<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az amerikai gyorsjelentési szezonban talán a legnagyobb pozitív meglepetést az Alphabet szerezte, a részvény száguld is a tőzsdén kívüli kereskedésben. Európában a Deutsche Bank javítja a hangulatot, a német fogyasztók hangulata viszont pocsék. A BUX épphogy pluszban van, a Mol tartja meg és az OTP húzza le. Olcsó-e a narancslé?

Európában enyhe emelkedés van ma, a Deutsche Bank jelentése a bankszektorra jó hatással volt. A német bankóriás már nyolc százalékos emelkedésnél tart, akárcsak a Delivery Hero, a brit Lloyds pedig négy százalékkal drágul. A német GfK fogyasztói felmérése viszont csalódást okozott, –8,8-ra esett vissza az előző havi –6,1-ről, főleg a járvány elhúzódása miatt.

A német DAX index és a párizsi CAC-40 így 0,4, a brit FTSE 100 pedig 0,2 százalékkal emelkedik kevéssel dél előtt. Az amerikai határidős indexek nem jeleznek egyértelmű irányt. Tegnap az amerikai technológiai részvények indexe fél százalékkal esett, az S&P 500 pedig stagnált.

A Fed ma esti kamatdöntésére figyelnek majd a piacok, ez lehet a fő oka annak is, hogy ezen a héten egyelőre elmaradtak a nagyobb árfolyam-mozgások. Érkeztek viszont kiemelt fontosságú gyorsjelentések csőstül, ezek egy része majd csak a mai árakba épül be igazán. Az amerikai fogyasztói bizalom indexe nagyon jó lett, 121,7 pont az elemzők 113,0 százalékos várakozásával szemben.

Árfolyamok és grafikonok

Itthon a BUX index egy ezrelékes pluszban van, de az OTP-re nem hatott a német bank jelentése, fél százalékkal süllyed, akárcsak a Richter. A Mol 1,2 százalékkal drágul, a Telekom 0,8-al esik. A forintra a tegnapi, sok újdonságot nem hozó MNB-ülés enyhén pozitív hatással volt, az euró 326 körül stabil.

OTP-épületOTP-épület

Esnek a fémek, csúcson az ethereum

Az OPEC sem befolyásolta tegnap túlságosan az olaj árát, tegnap ugyan pluszban volt, ma viszont stagnál. Egyöntetűen esnek a fémek az aranytól, ezüsttől a rézig, vasig, palládiumig és platináig. Talán India miatt, ahol a katasztrofális járványhelyzetet most egy földrengés is súlyosbította.

A bitcoin stabil 54-55 ezer dollár körül, az eddigi csúcsa alatt mintegy 15 százalékkal, de a második számú kriptodeviza, az ether tegnap új magasságokba érkezett. Friss történelmi rekordja ma hajnalban 2713,58 dollár volt, most 2600-nál jár.

Védenek– e az oltások a mutációk ellen?

Magyarországon foglalkoztatási adatok érkeztek, csökkenő munkanélküliségről szól a statisztika, bár vannak, akik kételkednek ebben. Az Alapblog által idézett felmérés szerint ez inkább alulmérés lehet, a hivatalos számoknál sokkal többen veszíthették el állásukat a járvány miatt, akár 800 ezren is.

Ijesztő Zsiday Viktor alapkezelő gyűjtése azokból a hírekből, amelyek alapján a különböző brazil, indiai, dél-afrikai vírusmutációk ellen az oltások hatékonyság érezhetően alacsonyabb. Így könnyen lehet, hogy ősszel minden kezdődik elölről.

Tarolt a Google, tépik a részvényt

Alaposan felülmúlta a várakozásokat a Google-anyavállalat, az Alphabet, több milliárd dollárral volt magasabb a bevétel az elemzői várakozások felett. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint “széttépték” a papírt a gyorsjelentést követően, több mint négy százalékot emelkedett a zárás utáni kereskedésben.

Jól teljesített a Google keresőüzletága, nagyot növekedtek az utazási és a kiskereskedelmi hirdetésekből befolyó reklámbevételek. Még egy 50 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is meghirdetett a cég. A pandémia hatalmas löketet adott a Youtube-videókból jövő reklámbevételeknek, a cloud üzletág is jól teljesített a megnövekedett otthoni munkavégzés miatt.

Szépen keresett a Microsoft

Kisebb mértékben ugyan, de a Microsoft is pozitív meglepetést okozott a KBC Equitas összefoglalója alapján.

A tisztított EPS 1,95 dollár lett, az elemzők 1,78 dollárt vártak. A bevétel 41,7 milliárd dollár, közel megegyezik a várakozásokkal. Egy év alatt azonban 19 százalékos bevétel-növekedés volt, ami 2018 óta a legmagasabb érték. Az Azure felhőszolgáltatások bevételei is gyorsabban nőttek, mint az elemzők által várt 46 százalék, de nem fedték fel a pontos értéket. A zárás utáni kereskedésben a Microsoft 2,6 százalékot esett.

Szenvednek a médiacégek

Miközben az amerikai tech-óriások remekelnek, a hagyományos médiavállalatok szenvednek. A New York Times május 5-én esedékes gyorsjelentésétől az elemzők például jelentős nyereségcsökkenést várnak (0,17 dollárról 0,125 dollárra részvényenként), igaz, növekvő bevétel mellett.

Az amerikai tech-óriások és a média viszonyáról, a reklámpiacról lásd részletes elemzésünket:

Mi történik még a jelentésdömpingben?

A gyorsjelentési szezon csúcsra jár, jelentett még a nagyok közül a Starbucks, a Pinterest, a 3M, az AMD, a General Electric, az Eli Lilly gyógyszercég, a UPS csomagküldő. Ma az Apple és a Facebook jelentése lesz a legfontosabb attrakció a Fed-ülés mellett.

A tegnapi gyorsjelentésekre már vegyes árfolyamreakció született írta az Erste Befektetési Zrt. Megint alapvetően felülteljesítést láthattunk. Ahol ez csak kismértékű volt, például a Microsoft, ott az eredmény közzétételét követően negatív árfolyamreakciót láthattunk, míg az Alphabet vagy az AMD esetében pozitív volt a reakció.

A legjobb befektetés az adóhivatal?

Joe Biden elnök a következő 10 évben 80 milliárd dollárral növelné az amerikai adóhivatal, az IRS költségvetését – tudósít az Erste Befektetési Zrt.

Nehéz elképzelni, mi lehetne ennél hatékonyabb módja a kormányzati költekezésnek, az adminisztráció becslése szerint ugyanis ezzel a beruházással 700 milliárd dollárral emelkedne az adóbevétel a következő 10 év során. Az IRS számítása szerint a nem megfelelő erőforrások miatt 2011 és 2013 között évente legalább 380 milliárd dollár adóbevételtől esett el a szövetségi kormány.

Van még valami, ami olcsó? Például a narancslé

Az utóbbi időben több olyan árupiaci terméket is bemutattunk, amely történelmi csúcsán vagy annak a közelében van, például a réz, az amerikai faanyag vagy a palládium. (De hasonló a vasérc, a ródium vagy az alumínium árszintje is.) Miközben csúcson vagy magasan állnak a részvényindexek, a kötvények és a kriptodevizák is. Van még egyáltalán valami, ami olcsó?

A narancslé amerikai határidős tőzsdei árfolyama (Tradingview.com)A narancslé amerikai határidős tőzsdei árfolyama (Tradingview.com)

Az utóbbi évek legrosszabbul teljesítő termékeinek képzeletbeli listáján dobogós lenne a narancslé amerikai árutőzsdei ára. Öt és tíz év alatt is súlyosan mínuszos volt az árának alakulása, de amint a grafikonról kiderül, még sincs most mélyponton. A termék ára leginkább hullámvasúthoz hasonlít, pár évente a jelenleginek duplájára is felugrik. A mostaninál alacsonyabban viszont sokkal ritkábban volt az elmúlt tíz évben, mint felette.

Az árfolyamot számos tényező befolyásolja, mint az időjárás, különösen Floridában, Brazíliában, valamint az import árversenye. A keresleti oldalról pedig az egészséges táplálkozás iránti igény. A 2020-as drágulásban például állítólag az is szerepet játszott, hogy sokan akartak hirtelen egészségesebben élni a járvány miatt. Másrészt hirtelen túl kevés lett a betakarítást végző munkás a mozgási korlátozások közepette – írta a BBC.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18110 18055 18285 -0,96% 0 0 6 762 070 060 Ft 2021-09-17 17:13:15
MOL 2436 2416 2448 -0,08% 0 0 4 241 584 670 Ft 2021-09-17 17:14:42
MTELEKOM 427 427 436 -2,06% 0 0 659 196 118 Ft 2021-09-17 17:10:10
RICHTER 8755 8520 8755 +3,00% 0 0 3 265 425 225 Ft 2021-09-17 17:14:43
OPUS 253 250 253 +0,40% 0 0 24 547 740 Ft 2021-09-17 17:10:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos