TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A latin származású és a fekete bőrű amerikaiak háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek koronavírus-fertőzöttek, mint a fehérek, és csaknem dupla akkora az esélyük, hogy a vírus áldozataivá válnak – derül ki egy új statisztikából. Ennek oka az lehet, hogy sok esetben otthonról nem végezhető munkájuk van, sokat használják a tömegközlekedést, zsúfolt lakásokban laknak és több tekintetben az átlagnál rosszabb az egészségi állapotuk.

A korai statisztikák alapján azt már eddig is tudni lehetett, hogy az Egyesült Államokban a koronavírus-fertőzés jobban sújtja a latin származásúakat és az afroamerikaiakat, mint a fehéreket.

West Village negyed New Yorkban 2020. május 16-án. EPA/JASON SZENES West Village negyed New Yorkban 2020. május 16-án. EPA/JASON SZENES

Az új, a korábbiaknál átfogóbb adatsorok nem csak megerősítik ezt a tényt, hanem arra is rávilágítanak, hogy a differencia a véltnél jóval nagyobb lehet.

Többszörös különbség   

Az új statisztikát, amely 640 ezer esetet tartalmaz mintegy ezer megyéből, a New York Times hozta nyilvánosságra, miután „kiperelte” az adatokat a hivatalos szervektől.

Ezek a számok azt mutatják, hogy a latínók és a feketék több száz városi, külvárosi és vidéki régiót, valamint minden korcsoportot tekintve is nagyobb mértékben érintettek, mint azt a népességen belüli arányuk indokolná.

Háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek fertőzöttek, mint a fehérek, és csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek a vírus halálos áldozatai.

Ez az egyenlőtlenség régiókon és államokon átívelő, hívja fel a figyelmet az amerikai napilap.

Az ázsiai származásúak esetében ugyanakkor nincs ekkora aránytalanság: fertőzöttségi mutatójuk „mindössze” 1,3-szor nagyobb a fehérekénél.

Csak néhány példa:

Kansas államban a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek negyven százaléka latinó vagy fekete, miközben a lakosságon belüli arányuk csupán 16 százalék.

Kent megyében a fertőzöttek 63 százalékát teszik ki, miközben a lakosságon belüli arányuk mindössze húsz százalék.

249 olyan megye közül, ahol minimum ötezer fekete él, 235-ben az afroamerikaiak fertőzöttségi rátája magasabb, mint a fehéreké. A latínóknak pedig 206 megye közül 178-ban magasabb ez a mutatója a fehérekénél.

Arizona nagy részében az amerikai őslakosok (indiánok) szintén nagyobb valószínűséggel lettek fertőzöttek, mint a fehérek.

De miért?

A latínók és a feketék magasabb értékei mögött az állhat, hogy

sokan közülük jobban kitettek a fertőzésveszélynek, mint a fehérek: otthonról nem kivitelezhető munkákat végeznek, tömegközlekedést használnak és zsúfolt, több generációnak is otthont adó lakásokban élnek.

Szakértők korábban arra is felhívták a figyelmet, hogy

ezen társadalmi csoportok körében az átlagnál gyakoribbak az olyan egészségügyi problémák, mint a cukorbetegség és az elhízás, ami eleve sebezhetőbbé teszi őket a vírussal szemben.

Hivatalos becslések szerint a fertőzöttek valós száma egyébként tízszer magasabb a diagnosztizált fertőzöttekénél. Azt nem lehet megállapítani, hogy a nem regisztrált fertőzöttek között is hasonló arányban felülreprezentáltak-e feketék és a latínók, mint a regisztráltak között.

A koronavírus-válság az Egyesült Államokat sújtja a legjobban a világon:

globálisan itt a legmagasabb a fertőzöttek hivatalos száma (csaknem 2,9 millió), valamint a halálos áldozatok száma (130 ezer) a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Az egymillió lakosra jutó halálozások számát tekintve pedig a hetedik helyen áll az USA Belgium, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország, Svédország és Franciaország mögött a Financial Times adatai alapján.

Megroggyant Trump

A vírusválság és az általa okozott gazdasági krízis, valamint a feketék elleni rendőri erőszak miatt kirobbant tüntetés- és zavargássorozat Donald Trump pozícióit is megingatta: az amerikai elnök népszerűségi indexe június elejére 39 százalékra süllyedt.

Donald Trump népszerűségi indexe, 2019. március - 2020. június (Forrás: Gallup) Donald Trump népszerűségi indexe, 2019. március - 2020. június (Forrás: Gallup)

A szavazók csaknem háromötöde úgy véli, hogy Trump nem kezelte jól a járványt – még a fehérek és a férfiak között is (tehát az elnök fő támogatói körében)  többségben van ez a vélemény.

A New York Times júniusi felmérése szerint a várható demokratapárti jelöltre, Joe Bidenre a választók 50, Trumpra mindössze 36 százaléka adná a voksát, ha most lennének a választások.

Az 59. amerikai elnökválasztás 2020. november 3-án lesz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság "Aki azt gondolja, hogy centralizáltan képes mindent megoldani, az öngólt fog rúgni" - interjú Budapest főpolgármester-helyettesével
Csabai Károly | 2020. október 29. 13:17
Az államot mintegy háromszor kisebb veszteség érte, miközben Budapest nem hagyhatja elszaladni a hiányt, szemben a központi költségvetéssel, amelynek deficitje a tervezetthez képest jóval nagyobb lesz – mondta az Mfor.hu-nak és a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese. Annak kapcsán, hogy a kormány szeret arra hivatkozni, az államot ütötte meg a legjobban a válság.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok - Végzős orvostanhallgatókat is bevetnek
Vég Márton | 2020. október 29. 12:15
Hétfőtől a maszkviselést kiterjesztik a vendéglátó- és a szórakozóhelyekre is. Az éttermekben csak az étel és az ital elfogyasztása idején vehetik csak le a vendégek a maszkjukat.
Makro / Külgazdaság Újra nőtt a munkanélküliség szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 09:52
Legutóbb júniusban volt emelkedés ezen a fronton. A férfiak foglalkoztatottsága mindeközben éves összevetésben nem csökkent, míg a nőké igen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: elhunyt újabb 56 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 08:55
2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság 24.hu: Sikertelenül próbálnak behozni Európából Magyarországra influenza elleni oltást
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:28
Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból.
Makro / Külgazdaság Népszava: Nem bírják a tempót a mentők, több ezer helyszínre nem értek oda mintát venni
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:04
A mentőszolgálat szóvivője lényegében elismerte, hogy kapacitásgondjaik vannak. Úgy tudjuk, hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni - írta a Népszava. 
Makro / Külgazdaság Erdogan és Macron dühös párviadala – mik az indítékok?
Káncz Csaba | 2020. október 28. 15:52
A két NATO-tagállam közötti – egyelőre – verbális pofozkodás riasztó képet ad a védelmi szövetség állapotáról és benne az USA vezető szerepéről. Az elmérgesedő francia-török vita nagyszerű elterelő műveletként szolgál mindkét elnök számára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Reprezentatív felmérés: az orvosok 99 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány vonja be a törvénymódosításba
Kormos Olga | 2020. október 28. 13:51
Közel 8000 orvos közreműködésével elkészült az a hiánytpótló felmérés, amely az új egészségügyi szolgálati jogviszony törvény kapcsán még a hálapénz nagyságát és a havi jövedelmeket is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Már az Országos Vérellátó Szolgálat is tesztel
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 12:47
A tájékoztató leglényegesebb információja az volt, hogy az eredeti 1,3 millió vakcina mellé újabb nagy mennyiséget rendelt a kormány a hazai vakcinagyártól.
Makro / Külgazdaság Brutálisan bekeményíthet Merkel a Covid miatt – de van-e ennek értelme?
Wéber Balázs | 2020. október 28. 11:44
Jelentősen szigorítana a koronavírus-ellenes korlátozásokon a német szövetségi kormány. Egyes lapvélemények szerint ugyanakkor inkább meg kellene találni az egyensúlyt az egészségügyi óvatosság és az élet fenntartása között – egy halott gazdasággal ugyanis nem lehet legyőzni a járványt. 
Friss
hírlevél