<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Európában kissé lefelé tartanak az indexek a tegnapi felemás amerikai zárás után. Több árupiaci termék viszont száguld, történelmi csúcsra ért a réz. Holnap reggel jelent az OTP és a Mol. Az USA után az EU is hajlandónak mutatkozik arra, hogy az oltóanyagok szabadalmi védettségét felfüggesztve megkönnyítse a gyártást a feltörekvő országokban.

Rekordot döntött a Dow Jones ipari átlag tegnap, a ciklikus részvények húzták fel, miközben az amerikai technológiai részvények inkább szenvedtek. Annak ellenére volt emelkedés a hagyományos szektorokban, hogy az amerikai munkaerőpiacról és a szolgáltató szektorból sem jöttek túl fényes adatok.

Ma az európai tőzsdék pluszban kezdtek ugyan, de azután lefelé kezdtek csorogni. Jelenleg a német index 0,3, a francia 0,2, a brit 0,1 százalékos mínuszt mutat. A tőzsdéket Európában még főleg a gyorsjelentések mozgatják, de makroadatok is jönnek és az oltás, nyitás is kulcskérdés.

A BUX index 0,1 százalékkal süllyed, ami mögött az OTP 0,3 és a Mol 1,3 százalékos esése van. A Richter viszont 0,9, a Telekom 0,2 százalékkal megy fel. Magyarországon gyenge kiskereskedelmi eladásokról, de erős ipari termelésről érkeztek adatok. A forint erős maradt, 358,50 az euró ára, húsz fillérrel olcsóbb lett.

Árfolyamok és grafikonok

Kiiktatnák az oltások oltalmát, szenvedhetnek a vakcinagyártók

Joe Biden amerikai elnök síkra szállt a koronavírus-vakcinák szabadalmi oltalmának ideiglenes felfüggesztése mellett szerdán. Eddig az Egyesült Államok és számos más ország is blokkolta az India és Dél-Afrika által a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) támogatott tervet, amely lehetővé tenné a gyógyszergyárak számára, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok korlátozásával több oltást állítsanak elő a fejlődő országokban – írta az N-tv.de német portál.

Oltás (Pixabay.com)Oltás (Pixabay.com)

Ma pedig Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke nyilatkozott arról, hogy nyitott ez irányban. Hajlandó megvitatni minden olyan javaslatot, amelynek célja a válság hatékony és gyakorlati kezelése.

A fordulat alighanem nagy nyomás alá helyezi majd az oltóanyaggyártók részvényeit. A Biontech és a Curevac papírjai egyaránt 17,5 százalékos mínuszban járnak Frankfurtban. A Moderna hat, a Novavax öt százalékot esett az amerikai kereskedésben már szerdán. A Pfizer viszont stagnált, igaz, arról jó hírek is érkeztek mostanában és gyorsjelentését is most tette közzé.

Jön a Mol-jelentés holnap

A pandémia előtti szintekre térhetett vissza a Mol profitabilitása az Equilor Befektetési Zrt. Szerint. Az elemzői konszenzus alapján nagyjából hozhatta a tavalyi első negyedéves eredményeket a cég, ami már a pandémia kitörése előtti szintekhez való visszazárkózást jelentené.

  • Szárnyalhat a kutatás-termelés és fogyasztói szolgáltatások szegmens.
  • Tartósan visszaeshet a gázüzletág eredménye.
  • Éves alapon csupán 3,6 százalékkal eshetett a Mol egyszeri tételektől és készletátértékelési hatásoktól tisztított (CCS) EBITDA-ja.
  • Pénteken, piacnyitás előtt teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését a Mol.

Jól indíthatja az évet az OTP

Az OTP is péntek reggel jelent, de a KBC Equitas szerint nehéz lesz az összehasonlítás a tavalyi első negyedévvel, hiszen akkor hatalmas céltartalékot képzett a pénzintézet. Ami akkor rányomta a bélyegét a profitabilitásra, és a kilátások is sokkal bizonytalanabbak voltak.

Az idei első negyedévben már optimistábbak vagyunk a bankra, várhatóan ha mérsékelten is, de folytatódhatott a hitelbővülés, így emelkedő bevételekre is számítunk. A működési költségsor kevés meglepetést okozhat, viszont a várhatóan alacsony céltartalékok miatt magas profitra van kilátás.

Az elmúlt napokban céláremelések is érkeztek az OTP-re, így jelenleg a Bloomberg konszenzusa alapján 15 400 forint körül van az átlagos célár – teszik hozzá. A részvény a tőzsdén ma majdnem pontosan 14 ezer forint.

OTP-fiók Hévízen (archív kép)OTP-fiók Hévízen (archív kép)

Triplázódhat a legnagyobb magyar bank profitja

Az OTP-csoport korrigált profitja több, mint triplázhat – írja az Erste Befektetési Zrt. Ennek elsődleges oka, hogy mivel a hitelportfólió minősége nem romlott számottevően, a tavalyi több, mint 90 milliárdos céltartalékképzéssel szemben most csak 19,9 milliárdra lehet szükség.

Előrejelzésünk szerint a bank 86 milliárdos profitról és 108,5 milliárd forintos korrigált eredményről számolhat be. A különbség nagyrészt a bankadóból származik, ami emelkedhetett. A bank bevételei a tavalyi első negyedévhez képest egyértelműen javulhatnak. A költségek csak minimálisan emelkedhettek.

Összeolvadtak a szerbiai OTP-leányok

Sikeresen zárult a több mint másfél éve megkezdett integrációs folyamat, az OTP Bank két szerbiai leánybankja, a Vojvođanska banka és az OTP banka Srbija mától összeolvadva, egy bankként működik tovább – közölte a pénzintézet. Az OTP banka Srbija rendelkezik a legnagyobb piaci részesedéssel a szerbiai hitelezési piacon, valamint 5,6 milliárd eurós mérlegfőösszegével a második legnagyobb banknak számít.

Ezek a gyorsjelentések jöttek Európában

Európában a SocGen és a Unicredit gyorsjelentése kellemes meglepetést okozott, a papírok 4-6 százalékos pluszban mozognak. A Volkswagen is a nyertesek közé tartozik, miután erős keresletről számolt be és megemelte idei árrés-előrejelzését. Esik viszont a jelentése után az AirFrance KLM, az ArcelorMittal, az EssilorLuxottica.

Jeff Bezos Amazon-vezér pedig majdnem kétmilliárd dollárért adott el Amazon-részvényeket.

A réz árfolyama 30 évre (Tradingvoiew.com)A réz árfolyama 30 évre (Tradingvoiew.com)

Elérte a tízezer dollárt a réz, de nincs egyedül

A tegnapi, tegnapelőtti erősödés után ismét gyengül a dollár, ami az árupiacoknak gyakran jót tesz. A fontos ipari fémként a gazdasági növekedés fokmérőjének is használt réz árfolyama ma 0,8 százalékos emelkedéssel Londonban elérte a 10 ezer dollárt tonnánként, amire legalább 2011 óta nem volt példa. (Eddig mennek vissza az idősorok több árfolyam-portálon.) Az USA-ban az ár egy fontra vetítve 4,553 dollár felett van, ami alighanem új történelmi rekord.

Sok más árupiaci termék is csúcsokat döntöget, vagy legalább lokális magasságok felé tart. Ilyen ma az ezüst, az alumínium, a platina. Tegnap először a palládium is elérte a 3000 dollárt. A narancslé amerikai árutőzsdei ára egy nap alatt hat százalékkal ugrott. Az árupiaci áremelkedés általánosnak és erős trendnek látszik, sokan az inflációs várakozások emelkedésére vezetik vissza. Mások szerint viszont fordított az összefüggés, az árupiaci emelkedés is fűti az inflációs félelmeket.

Az URA és az URNM nemzetközi uránrészvény-ETF-ekAz URA és az URNM nemzetközi uránrészvény-ETF-ek

Csúcson az URA – atomenergiával a klímaváltozás ellen?

Négy százalékkal emelkedett tegnap a Global X Uranium ETF (URA) árfolyama, ami körülbelül hat éves csúcs. Ennek oka lehet a Reuters tudósítása, amely szerint a Biden-adminisztráció az elmúlt hetekben jelezte a törvényhozóknak és más érdekelt feleknek, hogy állami támogatásokat szorgalmaz a meglévő atomerőművek bezárásának megakadályozására. Az erőműveknek ugyanis segíteniük kell az Egyesült Államok klímacéljainak elérésében.

Az új támogatásokat “termelési adójóváírások” formájában adnák (production tax credits), ilyeneket a szél- és napenergia-termelők már kapnak. Valószínűleg Biden elnök több ezer milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztő csomagjának részét képezik majd.

Az Egyesült Államokban több mint 90 atomreaktor van, a világon a legtöbb, de az elöregedő üzemekben nagyon megnőttek a biztonsági költségek. A földgáz, a szél– és napenergia pedig erős konkurencia, amelyek ára gyorsan csökkent.

Kriptodeviza-hőtérkép az utóbbi 24 órára. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)Kriptodeviza-hőtérkép az utóbbi 24 órára. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)

Tart a kriptó-árrobbanás

Bár a bitcoin 56-57 ezer dollár körül sávozni látszik, az ether az éjszaka is új történelmi csúcsot döntött 3541,5 dolláron. Több kriptodeviza a második vonalban pedig két számjegyű emelkedést ért el, mint a bitcoin cash, az xrp, a stellar, az eos.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson fejezte be a napot a BUX
MTI | 2021. október 13. 17:47
A vezető részvények közül az OTP-nek is remek napja volt. 
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül van csúcson a BUX index, feltűnt az eltűnt milliárdos
Eidenpenz József | 2021. október 13. 11:43
Rossz kezdés után pluszba mentek át az európai indexek, a BUX is tartja magát, pedig több napos csúcsdöntögetés után egy pihenő sem lenne meglepő. Megvan annak az oka, miért megy ennyire, mégpedig az infláció. Az euró/forintot odaragasztották a 360-hoz. A Volkswagen nagy leépítést tervez, az urán megint sztár lett.
Részvény / Deviza / Áru Egy pletyka miatt erősödött az OTP, teljesen beragadt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 17:58
Átlag feletti forgalomban erősödött a Mol és az OTP kedden - ez utóbbi egy meg nem erősített bankvásárlási pletykának is köszönhető. Az euró 360 forintnál ragadt be.
hírlevél
depositphotos