BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. május 31. 11:23

A csütörtöki szerény, de általános emelkedés után ismét jelentős mínuszban vannak a tőzsdék. Bár pénteken gyakran viszonylag eseménytelenek a piacok, ez ma nem érvényes. Nyolc jelentősebb potenciális piacbefolyásoló eseményt is találtunk.

Tijuana. Jelképes koporsók a határkerítésen az egyes években a határon ehunytak számával. (Tomas Castelazo, Wikimedia Commons)

1. Újabb vámháborúban vagyunk

Donald Trump most Mexikót támadta meg vámokkal, öt százalékot vetett ki, ráadásul politikai cél érdekében: a mexikóiakat az illegális bevándorlás megállítására akarja kényszeríteni.

Ez azonban mások számára sem jó jel, például a Volkswagen és a Fiat rendelkezik jelentős kitettséggel Mexikóban. A kínaiak sem éppen örülnek az újabb keménykedésnek. A kínai indexek csak kis mértékben estek, a japán Nikkei viszont 1,6 százalékkal. Másfél százalékkal esik a német DAX, a többi európai index is mínuszban.

2. Kína külön úton

A minimális kínai indexesés magyarázata lehet, hogy a kínai beszerzési menedzser index is gyengébb lett a vártnál. Valószínűleg ez ott jó hírnek számít most, mert fokozottabb állami gazdaságélénkítést vetít előre. A többi tőzsdét viszont lefelé húzza.

3. Akcióterv Magyarországon

Csütörtökön Varga Mihály pénzügyminiszter ismertette a “gazdaságvédelmi akcióterv” 14 pontját. A program célja, hogy a magyar gazdaság az EU-s GDP növekedését tartósan évi két százalékponttal tudja felülmúlni.

Az euró/forint szerdán ismét visszapattant 327,50 környékéről, ma 324,80, nagyjából a tegnap esti szinten áll. A BUX index a tegnapi szerény erősödés után ma délelőtt 0,9 százalékkal esett, ami az európai átlag körüli érték.

További árfolyamok itt láthatók

4. Az Uber jól teljesített?

Az Uber gyorsjelentést tett közzé az éjszaka, az elsőt nyilvános céggé válása óta, így mozgalmas napja lehet ma a tőzsdén. A tőzsdén kívüli, nem hivatalos kereskedésben erre három százalékkal emelkedett az Investing.com szerint. A cég vesztesége a vártnak nagyjából megfelelő, egymilliárd dollár körüli.

5. Fontos makroadatok jöhetnek

Itteni idő szerint délután fél ötkor az amerikai fogyasztók költekezéséről jön adat. Ezzel párhuzamosan a “személyes fogyasztási költések” drágulására vonatkozó inflációs mutatót is publikálják, amely nem tartalmaz élelmiszer– és energiaárakat. Viszont a Fed által erősen figyelt mutató.

Valamivel később érkezik a chichago-i beszerzési menedzserindex is, amely a közelmúltban előfordult, hogy megkavarta a tőzsdei árfolyamokat. A Michigani Egyetem is fogyasztói hangulati indexet publikál májusra.

6. Megvan a Mol-osztalék napja

A 2018. évi osztalékra jogosító Mol részvényeket utoljára 2019. június 14-én lehet vásárolni, június 17-én már osztalékszelvény nélkül forognak a részvények – tették közzé. A papír elvileg 142,5 forintot fizetne, de ez a saját részvények aktuális száma függvényében még kis mértékben változhat.

7. Száguldottak a törökök

A török eszközök nagy ugrást mutattak tegnap, a líra is erősödött, a részvények is drágultak. A jelenséget a Bloomberg azzal magyarázza, hogy Erdogan elnök a jelek szerint próbálja elsimítani az USA-val kialakult feszültséget. Ez egy orosz légvédelmi rakétarendszer tervezett vásárlása kapcsán alakult ki korábban. Ma szerény korrekció, süllyedés látható a török árfolyamokban.

8. Lépnek-e az olaszok?

Ma jár le az olaszoknak adott határidő arra, hogy elmagyarázzák Brüsszelnek, miért szállt el a költségvetési hiányuk. Valószínűleg erősen védekeznek majd. Eközben Matteo Salvini belügyminiszer a koalíció felrúgásával fenyegetőzik, ha adóreformját nem valósíthatja meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél