Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.

Trump megy, Yellen jön, a befektetők örülnek

Egy fontos bizonytalansági faktor árazódhat ki a piacokról: miután az egész világ tényként kezeli Joe Biden győzelmét az amerikai elnökválasztáson, maga Donald Trump hivatalban lévő elnök is kénytelen elereszteni a hatalmat. Ahogy arról beszámoltunk, Trump jóváhagyta, hogy az átadás-átvételért felelős kormányügynökség megkezdje a kormányzati hatalom átadásának-átvételének hivatalos eljárását. A befektetők szeretik, ha csökken a bizonytalanság: a tőzsdeindexek ennek megfelelően felfelé indultak kedden. A nyitás utáni első óra végén 1 százalék körüli pluszban járnak a vezető európai indexek, az amerikai határidős jegyzések pedig 0,6-0,8 százalékos emelkedést mutatnak az S&P500-nál és a DJIA-nál.

Szintén pozitívan fogadták a piacok azt a hírt, hogy Joe Biden a Fed korábbi elnökét, Janet Yellent nevezheti ki pénzügyminiszternek (amivel mellesleg egy 231 éve tartó gender-korlátot tör át: sosem vezette még nő a minisztériumot). Yellen több évtizedes gazdaságpolitikai tapasztalattal bír, van tekintélye a Kongresszus előtt és a nemzetközi pénzügyi körökben is - nagy reményekkel vághat bele az amerikai gazdaság gödörből való kirángatásába. A tapasztalata mindenesetre megvan hozzá: ő lehet az első olyan személy, aki pályafutása során vezette az amerikai pénzügyminisztériumot, a Fedet és a Fehér Ház gazdasági tanácsadói testületét is (ez utóbbit még Bill Clinton elnöksége idején).

Janet Yellen 2017-ben, még Fed-elnökként. Pénzügyminiszterként térhet vissza. Fotó: EPA / Jim Lo ScalzoJanet Yellen 2017-ben, még Fed-elnökként. Pénzügyminiszterként térhet vissza. Fotó: EPA / Jim Lo Scalzo

A harmadik fontos tényező a piacokon természetesen a pandémiás helyzet és a vakcinákkal kapcsolatos hírek. Napról napra egyre közelebb vagyunk a tömeges oltások megkezdéséhez, ami javítja a gazdasági kilátásokat is. A befektetők reménykednek a gyors fellendülésben, ezt a hétfőn közzétett friss beszerzőimenedzser-indexek is alátámasztják - ha esetleg ezzel ellentétes folyamatokra utaló makroadatok látnak napvilágot, az visszavetheti az emelkedést. A szerdán érkező amerikai munkanélküliségi, lakossági költési és GDP-adatokat ezért feszülten várják a piacon.

Kínában már nincs mélyszegénység (?)

Az ázsiai tőzsdék egyébként emelkedtek kedden, csak Kínában kerültek mínuszba a fontosabb tőzsdeindexek, de ott is a korábbi napok jó teljesítménye utáni profitrealizálást látják a háttérben az elemzők. Az Erste reggeli hírlevele egy érdekességre hívja fel a figyelmet: a Kommunista Párt bejelentése szerint a vezetőség elérte 10 éves célját, miszerint Kína egész területén sikerült felszámolni a mélyszegénységet. A párt elmondása szerint az elmúlt évtizedekben több mint 700 millió embert sikerült kiemelni a szegények sorából. A World Bank szerint azonban a mérce túlságosan alacsony szinten lett meghatározva. Ha évi 2 ezer dolláros fizetésnél lenne meghúzva a határ, akkor 373 millió ember, vagyis a népesség 27%-a továbbra is a szegények kategóriájába tartozna - írja az Erste összefoglalója.

Budapest: oldalazás mellett fontos szintek két bluechipnél - a CIG vezeti a napot

Budapesten csak 0,1 százalékos pluszban jár délelőtt a BUX-index, rövid ideig a negatív tartományban is jártunk kedden a nyitás utáni órában. Hétfőn zárásra több bluechip is fontos szinten zárt: a Mol 2000 forint fölött forog kedden délelőtt is, 0,7 százalékos emelkedést követően. A Richter viszont egyelőre nem tudott megkapaszkodni 7000 forint fölött, a gyógyszerpapír 0,6 százalékot veszített értékéből kedd délelőtt. Az OTP (a Magyar Telekomhoz hasonlóan) tegnapi záróértékén forog, ezzel a BUX oldalazásához a legnagyobb mértékben járul hozzá. 

A nap nyertese egyelőre a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó CIG Pannónia; a biztosító papírjai 3,3 százalékos pluszban forognak délelőtt. A társaság hétfőn tette közzé, hogy az MNB engedélyezte a Hungarikum Alkusz Kft.-nek valamint Keszthelyi Eriknek és érdekeltségének is, hogy növelje befolyását a társaságban.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók >>

Tovább esik az arany ára, tovább drágul az olaj

A kockázatvállalási hajlandóság emelkedésével párhuzamosan a menedék-eszközök árazása ismét lejjebb került kedden - az arany ára napon belül 0,8 százalékkal került lejjebb, unciánként 1822 dolláron áll a jegyzés délelőtt. Az elmúlt 5 napban így már több mint 3 százalékot esett a jegyzés - igaz, idén még így is 20 százalék körüli pluszban van az arany.

A gazdasági fellendülés reménye hajtja tovább az olajárat, lassan egy hete tart az emelkedő trend: a WTI kőolajfajta 1 százalékos napi emelkedést követően 43,5 dolláros hordónkénti áron forog.

A forint beállt, mint a gerely

A forint továbbra is rendkívül szűk sávban mozog - vagyis inkább beragadt. Az euró jegyzése 360 és 361 forint között oldalazik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Friss
hírlevél