<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.

Nem jó a hangulat ma a részvénypiacokon, az európai indexek átlagosan fél százalék körüli esésben vannak, és az amerikai határidős mutatók is hasonlóan állnak. Ennek egyik oka lehetett, hogy rossz lett a júliusi német Ifo üzleti klímaindex, sőt vannak, akik egyenesen kiábrándítónak nevezik. Az indikátor 100,8-ra esett vissza az előző havi (felülvizsgált) 101,7-ről.

A növekvő Covid-esetszámok is rontják a hangulatot, és Ázsiából is rossz hírek érkeztek. Itthon a BUX index is 0,7 százalékkal esik, miközben az OTP 1,2, a Mol 0,4, a Richter 0,3 százalékkal süllyed. Az Opus másfél, a Telekom fél százalékkal olcsóbb.

Árfolyamok és grafikonok

A forint ismét gyengül, az euró 361,40 forint, másfél forinttal magasabban áll, mint péntek este. A dollár kissé süllyed, enyhén emelkednek a nemesfémek és 1,3 százalékkal olcsóbb az olaj. Holnap az MNB ülésezik, a piaci elemzők többsége 15 bázispontos kamatemelést vár, néhányan ennél magasabbat is. Ez utóbbi vélhetően erősítené a forintot.

Megint közbeszólt a kínai állampárt

Eddig főleg internetes óriások, technológiai sikercégek tönkretételében volt kiemelkedő szerepe a kínai pártállamnak (miközben időnként megpróbálták a részvénypiacot vételekkel támogatni is). Ma reggel azonban részben amiatt voltak jelentős, három százalék körüli indexesések a Távol-Keleten, mert a kínai kormány a hétvégén kiadott egy tervet a százmilliárd dolláros oktatási szektor megreformálására.

Ez ugyanis az ország egyik legkívánatosabb befektetési célpontja volt az elmúlt években. Az ázsiai hitelpiac nagy szereplői, mint a a HSBC (HSBA) és a Standard Chartered (STAN) egyaránt két százalékkal esek Londonban írta az Investing.com.

Emellett az In-fa nevű tájfun is fejfájást okoz a térségben.

Miért nem emelkedik ma az OTP?

A banktulajdonosok örülhetnek, hogy az EKB nem hosszabbítja meg az osztalékfizetési tilalmat – írja az Erste Befektetési Zrt.

Így a negyedik negyedévben jöhetnek az osztalékfizetések. Az OTP esetében ez 400 forint fölötti összeg lehet részvényenként. Ugyanakkor a hír nem okozott meglepetést, így pozitív árfolyam-reakció sem látható.

Bitcoin-emlékérmék (Fotó: Unsplash.com)Bitcoin-emlékérmék (Fotó: Unsplash.com)

A Mol feladja a norvég fúrótornyot?

Nem bérli tovább a Transocean nevű cégtől a Mol azt a tengeri fúróberendezést, ami napi 270 ezer dollárért állt rendelkezésre a norvég partoknál – írta az Erste Befektetési a Világgazdaságra hivatkozva.

A hírt semlegesnek tartjuk, mivel a vállalat egyrészt megspórolt 12 milliárd forintot azzal, hogy idő előtt visszaadta a berendezést, másrészt lemondott a lehetőségről, hogy bővítse készleteit a területen. Valószínűleg nem látta értelmét, hogy tovább keressen szénhidrogént a koncessziós területen feltételezi a brókercég.

Fontos gyorsjelentések jönnek

Ez a hét főleg a tech-szektorról fog szólni, a Tesla ma zárás után, az Apple, az Alphabet és a Microsoft kedden, a Facebook és az Amazon a hét második felében teszi közzé számait.

Öt ok, ami miatt szárnyal a bitcoin és a többi kriptó

Mára virradóra tíz százalék körüli ugrással 38-39 ezer dollárra ugrott fel a bitcoin árfolyama, ezzel egy hét leforgása alatt már húsz százaléknál tart (az ether 22-nél). De az egész kriptodeviza-piac emelkedik, ennek okait szedtük össze a következő listában.

  1. Az Amazon-pletyka szerint a cég a kriptodevizák elfogadását készíti elő. Annyi alapja mindenképpen van ennek, hogy a társaság nyilvános hirdetésekben kriptodeviza-szakembereket toboroz. A hírt állítólag egy magát megnevezni nem kívánó bennfentes is megerősítette.
  2. Mégis jöhet bitcoin-ETF (tőzsdén kereskedett alap) az USA-ban, legalábbis az engedélyezésnek eddig makacsul ellenálló tőzsdefelügyelet egyik vezetőjének nyilatkozatából erre következtetnek.
  3. A Twitter jövőjét a kriptókra építi. A múlt hét végén jó gyorsjelentése nyomán szárnyalt a Twitter árfolyama, de az is kiderült, hogy a jövőben komoly szerepet szán valamilyen kriptodeviza-alapú rendszernek az üzleti modelljében. (A részletek nem ismeretesek, de vannak már olyan médiaoldalak, ahol a jó tartalmak előállítóinak “borravalót” lehet adni kriptóban. Ez is egy lehetséges irány.)
  4. Short squeeze, azaz az esésre játszó eladási pozíciók tömeges lezárása is szerepel az okok között. (Ezek értékét mintegy 929 millió dollárra becsülik.) Logikus, hogy egy hét lassú bitcoinár-emelkedés után sokuk bedobhatta a törölközőt, és egyszerre zárták a pozíciókat, hogy ne veszítsenek többet a pozícióikon.
  5. Elon Musk és Jack Dorsey (Tesla és Twitter) körülbelül egy hete egy nyilvános beszélgetésen nagyon pozitívan nyilatkozott a szektorról. Musk szerint mérséklődnek a bitcoin-bányászat környezeti kárai, kilátásba helyezte, hogy a Tesla ismét elfogadja fizetőeszközként. A Tesla pedig nem készül eladni a készletét.

Bitcoin-árfolyam, egy év (Tradingview.com)Bitcoin-árfolyam, egy év (Tradingview.com)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17220 17210 17595 -2,66% 17210 17220 5 178 341 445 Ft 2022-01-21 14:12:16
MOL 2650 2620 2670 -0,08% 2642 2650 899 864 528 Ft 2022-01-21 14:12:25
MTELEKOM 419 419 425 -1,18% 419 420 86 099 616 Ft 2022-01-21 14:09:57
RICHTER 8330 8275 8440 -0,18% 8330 8350 1 255 925 890 Ft 2022-01-21 14:10:58
OPUS 218 218 220 -1,80% 218 218 13 756 601 Ft 2022-01-21 14:11:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló