem látott esés van a főbb nyugati tőzsdéken, a BUX még viszonylag jól megúszta. A fő ok a koronavírus miatti újabb lezárások, amik a gazdaságban újabb károkat okozhatnak. A forint viszont gyenge, az euró kevesebb mint másfél forintra volt az eddigi történelmi csúcstól. Németországban elfogadták a tavaszihoz hasonló, de lazább korlátozásokat, amelyek hétfőtől életbe lépnek.
Részvény / Deviza / Áru Megmenthető-e a karácsony? Ki pumpálja vissza a szén-dioxidot a földbe?
Eidenpenz József | 2020. október 28. 11:17
Nagyon rossz a hangulat Európában a vírus terjedése miatt, a vezető tőzsdeindexek három százalék feletti mínuszban is jártak. Az amerikai határidős indexek is negatív kezdést vetítenek előre. A BUX viszonylag jól állta a sarat, de nagyot esett a forint, már csak három forintra van a történelmi mélyponttól. Ez a negyedév is recessziót hozhat, több országban újabb lezárásokra készülnek.
Részvény / Deviza / Áru Bravúr a Harley-Davidsonnál, pandémia után twindémia
Eidenpenz József | 2020. október 27. 18:57
A hétfői csúnya esés után kedden is rossz maradt a hangulat az európai részvénypiacokon, a biztató kezdet ellenére egy százalék körüli mínuszban zártak az indexek. Az Egyesült Államokban vegyes a kép, a technológiai részvények emelkedni tudnak, az ipari részvényeket adják. A BUX stagnált, a forint kissé gyengült. Vegyes amerikai gyorsjelentések érkeztek. Sorban állnak az idősek az influenza-oltásért.
Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Friss
hírlevél