BUX
35 427.82
+0.92%
+324.00
OTP
10 340.00
+1.37%
+140.00
MOL
1 793.00
-0.06%
-1.00
RICHTER
7 055.00
+1.22%
+85.00
MTELEKOM
377.00
+1.75%
+6.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 8. 11:46

A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.

Európában mínuszban kezdtek a tőzsdeindexek, azután nullára javultak, majd megint lefelé indultak az első pár órában. A vezető indexek 11 óra után fél-egy százalékos mínuszban vannak. Az amerikai határidős indexek szerény pluszból szerény mínuszba mentek át. A hangulatot nyomasztja, hogy globálisan továbbra is nő a koronavírus-fertőzöttek száma.

A héten indul a gyorsjelentési szezon. Az EKB elnöke, Christine Lagarde pedig arról beszélt egy interjúban, hogy egy darabig változatlan maradhat a monetáris politika. Az után, hogy nemrég a központi bank közel kétszeresére emelte eszközvásárlási programjának értékét, 1350 milliárd euróra. Pozitív hír viszont, hogy az INSEE statisztikai intézet előrejelzése szerint Franciaország gazdasága a harmadik negyedévben 1,9, a negyedik negyedévben további három százalékkal növekedhet .

A BUX még tartja magát

Itthon a BUX index 0,2 százalékos pluszban van, miközben a varsói mutató 0,6 százalékkal esik. Az OTP 0,4 százalékos mínuszban, a Richter és a Telekom 0,5, a Mol 0,6 százalékos emelkedésnél tart. Az Opus pár ezrelékkel süllyed. A forint kissé tovább gyengült, éppen kereken 355 forint az euró, 90 fillérrel van a tegnap esti árfolyama felett. Az arany és az ezüst minimális emelkedést mutat, az olaj egyelőre nem találja az irányt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Négy hónap után ismét nőtt az infláció Magyarországon. Február és május között a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás, májusban 2,2 százalékkal nőttek az árak. Ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak átlagosan az egy évvel korábbinál – erről itt írtunk bővebben.

Az euró-forint jegyzése a 355 forintos ellenállás közelébe ért. Ennek szignifikáns áttörése esetén további emelkedésre számíthatunk. Első körben a 61,8 százalékos Fibo-szintig, ami 355,87 forintnál található írta az Equilor Befektetés Zrt. hírlevele.

Forint bankjegyek (fotó: EJ) Forint bankjegyek (fotó: EJ)

Gondok lehetnek a rézzel

Erősödik a járvány a Balkán-félszigeten is, különösen Szerbiában, ahol ismét kijárási tilalom van napirenden. (Erről itt»»» és itt»»» olvashat bővebben.)

Nincs messze éves csúcsától a réz, amely a márciusi mélypontról 33 százalékot emelkedett már. Rövidebb távon ennek oka az, hogy Chilében, a legnagyobb exportőrnél a munkások között erősen terjed a vírus, amire a cégek a termelés visszafogásával reagálnak. A chilei bányászati miniszter kijelentette, hogy a munkások egészsége fontosabb kitermelésnél. Mint ismeretes, az amerikai kontinenst nagyon erősen sújtja a koronavírus-járvány. Hosszabb távon a réz árfolyamát főleg a Világgazdaság és a kínai gazdaság növekedésével kapcsolatos remények mozgatják.

Éles a harc a házhoz szállításban

A Delivery Hero terjeszkedni készül. A házhoz szállítással foglalkozó cégeknek a karantén óta jól megy, de erős konkurencia- és felvásárlási harc folyik. A napokban írtunk az Uber akvizíciós törekvéseiről, a cég nagyon szeretne élelmiszer házhoz szállítással foglalkozó vállalatot vásárolni, hogy szabad kapacitásait lekösse valahogy.

A Delivery Hero most két kötvényt bocsátott ki 1,5 milliárd euró értékben. Az ebből befolyó pénzt “az esetleges vonzó befektetési lehetőségekre” akarja fordítani. A kötvények kamatozása viszonylag alacsony, 0,875 és 1,5 százalék éves szinten, de részvényekre válthatók át.

Jól megy a postáknak a krízisben?

A német DAX indexben ma a Deutsche Post (a német posta) részvényei tudnak csak emelkedni.

Ennek oka, hogy a koronavírus-járványban a második negyedévben sokan használták a posta szolgáltatásait. A cég operatív eredménye így harminc százalékkal magasabb lett, mint a piaci várakozás. A Jeffries befektetési bank vételi ajánlását megerősítve 36 euróról 38 euróra emelte a célárat, a mai árfolyam 34 euró körül van. Ennek ellenére a koronavírus-krízis gazdasági hatásai miatt hosszabb távon a menedzsment nem túl optimista. Egyrészt fejenként 300 eurós rendkívüli prémiumot jelentett be az összes alkalmazott számára, másrészt azonban nem zárta ki, hogy nemsokára elbocsátások következnek.

Az N-tv.de emlékeztet arra is, hogy a DHL csomagküldő szolgálat Nagy Britanniában 2200 alkalmazott elbocsátását tervezi. Ezek nagy része azonban a Jaguar–Land-Rover üzem beszállítói ellátásában tevékenykednek.

Kell az a maszk

 A Washingtoni Egyetem szerint ha az USA-ban nem vezetik be a kötelező maszkviselést, akkor november elsejére a halálos áldozatok száma elérheti a 208 ezret. Ha most vezetnék be, akkor „csak” 163 ezerre növekedne a jelenlegi 133 ezerről. Tegnap a hétvégi megnyugvást követően ismét emelkedésnek indult a megbetegedésszám, újra 55 ezerre ugrott az új megbetegedések számlálója. Az eddig bejelentett intézkedések a leginkább érintett államokban (Kalifornia, Texas, Florida) egyelőre épphogy elérik a szükséges eredményt; a következő hetekben a hatékonyságuk úgyis kiderül írta az Erste Befektetési Zrt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
hírlevél