BUX
35 987.16
+1.58%
+560.00
OTP
10 650.00
+3.00%
+310.00
MOL
1 803.00
+0.56%
+10.00
RICHTER
7 140.00
+1.20%
+85.00
MTELEKOM
379.00
+0.40%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 6. 14:47

A latin származású és a fekete bőrű amerikaiak háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek koronavírus-fertőzöttek, mint a fehérek, és csaknem dupla akkora az esélyük, hogy a vírus áldozataivá válnak – derül ki egy új statisztikából. Ennek oka az lehet, hogy sok esetben otthonról nem végezhető munkájuk van, sokat használják a tömegközlekedést, zsúfolt lakásokban laknak és több tekintetben az átlagnál rosszabb az egészségi állapotuk.

A korai statisztikák alapján azt már eddig is tudni lehetett, hogy az Egyesült Államokban a koronavírus-fertőzés jobban sújtja a latin származásúakat és az afroamerikaiakat, mint a fehéreket.

West Village negyed New Yorkban 2020. május 16-án. EPA/JASON SZENES West Village negyed New Yorkban 2020. május 16-án. EPA/JASON SZENES

Az új, a korábbiaknál átfogóbb adatsorok nem csak megerősítik ezt a tényt, hanem arra is rávilágítanak, hogy a differencia a véltnél jóval nagyobb lehet.

Többszörös különbség   

Az új statisztikát, amely 640 ezer esetet tartalmaz mintegy ezer megyéből, a New York Times hozta nyilvánosságra, miután „kiperelte” az adatokat a hivatalos szervektől.

Ezek a számok azt mutatják, hogy a latínók és a feketék több száz városi, külvárosi és vidéki régiót, valamint minden korcsoportot tekintve is nagyobb mértékben érintettek, mint azt a népességen belüli arányuk indokolná.

Háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek fertőzöttek, mint a fehérek, és csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek a vírus halálos áldozatai.

Ez az egyenlőtlenség régiókon és államokon átívelő, hívja fel a figyelmet az amerikai napilap.

Az ázsiai származásúak esetében ugyanakkor nincs ekkora aránytalanság: fertőzöttségi mutatójuk „mindössze” 1,3-szor nagyobb a fehérekénél.

Csak néhány példa:

Kansas államban a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek negyven százaléka latinó vagy fekete, miközben a lakosságon belüli arányuk csupán 16 százalék.

Kent megyében a fertőzöttek 63 százalékát teszik ki, miközben a lakosságon belüli arányuk mindössze húsz százalék.

249 olyan megye közül, ahol minimum ötezer fekete él, 235-ben az afroamerikaiak fertőzöttségi rátája magasabb, mint a fehéreké. A latínóknak pedig 206 megye közül 178-ban magasabb ez a mutatója a fehérekénél.

Arizona nagy részében az amerikai őslakosok (indiánok) szintén nagyobb valószínűséggel lettek fertőzöttek, mint a fehérek.

De miért?

A latínók és a feketék magasabb értékei mögött az állhat, hogy

sokan közülük jobban kitettek a fertőzésveszélynek, mint a fehérek: otthonról nem kivitelezhető munkákat végeznek, tömegközlekedést használnak és zsúfolt, több generációnak is otthont adó lakásokban élnek.

Szakértők korábban arra is felhívták a figyelmet, hogy

ezen társadalmi csoportok körében az átlagnál gyakoribbak az olyan egészségügyi problémák, mint a cukorbetegség és az elhízás, ami eleve sebezhetőbbé teszi őket a vírussal szemben.

Hivatalos becslések szerint a fertőzöttek valós száma egyébként tízszer magasabb a diagnosztizált fertőzöttekénél. Azt nem lehet megállapítani, hogy a nem regisztrált fertőzöttek között is hasonló arányban felülreprezentáltak-e feketék és a latínók, mint a regisztráltak között.

A koronavírus-válság az Egyesült Államokat sújtja a legjobban a világon:

globálisan itt a legmagasabb a fertőzöttek hivatalos száma (csaknem 2,9 millió), valamint a halálos áldozatok száma (130 ezer) a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Az egymillió lakosra jutó halálozások számát tekintve pedig a hetedik helyen áll az USA Belgium, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország, Svédország és Franciaország mögött a Financial Times adatai alapján.

Megroggyant Trump

A vírusválság és az általa okozott gazdasági krízis, valamint a feketék elleni rendőri erőszak miatt kirobbant tüntetés- és zavargássorozat Donald Trump pozícióit is megingatta: az amerikai elnök népszerűségi indexe június elejére 39 százalékra süllyedt.

Donald Trump népszerűségi indexe, 2019. március - 2020. június (Forrás: Gallup) Donald Trump népszerűségi indexe, 2019. március - 2020. június (Forrás: Gallup)

A szavazók csaknem háromötöde úgy véli, hogy Trump nem kezelte jól a járványt – még a fehérek és a férfiak között is (tehát az elnök fő támogatói körében)  többségben van ez a vélemény.

A New York Times júniusi felmérése szerint a várható demokratapárti jelöltre, Joe Bidenre a választók 50, Trumpra mindössze 36 százaléka adná a voksát, ha most lennének a választások.

Az 59. amerikai elnökválasztás 2020. november 3-án lesz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
Makro / Külgazdaság A külkereskedelmünk már elkezdett kigyógyulni a koronavírusból
MTI | 2020. augusztus 7. 10:12
Még mindig zuhan, de már nem annyira, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság Kinyírta a vírusválság Spanyolország turizmusát
Wéber Balázs | 2020. augusztus 7. 09:46
Története legrosszabb időszakát éli a spanyol turisztikai szektor a koronavírus-járvány ellenes korlátozó intézkedések miatt, ráadásul nem várható jelentős javulás.   
Makro / Külgazdaság A kormány már idén odaadja az összes pénzt a veszprémi tornacsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 09:24
A teljes, közel 1 milliárd forintos támogatási összeget megkapja Veszprém még 2020-ban.
Makro / Külgazdaság Ismét emelkedett az aktív fertőzöttek száma - ketten meghaltak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 09:12
24 új fertőzöttet jelentettek pénteken, két idős krónikus beteg elhunyt.
Makro / Külgazdaság Négy országot ajánl a nyaralásra Orbán Viktor - védőoltást rendelt Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 08:25
Az ország intelligenciaszintje, utazási-nyaralási célpontok, munkahelyteremtés és némi újabb libernyákozás - ezek a témák is szóba kerültek a pénteki miniszterelnöki rádióinterjúban, ahol kiderült: 5 millió védőoltást rendeltünk az EU programján keresztül.
Makro / Külgazdaság Felturbózzák a KRÉTA rendszert, hátha megint nem tudnak iskolába menni a gyerekek
MTI | 2020. augusztus 7. 06:49
Tovább fejleszti a kormány a KRÉTA oktatási rendszert a digitális oktatás hatékonyabb támogatása érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Azt állítják, már nem lesz szükség a Google Classroomra sem.
Makro / Külgazdaság Készülhet a Tankcsapda és Balázs Fecó: indulhatnak a raktárkoncertek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:36
Megjelent a kormányhatározat, amivel előteremtik a pénzt a raktárkoncertekre és a cigányzene támogatására.
Makro / Külgazdaság A nap képe: felkavaró fotóval emlékeztek Hirosima és Nagaszaki áldozataira
Wéber Balázs | 2020. augusztus 6. 16:51
Hirosimára 75 évvel ezelőtt dobott le atombombát az amerikai légierő.
hírlevél