BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2020. január 24. 11:05

A nemzetközi piacokon ismét megnyugodtak a befektetők, és a csütörtöki bizonytalanság után pénteken ismét emelkednek az irányadó indexek. Az OTP csütörtökön a treddel szemben erősödött, péntek délelőtt viszont nem tudta áttörni a lélektani 15 ezres szintet.

Védőmaszkos gyalogosok Pekingben 2020. január 21-én. A kínai fővárosban és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong )

Európában csütörtökön csökkenéssel zártak a legfontosabb tőzsdeindexek. A londoni FTSE-100 mutató 0,85 százalékos, a DAX-30 index 0,94 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,65 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A tengerentúli tőzsdék is lefele vették a nyitás után az irányt, a végén azonban az S&P 500 és a Nasdaq kis pluszban, a Dow viszont enyhe veszteséggel zárt. A befektetők elsősorban az immár Kínán túllépő vírusos betegség gazdasági következményei miatt aggódtak.

Pénteken viszont megnyugodtak a kedélyek és emelkedő indexeket láthatunk Európában, amihez az is hozzájárult, hogy enyhült a járvány miatti pánik, és Németországból a vártnál kedvezőbb beszerzési menedzserindex adatok érkeztek. Az erős európai nyitás mellett a határidős indexek a Wall Streetre is hasonló pozitív folyamatokat jeleznek előre. A magyar tőzsde esetében inkább stagnálásról beszélhetünk, bár a vezető részvények az OTP-t kivéve erősödtek. A magyar bank csütörtökön árral szemben úszva közel 3 százalékot ugrott, péntekre viszont elfogyott a lendület és nem tudott túljutni a 15 ezer forintos szinten. A délelőtt folyamán 14850 és 950 között mozgott az árfolyam.

Nézzük milyen hírek mozgatják a befektetőket.

1; Tovább terjedt a koronavírus, de nem kell pánikolni
Immár Európában is találtak az új vírusos betegséggel fertőzötteket, akik előzőleg Kínában tartózkodtak. A kínai Vuhan városban kitört, koronavírus okozta tüdőgyulladással járó járványban eddig több mint 800 ember betegedett meg, a betegségnek 25 halálos áldozata van. Ezek a hírek csütörtök még aggodalmat okoztak a tőzsdéken, pénteken viszont túlléptek ezen a befektetők, köszönhetően annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön nem hirdetett nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet a Kínában megjelent és több országra átterjedő koronavírus miatt. "Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet" - közölte a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után.

2; Nem okozott meglepetést az EKB
Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén. A testület egyúttal döntött arról, hogy elindítja az EKB monetáris politikai stratégiájának felülvizsgálatát. A felülvizsgálat hatókörére és ütemezésére vonatkozó további részleteket még csütörtök délután sajtóközleményben ismertetik majd.
A monetáris tanács, a piaci várakozásokkal összhangban, változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.
Az EKB közleménye szerint arra számítanak, hogy az irányadó kamatok a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács azt nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és ez a közeledés meg nem jelenik konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.
A monetáris tanács jelezte, hogy folytatja az eszközvásárlási programjában (APP) havi 20 milliárd eurós ütemben folyó nettó vásárlásokat mindaddig, ameddig meg nem erősödik az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása. A nettó eszközvásárlási programot röviddel azelőtt fogják lezárni, hogy a tanács elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait. A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti.

3; Emelkedett, de továbbra is alacsony a japán infláció
Több mint négyéves csúcsra gyorsult a maginfláció éves összevetésű üteme tavaly decemberben Japánban, de még így is messze elmarad a jegybanki célszámtól. A japán statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 0,9 százalékkal emelkedett, ami 2015 novembere óta a legerősebb ütem. Elemzők a novemberivel azonos ütemre, 0,8 százalékra számítottak.
A csak friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt infláció éves összevetésben 0,2 százalékponttal, 0,7 százalékra nőtt decemberben, összhangban az elemzői várakozásokkal.  Összességében a fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek decemberben az egy évvel korábbihoz képest, április óta a legerősebb mértékben. Elemzők 0,4 százalékot vártak a novemberben mért 0,5 százalék után.

4; Szárnyal a dollár
Közel hétheti mélypont körül mozgott az euró dollárhoz viszonyított árfolyama péntek reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon annak nyomán, hogy az Európai Központi Bank a vártnál óvatosabb álláspontra helyezkedett, míg a válságok idején biztos menedéknek számító japán jen árfolyamát a Kínában kirobbant, gyorsan terjedő tüdőgyulladás járvány miatti aggodalmak hajtották fel.
Az eurót péntek reggel nyolc órakor 1,1050 dolláron jegyezték, de előző nap 1,1036 dolláron hétheti mélyponton járt az árfolyam. A közös európapi fizetőeszköz az angol fonthoz képest ötheti, a svájci frankhoz képest pedig 33 havi mélypont közelében forog.

5; Kedvező számokat közölt az Intel és a Comcast
Hosszabb iparági lassulást követően 2020-ban újra növekvő bevételekkel számol az Intel köszönhetően a felhő alapú technológiáknak, írta reggeli hírlevelében az Equilor a vállalat gyorsjelentése alapján. Az egy részvényre jutó nyeresége a vállalatnak a negyedik negyedévben 1,52 dollár lett, ami 27 centtel magasabb az elemzők várakozásánál és közel 19 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához mérve. Árbevétel szintjén 20,2 milliárd dollárt ért el a tech óriás, ami közel 1 milliárd dollárral jobb, mint az elemzői prognózis és éves alapon 8,3 százalékos növekedés. A CFO hozzátette, hogy a felhő szolgáltatóknak történő értékesítések éves alapon 48 százalékkal nőttek a negyedik negyedévben és a trend várhatóan folytatódni fog az idei évben is. Az Intel közzétette a 2020-ra vonatkozó árbevétel várakozásait is, ami meghaladja a Wall Street-i elemzők várakozásait. A vállalat részvényei a zárás utáni kereskedésben 5,7 százalékot emelkedtek.
A csökkenő kábeltévé előfizetések ellenére jó negyedévet zárt a Comcast. A vállalat 149 ezer kábeltévé előfizetőt vesztett a negyedév során, ami jelentősen magasabb a tavalyi 29 ezernél. A vállalat vezetése hozzátette, hogy várakozásaik szerint a 2020-as évben ez a trend folytatódik és még több kábeltévé előfizetőt veszíthetnek. Az év utolsó negyedéves egy részvényre jutó eredménye a vállalatnak 79 cent lett, ami 2 centtel magasabb az előzetesen vártnál és 23 százalékkal jobb az előző év azonos időszakához képest. A 28,4 milliárd dolláros árbevétel 249 millióval több az elemzői előrejelzésnél és közel 2 százalékkal magasabb az előző évi árbevételtől. Némi pozitívum, hogy a internetes ügyfelek számát 442 ezerrel sikerült növelniük, ami jelentősen magasabb az elemzők 362 ezerénél és közel 26 százalékkal jobb eredmény a tavalyi adatokhoz mérve is. A vállalat vezetése kifejtette, hogy az év második felében jelentős reklámbevétel növekedést vár az elnökválasztási kampánynak köszönhetően. A mobil üzletág pedig várhatóan 2021-re válhat nyereségessé EBIDTA szempontból.

Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
Részvény / Deviza / Áru Ne adj el a gödörben, jegybankok drágíthatják az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 17:38
A befektetési alapok hozamában is jelentős csökkenést okozott a koronavírus-válság, de káros lehet pánikolni. Nagyon olcsó az olaj, a megvásárlása azonban hosszú távon veszteséget okozhat. A nemesfémek profitálhatnak abból, hogy a világ jegybankjai gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatásra álltak át.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nyomott a pénz- és tőkepiaci hangulat
Csabai Károly | 2020. március 30. 10:01
Az összes vezető tőzsde indexe zuhan, az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai fajta ára 18 éves mélypontra került. A forint euróval szembeni árfolyama pedig újabb veszélyes szint felé tart.
Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Friss
hírlevél