BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. január 24. 11:05

A nemzetközi piacokon ismét megnyugodtak a befektetők, és a csütörtöki bizonytalanság után pénteken ismét emelkednek az irányadó indexek. Az OTP csütörtökön a treddel szemben erősödött, péntek délelőtt viszont nem tudta áttörni a lélektani 15 ezres szintet.

Védőmaszkos gyalogosok Pekingben 2020. január 21-én. A kínai fővárosban és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong )

Európában csütörtökön csökkenéssel zártak a legfontosabb tőzsdeindexek. A londoni FTSE-100 mutató 0,85 százalékos, a DAX-30 index 0,94 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,65 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A tengerentúli tőzsdék is lefele vették a nyitás után az irányt, a végén azonban az S&P 500 és a Nasdaq kis pluszban, a Dow viszont enyhe veszteséggel zárt. A befektetők elsősorban az immár Kínán túllépő vírusos betegség gazdasági következményei miatt aggódtak.

Pénteken viszont megnyugodtak a kedélyek és emelkedő indexeket láthatunk Európában, amihez az is hozzájárult, hogy enyhült a járvány miatti pánik, és Németországból a vártnál kedvezőbb beszerzési menedzserindex adatok érkeztek. Az erős európai nyitás mellett a határidős indexek a Wall Streetre is hasonló pozitív folyamatokat jeleznek előre. A magyar tőzsde esetében inkább stagnálásról beszélhetünk, bár a vezető részvények az OTP-t kivéve erősödtek. A magyar bank csütörtökön árral szemben úszva közel 3 százalékot ugrott, péntekre viszont elfogyott a lendület és nem tudott túljutni a 15 ezer forintos szinten. A délelőtt folyamán 14850 és 950 között mozgott az árfolyam.

Nézzük milyen hírek mozgatják a befektetőket.

1; Tovább terjedt a koronavírus, de nem kell pánikolni
Immár Európában is találtak az új vírusos betegséggel fertőzötteket, akik előzőleg Kínában tartózkodtak. A kínai Vuhan városban kitört, koronavírus okozta tüdőgyulladással járó járványban eddig több mint 800 ember betegedett meg, a betegségnek 25 halálos áldozata van. Ezek a hírek csütörtök még aggodalmat okoztak a tőzsdéken, pénteken viszont túlléptek ezen a befektetők, köszönhetően annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön nem hirdetett nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet a Kínában megjelent és több országra átterjedő koronavírus miatt. "Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet" - közölte a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után.

2; Nem okozott meglepetést az EKB
Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén. A testület egyúttal döntött arról, hogy elindítja az EKB monetáris politikai stratégiájának felülvizsgálatát. A felülvizsgálat hatókörére és ütemezésére vonatkozó további részleteket még csütörtök délután sajtóközleményben ismertetik majd.
A monetáris tanács, a piaci várakozásokkal összhangban, változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.
Az EKB közleménye szerint arra számítanak, hogy az irányadó kamatok a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács azt nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és ez a közeledés meg nem jelenik konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.
A monetáris tanács jelezte, hogy folytatja az eszközvásárlási programjában (APP) havi 20 milliárd eurós ütemben folyó nettó vásárlásokat mindaddig, ameddig meg nem erősödik az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása. A nettó eszközvásárlási programot röviddel azelőtt fogják lezárni, hogy a tanács elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait. A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti.

3; Emelkedett, de továbbra is alacsony a japán infláció
Több mint négyéves csúcsra gyorsult a maginfláció éves összevetésű üteme tavaly decemberben Japánban, de még így is messze elmarad a jegybanki célszámtól. A japán statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 0,9 százalékkal emelkedett, ami 2015 novembere óta a legerősebb ütem. Elemzők a novemberivel azonos ütemre, 0,8 százalékra számítottak.
A csak friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt infláció éves összevetésben 0,2 százalékponttal, 0,7 százalékra nőtt decemberben, összhangban az elemzői várakozásokkal.  Összességében a fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek decemberben az egy évvel korábbihoz képest, április óta a legerősebb mértékben. Elemzők 0,4 százalékot vártak a novemberben mért 0,5 százalék után.

4; Szárnyal a dollár
Közel hétheti mélypont körül mozgott az euró dollárhoz viszonyított árfolyama péntek reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon annak nyomán, hogy az Európai Központi Bank a vártnál óvatosabb álláspontra helyezkedett, míg a válságok idején biztos menedéknek számító japán jen árfolyamát a Kínában kirobbant, gyorsan terjedő tüdőgyulladás járvány miatti aggodalmak hajtották fel.
Az eurót péntek reggel nyolc órakor 1,1050 dolláron jegyezték, de előző nap 1,1036 dolláron hétheti mélyponton járt az árfolyam. A közös európapi fizetőeszköz az angol fonthoz képest ötheti, a svájci frankhoz képest pedig 33 havi mélypont közelében forog.

5; Kedvező számokat közölt az Intel és a Comcast
Hosszabb iparági lassulást követően 2020-ban újra növekvő bevételekkel számol az Intel köszönhetően a felhő alapú technológiáknak, írta reggeli hírlevelében az Equilor a vállalat gyorsjelentése alapján. Az egy részvényre jutó nyeresége a vállalatnak a negyedik negyedévben 1,52 dollár lett, ami 27 centtel magasabb az elemzők várakozásánál és közel 19 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához mérve. Árbevétel szintjén 20,2 milliárd dollárt ért el a tech óriás, ami közel 1 milliárd dollárral jobb, mint az elemzői prognózis és éves alapon 8,3 százalékos növekedés. A CFO hozzátette, hogy a felhő szolgáltatóknak történő értékesítések éves alapon 48 százalékkal nőttek a negyedik negyedévben és a trend várhatóan folytatódni fog az idei évben is. Az Intel közzétette a 2020-ra vonatkozó árbevétel várakozásait is, ami meghaladja a Wall Street-i elemzők várakozásait. A vállalat részvényei a zárás utáni kereskedésben 5,7 százalékot emelkedtek.
A csökkenő kábeltévé előfizetések ellenére jó negyedévet zárt a Comcast. A vállalat 149 ezer kábeltévé előfizetőt vesztett a negyedév során, ami jelentősen magasabb a tavalyi 29 ezernél. A vállalat vezetése hozzátette, hogy várakozásaik szerint a 2020-as évben ez a trend folytatódik és még több kábeltévé előfizetőt veszíthetnek. Az év utolsó negyedéves egy részvényre jutó eredménye a vállalatnak 79 cent lett, ami 2 centtel magasabb az előzetesen vártnál és 23 százalékkal jobb az előző év azonos időszakához képest. A 28,4 milliárd dolláros árbevétel 249 millióval több az elemzői előrejelzésnél és közel 2 százalékkal magasabb az előző évi árbevételtől. Némi pozitívum, hogy a internetes ügyfelek számát 442 ezerrel sikerült növelniük, ami jelentősen magasabb az elemzők 362 ezerénél és közel 26 százalékkal jobb eredmény a tavalyi adatokhoz mérve is. A vállalat vezetése kifejtette, hogy az év második felében jelentős reklámbevétel növekedést vár az elnökválasztási kampánynak köszönhetően. A mobil üzletág pedig várhatóan 2021-re válhat nyereségessé EBIDTA szempontból.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél