Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A latin származású és a fekete bőrű amerikaiak háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek koronavírus-fertőzöttek, mint a fehérek, és csaknem dupla akkora az esélyük, hogy a vírus áldozataivá válnak – derül ki egy új statisztikából. Ennek oka az lehet, hogy sok esetben otthonról nem végezhető munkájuk van, sokat használják a tömegközlekedést, zsúfolt lakásokban laknak és több tekintetben az átlagnál rosszabb az egészségi állapotuk.

A korai statisztikák alapján azt már eddig is tudni lehetett, hogy az Egyesült Államokban a koronavírus-fertőzés jobban sújtja a latin származásúakat és az afroamerikaiakat, mint a fehéreket.

West Village negyed New Yorkban 2020. május 16-án. EPA/JASON SZENES West Village negyed New Yorkban 2020. május 16-án. EPA/JASON SZENES

Az új, a korábbiaknál átfogóbb adatsorok nem csak megerősítik ezt a tényt, hanem arra is rávilágítanak, hogy a differencia a véltnél jóval nagyobb lehet.

Többszörös különbség   

Az új statisztikát, amely 640 ezer esetet tartalmaz mintegy ezer megyéből, a New York Times hozta nyilvánosságra, miután „kiperelte” az adatokat a hivatalos szervektől.

Ezek a számok azt mutatják, hogy a latínók és a feketék több száz városi, külvárosi és vidéki régiót, valamint minden korcsoportot tekintve is nagyobb mértékben érintettek, mint azt a népességen belüli arányuk indokolná.

Háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek fertőzöttek, mint a fehérek, és csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek a vírus halálos áldozatai.

Ez az egyenlőtlenség régiókon és államokon átívelő, hívja fel a figyelmet az amerikai napilap.

Az ázsiai származásúak esetében ugyanakkor nincs ekkora aránytalanság: fertőzöttségi mutatójuk „mindössze” 1,3-szor nagyobb a fehérekénél.

Csak néhány példa:

Kansas államban a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek negyven százaléka latinó vagy fekete, miközben a lakosságon belüli arányuk csupán 16 százalék.

Kent megyében a fertőzöttek 63 százalékát teszik ki, miközben a lakosságon belüli arányuk mindössze húsz százalék.

249 olyan megye közül, ahol minimum ötezer fekete él, 235-ben az afroamerikaiak fertőzöttségi rátája magasabb, mint a fehéreké. A latínóknak pedig 206 megye közül 178-ban magasabb ez a mutatója a fehérekénél.

Arizona nagy részében az amerikai őslakosok (indiánok) szintén nagyobb valószínűséggel lettek fertőzöttek, mint a fehérek.

De miért?

A latínók és a feketék magasabb értékei mögött az állhat, hogy

sokan közülük jobban kitettek a fertőzésveszélynek, mint a fehérek: otthonról nem kivitelezhető munkákat végeznek, tömegközlekedést használnak és zsúfolt, több generációnak is otthont adó lakásokban élnek.

Szakértők korábban arra is felhívták a figyelmet, hogy

ezen társadalmi csoportok körében az átlagnál gyakoribbak az olyan egészségügyi problémák, mint a cukorbetegség és az elhízás, ami eleve sebezhetőbbé teszi őket a vírussal szemben.

Hivatalos becslések szerint a fertőzöttek valós száma egyébként tízszer magasabb a diagnosztizált fertőzöttekénél. Azt nem lehet megállapítani, hogy a nem regisztrált fertőzöttek között is hasonló arányban felülreprezentáltak-e feketék és a latínók, mint a regisztráltak között.

A koronavírus-válság az Egyesült Államokat sújtja a legjobban a világon:

globálisan itt a legmagasabb a fertőzöttek hivatalos száma (csaknem 2,9 millió), valamint a halálos áldozatok száma (130 ezer) a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Az egymillió lakosra jutó halálozások számát tekintve pedig a hetedik helyen áll az USA Belgium, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország, Svédország és Franciaország mögött a Financial Times adatai alapján.

Megroggyant Trump

A vírusválság és az általa okozott gazdasági krízis, valamint a feketék elleni rendőri erőszak miatt kirobbant tüntetés- és zavargássorozat Donald Trump pozícióit is megingatta: az amerikai elnök népszerűségi indexe június elejére 39 százalékra süllyedt.

Donald Trump népszerűségi indexe, 2019. március - 2020. június (Forrás: Gallup) Donald Trump népszerűségi indexe, 2019. március - 2020. június (Forrás: Gallup)

A szavazók csaknem háromötöde úgy véli, hogy Trump nem kezelte jól a járványt – még a fehérek és a férfiak között is (tehát az elnök fő támogatói körében)  többségben van ez a vélemény.

A New York Times júniusi felmérése szerint a várható demokratapárti jelöltre, Joe Bidenre a választók 50, Trumpra mindössze 36 százaléka adná a voksát, ha most lennének a választások.

Az 59. amerikai elnökválasztás 2020. november 3-án lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány nemet mondott a globális minimumadóra
MTI | 2021. május 18. 17:46
A magyar kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Párizsban, miután találkozott Mathias Cormannal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megválasztott főtitkárával.
Makro / Külgazdaság Kína muszlim-ellenességgel vádolja Amerikát az izraeli konfliktus kapcsán
Káncz Csaba | 2021. május 18. 15:33
Biden ráfordul Kínára és Oroszországra, miközben kevesebb katonai képességet akar invesztálni a Közel-Keletre. Peking szerint az USA képmutatóan népirtással vádolja Kínát Hszincsiangban, ehhez képest tétlenül nézi a Gázai-övezetben kialakult humanitárius katasztrófát. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Rontott a nyugdíjkilátásokon a kormány
Baka F. Zoltán | 2021. május 18. 14:47
Tavaly még magasabb GDP-részesedést tervezett az állami nyugdíjkiadásoknál középtávon. A friss büdzséből az is kiderül, hogy jövőre valójában nem 3, hanem 4,8 százalékkal emelkednek az ellátások átlagosan.
Makro / Külgazdaság Őszig marad a veszélyhelyzet és az Orbán-kormány kivételes jogkörei
Vég Márton | 2021. május 18. 13:12
Bár javulnak a koronavírus-számok, de még nem tart ott a járvány lecsengése, mint tavaly nyáron, amikor megszűnt a veszélyhelyzet. Most szeptember végéig hosszabbították meg az Orbán-kormány kivételes jogköreit.
Makro / Külgazdaság Hiába a meglepően jó GDP, sokan leiskolázták a magyar gazdaságot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 12:09
Bár még az optimista elemzők várakozásait is felülmúlta a magyar gazdaság első három hónapban mutatott teljesítménye, azt több EU-s tagállam is túlszárnyalta.
Makro / Külgazdaság Hat percig tartott ma az operatív törzs tájékoztatója
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 11:55
A tüsszentési etikett betartására hívták fel a figyelmet a tévén keresztül.
Makro / Külgazdaság 2,3 százalékkal esett vissza a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 09:00
Az egy évvel korábbi számokkal összevetve az első negyedévben is csökkent a magyar gazdaság teljesítménye. Igaz, ebben közrejátszik a viszonylag erős bázis, hiszen tavaly a magyar GDP azon kevesek közé tartozott, amely bővülni tudott az első három hónapban.
Makro / Külgazdaság Karácsony fellép a Fudan Egyetemmel szemben
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 08:42
Karácsony mindent megtesz, hogy ne épüljön meg a Fudan Egyetem Budapesten, nyilatkozta a főpolgármester az ATV-n.
Makro / Külgazdaság Ellenzéki fellegvárak is kapnak pénzt az IPA pótlására
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 07:03
A kormány korábban a helyi iparűzési adó (HIPA) kapcsán könnyítés bevezetését írta elő a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Ezt sok ellenzéki önkormányzat a kivéreztetésükként kommentálta. Egy friss kormányhatározat szerint azonban nem csak kormánypárti városokat kompenzálnak.
Makro / Külgazdaság “Robbanásra ébredtem” – ilyen az élet egy rakétáktól fenyegetett izraeli városban
Wéber Balázs | 2021. május 18. 05:34
Másfél percünk van arra, hogy a sziréna megszólalása után az óvóhelyre érjünk, mondta a Privátbankár.hu-nak egy izraeli városban, Petah Tikvában élő nő. Szerinte az élet nem állt le, a rakétatámadásokat meg lehet szokni, ugyanakkor mindig készenlétben kell állni. Egy lapunknak nyilatkozó elemző szerint az izraeli-palesztin harcok kiújulásának hátterében számos ok húzódik meg, a demográfiai viszonyok kiegyenlítődésétől kezdve a belpolitikai válságokig.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.