TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.

Az amerikai szolgáltató-szektorban júniusban a vártnál nagyobb volt a növekedés, az ISM index 57,1 re emelkedett, kevés híján visszatért a járvány előtti szintekre. Ez volt az egyik tényező, amely ma jó kedvet okozott a tőzsdéken. A másik hír még reggel jött, a kínai pénzügyi szaksajtó pozitív becslésekbe bocsátkozott a gazdaságuk és a tőzsdéjük alakulásáról. Igaz, ez részben kincstári optimizmusnak tűnik (erről itt írtunk).

Az amerikai tőzsdeindexek a három napos hétvége után nagy lendülettel indultak újra felfelé. Az S&P 500 index 1,6 százalékkal, a Nasdaq Composit 2,4 százalékkal, a Dow Jones ipari átlag 1,5 százalékkal ment fel. A Nasdaq ezzel új történelmi csúcsra emelkedett, bár ez az utóbbi napokban már jó párszor előfordult vele.

OTP fel, Opus le

Az európai tőzsdék is hasonlóan remek zárást produkáltak, a német, francia indexek másfél százalék körüli, a brit pedig 2,1 százalékos emelkedéssel. Itthon a BUX is 1,6 százalékkal emelkedett, főleg az OTP 4,2 százalékos ugrásának köszönhetően, ami 11 210 forintra repítette. A Mol lényegében stagnált, a Richter csak 0,4 százalékkal ment fel. A Magyar Telekom fél százalékkal süllyedt, az Opus 1,7 százalékkal esett. A forint is erősödni tudott, mintegy ötven fillérrel 342,50-re esett az euró.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Megint megindultak a nemesfémek, az arany csak negyed százalékkal, az ezüst, platina és palládium viszont egy százalék fölötti mértékben drágult. A Brent típusú olaj is egy százalékkal feljebb van, átlépve ezzel a 43 dolláros szintet, a WTI alig mozdult. A Tesla minden elképzelést felülmúló szinteken forog, újabb tíz százalékkal 1330 dollárra ment fel. A csúcs 1342 dollár volt, Elon Musk új tréfájáról délelőtt itt írtunk.

Épp a rossz helyzet miatt jöhet a bika?

Eközben a vírus hírek nem túl jók, most Dél– és Délkelet-Ázsiában nő nagyon az esetek száma. De az USA-ban sem javult a helyzet. Azokban az államokban, ahol nagyon sok a fertőzött, az elnök népszerűsége is rohamosan csökken – írta a Bloomberg.com. (Donald Trump népszerűségéről délutáni cikkünkben is írtunk.)

Reggel még arról írhattunk, hogy a Goldmann Sachs Group közgazdászai lefelé módosították a 2020-ra való növekedési, pontosabban inkább csökkenési előrejelzésüket. Most a JPMorgan Chase is megszólalt. A befektetési bank a globális adósság mértéke miatt aggódik, ami 16 ezer milliárd dollárral emelkedhet ebben az évben. Ezzel a közszféra és a magánszektor együttes adóssága a történelemben először meghaladhatja a 200 ezer milliárd (az angolban: 200 trillió) dollárt. A cég stratégái azonban éppen emiatt optimisták, a bikapiacban hisznek. Ennek a hatalmas pénzösszegnek, likviditásnak egy jelentős része szerintük ugyanis részvényekben köthet ki.

A Blackrock is Kínára szavaz

Ami Kínát illeti, a Bloomberg szerint a kínai részvények befektetői újabb költségvetési kiadáscsomagra várnak.

A CSI300 index 14 százalékkal emelkedett öt nap alatt, amire 2014 decembere óta nem volt példa. Az akkori rali azonban 2015-ben elég nagy visszaesésbe torkollott. De nemcsak a magánbefektetők vásárlásai hajtják fel a kínai részvényárakat. A Blackrock Inc., a világ legnagyobb vagyonkezelő társasága is azt mondja, hogy a részvények és a kötvények Kínában felülteljesíthetik majd a globális feltörekvő piacokat a következő 12 hónapban.

Reggel egyes ázsiai piacok nagyon szép, 4-6 százalékos emelkedést értek el. Ezt akkor azzal magyarázták, hogy a kínai, a vezetés által befolyásolt média a pozitív részvénypiaci kilátásokat taglalta.

Csődhullámtól félnek Németországban

Azért van még helye a pesszimizmusnak is, a müncheni Ifo Intézet attól tart, hogy Németországban csődhullám készül. A német vállalatok bő ötöde, 21 százaléka ugyanis veszélyeztetve látja a túlélését a koronavírus-válság miatt.

Az intézet új körkérdése szerint a szolgáltató-iparban tevékenykedő cégek 27 százaléka érezte magát veszélyben. A kereskedelemben csak 18 százalék, az iparban 17 százalék, az építőiparban viszont csak 2 százalék. Különösen labilisnak érzék helyzetüket az utazási irodák és utazásszervezők, itt 85 százalék tart a csődtől. A szállodák 70 százaléka és az éttermek 67 százaléka is pesszimista.

Bevásárolna az Uber

Az Uber 65 milliárd dollárért vásárolná meg a Postmates nevű élelmiszer-kiszállító vállalatot, ezzel tovább terjeszkedne az iparágban – írta a Reuters. A koronavírus-járvány miatt halódó fő tevékenységi területét ezzel ki tudná egészíteni. Néhány héttel ezelőtt az Uber visszakozott a GrubHub online élelmiszer-rendelő társaság megvásárlásáról, amely hasonlóan kiegészítette volna a profilját. Végül az európai Takeaway.com volt a befutó a GrubHub-nál, 7,3 milliárd dollárért.

A koronavírus-válság miatt az élelmiszer-kiszállítás virágzik, sok millió amerikai marad inkább otthon és rendel. Az Uber részvénye majdnem hét százalékkal ugrik ma.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
Friss
hírlevél