BUX
35 427.82
+0.92%
+324.00
OTP
10 340.00
+1.37%
+140.00
MOL
1 793.00
-0.06%
-1.00
RICHTER
7 055.00
+1.22%
+85.00
MTELEKOM
377.00
+1.75%
+6.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 6. 18:50

Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.

Az amerikai szolgáltató-szektorban júniusban a vártnál nagyobb volt a növekedés, az ISM index 57,1 re emelkedett, kevés híján visszatért a járvány előtti szintekre. Ez volt az egyik tényező, amely ma jó kedvet okozott a tőzsdéken. A másik hír még reggel jött, a kínai pénzügyi szaksajtó pozitív becslésekbe bocsátkozott a gazdaságuk és a tőzsdéjük alakulásáról. Igaz, ez részben kincstári optimizmusnak tűnik (erről itt írtunk).

Az amerikai tőzsdeindexek a három napos hétvége után nagy lendülettel indultak újra felfelé. Az S&P 500 index 1,6 százalékkal, a Nasdaq Composit 2,4 százalékkal, a Dow Jones ipari átlag 1,5 százalékkal ment fel. A Nasdaq ezzel új történelmi csúcsra emelkedett, bár ez az utóbbi napokban már jó párszor előfordult vele.

OTP fel, Opus le

Az európai tőzsdék is hasonlóan remek zárást produkáltak, a német, francia indexek másfél százalék körüli, a brit pedig 2,1 százalékos emelkedéssel. Itthon a BUX is 1,6 százalékkal emelkedett, főleg az OTP 4,2 százalékos ugrásának köszönhetően, ami 11 210 forintra repítette. A Mol lényegében stagnált, a Richter csak 0,4 százalékkal ment fel. A Magyar Telekom fél százalékkal süllyedt, az Opus 1,7 százalékkal esett. A forint is erősödni tudott, mintegy ötven fillérrel 342,50-re esett az euró.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Megint megindultak a nemesfémek, az arany csak negyed százalékkal, az ezüst, platina és palládium viszont egy százalék fölötti mértékben drágult. A Brent típusú olaj is egy százalékkal feljebb van, átlépve ezzel a 43 dolláros szintet, a WTI alig mozdult. A Tesla minden elképzelést felülmúló szinteken forog, újabb tíz százalékkal 1330 dollárra ment fel. A csúcs 1342 dollár volt, Elon Musk új tréfájáról délelőtt itt írtunk.

Épp a rossz helyzet miatt jöhet a bika?

Eközben a vírus hírek nem túl jók, most Dél– és Délkelet-Ázsiában nő nagyon az esetek száma. De az USA-ban sem javult a helyzet. Azokban az államokban, ahol nagyon sok a fertőzött, az elnök népszerűsége is rohamosan csökken – írta a Bloomberg.com. (Donald Trump népszerűségéről délutáni cikkünkben is írtunk.)

Reggel még arról írhattunk, hogy a Goldmann Sachs Group közgazdászai lefelé módosították a 2020-ra való növekedési, pontosabban inkább csökkenési előrejelzésüket. Most a JPMorgan Chase is megszólalt. A befektetési bank a globális adósság mértéke miatt aggódik, ami 16 ezer milliárd dollárral emelkedhet ebben az évben. Ezzel a közszféra és a magánszektor együttes adóssága a történelemben először meghaladhatja a 200 ezer milliárd (az angolban: 200 trillió) dollárt. A cég stratégái azonban éppen emiatt optimisták, a bikapiacban hisznek. Ennek a hatalmas pénzösszegnek, likviditásnak egy jelentős része szerintük ugyanis részvényekben köthet ki.

A Blackrock is Kínára szavaz

Ami Kínát illeti, a Bloomberg szerint a kínai részvények befektetői újabb költségvetési kiadáscsomagra várnak.

A CSI300 index 14 százalékkal emelkedett öt nap alatt, amire 2014 decembere óta nem volt példa. Az akkori rali azonban 2015-ben elég nagy visszaesésbe torkollott. De nemcsak a magánbefektetők vásárlásai hajtják fel a kínai részvényárakat. A Blackrock Inc., a világ legnagyobb vagyonkezelő társasága is azt mondja, hogy a részvények és a kötvények Kínában felülteljesíthetik majd a globális feltörekvő piacokat a következő 12 hónapban.

Reggel egyes ázsiai piacok nagyon szép, 4-6 százalékos emelkedést értek el. Ezt akkor azzal magyarázták, hogy a kínai, a vezetés által befolyásolt média a pozitív részvénypiaci kilátásokat taglalta.

Csődhullámtól félnek Németországban

Azért van még helye a pesszimizmusnak is, a müncheni Ifo Intézet attól tart, hogy Németországban csődhullám készül. A német vállalatok bő ötöde, 21 százaléka ugyanis veszélyeztetve látja a túlélését a koronavírus-válság miatt.

Az intézet új körkérdése szerint a szolgáltató-iparban tevékenykedő cégek 27 százaléka érezte magát veszélyben. A kereskedelemben csak 18 százalék, az iparban 17 százalék, az építőiparban viszont csak 2 százalék. Különösen labilisnak érzék helyzetüket az utazási irodák és utazásszervezők, itt 85 százalék tart a csődtől. A szállodák 70 százaléka és az éttermek 67 százaléka is pesszimista.

Bevásárolna az Uber

Az Uber 65 milliárd dollárért vásárolná meg a Postmates nevű élelmiszer-kiszállító vállalatot, ezzel tovább terjeszkedne az iparágban – írta a Reuters. A koronavírus-járvány miatt halódó fő tevékenységi területét ezzel ki tudná egészíteni. Néhány héttel ezelőtt az Uber visszakozott a GrubHub online élelmiszer-rendelő társaság megvásárlásáról, amely hasonlóan kiegészítette volna a profilját. Végül az európai Takeaway.com volt a befutó a GrubHub-nál, 7,3 milliárd dollárért.

A koronavírus-válság miatt az élelmiszer-kiszállítás virágzik, sok millió amerikai marad inkább otthon és rendel. Az Uber részvénye majdnem hét százalékkal ugrik ma.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
hírlevél