BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 12. 11:32

Enyhe emelkedéssel nyugtázták a tőzsdék a Fed szilárdnak ígérkező kamatpolitikáját, a magyar és lengyel index bőven átlag felett teljesít. Megvan az új OTP-rekord, az euró/forint pedig öt hete nem járt 330 alatt. Négy fontos tudnivaló a mai tőzsdenapra.

Jelenleg 329,60 az euró forintárfolyama, az európai fizetőeszköz november eleje óta nem volt ilyen olcsó. A BUX index 0,8 százalékkal emelkedik,  44 960 pontos értéke új történelmi csúcsot ígér.

Az OTP 15 270 forinton is volt, picit ráverve napon belül az eddigi 15 250 forintos történelmi csúcsra. A Mol és a Richter is emelkedik, az Opus és a 4ig kissé esik.

A nemzetközi tőzsdéken visszafogottan pozitív a hangulat. A nyugat-európai indexek többsége 0,5 százalék körüli, az amerikai határidős indexek 0,2 százalékos pluszban vannak. A lengyel WIG20 1,3 százalékkal száguld.

További árfolyamok itt láthatók

1. A jegybankok tartják a kamatokat

Délután kettőtől az EKB közli kamatdöntése eredményét, majd sajtótájékoztatót tart. Ez lesz Christine Lagarde új jegybankelnök első kamatdöntése, de nem valószínű érdemi változtatás. A piaci szereplők így inkább arra figyelnek majd, hogy a kommunikációban lesz-e változás.

Tegnap a Fed nem nyúlt a kamatokhoz, és Jerome Powell elnök arról beszélt, 2020-ban sem valószínű az alapkamat emelése. A kondíciók még sokáig változatlanok maradhatnak. Ez nagy meglepetést nem okozott, inkább megnyugtatta a befektetőket. Enyhe dollárgyengülés és szerény részvényár-emelkedés volt a következménye.

2. Ma dől el a Brexit sorsa?

Nagy-Britanniában ma választanak, a konzervatívok győzelme valószínű. Bár az abszolút többséget nem biztos, hogy megszerzik, amivel a Brexitet végre tető alá hozhatnák.

3. Elérte a 2000 milliárd dollárt az Aramco

A szaúd-arábiai uralkodó család vágya állítólag az volt, hogy az Aramco olajvállalat kapitalizációja (az összes részvény együttes piaci értéke) elérje a 2000 milliárd dollárt. Mivel a részvény az első kereskedési napon tíz százalékkal emelkedett, majd ma, a második napon is ment nyolc százalékot, ez az óhaj teljesült.

A mai 38 riálos árfolyam 7620 ezer milliárd riálra teszi a társaság értékét, ami 2032 milliárd dollárra tehető. A részvényeket a külföldi intézmények húzódozása miatt főleg belföldi befektetők vették meg, részben hitelből. “Ha már elérte a vágyott szintet, miért kéne feljebb mennie?” – teszik fel a kérdést sokan.

A 25,6 milliárd dolláros, rekordnagyságú részvénykibocsátás a szaúdi koronaherceg gazdaság modernizálására készített tervében központi szerepet játszik – emlékeztetnek rá a Reutersnél. A nyugati elemzők azonban szkeptikusak, nem tartják vonzónak a részvény árazását a nyugati olajmultikkal összehasonlítva.

Euró/forint, egy év (Tradingview.com)

4. Miért nem gyengül az a fránya forint?

November eleje óta először 330 forint alá süllyedt az euró árfolyama a bankközi devizapiacon. Annak ellenére, hogy az elemzők többsége lassú forintgyengülést vár. A várakozások persze teljesülhetnek késéssel, fokozatosan, a következő hónapokban-években is, vagy nagy vargabetűkkel tarkítva.

Rövidebb távon gyakran az ellenkezője történik annak, amit mindenki vár. Erről is írtunk a következő cikkekben:

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja?

A forint mellett spekulálni? Azt meg hogyan?

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Friss
hírlevél