<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Jó ideje napirenden van az orosz olajimport szankcionálása az Európai Unióban, Magyarország azonban ellenzi ezt. Az indok, hogy a Molnak óriási költséget jelentene az átállás, és az ellátásbiztonság is veszélybe kerülne. A legfrissebb nyilatkozatok szerint mégis lehet embargó, a Mol ennek ellenére emelkedett kedden délelőtt.

Hétfőn este a tengerentúli piacokon ugyan pozitív volt a hangulat, de a keddi kereskedés eddig meglehetősen borúsnak tűnik. A tegnapi kereskedést az S&P 500 index 1,86 százalékos, a Dow Jones 1,98 százalékos, a Nasdaq Composite 1,59 százalékos pluszban zárta. Kedden viszont kivétel nélkül nagyot estek a távol-keleti tőzsdék a reggeli órákban, a hangulatot alaposan elrontotta a Snap kiábrándító jelentése. A japán Nikkei indexe 1 százalék körüli gyengüléssel zárt, miközben a Hong Kong-i börze 2,3 százalékkal, a kínai tőzsdék 2,2-3,4 százalékkal estek, míg a dél-koreai tőzsde legfontosabb mutatója 1,6 százalékkal került lejjebb.

Nem jobb a helyzet az európai piacokon sem, hiszen a német DAX 1,1, míg a francia tőzsde indexe közel másfél százalékkal esett. Ezekhez képest felülteljesítőnek számít a BUX, hiszen a pesti piacon stagnálás látható. A vezető hazai részvények közül az OTP 0,76 százalékkal gyengült, és 11 óra után 10385 forinton állt. Hasonló százalékos változást mutatott a Richter, amely 7600 forintig csúszott vissza. A Mol ugyanakkor látványosan 1,5 százalékkal erősödött és az értéke 2886 forintra nőtt. A nagyobb forgalmú papírok közül az Autowallis 1,6 százalékkal nőtt. Az járműkereskedő vállalat újabb MRP javadalmazási politikát indított az AutoWallis, amelynek keretében programhoz szükséges 1.638.650 darab AutoWallis törzsrészvényt az MRP szervezet az alapszabály értelmében megkaphatja az AutoWallis Nyrt.-től, vagy közvetlenül megvásárolhatja tőzsdei ügylettel.

Árfolyamok és grafikonok

Gyengülő online marketingpiac

A Snapchat anyavállalata Snap kiábrándító bevételi számai bizonytalanságot hoztak a teljes piacon. A Snap részvényárfolyama 30 százalékot esett a bejelentésre, de követték a szintén hirdetői bevételektől függő versenytársak is: a Printerest 15 százalékot esett, és gyengült a Twitter és a Facebook-tulajdonos Meta árfolyama is.

Ugyanakkor pozitív meglepetés érkezett a Zoomtól, már csak azért is, mert az utóbbi időben a járvány nagy nyertesei élen a Netflix-szel rendre a korábbi erős növekedés megtörését szenvedték el. A Zoom 10 százalékos bevételnövekedést jelentett hétfőn este, a hírre a részvényárfolyam 21 százalékot tudott erősödni.

Kedden az sem segített az ázsiai és európai tőzsdéknek, hogy a hétfőn bemutatott kínai fiskális ösztönző csomagot túl szerénynek találták az elemzők. A befektetők számára az is problémát jelent, hogy a kínai zéró-covid politika miatt továbbra is a beszállítói láncok megtörésétől tartanak. Az aggodalmakat növeli, hogy a kínai kormány kedden azt közölte, hogy valószínűleg július előtt nem fogják feloldani a turisztikai szektort érintő korlátozásokat.

Váratlanul javult a német gazdasági várakozás

A váratlanul javuló német Ifo index az ukrajnai háború kezdete óta az első alkalommal tudott növekedést elérni. Az index 54,6 pontra erősödött, ennek ellenére az S&P Global továbbra is úgy látja, hogy az eurózóna gazdasági teljesítménye valószínűleg lelassult ebben a hónapban. A szakértők szerint a most publikált menedzserindexek továbbra is azt sugallják, hogy a gazdaság egyértelműen expanziós tartományban van, annak ellenére, hogy széles körben tartanak a növekedés lassulásától a magas energiaárak és az ellátási lánc problémák miatt.

Az európai piacokon az is aggodalmat okoz, hogy egyre többen tartanak a magasabb kamatlábaktól. Ez azért erősödött fel, mert Christine Lagarde EKB-elnök hétfőn azt jelezte, hogy a bank szeptember végére legalább nullára (a jelenlegi -0,5%-ról) emeli betéti kamatát. Kedden a Bloombergnek nyilatkozva Lagarde arra utalt, hogy akár júliusban is sor kerülhet egy 50 bázispontos emelésre, bár a legtöbb elemző még mindig nem tartja valószínűnek.

Mi lesz a Mol részvényekkel?

Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint. Már csak néhány tagállam, "mindenekelőtt Magyarország jelez problémákat" - tette hozzá a német alkancellár, kiemelve: tudomásul kell venni, hogy országonként eltérő a függőség az orosz kőolajimporttól. Mint mondta, lehetséges olyan megoldás, amely figyelembe veszi ezeket a különbségeket.

Meddig marad a 480 forintos ár? Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdMeddig marad a 480 forintos ár? Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Vélhetőleg a befektetők is ezzel számolnak, ami azt jelentheti, hogy a Mol mentességet kaphat az importtilalom alól. A keddi tőzsde emelkedés erre utalhat. Amennyiben a magyar olajvállalat hosszabb ideig importálhat orosz olajat, akkor az elmúlt időszakban megugró finomítói árrése vélhetőleg tovább növekszik. A kieső európai keresletet ugyanis aligha tudják az oroszok kiváltani, hiszen a keleti irányban nincsenek nagy kapacitású kőolajvezetékek, míg a tankerhajókon való szállítás a különböző szankciók miatt okoz nehézséget. Ez pedig azzal járhat, hogy a Brent és az Ural közötti árrés tovább szélesedik.

Amennyiben Magyarország és a Mol nélkül vezetik be az olajimport tilalmát, az mind az olajvállalat számára, mind pedig a magyar kormánynak előnnyel járhat. A Mol nyeresége megmaradhat, miközben az üzemanyagokra alkalmazott árstop is fenntartható, ami politikailag népszerű és az inflációt is visszafogja.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9290 8952 9290 +4,03% 0 0 7 025 261 844 Ft 2022-08-08 17:14:02
MOL 2936 2882 2964 +1,24% 0 0 1 989 130 862 Ft 2022-08-08 17:06:47
MTELEKOM 316 312 316 +0,32% 0 0 78 363 727 Ft 2022-08-08 17:05:05
RICHTER 8300 8265 8450 -0,95% 0 0 1 449 949 740 Ft 2022-08-08 17:07:44
OPUS 153 150 154 -0,52% 0 0 11 535 951 Ft 2022-08-08 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A megugró OTP húzta fel a tőzsdét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 18:03
4 százalékkal ugrott meg az OTP, ami lendületet adott a magyar tőzsdének. A forint minimálisan gyengült hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Egyesüléssel jön létre a budapesti tőzsde legnagyobb brókercége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:14
Az Erste Befektetési Zrt. és a Random Capital Zrt. bútorozik össze a megváltozott piaci viszonyokra reagálva.
Részvény / Deviza / Áru A legsebezhetőbbek között a forint, három magyar részvény célárát írták át
Eidenpenz József | 2022. augusztus 8. 12:41
Az európai tőzsdéken kellemes emelkedés látható, a BUX is felülteljesítő, az OTP és a Mol húzza. A forint is viszonylag erős. A héten fontos adatok jönnek Amerikából, de itthon is lesz, ami irányt mutathat. Az Ethereum-blokklánc kétfelé szakadhat, ami azonban nem biztos, hogy mindenkinek jó.
Részvény / Deviza / Áru Még a forint se tudja, merre induljon így hétfő reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 07:48
Dollárból kicsit többet, svájci frankból kicsit kevesebbet vehetünk most ugyanannyi forintért.
Részvény / Deviza / Áru Ez lehet a tőkepiacok legforróbb nyara - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. augusztus 5. 19:21
Nemcsak hogy uborkaszezonnak nincs nyoma, de ez lehet a történelem egyik legforróbb nyara a tőkepiacokon. A háború, az inflációs és recessziós félelmek, a kamatemelési hullám, meglepő gyorsjelentések sora, árupiaci és devizapiaci mozgások tetézik a hőséget. Itthon meg a megszorító csomagok borítják fel százezrek életét, ami nem javít a forint helyzetén.
Részvény / Deviza / Áru Negatív meglepetés a Molnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 18:35
Meglepetésre csak az olajtársaság papírjai nem tudtak erősödni a pesti börzén, közben már az OTP-re figyelnek a befektetők. 
Részvény / Deviza / Áru Tényleg a gáz miatt gyenge a forint? Jó eredmények után esik a Mol
Eidenpenz József | 2022. augusztus 5. 12:37
Rekordnagyságú, de az elemzői várakozásokat felül nem múló eredményt ért el a Mol, a részvény esik, de az OTP szépen drágul. Stabil a forint és az olaj, stagnálnak az európai részvényindexek a mai fontos amerikai makroadat előtt. A forint csak lazán követi az energiaárakat. Az Instagram újabb lépést tesz a blokkláncok felé.
Részvény / Deviza / Áru Jól ébredt a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 09:33
Minden főbb devizában többet ér egy kicsit a pénzünk.
Részvény / Deviza / Áru Mélyponton az olajár, de legalább Budapesten nem volt rossz a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 401,79 pontos, 0,94 százalékos emelkedéssel, 43 332,83 ponton zárt csütörtökön.  
Részvény / Deviza / Áru Földgáz helyett már olajjal fűtenek, 394 is volt az euró
Eidenpenz József | 2022. augusztus 4. 12:52
A tőzsdék hangulata nem rossz, a BUX pedig felülteljesítő, főleg az OTP húzza. A forint tegnap estéhez képest ugyan kissé gyengült, de volt reggel 394 is az euró. A német vállalatok földgáz helyett olajfűtésre állnak át, ami a költségeket is csökkenheti, de gázolajhiányt is okozhat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG