<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.

Nem jó a hangulat ma a részvénypiacokon, az európai indexek átlagosan fél százalék körüli esésben vannak, és az amerikai határidős mutatók is hasonlóan állnak. Ennek egyik oka lehetett, hogy rossz lett a júliusi német Ifo üzleti klímaindex, sőt vannak, akik egyenesen kiábrándítónak nevezik. Az indikátor 100,8-ra esett vissza az előző havi (felülvizsgált) 101,7-ről.

A növekvő Covid-esetszámok is rontják a hangulatot, és Ázsiából is rossz hírek érkeztek. Itthon a BUX index is 0,7 százalékkal esik, miközben az OTP 1,2, a Mol 0,4, a Richter 0,3 százalékkal süllyed. Az Opus másfél, a Telekom fél százalékkal olcsóbb.

Árfolyamok és grafikonok

A forint ismét gyengül, az euró 361,40 forint, másfél forinttal magasabban áll, mint péntek este. A dollár kissé süllyed, enyhén emelkednek a nemesfémek és 1,3 százalékkal olcsóbb az olaj. Holnap az MNB ülésezik, a piaci elemzők többsége 15 bázispontos kamatemelést vár, néhányan ennél magasabbat is. Ez utóbbi vélhetően erősítené a forintot.

Megint közbeszólt a kínai állampárt

Eddig főleg internetes óriások, technológiai sikercégek tönkretételében volt kiemelkedő szerepe a kínai pártállamnak (miközben időnként megpróbálták a részvénypiacot vételekkel támogatni is). Ma reggel azonban részben amiatt voltak jelentős, három százalék körüli indexesések a Távol-Keleten, mert a kínai kormány a hétvégén kiadott egy tervet a százmilliárd dolláros oktatási szektor megreformálására.

Ez ugyanis az ország egyik legkívánatosabb befektetési célpontja volt az elmúlt években. Az ázsiai hitelpiac nagy szereplői, mint a a HSBC (HSBA) és a Standard Chartered (STAN) egyaránt két százalékkal esek Londonban írta az Investing.com.

Emellett az In-fa nevű tájfun is fejfájást okoz a térségben.

Miért nem emelkedik ma az OTP?

A banktulajdonosok örülhetnek, hogy az EKB nem hosszabbítja meg az osztalékfizetési tilalmat – írja az Erste Befektetési Zrt.

Így a negyedik negyedévben jöhetnek az osztalékfizetések. Az OTP esetében ez 400 forint fölötti összeg lehet részvényenként. Ugyanakkor a hír nem okozott meglepetést, így pozitív árfolyam-reakció sem látható.

Bitcoin-emlékérmék (Fotó: Unsplash.com)Bitcoin-emlékérmék (Fotó: Unsplash.com)

A Mol feladja a norvég fúrótornyot?

Nem bérli tovább a Transocean nevű cégtől a Mol azt a tengeri fúróberendezést, ami napi 270 ezer dollárért állt rendelkezésre a norvég partoknál – írta az Erste Befektetési a Világgazdaságra hivatkozva.

A hírt semlegesnek tartjuk, mivel a vállalat egyrészt megspórolt 12 milliárd forintot azzal, hogy idő előtt visszaadta a berendezést, másrészt lemondott a lehetőségről, hogy bővítse készleteit a területen. Valószínűleg nem látta értelmét, hogy tovább keressen szénhidrogént a koncessziós területen feltételezi a brókercég.

Fontos gyorsjelentések jönnek

Ez a hét főleg a tech-szektorról fog szólni, a Tesla ma zárás után, az Apple, az Alphabet és a Microsoft kedden, a Facebook és az Amazon a hét második felében teszi közzé számait.

Öt ok, ami miatt szárnyal a bitcoin és a többi kriptó

Mára virradóra tíz százalék körüli ugrással 38-39 ezer dollárra ugrott fel a bitcoin árfolyama, ezzel egy hét leforgása alatt már húsz százaléknál tart (az ether 22-nél). De az egész kriptodeviza-piac emelkedik, ennek okait szedtük össze a következő listában.

  1. Az Amazon-pletyka szerint a cég a kriptodevizák elfogadását készíti elő. Annyi alapja mindenképpen van ennek, hogy a társaság nyilvános hirdetésekben kriptodeviza-szakembereket toboroz. A hírt állítólag egy magát megnevezni nem kívánó bennfentes is megerősítette.
  2. Mégis jöhet bitcoin-ETF (tőzsdén kereskedett alap) az USA-ban, legalábbis az engedélyezésnek eddig makacsul ellenálló tőzsdefelügyelet egyik vezetőjének nyilatkozatából erre következtetnek.
  3. A Twitter jövőjét a kriptókra építi. A múlt hét végén jó gyorsjelentése nyomán szárnyalt a Twitter árfolyama, de az is kiderült, hogy a jövőben komoly szerepet szán valamilyen kriptodeviza-alapú rendszernek az üzleti modelljében. (A részletek nem ismeretesek, de vannak már olyan médiaoldalak, ahol a jó tartalmak előállítóinak “borravalót” lehet adni kriptóban. Ez is egy lehetséges irány.)
  4. Short squeeze, azaz az esésre játszó eladási pozíciók tömeges lezárása is szerepel az okok között. (Ezek értékét mintegy 929 millió dollárra becsülik.) Logikus, hogy egy hét lassú bitcoinár-emelkedés után sokuk bedobhatta a törölközőt, és egyszerre zárták a pozíciókat, hogy ne veszítsenek többet a pozícióikon.
  5. Elon Musk és Jack Dorsey (Tesla és Twitter) körülbelül egy hete egy nyilvános beszélgetésen nagyon pozitívan nyilatkozott a szektorról. Musk szerint mérséklődnek a bitcoin-bányászat környezeti kárai, kilátásba helyezte, hogy a Tesla ismét elfogadja fizetőeszközként. A Tesla pedig nem készül eladni a készletét.

Bitcoin-árfolyam, egy év (Tradingview.com)Bitcoin-árfolyam, egy év (Tradingview.com)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17640 17465 17730 +1,44% 17640 17645 2 027 134 290 Ft 2021-09-22 15:23:41
MOL 2408 2378 2414 +1,86% 2406 2408 813 086 116 Ft 2021-09-22 15:20:09
MTELEKOM 429 424 430 +0,12% 426 429 29 764 050 Ft 2021-09-22 15:17:29
RICHTER 8510 8510 8645 -0,93% 8510 8515 984 290 405 Ft 2021-09-22 15:22:04
OPUS 246 243 248 -0,40% 244 246 11 197 038 Ft 2021-09-22 15:20:43
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Stabil maradhat a forint jövőre is, a svájci frank pedig újra érdekes lehet
Eidenpenz József | 2021. szeptember 22. 14:18
Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.
Részvény / Deviza / Áru Ismét Amerikán a befektetők szeme, elkerülhető a kínai gigacsőd?
Király Béla | 2021. szeptember 22. 12:15
A tőzsdék szerdán óvatos optimizmust mutatnak, továbbra is fókuszban van a megrendült kínai ingatlanfejlesztő óriás, Evergrande, emellett az esti amerikai jegybanki ülés is komoly izgalmakat tartogat.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált a pesti börze
MTI | 2021. szeptember 21. 17:42
Alulteljesített a budapesti értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Vége is az őszi korrekciónak? Megint felfelé indultak a tőzsdék
Eidenpenz József | 2021. szeptember 21. 11:59
A tegnapi csúnya esések és pánikba hajló hangulat után ma ismét zöldbe borultak a tőzsdék, a tegnapi esés felét is ledolgozták, az árupiacokon is a drágulás dominál. A folytatás is izgalmas, a magyar jegybank ma ülésezik, holnap a Fed követi, és a héten eldőlhet a kínai Evergrande sorsa, amelyet a tegnapi esésért leginkább hibáztatnak.
Részvény / Deviza / Áru Kínai vihar söpört végig a tőzsdéken
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 18:07
Európa-szerte komoly eséseket láthattunk a tőkepiacokon, a BUX 1000 pont feletti zuhanással zárt. A forintnak is rossz napja volt, folytatta a gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Tíz céggel bővül a DAX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 17:43
Tíz új vállalat szerepel hétfőtől a frankfurti értéktőzsde vezető indexében, a DAX így már a német gazdaság negyven meghatározó szereplőjének piaci teljesítményét mutatja meg.
Részvény / Deviza / Áru Dél-kelet-európai IT-piacon terjeszkedik a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 15:46
70 százalékos tulajdonrészét szerezhetnek a TeleGroup Limitedben, valamint TeleGroup Banja Lukában.
Részvény / Deviza / Áru Senki sem akar kockáztatni, zuhannak a részvények
Eidenpenz József | 2021. szeptember 20. 11:59
Csúnyán néznek ki a tőzsdék, szinte minden esik, néhány dolog pedig zuhan. Csúszik lefelé a forint és a legtöbb árupiaci termék is. Kína még úgy is sakkban tartja a piacokat, hogy a tőzsdéi éppen zárva vannak. Sok jegybank ülésezik a héten, köztük az amerikai és a magyar is.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos