<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jó a hangulat az európai tőzsdéken és Budapesten is, a Mol és az OTP együtt húzzák a mezőnyt. A forint viszony gyengélkedik, ismét több mint két forinttal magasabban van az euró, mint tegnap este. Jó hírek jöttek a Molról, kötvényt bocsát ki az OTP, nagy felhördülést keltett egy biztonságtechnikai cég lépése a Bitcoin tárolásával kapcsolatban.

Tegnap az amerikai tőzsdeindexek mentek fel több, mint egy százalékkal, ma Európában lett hasonlóan jó a hangulat A német index 1,4 a francia 0,8, A brit 0,6 százalékkal van feljebb. Az amerikai határidős indexek csak néhány ponttal, de ismét zöldben vannak. A fő téma az amerikai adósságplafon, erről biztató hírek érkeztek.

A Budapesti Értéktőzsdén is hasonló a kép, 0,9 százalékkal megy fel a BUX, mind a négy vezető részvényünk pluszban. Az OTP és a Mol 1,2, a Richter 0,4, a Magyar Telekom 0,2 százalékkal emelkedik. Vesztes a Rába, két százalékos eséssel.

Árfolyamok és grafikonok

A forint folytatja a tegnap kezdett gyengülést, több mint két forinttal magasabban van az euró, 272 forint 70 fillér. Az olaj ára fél százalékkal, a hollandiai földgáz majdnem három százalékkal van lejjebb, az utóbbi már csak 31 euróba kerül. Kevesebb, mint a tizedébe annak, mint amennyibe tavaly augusztusban.

Mitől gyengült tegnap a forint?

Mozgalmas napja volt a forintnak tegnap, az euró 369 forintról 372 forintig is felkapaszkodott. Bejelentették, hogy Magyarország blokkolja az új uniós szankciókat és az Ukrajnának szánt békekeret kifizetését – írta a KBC Equitas. Emellett az orosz kőolajvezeték körüli aggodalmak is hatással lehettek a forint mozgására. A befektetők a jövő héten esedékes MNB kamatdöntésre várnak, a Morgan Stanley várakozásai szerint 100 bázisponttal csökkentheti az irányadó egynapos kamatot a jegybank.

Ez továbbra is magas kamatszintet jelentene, amely stabilitást hozhatna a forint számára is.

Ha azonban a forint érzékelhető gyengüléssel reagálna, akkor akár lassíthat is a kamatvágás ütemén a jegybank – mondják az elemzők.

Jó híreket kapott a Mol

Miután nemrég a Barátság vezetékkel kapcsolatban rossz hírek jöttek, most a Mol csupa jó hírt kapott. A cég megállapodott az olajvezeték-üzemeltető horvát Janaffal 2,9 millió tonna olaj szállításáról 2023-ra. Illetve arról is, hogy a Mol a sisaki és az omisalji telephelyen az olaj egy részét tárolhatja.

Az Erste Befektetési Zrt. véleménye szerint:

A megállapodásban nem tiszta, hogy ez a teljes 2023-as évre szól, vagy csak az április 1-étől december 31-ig tartó időszakra. A 2,9 millió tonna olaj azonban mindkét esetben fedezi a Mol nem-orosz kőolajigényét.

Arról nem érkezett hír, hogy a Mol mekkora árat fizet ezért. A hír a brókercég szerint semleges a Molra nézve, mivel egyrészt csökkent a bizonytalanság, másrészt viszont a teljes olajellátás kérdése továbbra sincs megoldva.

A Mol (osztalékkal igazítva) és a Brent típusú olaj, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Mol (osztalékkal igazítva) és a Brent típusú olaj, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Rábólintottak a szlovén üzletre

Közben tárgyalások folynak a tranzitdíjról a Mol és az Uktransnafta között, amely a Barátság kőolajvezetéket üzemelteti.

Az Európai Bizottság jóváhagyta az OMV Slovenija Mol általi felvásárlását. A magyar cég 39 töltőállomást adhat át a Shell csoportnak Szlovéniában, és a 120 üzemanyagtöltő állomással rendelkező OMV Slovenija 92,5 százalékos részesedését vásárolja meg. A fennmaradó 7,5 százalékot az INA birtokolja. A tranzakció a közeljövőben zárulhat.

Céláremelés OTP-re és Richterre

A Richter célárfolyamát 9600 forintról tízezerre emelte a lengyel Santander Biuro Maklerskie, változatlanul felülsúlyozás ajánlással. Az HSBC pedig 8600 forintról 8900 forintra, változatlanul tartás ajánlással – írja az Equilor Befektetési Zrt. Az OTP célárfolyamát az Autonomous Research emelte 10 086 forintról 11 405 forintra, az ajánlást alulsúlyozásról semlegesre javítva.

A Richter folytatta a sajátrészvény-vásárlásokat, kedden 17 200 darab papírt vett, az átlagár 8170 forint volt.

Az OTP kötvényt bocsát ki és osztalékot fizet

Az OTP május 25-én 500 millió dollár értékű, négy éves lejáratú kötvényt bocsát ki 7,5 százalékos hozammal. A hozam mintegy 380 bázispontos prémiumot jelent az amerikai kincstárjegyekhez képest. A kötvény három év múlva visszahívható.

Idén a második tőkepiaci kötvénykibocsátást hajtotta végre a bank közölte a pénzintézet.

A bank osztalékfizetése június 5-én kezdődik, osztalékszelvénnyel május 24-én forog utoljára a részvény. Az egy részvényre jutó osztalék 300,15789806 forint.

Az adósságplafon és Kína a téma

Joe Biden elnök bizakodását fejezte ki, hogy a tárgyaló felek megállapodásra jutnak az amerikai állam fizetésképtelenségének elkerülése érdekében. Közben bírálták, hogy Japánba utazik a G-7 csúcstalálkozójára. Mind a törvényhozók, mind a Fehér Ház tisztviselői óvatos optimizmusuknak adtak hangot az elmúlt napokban – írta a Bloomberg. Ez segített a részvénypiacoknak is.

Hszi Csin-ping kínai elnök egy másik csúcstalálkozón igyekszik erősíteni Peking befolyását Közép-Ázsiában, ahová Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetőit hívták össze. Rishi Sunak brit miniszterelnök pedig kijelentette, hogy szigorúbb exportellenőrzéseket és a brit cégek kínai beruházásainak korlátozását fontolgatja. Hangsúlyozta, hogy “nagyon is egyetért” Biden elnökkel a Pekinggel szemben folytatott politikát illetően. Az USA lobbizik a többi G-7 országnál, hogy a Kínába irányuló, érzékeny ágazatokba irányuló befektetéseket szigorúan ellenőrizzék.

Óriási botrány a bitcoin-tárolásban

A kriptovaluták hardveres biztonsági tárolásának (hard wallet, cold wallet) piacvezetője, a Ledger hatalmas felzúdulást okozott egy új funkció, a Ledger Recover bejelentésével. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy visszaszerezzék a titkos privát kulcsaikat, ha azok elvesznének. Az eszköz a kulcsot három darabra vágva titkosítja, és három különböző cégnek küldi el (Ledger, Coincover és EscrowTech). A szolgáltatást kérő felhasználóknak azonosítaniuk kell magukat (KYC).

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A botrány oka, hogy a Ledger most éppen azt teszi, amiről mindig is azt mondta, hogy soha nem fogja megtenni: hozzáfér az ügyfelek privát kulcsaihoz. Az új funkció ellentmond az ilyen típusú pénztárcák egész eddigi filozófiájának. Ami eddig lehetetlennek tűnt, az most lehetséges lett. A cég ráadásul néhány éve már átélt egy súlyos bizalmi botrányt, amikor kiszivárgott ügyfeleinek névsora a vállalattól.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11520 11080 11520 +3,32% 0 0 16 977 654 945 HUF 2023-06-08 17:14:58
MOL 3010 2974 3010 +0,80% 0 0 2 062 634 772 HUF 2023-06-08 17:06:08
MTELEKOM 410 409 413 -0,12% 0 0 73 953 243 HUF 2023-06-08 17:05:10
RICHTER 8430 8405 8500 -1,29% 0 0 2 018 912 810 HUF 2023-06-08 17:09:31
OPUS 104 102 105 +2,34% 0 0 21 212 405 HUF 2023-06-08 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Részvény / Deviza / Áru Csak kisebb izmot növesztett estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:44
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak az OTP állta a sarat
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Ne ijedjen meg a Richter árfolyamától, folytatódik a kriptóellenes hadjárat
Eidenpenz József | 2023. június 7. 12:32
A tőzsdeindexek kissé esnek ma, kivéve a BUX-ot, amely szerény emelkedésre képes a Mol és a Richter hátán. Az euró/forint éves mélypontját ostromolja. Vannak, akik az ingatlanpiac, mások a befektetési alapok forgalmának élénkülését várják az új adótól. Az amerikai tőzsdefelügyelet újabb kriptotőzsde ellen indított eljárást.
Részvény / Deviza / Áru Éves csúcsra futott a forint jegyzése
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:56
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest, az euróval szemben éves csúcsot ért el a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru A Richter húzta a BUX erősödését
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 169,32 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 48 287,25 ponton zárt kedden. Az erősödést a Richter vezette.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG