<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az amerikai pénzügyminiszter elszólta magát, szerepet tévesztett, vagy jól megtervezett kísérletet hajtott végre? – kérdezik a piacokon, amelyeket jól felkavart tegnap Janet Yellen. Mára azonban megérkezett a visszarendeződés, az indexek szépen emelkednek, a BUX is. A Pfizer növelte prognózisát, a palládium elérte a 3000 dollárt, a dogecoin pedig az elképesztő 80 milliárd dolláros kapitalizációt.

Csúnya vérengzés volt tegnap este az amerikai tech-szektorban, vagy például Frankfurtban is, aminek főleg Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter lehetett az oka. A kamatemelés lehetőségéről beszélt, felerősítve ezzel az amúgy is meglevő aggodalmakat, bár később korrigálta kissé saját szavait.

A nyilatkozata mindenesetre a dollár erősödését okozta, valamint olyan kamatérzékeny eszközök esését is, mint az arany vagy a növekedési és tech-részvények. A Nasdaq 100-as index 1,9, az S&P 500 viszont csak 0,7 százalékkal esett tegnap. Ma fontos amerikai munkaerő-piaci adatok érkeznek.

Európában viszont ma már ismét béke honol, a német DAX 1,4, a francia CAC 0,9, a londoni FTSE 100 pedig 1,2 százalékkal megy fel. Az amerikai határidős indexek is fél százalék körüli pluszban várják a nyitást. Varsóban másfél százalékkal megy fel az index, Budapesten csak 0,8-al, de tegnap meg a BUX volt felülteljesítő, elsősorban a Mol miatt.

Ma inkább az OTP vezeti a mezőnyt, másfél százalékkal emelkedik, de a Mol drágulása is eléri az egy százalékot. A Richter 0,4 százalékkal süllyed, a Telekom fél százalékkal feljebb jár. A forint alig változik, az euró 360,10.

Árfolyamok és grafikonok

Jó Mol-gyorsjelentés várható?

A finomításnak és a kitermelési üzletágnak köszönhetően erős eredmény várható a Mol május 7-én reggelre ütemezett gyorsjelentésétől az Erste Research szerint.

Mi 171 milliárd forint tisztított, CCS alapú EBITDA-ra számítunk, ami elmarad a 191,4 milliárd forintos tavalyi első negyedéves eredménytől, de meghaladja a 140,4 milliárd forintos tavalyi IV. negyedéves értéket.

A nyitás reménye 70 dollár közelébe vitte az olajat

Ma 69,40 körül jár a Brent, közel március elején beállított 71 dolláros éves csúcshoz. A WTI is erős, 66,30 dollár. Másfél nap alatt mintegy három százalékkal drágult a fekete arany.

Két fő okot említ az Investing.com, az egyik, hogy az amerikai nyersolajkészletek rekordnagyságú csökkenést mutattak a tegnapi adat szerint (API). (Ma új adat érkezik az EIA-tól.) A másik, hogy egyre erősödnek a várakozások, miszerint az USA-ban és Európában küszöbön álló nyitás növeli az üzemanyag-keresletet.

A befektetők azonban folyamatosan aggódnak a Covid-19-esetek számának növekedése miatt Ázsia egyes részein (India, Vietnám, Japán, Szingapúr). Indiában új rekordot ért el a koronavírus-halálozások száma egy nap alatt.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az USA célja a felnőttek 70 százalékának beoltása legalább egy adaggal a függetlenség napja, július 4-e előtt. Az Egyesült Királyságban pedig Boris Johnson miniszterelnök azt mondta, hogy az ország hét hét alatt megszünteti a lezárási szabályokat.

Yellen kísérleti léggömböket ereget?

Janet Yellen jegybankári, makroközgazdászi “múltja alapján abszolút indokolt”, hogy van véleménye a kamatokról, de a Concorde blog szerint nem csupán erről van szó.

A hírekben szinte minden a felborult kereslet-kínálati egyensúlyról, a szárnyaló nyersanyag- és szolgáltatásárakról szól, de a Fed még mindig csak átmeneti inflációs nyomást lát. Elképzelhető, hogy az utóbbi valósul meg, de már vélhetően dolgoznak a B-terven, az inflációs várakozásokat kordában tartó monetáris normalizáció forgatókönyvén. Szinte kizárható, hogy Yellen légüres térben, a Fed-től függetlenül nyilatkozott.

A magyar brókercég szerint inkább teljesen tudatosan egy kísérleti léggömböt engedett el, tesztelve, hogy miként reagálna a piac egy ilyen szigorítási jelzésre.

Jól keres a Pfizer az oltásokkal

Felfele módosította az erre az évre vonatkozó profitkilátásait a Pfizer – írja a Equilor Befektetési Zrt. A cég 14,58 milliárd dolláros árbevétellel zárta az elmúlt három hónapot, ami magasabb, mint a 13,62 milliárd dolláros elemzői becslés.

A menedzsment 26 milliárd dolláros árbevételt vár idén a koronavírus elleni oltásától, mely jelentősen magasabb a korábban prognosztizált 15 milliárd dollárnál. Így 3,55-3,65 dolláros igazított EPS-sel zárhatja az idei évet, ami szintén magasabb a korábbi 3,1-3,2 dolláros jóslatnál. A vállalat idén eddig 1,6 milliárd dózisnyi vakcina leszállítására szerződött április közepéig, de a kapacitása évi hárommilliárd dózisra is nőhet 2022-ben.

Sokan akarnak partnert találni

A Tinder randevú-mobilalkalmazás tulajdonosa, a Match Group az első negyedévben 667,6 millió dolláros árbevételt ért el, ami közel 17 millió dollárral haladta meg az elemzői várakozásokat és 23 százalékos bővülés a tavalyi első negyedévhez képest. Az előfizetők száma 12 százalékkal nőtt 11,1 millióra – írta a KBC Equitas.

Valami nagy dologra készül a Twitter

A Twitter megvásárolja a Scroll nevű alkalmazást, amelynek lényege, hogy havi öt dolláros előfizetési díjért cserében a híroldalakról elrejti a reklámokat – írta a The Verge. A Twitter egy újfajta előfizetési modellen dolgozik, amely magában foglalja a Scrollt, a nemrégiben beszerzett Revue hírlevél-szolgáltatást és más, saját Twitter szolgáltatásokat – véli a portál.

Az üzletet bejelentő blogbejegyzésben Tony Haile, a Scroll vezérigazgatója azt írta, egyik oka annak, hogy eladta cégét, az az, hogy “a Twitter ambíciói nagyobbak, mint azt az emberek gyanítják.

Hogy pontosan mi kerül bele az új szolgáltatásba, mibe fog kerülni, és ki osztozik a bevételekben, azt egyelőre csak a Twitter tudja – teszik hozzá.

Donald Trump tovább ír

Bár a Twitterről kizárt Donald Trump korábban azt ígérte, hogy saját közösségimédia-platformot hoz létre maga és a többi “letiltottak” számára, végül csak korábbi weboldalának egyik aloldalán indított egy Wordpress-blogot – írja a The Verge. De legalább fel lehet iratkozni a volt elnök írásainak követésére, és meg lehet azt osztani Twitteren, Facebook-on.

A palládium árfolyama, öt évre (Tradingview.com)A palládium árfolyama, öt évre (Tradingview.com)

Elérte a 3000 dollárt a palládium – merre tovább?

A főleg katalizátorokban használt palládium árfolyama ma először érte el a 3000 dolláros határt. A fém ára évek óta emelkedik, nem látni a végét – az autógyártás várt idei fellendülésével akár még jóval tovább is mehet. Hasonló a helyzet a ródiummal, amelynek ára lassan 30 ezer dollárhoz közelít.

Az okokról a Marketwatch.com egy iparági szakértőt idéz, R. Michael Jones-t, a Platinum Group Metals Ltd. menedzserét.

Ahogy a normalitáshoz visszatérés egyre valószínűbbé válik, és a személyszállítás fellendülése várható a Covid utáni világban, a palládium új rekordokat dönt. A palládium iránti kereslet egy autóra számítva az egész világon folyamatosan növekszik a szigorúbb károsanyag-kibocsátási normák miatt. A kitermelés viszont nem nő megfelelő mértékben és alig fektettek be ebbe az iparágba. A szűkös kínálat így tovább tart. A fém helyettesítése nehéz, költséges és időigényes.

A Gemini tőzsde egyik tulajdonosa, Cameron Winklevoss üzenete a dogecoin bevezetéséről. Mennyit ér? (Forrás: Twitter.com)A Gemini tőzsde egyik tulajdonosa, Cameron Winklevoss üzenete a dogecoin bevezetéséről. Mennyit ér? (Forrás: Twitter.com)

84 milliárd dollárt ér a dogecoin? Na ne már

A dogecoin (kutyaérme) nevű “mém-kriptodeviza” piaci kapitalizációja egy újabb nagy árugrás után már 80 milliárd dollár felett jár, nagyobbra nőtt, mint a nemrég nagy felhajtással a Nasdaq tőzsdére vitt Coinbase kriptotőzsde (56 milliárd jelenleg).

Még a kriptodeviza-hívők egy része is erős túlzásnak tartja, hogy a vicces bitcoin-klón ennyit érjen, és attól fél, hogy rossz vége lesz az emelkedésnek. Egy nagyobb árfolyam-összeomlás esetleg az egész piacra rossz hatással lehet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson fejezte be a napot a BUX
MTI | 2021. október 13. 17:47
A vezető részvények közül az OTP-nek is remek napja volt. 
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül van csúcson a BUX index, feltűnt az eltűnt milliárdos
Eidenpenz József | 2021. október 13. 11:43
Rossz kezdés után pluszba mentek át az európai indexek, a BUX is tartja magát, pedig több napos csúcsdöntögetés után egy pihenő sem lenne meglepő. Megvan annak az oka, miért megy ennyire, mégpedig az infláció. Az euró/forintot odaragasztották a 360-hoz. A Volkswagen nagy leépítést tervez, az urán megint sztár lett.
Részvény / Deviza / Áru Egy pletyka miatt erősödött az OTP, teljesen beragadt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 17:58
Átlag feletti forgalomban erősödött a Mol és az OTP kedden - ez utóbbi egy meg nem erősített bankvásárlási pletykának is köszönhető. Az euró 360 forintnál ragadt be.
hírlevél
depositphotos