5p

A részvénypiacon leült a hangulat, a forint is gyengül kissé, de nagy mozgásokra az idén már nem számítanak. Jó hír jött az ANY Nyomdáról. Az urán ára mehet az egekbe, senkit sem érdekel, ami igen jó a termelőknek.

A nyugat-európai tőzsdeindexek többsége pár ezrelékes mínuszban van, az amerikai határidős mutatók inkább vegyesen mozognak, a technológiai szektor áll jobban. A héten még jön pár makrogazdasági adat, mint például az amerikai munkanélküliségi kérelmek száma. Reggel rossz hír jött Kínából, az export visszaesése ott váratlan volt.

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal esik, ennyi az OTP értékvesztése is. A Mol 0,4, a Telekom 0,6, a Richter csak 0,1 százalékkal ér kevesebbet. Közel két százalékkal emelkedik viszont a Nyomda egy jó hír nyomán, amelyre még visszatérünk.

A BUX index napi gyertyákon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index napi gyertyákon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az euró 380,70, ami csak 30 fillérrel magasabb a szerda estinél. A földgáz három százalékkal, az olaj egyel drágul.

Vakációzni megy a forint?

Úgy tűnik, az év végéig az EUR/HUF már nem nagyon fog elmozdulni a 380-as szint környékéről. Kivárás jöhet csütörtökön a péntek reggel esedékes inflációs adatok és a várhatóan pénteken, piaczárás után érkező S&P-minősítés előtt is – írta az Erste Befektetési Zrt.

Árfolyamok és grafikonok

Ennél a hitelminősítőnél BBB mínusz a besorolásunk, ami mindössze egy szinttel van a befektetésre ajánlott kategória felett, a kilátások viszont stabilak.

Nem várunk változást sem a besorolásban, sem a kilátásokban közölte a brókercég.

Jó hír jött a Nyomdáról

Az ANY Nyomda gyárthat biometrikus útleveleket Ghánában – ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon jelentette be a KBC Equitas szerint. A szerződés értéke 40 milliárd forintról szól, így 13 éven keresztül évi félmillió útlevelet gyárthat le a vállalat.

Idén eddig igen meggyőző teljesítményt tud nyújtani a Nyomda, év eleje óta már 45 százalékos pluszban áll.

A 17 ezer pontot célozza a DAX?

A DAX szerdán is túl tudta haladni a keddi rekordot, a német tőzsde vezető indexe 16 727 ponton érte el maximumát, és 16 658 ponton zár, 0,8 százalékos emelkedéssel. Az októberi mélypont óta tartó jelenlegi év végi raliban már mintegy 14 százalékot erősödött. A befektetők arra fogadnak, hogy a jegybankoknál irányváltás jön – írta az N-Tv.de.

A jövő év elején, már elég korán megléphetik az első kamatcsökkentéseket.

OPEC után jön az UPEC?

Az energiaátmenet, a klímavédelmi törekvések nem valósulhatnak meg az atomenergia nélkül – írja a Holdblog. A kormányok ezt felismerték és jelentősen nőtt a tervezett atomerőmű-építések, élettartam-hosszabbítások száma. Várhatóan 2040-re duplázni kell a globális uránkitermelést.

Két ország, sőt lényegében két cég kontrollálja a globális uránkitermelés 58 százalékát (a kanadai Cameco és a kazah Kazatomprom). A kereslet növekedése esetén a monopolhelyzetben lévő termelők rövid és középtávon oda teszik az árat, ahova nem sajnálják – teszik hozzá.

Ha a képzeletbeli “UPEC” manipulál és az urán ára a duplájára ugrik, az nem fáj senkinek, mivel szinte elhanyagolható mértékben emelkedik meg az atomenergia termelési költsége.

Kik a valódi kriptovaluta-bűnözők?

Vicces, de komoly vitától hangos a kriptovaluta-világ. A JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon ugyanis egy szenátusi bizottság előtt azt állította, hogy a bitcoin és a kriptopénzek “egyetlen igazi felhasználási területe” a bűnözés elősegítése, a kábítószer-kereskedés, a pénzmosás, az adóelkerülés.

Ha én lennék a kormány, betiltanám tette hozzá.

A kritikusok gyorsan ízekre szedték a kijelentéseit, kiemelve, hogy a JPMorgan a második legtöbb büntetéssel sújtott bank a szektorban. Ugyanis 2000 óta 272 jogsértés után 39,3 milliárd dollárnyi bírságot fizetett ki a Good Jobs First adatai szerint. (Ebből 38 milliárdot Dimon felügyelete alatt.) Gurbacs Gábor, a VanEck stratégiai tanácsadója szerint a bankok világszerte 380 milliárd dollárnyi bírságot fizettek ki ebben az évszázadban.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ráadásul a JPMorgannek saját kriptóérméje (tokenje) is van, a JPM Coin, igaz, zárt körben használják. A bank októberben pedig blokklánc-alapú tokenizációs platformot indított, amelynek egyik ügyfele a BlackRock vagyonkezelő óriás.

A JPMorgan pikáns bűnei

Szeptemberben a JPMorgan például 75 millió dolláros egyezségben állapodott meg az amerikai Virgin-szigetekkel azon vádak kapcsán, amelyek szerint 2002 és 2005 között lehetővé tette Jeffrey Epstein szexkereskedelemmel kapcsolatos tevékenységét. A legnagyobb bírság a vállalati történetében 2013 októberében volt, 13 milliárd dollárt fizetett, amiért “csalárd módon megtévesztette a befektetőket a mérgező jelzálogügyletekkel kapcsolatban”.

A JPMorgan több kereskedője ellen is vizsgálat indult különböző fémek határidős piacainak 2008 és 2016 közötti manipulálása miatt, 2020 szeptemberében azután közel egymilliárd dollárt fizettek a vizsgálat lezárásaként.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17425 17330 17520 +0,06% 0 0 4 291 819 555 HUF 2024-03-01 17:05:13
MOL 2926 2904 2928 +1,25% 0 0 489 908 872 HUF 2024-03-01 17:05:00
MTELEKOM 843 825 843 +2,31% 0 0 352 158 810 HUF 2024-03-01 17:12:18
RICHTER 9625 9625 9775 -0,47% 0 0 943 353 830 HUF 2024-03-01 17:06:06
OPUS 415 413 422 -1,77% 0 0 255 079 792 HUF 2024-03-01 17:06:57
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Drága francia pezsgőt bonthatott a Mol főnöksége
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 18:20
Kiválóan zárta a pénteket az olajpapír.
Részvény / Deviza / Áru Meg sem áll 400-ig az euró? Mennyit ér az OTP?
Eidenpenz József | 2024. március 1. 12:06
Nincs markáns irány a tőzsdéken, de sok index történelmi csúcsai közelében tanyázik, köztük a magyar BUX is. Közepes nagyságú magyar cégek tették közzé gyorsjelentésüket. Vészesen közelít a forint a következő ellenállási szinthez. Mennyit ér az OTP? Hullámvasúton a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor vigasztalhatja Hernádi Zsoltot
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:07
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Részvény / Deviza / Áru Nem tér magához a forint, íme, ennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 07:49
Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG