<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Tesla gyorsjelentése alapvetően jó volt, de többen többféle hibát is felfedezni véltek benne. Nagy bevétel származott bitcoin-eladásból, ami csalódás a rajongóknak, ám a kriptodevizák mégis felfelé indultak. Musk védi a mundér becsületét. Ma MNB-ülés lesz, ez előtt alig mozog a forint és a BUX.

A gyorsjelentési szezon sűrűje és a Fed holnapi ülése a mai tőzsdei kereskedés legfontosabb témái. Az európai tőzsdék a kezdeti tétovázás után lefelé indultak el, a német index 0,5, a francia és brit vezető mutató 0,3 százalékkal süllyed. Az amerikai Nasdaq 100-as technológiai index határidős értéke viszont 0,6 százalékkal emelkedik a ma jövő fontos beszámolók előtt.

Itthon a BUX index kicsit jobban áll, mint a többi, csekély emelkedésből lényegében nulláig húzódott vissza a délelőtt során. Az OTP 0,6, a Telekom 0,2 százalékkal esik, a Mol egy százalékos pluszban van, a Richter stagnál.

Árfolyamok és grafikonok

A forint alig változik, 363,20 az euró ára. Frissítette az Opus-részvények célárát az Equilor, ami így 395 forint. Az MNB ma kamatdöntő ülést tart, erről előzetest ebben a cikkünkben olvashatnak.

Mi jön még délután?

A dollár erősödik, a legtöbb árupiaci termék is szerényen drágul, így fél százalékos pluszban van az ezüst és az olaj. Ma délután online tanácskozik majd az OPEC olajkartell. Szerdán a Fed kamatdöntése következik. Törökországban teljes lezárást rendeltek el, nem a lakosság védelmében, hanem mert ilyen koronavírus-számok mellett nem lehet elindítani a turisztikai szezont. A török líra kissé erősödik a hírre, miután tegnap történelmi mélypontra érkezett a politikai feszültségek és a romló járványhelyzet nyomán.

Bika és medve (Pixabay.com)Bika és medve (Pixabay.com)

A vártnál jobb lett a Tesla gyorsjelentése

A bitcoin-spekulációnak köszönhetően verte meg a várakozásokat a Tesla az első negyedévben az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

Árbevétele 74 százalékkal nőtt a negyedévben 10,39 milliárd dollárra, ami minimálisan elmarad a Wall Street által jósolt 10,41 milliárd dollártól. A bitcoin-értékesítés 101 millió dollárral növelve a profitsort. Ez részvényenként 25 cent, így a negyedévet 93 centes EPS-sel (részvényenkénti eredménnyel) zárta, ami jelentősen magasabb a 80 centes várakozásnál.

Az autóértékesítés 184 800 darab volt, ami négyezerrel haladja meg az egy évvel korábbi adatot a chiphiány ellenére is. A menedzsment azonban az autóértékesítések 50 százalékos növekedését várja ebben az évben. A zárás utáni, tőzsdén kívüli kereskedésben három százalékkal esett a részvény.

A széndioxid-kvóta is segített?

Az Erste Befektetési Zrt. szerint viszont a széndioxid-kvóta értékesítése segített az elektromosautó-gyártónak.

Az autógyártó a chiphiány ellenére is rekord értékesítést és profitot ért el. Igaz, a pozitív eredmény a széndioxid-kvóták eladásának köszönhető, Elon Musk 299 millió dollár bónuszt kapott. Hiába volt minden szép és jó, az első reakció árfolyamcsökkenés volt.

Az Erste kíváncsian várja a többi technológiai nagyágyú eredményét, s “még kíváncsibban az arra adott árfolyam-reakciókat”. A KBC Equitas pedig abban látja a Tesla-esés okát, hogy “a cég nem adott pontos előrejelzést a gyártott autók számára vonatkozóan 2021-re”.

Megrendelést kapott a Masterplast

Szerződést kötött a Masterplast az Operatív Törzs felhatalmazása alapján az Országos Kórházi Főigazgatósággal a járvány elleni védekezéshez szükséges védőoverálok szállításáról – írja a KBC Equitas.

A szerződés alapján a cég 4,4 milliárd forint értékben szállít védőruhákat az egészségügy részére. A részvény a bejelentésre még tegnap közel négy százalékkal emelkedett.

Elon Musk nagy csalódást okozott a bitcoin-tulajoknak

A Tesla az év elején vásárolt 1,5 milliárd dollárnyi bitcoinjának – aminek értéke azután majdnem duplázott – tíz százalékát adta el, mintegy 272 millió dollár értékben. Ez sok “hodler”, meggyőződéses, a bitcoinjai mellett a végsőkig kitartó befektetőben csalódást keltett. Főleg, miután korábban arról volt szó, hogy a Tesla még a gépkocsieladásokért elfogadott bitcoint sem fogja hagyományos fizetőeszközre váltani.

Pengeváltás a bitcoinról Dave Portnoy és Elon Musk között a TwitterrenPengeváltás a bitcoinról Dave Portnoy és Elon Musk között a Twitterren

Sokan most azzal vádolják Musk-ot, hogy először felbeszélte, manipulálta a bitcoin árát, majd a piacra borította a készletet jó drágán. Musk azzal védekezik, hogy a Tesla ki akarta próbálni, elég likvid-e a bitcoin, hogy készpénz-helyettesítő legyen.

Mások szerint pedig mindez inkább okos húzás tőle. Ez egyébként bevett módszer befektetéseink nyereségének kezelésére, a részleges profitrealizálás (taking partial profit) néven is ismert. Spekuláció indult arról is, hogy Elon Musk esetleg magánemberként vásárol kriptodevizát.

Emelkedik a bitcoin, rekordközelben az ether

A hír ellenére a bitcoin ma jól tartja magát, sőt emelkedik pár százalékot, 54 500 dollár körül jár, az ethereum pedig 2540, nincs messze 2640 dollár körüli rekordjától.

Jó hír még, hogy a JPMorgan privátbanki ügyfeleinek bitcoin-alapot csinál. Pedig ez a befektetési bank korábban kifejezetten ellenséges volt a kriptodevizákkal szemben. Az USA-ban pedig kormányzati munkacsoportot hoztak létre a kriptodevizák törvényi szabályozásának előkészítésére.

Záporoznak a gyorsjelentések

A svájci UBS pénzintézet csalódást okozott, mert a csődbe ment Archegos amerikai hedge funddal kapcsolatban nagyobb kára származik a vártnál, 861 millió dollár – írta a Bloomberg. Pedig az alaptevékenysége jól teljesített, és az adózott eredménye is magasabb a vártnál. Egymilliárd dollár körüli összértékű takarékossági programba is belefog. A részvény mégis süllyed. Jól fogadták viszont a piacon a brit HSBC bank jelentését.

A BP (British Petrol)  jó negyedévet zárt, a vártnál gyorsabban tudta csökkenteni adósságát. Osztalékát az előző negyedévi szinten tartotta (ami a válság előtti szint fele), de saját részvényeket fog vásárolni.

Ma a Microsoft, az Alphabet, az AMD, a General Electric, az Eli Lilly és az Intel teszi közzé gyorsjelentését. Ezeket követi szerdán a Facebook és az Apple, csütörtökön pedig az Amazon. (A nagy tech-óriások közül a Netflix nemrég már jelentett, de csalódást keltett az előfizetők számának csekély emelkedésével.)

Az amerikai faanyag árfolyama (Tradingview.com)Az amerikai faanyag árfolyama (Tradingview.com)

Egekben a fa ára

Mai grafikonunkon az amerikai fűrészáru tőzsdei árfolyama elképesztő sebességgel dönt új és új rekordokat. Februárban lépte át az 1000 dolláros határt, és ma 1400 felett jár, az idei drágulás már 63 százalékos. Csak az utóbbi két hétben húsz százalék az emelkedés.

Amint nemrég írtuk, ebben a termelők munkaerő- és szállítási gondjai, a Kanadából jövő import megnehezítése, a magas házépítkezési és felújítási kedv is szerepet játszanak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG