<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Tesla gyorsjelentése alapvetően jó volt, de többen többféle hibát is felfedezni véltek benne. Nagy bevétel származott bitcoin-eladásból, ami csalódás a rajongóknak, ám a kriptodevizák mégis felfelé indultak. Musk védi a mundér becsületét. Ma MNB-ülés lesz, ez előtt alig mozog a forint és a BUX.

A gyorsjelentési szezon sűrűje és a Fed holnapi ülése a mai tőzsdei kereskedés legfontosabb témái. Az európai tőzsdék a kezdeti tétovázás után lefelé indultak el, a német index 0,5, a francia és brit vezető mutató 0,3 százalékkal süllyed. Az amerikai Nasdaq 100-as technológiai index határidős értéke viszont 0,6 százalékkal emelkedik a ma jövő fontos beszámolók előtt.

Itthon a BUX index kicsit jobban áll, mint a többi, csekély emelkedésből lényegében nulláig húzódott vissza a délelőtt során. Az OTP 0,6, a Telekom 0,2 százalékkal esik, a Mol egy százalékos pluszban van, a Richter stagnál.

Árfolyamok és grafikonok

A forint alig változik, 363,20 az euró ára. Frissítette az Opus-részvények célárát az Equilor, ami így 395 forint. Az MNB ma kamatdöntő ülést tart, erről előzetest ebben a cikkünkben olvashatnak.

Mi jön még délután?

A dollár erősödik, a legtöbb árupiaci termék is szerényen drágul, így fél százalékos pluszban van az ezüst és az olaj. Ma délután online tanácskozik majd az OPEC olajkartell. Szerdán a Fed kamatdöntése következik. Törökországban teljes lezárást rendeltek el, nem a lakosság védelmében, hanem mert ilyen koronavírus-számok mellett nem lehet elindítani a turisztikai szezont. A török líra kissé erősödik a hírre, miután tegnap történelmi mélypontra érkezett a politikai feszültségek és a romló járványhelyzet nyomán.

Bika és medve (Pixabay.com)Bika és medve (Pixabay.com)

A vártnál jobb lett a Tesla gyorsjelentése

A bitcoin-spekulációnak köszönhetően verte meg a várakozásokat a Tesla az első negyedévben az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

Árbevétele 74 százalékkal nőtt a negyedévben 10,39 milliárd dollárra, ami minimálisan elmarad a Wall Street által jósolt 10,41 milliárd dollártól. A bitcoin-értékesítés 101 millió dollárral növelve a profitsort. Ez részvényenként 25 cent, így a negyedévet 93 centes EPS-sel (részvényenkénti eredménnyel) zárta, ami jelentősen magasabb a 80 centes várakozásnál.

Az autóértékesítés 184 800 darab volt, ami négyezerrel haladja meg az egy évvel korábbi adatot a chiphiány ellenére is. A menedzsment azonban az autóértékesítések 50 százalékos növekedését várja ebben az évben. A zárás utáni, tőzsdén kívüli kereskedésben három százalékkal esett a részvény.

A széndioxid-kvóta is segített?

Az Erste Befektetési Zrt. szerint viszont a széndioxid-kvóta értékesítése segített az elektromosautó-gyártónak.

Az autógyártó a chiphiány ellenére is rekord értékesítést és profitot ért el. Igaz, a pozitív eredmény a széndioxid-kvóták eladásának köszönhető, Elon Musk 299 millió dollár bónuszt kapott. Hiába volt minden szép és jó, az első reakció árfolyamcsökkenés volt.

Az Erste kíváncsian várja a többi technológiai nagyágyú eredményét, s “még kíváncsibban az arra adott árfolyam-reakciókat”. A KBC Equitas pedig abban látja a Tesla-esés okát, hogy “a cég nem adott pontos előrejelzést a gyártott autók számára vonatkozóan 2021-re”.

Megrendelést kapott a Masterplast

Szerződést kötött a Masterplast az Operatív Törzs felhatalmazása alapján az Országos Kórházi Főigazgatósággal a járvány elleni védekezéshez szükséges védőoverálok szállításáról – írja a KBC Equitas.

A szerződés alapján a cég 4,4 milliárd forint értékben szállít védőruhákat az egészségügy részére. A részvény a bejelentésre még tegnap közel négy százalékkal emelkedett.

Elon Musk nagy csalódást okozott a bitcoin-tulajoknak

A Tesla az év elején vásárolt 1,5 milliárd dollárnyi bitcoinjának – aminek értéke azután majdnem duplázott – tíz százalékát adta el, mintegy 272 millió dollár értékben. Ez sok “hodler”, meggyőződéses, a bitcoinjai mellett a végsőkig kitartó befektetőben csalódást keltett. Főleg, miután korábban arról volt szó, hogy a Tesla még a gépkocsieladásokért elfogadott bitcoint sem fogja hagyományos fizetőeszközre váltani.

Pengeváltás a bitcoinról Dave Portnoy és Elon Musk között a TwitterrenPengeváltás a bitcoinról Dave Portnoy és Elon Musk között a Twitterren

Sokan most azzal vádolják Musk-ot, hogy először felbeszélte, manipulálta a bitcoin árát, majd a piacra borította a készletet jó drágán. Musk azzal védekezik, hogy a Tesla ki akarta próbálni, elég likvid-e a bitcoin, hogy készpénz-helyettesítő legyen.

Mások szerint pedig mindez inkább okos húzás tőle. Ez egyébként bevett módszer befektetéseink nyereségének kezelésére, a részleges profitrealizálás (taking partial profit) néven is ismert. Spekuláció indult arról is, hogy Elon Musk esetleg magánemberként vásárol kriptodevizát.

Emelkedik a bitcoin, rekordközelben az ether

A hír ellenére a bitcoin ma jól tartja magát, sőt emelkedik pár százalékot, 54 500 dollár körül jár, az ethereum pedig 2540, nincs messze 2640 dollár körüli rekordjától.

Jó hír még, hogy a JPMorgan privátbanki ügyfeleinek bitcoin-alapot csinál. Pedig ez a befektetési bank korábban kifejezetten ellenséges volt a kriptodevizákkal szemben. Az USA-ban pedig kormányzati munkacsoportot hoztak létre a kriptodevizák törvényi szabályozásának előkészítésére.

Záporoznak a gyorsjelentések

A svájci UBS pénzintézet csalódást okozott, mert a csődbe ment Archegos amerikai hedge funddal kapcsolatban nagyobb kára származik a vártnál, 861 millió dollár – írta a Bloomberg. Pedig az alaptevékenysége jól teljesített, és az adózott eredménye is magasabb a vártnál. Egymilliárd dollár körüli összértékű takarékossági programba is belefog. A részvény mégis süllyed. Jól fogadták viszont a piacon a brit HSBC bank jelentését.

A BP (British Petrol)  jó negyedévet zárt, a vártnál gyorsabban tudta csökkenteni adósságát. Osztalékát az előző negyedévi szinten tartotta (ami a válság előtti szint fele), de saját részvényeket fog vásárolni.

Ma a Microsoft, az Alphabet, az AMD, a General Electric, az Eli Lilly és az Intel teszi közzé gyorsjelentését. Ezeket követi szerdán a Facebook és az Apple, csütörtökön pedig az Amazon. (A nagy tech-óriások közül a Netflix nemrég már jelentett, de csalódást keltett az előfizetők számának csekély emelkedésével.)

Az amerikai faanyag árfolyama (Tradingview.com)Az amerikai faanyag árfolyama (Tradingview.com)

Egekben a fa ára

Mai grafikonunkon az amerikai fűrészáru tőzsdei árfolyama elképesztő sebességgel dönt új és új rekordokat. Februárban lépte át az 1000 dolláros határt, és ma 1400 felett jár, az idei drágulás már 63 százalékos. Csak az utóbbi két hétben húsz százalék az emelkedés.

Amint nemrég írtuk, ebben a termelők munkaerő- és szállítási gondjai, a Kanadából jövő import megnehezítése, a magas házépítkezési és felújítási kedv is szerepet játszanak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18110 18055 18285 -0,96% 0 0 6 762 070 060 Ft 2021-09-17 17:13:15
MOL 2436 2416 2448 -0,08% 0 0 4 241 584 670 Ft 2021-09-17 17:14:42
MTELEKOM 427 427 436 -2,06% 0 0 659 196 118 Ft 2021-09-17 17:10:10
RICHTER 8755 8520 8755 +3,00% 0 0 3 265 425 225 Ft 2021-09-17 17:14:43
OPUS 253 250 253 +0,40% 0 0 24 547 740 Ft 2021-09-17 17:10:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos