<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.

Kellemes pluszokkal kezdik a hetet az európai tőzsdék, a figyelem középpontjában várhatóan főleg az amerikai gyorsjelentések lesznek a következő napokban. A német index 0,4, a francia és a brit 0,8 százalékkal megy fel.

Ma az USA-ban szünnap lesz Martin Luther King ünnepe alkalmából, így világszerte csendesebb kereskedés várható. A gyorsjelentési szezon elindult pénteken az USA-ban, de a nagyobb meglepetések elmaradtak. Így az S&P 500 alig emelkedett, a tech-papírok Nasdaq 100-as indexe ment fel inkább 0,75 százalékkal, a Dow Jones ipari átlag pedig még esett is féllel.

Visszaerősödött a forint

A BUX index 0,7 százalékkal megy fel ma, az OTP 1,1, a Mol, a Richter és a Telekom pedig egyaránt 0,5 százalékkal erősödik. A forgalmasabb papírok listáján az Alteo az ötödik 2,6 százalékos emelkedés mellett, a társaság új, 2022-2026 közötti ötéves stratégiát tett közzé.

Árfolyamok és grafikonok

Pénteken a vártnál magasabb inflációs adatot tettek közzé Magyarországon, ennek hatására aznap némileg gyengült fizetőeszközünk, az euró ismét felugrott 357-re is (354-355-ről). Ma azonban ismét stabilizálódni látszik nemzeti valutánk, és 355,1 forintra ment vissza az árfolyam.

Az EUR/HUF az utóbbi napokban (Tradingview.com)Az EUR/HUF az utóbbi napokban (Tradingview.com)

Kína remekelt, a jegybank mégis élénkít

A negyedik negyedévben a kínai gazdasági növekedés az elemzők által várt 3,3 százalékkal szemben 4,0 százalék lett. Az egész évet nézve pedig 8,1 százalékos volt a bővülés, jóval a kínai vezetés által kijelölt, hat százalék fölötti célnál – írta a KBC Equitas.

A növekedés ellenére a jegybank váratlanul vágott a kamaton, tíz bázisponttal csökkentette. A gazdaságra ugyanis továbbra is nyomást gyakorolnak az ingatlanszektor nehézségei, illetve a koronavírus okozta helyzet.

Vegyesen indult a gyorsjelentési szezon

A kommentárok inkább vegyesnek vagy a várakozásoknak megfelelőnek nevezik az amerikai nagybankok pénteken közzétett gyorsjelentéseit, amelyekkel elindult a szezon (JPMorgan, Citibank, Wells Fargo).

A héten érkezik újabb három bankóriás, a Goldman Sachs, a Bank of America és a Morgan Stanley kimutatása. Csütörtökön a Netflix tartogathat izgalmakat. Jön a két nagy amerikai légitársaság, a United Airlines és az American Airlines beszámolója is.

Az Unilever nem adja fel

A Credit Suisse részvényei esnek ma, miután a svájci bank elnöke távozott, ugyanis belső vizsgálatot indítottak személyes magatartása miatt. A jó kínai adatok nyomán a Kínának kitett bányászszektor, valamint az egészségügyi részvények a legerősebb ágazatok – írta a Reuters.

Londonban a GlaxoSmithKline 5,2 százalékot ugrott, miután a hétvégén elutasította az Unilever fogyasztói egészségügyi üzletágára vonatkozó 50 milliárd fontos ajánlatát. Az Unilever viszont 5,2 százalékot esett, miután hétfőn jelezte, hogy nem adja fel akvizíciós tervét, és stratégiai fontosságúnak nevezte azt.

A Bumble és a Match Group árfolyama (Tradingview.com)A Bumble és a Match Group árfolyama (Tradingview.com)

Négy okból érdemes a szerelembe fektetni

Bár a Valentin-nap még kicsit odébb van, a Goldman Sachs szerint jó ötlet a szerelembe való befektetés az alulteljesítő társkereső alkalmazások részvényein keresztül, mint a Bumble (BMBL) és a Match Group (MTCH). (A Match a Tindert működteti.) A következő években az iparág számos strukturális folyamatból profitálhat, négyet sorolnak fel:

  • A társadalmi megbélyegzés erodálódik, kimegy a divatból.
  • Az internethez és a mobileszközökhöz való hozzáférés növekszik.
  • Az egyedülállók, szinglik száma is tovább nő.
  • Fokozottan terjednek a freemium modellek és előfizetések.

Úgy gondoljuk, hogy ezek miatt a fizető ügyfelek és a bevételek tartós növekedése várható a Match Group és a Bumble esetében is – mondta Alexandra Steiger, a Goldman Sachs elemzője.

A részvények egyáltalán nem tükröznek optimizmust, ami a COVID-19 világjárvány közepette fennálló aggodalmakat tükrözheti. A Bumble részvényei 33 dolláron forognak, ami jóval a 2021. februári IPO 43 dolláros árfolyama alatt van. A Match Group papírja pedig 30 százalékot esett októberi éves csúcsáról.

A Tinder partnerkereső címlapja (Tinder.com)A Tinder partnerkereső címlapja (Tinder.com)

Metaverzumozik és kriptózik a Walmart is

A metaverzumra kacsintgat a Walmart saját kriptovaluta és NFT-kollekció létrehozásával – írja az Equilor Befektetési Zrt. A vállalat ugyanis a múlt hónap végén számos új védjegyet nyújtott be, amelyek virtuális áruk létrehozására és értékesítésére irányuló szándékát jelzik. Valamint

egy külön bejelentésben a cég azt nyilatkozta, hogy virtuális fizetőeszközt, valamint nem helyettesíthető tokeneket, azaz NFT-ket kínál majd a felhasználóknak.

A Nike a Walmarthoz hasonlóan még novemberben nyújtott be védjegy kérelmeket, majd bejelentette, hogy a Roblox-szal együttműködve egy virtuális teret hoz létre a játékon belül, Nikeland néven. Valamint felvásárolta a digitális cipők tervezésével foglalkozó RTFKT-t. Az Adidas is konkrét lépéseket tett már a metaverzum és az NFT-k felé.

Rekordjait döntögeti az AutoWallis

Minden téren rekordot döntött az AutoWallis értékesítése 2021-ben – írja a cég sajtóközleménye. Megháromszorozva előző évi számait, több mint 25 ezer gépjárművet adott el tavaly. Ebből több mint duplájára, 8,5 ezerre ugrott a kiskereskedelmi és négyszeresére, 16,5 ezerre a nagykereskedelmi értékesítés. A nagyker elsősorban az Opel és SsangYong márkák felfutásának köszönhetően nőtt nagyot.

Jól teljesített a gépjárműkölcsönzési terület is, a bérleti napok száma a járvány miatti visszaesés után már a 2019-es számot is meghaladta, 164 ezer fölé emelkedett 2021-ben.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10295 10260 10490 -1,62% 0 0 6 962 475 105 Ft 2022-05-24 17:13:45
MOL 2872 2798 2898 +1,06% 0 0 4 340 855 454 Ft 2022-05-24 17:06:59
MTELEKOM 419 410 419 +1,95% 0 0 197 682 707 Ft 2022-05-24 17:05:08
RICHTER 7380 7310 7650 -3,72% 0 0 1 791 620 145 Ft 2022-05-24 17:05:08
OPUS 186 186 191 -1,69% 0 0 7 737 018 Ft 2022-05-24 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett ma a Richter
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:44
Átlagos volt a forgalom.
Részvény / Deviza / Áru Orosz olajembargó? Mit sugall a Mol árfolyama?
Király Béla | 2022. május 24. 12:12
Jó ideje napirenden van az orosz olajimport szankcionálása az Európai Unióban, Magyarország azonban ellenzi ezt. Az indok, hogy a Molnak óriási költséget jelentene az átállás, és az ellátásbiztonság is veszélybe kerülne. A legfrissebb nyilatkozatok szerint mégis lehet embargó, a Mol ennek ellenére emelkedett kedden délelőtt.
Részvény / Deviza / Áru Sehogy sem akar erősödni a forint – nem úgy az OTP!
Csabai Károly | 2022. május 23. 11:57
A hazai fizetőeszköz még az elmúlt időszak dollárgyengülése ellenére sem volt képes jelentős erősödést produkálni. Ezzel szemben az OTP és a Mol európai szinten is megsüvegelendő pluszban tartja a BUX-indexet. A szűkülő kínálat hatására drágul az olaj. Ezúttal az Európai Központi Bank (EKB) elnöke jelezte, hogy szabályozni kéne a kriptopiacot.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a Tesla, sorra jönnek a pofonok
Király Béla | 2022. május 22. 11:46
A világ legértékesebb autógyártó vállalata egy hónap alatt 342 milliárd dollárt veszített az értékéből. Összehasonlításképpen: ez két évnyi magyar GDP-nek felel meg. A helyzet azonban romolhat, mivel Elon Musk össztűz alá kerülhet.
Részvény / Deviza / Áru A lehetséges olajembargót nyögi a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 17:03
A vezető részvények a Richter kivételével mínuszban zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Ma sem tért magához az OTP
Király Béla | 2022. május 20. 12:55
Csütörtökön alaposan megborították a magyar részvénypiacot, nagyot esett az OTP és a Mol is. A bank a pénteki kereskedésben sem tudott javítani, délelőtt 2 százalékos esést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt az OTP, zuhant a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 18:05
Nagyot esett csütörtökön a magyar részvénypiac, a két legnagyobb forgalmú részvény jelentősen veszített értékéből. Ez ugyanakkor nem terjedt át a forint piacára, amely stabil volt ez euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Kidobják a Teslát az elitklubból, megint a Richter van az élen Pesten
Eidenpenz József | 2022. május 19. 11:37
Európa jókora eséssel igyekszik behozni a tegnapi lemaradást, de az USA-ban is gyenge nyitás várható. Pesten is repkednek a mínuszok, a forint a vesztesek között van, a Richter legalább tartja magát. A Teslánál baleseteket vizsgálnak, és kiteszik egy fontos indexből.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musknál betelt a pohár - elárulta, legközelebb kire fog szavazni
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 09:12
Elon Musk milliárdos amerikai befektető közölte, hogy míg korábban a Demokrata Pártra szavazott, a jövőben már a Republikánus Pártra fog voksolni.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
hírlevél
Ingatlantájoló