TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nemzetközi piacokon ismét megnyugodtak a befektetők, és a csütörtöki bizonytalanság után pénteken ismét emelkednek az irányadó indexek. Az OTP csütörtökön a treddel szemben erősödött, péntek délelőtt viszont nem tudta áttörni a lélektani 15 ezres szintet.
Védőmaszkos gyalogosok Pekingben 2020. január 21-én. A kínai fővárosban és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong )

Európában csütörtökön csökkenéssel zártak a legfontosabb tőzsdeindexek. A londoni FTSE-100 mutató 0,85 százalékos, a DAX-30 index 0,94 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,65 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A tengerentúli tőzsdék is lefele vették a nyitás után az irányt, a végén azonban az S&P 500 és a Nasdaq kis pluszban, a Dow viszont enyhe veszteséggel zárt. A befektetők elsősorban az immár Kínán túllépő vírusos betegség gazdasági következményei miatt aggódtak.

Pénteken viszont megnyugodtak a kedélyek és emelkedő indexeket láthatunk Európában, amihez az is hozzájárult, hogy enyhült a járvány miatti pánik, és Németországból a vártnál kedvezőbb beszerzési menedzserindex adatok érkeztek. Az erős európai nyitás mellett a határidős indexek a Wall Streetre is hasonló pozitív folyamatokat jeleznek előre. A magyar tőzsde esetében inkább stagnálásról beszélhetünk, bár a vezető részvények az OTP-t kivéve erősödtek. A magyar bank csütörtökön árral szemben úszva közel 3 százalékot ugrott, péntekre viszont elfogyott a lendület és nem tudott túljutni a 15 ezer forintos szinten. A délelőtt folyamán 14850 és 950 között mozgott az árfolyam.

Nézzük milyen hírek mozgatják a befektetőket.

1; Tovább terjedt a koronavírus, de nem kell pánikolni
Immár Európában is találtak az új vírusos betegséggel fertőzötteket, akik előzőleg Kínában tartózkodtak. A kínai Vuhan városban kitört, koronavírus okozta tüdőgyulladással járó járványban eddig több mint 800 ember betegedett meg, a betegségnek 25 halálos áldozata van. Ezek a hírek csütörtök még aggodalmat okoztak a tőzsdéken, pénteken viszont túlléptek ezen a befektetők, köszönhetően annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön nem hirdetett nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet a Kínában megjelent és több országra átterjedő koronavírus miatt. "Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet" - közölte a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után.

2; Nem okozott meglepetést az EKB
Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén. A testület egyúttal döntött arról, hogy elindítja az EKB monetáris politikai stratégiájának felülvizsgálatát. A felülvizsgálat hatókörére és ütemezésére vonatkozó további részleteket még csütörtök délután sajtóközleményben ismertetik majd.
A monetáris tanács, a piaci várakozásokkal összhangban, változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.
Az EKB közleménye szerint arra számítanak, hogy az irányadó kamatok a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács azt nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és ez a közeledés meg nem jelenik konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.
A monetáris tanács jelezte, hogy folytatja az eszközvásárlási programjában (APP) havi 20 milliárd eurós ütemben folyó nettó vásárlásokat mindaddig, ameddig meg nem erősödik az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása. A nettó eszközvásárlási programot röviddel azelőtt fogják lezárni, hogy a tanács elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait. A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti.

3; Emelkedett, de továbbra is alacsony a japán infláció
Több mint négyéves csúcsra gyorsult a maginfláció éves összevetésű üteme tavaly decemberben Japánban, de még így is messze elmarad a jegybanki célszámtól. A japán statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 0,9 százalékkal emelkedett, ami 2015 novembere óta a legerősebb ütem. Elemzők a novemberivel azonos ütemre, 0,8 százalékra számítottak.
A csak friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt infláció éves összevetésben 0,2 százalékponttal, 0,7 százalékra nőtt decemberben, összhangban az elemzői várakozásokkal.  Összességében a fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek decemberben az egy évvel korábbihoz képest, április óta a legerősebb mértékben. Elemzők 0,4 százalékot vártak a novemberben mért 0,5 százalék után.

4; Szárnyal a dollár
Közel hétheti mélypont körül mozgott az euró dollárhoz viszonyított árfolyama péntek reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon annak nyomán, hogy az Európai Központi Bank a vártnál óvatosabb álláspontra helyezkedett, míg a válságok idején biztos menedéknek számító japán jen árfolyamát a Kínában kirobbant, gyorsan terjedő tüdőgyulladás járvány miatti aggodalmak hajtották fel.
Az eurót péntek reggel nyolc órakor 1,1050 dolláron jegyezték, de előző nap 1,1036 dolláron hétheti mélyponton járt az árfolyam. A közös európapi fizetőeszköz az angol fonthoz képest ötheti, a svájci frankhoz képest pedig 33 havi mélypont közelében forog.

5; Kedvező számokat közölt az Intel és a Comcast
Hosszabb iparági lassulást követően 2020-ban újra növekvő bevételekkel számol az Intel köszönhetően a felhő alapú technológiáknak, írta reggeli hírlevelében az Equilor a vállalat gyorsjelentése alapján. Az egy részvényre jutó nyeresége a vállalatnak a negyedik negyedévben 1,52 dollár lett, ami 27 centtel magasabb az elemzők várakozásánál és közel 19 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához mérve. Árbevétel szintjén 20,2 milliárd dollárt ért el a tech óriás, ami közel 1 milliárd dollárral jobb, mint az elemzői prognózis és éves alapon 8,3 százalékos növekedés. A CFO hozzátette, hogy a felhő szolgáltatóknak történő értékesítések éves alapon 48 százalékkal nőttek a negyedik negyedévben és a trend várhatóan folytatódni fog az idei évben is. Az Intel közzétette a 2020-ra vonatkozó árbevétel várakozásait is, ami meghaladja a Wall Street-i elemzők várakozásait. A vállalat részvényei a zárás utáni kereskedésben 5,7 százalékot emelkedtek.
A csökkenő kábeltévé előfizetések ellenére jó negyedévet zárt a Comcast. A vállalat 149 ezer kábeltévé előfizetőt vesztett a negyedév során, ami jelentősen magasabb a tavalyi 29 ezernél. A vállalat vezetése hozzátette, hogy várakozásaik szerint a 2020-as évben ez a trend folytatódik és még több kábeltévé előfizetőt veszíthetnek. Az év utolsó negyedéves egy részvényre jutó eredménye a vállalatnak 79 cent lett, ami 2 centtel magasabb az előzetesen vártnál és 23 százalékkal jobb az előző év azonos időszakához képest. A 28,4 milliárd dolláros árbevétel 249 millióval több az elemzői előrejelzésnél és közel 2 százalékkal magasabb az előző évi árbevételtől. Némi pozitívum, hogy a internetes ügyfelek számát 442 ezerrel sikerült növelniük, ami jelentősen magasabb az elemzők 362 ezerénél és közel 26 százalékkal jobb eredmény a tavalyi adatokhoz mérve is. A vállalat vezetése kifejtette, hogy az év második felében jelentős reklámbevétel növekedést vár az elnökválasztási kampánynak köszönhetően. A mobil üzletág pedig várhatóan 2021-re válhat nyereségessé EBIDTA szempontból.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Friss
hírlevél