5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pluszokat látunk az európai tőzsdéken, a BUX is további visszafogott emelkedést tud felmutatni, valamicskét a forint is erősödött. Nagy mennyiségű saját részvényt vásárolt a Telekom, folytatja a vételeket az OTP is. Újra felfedezhetik a hazai börzét a külföldiek, mert igen olcsók a magyar papírok. Szenved a bitcoin, de más kriptovaluták sokkal jobban.

Az európai részvények hétfőn 0,3-0,5 százalékos pluszban vannak a vezető nemzeti tőzsdeindexek szerint. Az amerikai határidős indexek részben pluszban, de a technológiai papírok indexe enyhe esést mutat.

A nap fő témái közé tartozik, hogy a német üzleti bizalom indexe váratlanul nagyot esett júniusban. Az Európai Unió pedig várhatóan tárgyalásokat kezd Kínával az elektromos autókra kivetett vámokról. A hét legfontosabb eseménye pénteken következik majd, amikor az USA-ban a személyes kiadások inflációs mutatóját teszik közé, ez az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed preferált indikátora.

A Magyar Telekom egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Magyar Telekom egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Kissé erősödik a forint

Budapesten a BUX index 0,1 százalékkal emelkedik, az OTP 0,3, a Masterplast 4,5 százalékkal megy fel. A Richter és a Mol 0,4 százalékkal süllyed, a Magyar Telekom pedig stagnál.

Az euró ára 395,80, mintegy hetven fillérrel van a péntek esti alatt. Az európai földgáz kissé süllyed, az olaj 0,4 százalékkal emelkedett a világpiacon, amihez az egyik hajót ért újabb támadás is hozzájárulhatott. A Nemzetközi Valutaalap közleményt adott ki, amelyben a magyar kormány képviselőivel folytatott megbeszélésekről számolt be.

Árfolyamok és grafikonok

Mi mozgatja a devizánkat?

A pénteki napot is a 396-398-as sávban töltötte a forint az euró ellenében. Szerdán lát napvilágot a folyó fizetési mérleg első negyedéves adata, ami az előzetes ismeretek alapján masszívan többletes lehet, így pozitív jelet küldhet a befektetőknek – írta az Erste Befektetési Zrt. A piac még emészti az MNB múlt heti kommunikációját, emellett a nemzetközi folyamatok lehetnek leginkább meghatározók a hazai piacon.

A befektetők kevésbé keresik a kockázatos eszközöket.

Az arany azért süllyedhetett, mert a befektetők kevésbé optimisták, hogy a Fed jelentősen csökkenti kamatait az idén. Az amerikai szolgáltatói aktivitás múlt heti adata az elmúlt két hónap legerősebb számait hozta, ami erősíti az inflációs várakozásokat.

Telekomot vesz a Telekom, OTP-t az OTP

“Felpörgette a részvény-visszavásárlást” a Magyar Telekom az Erste Reggeli hírlevél szerint. A társaság június 21-én, pénteken 5 662 577 darab törzsrészvényt vásárolt vissza 1059,38 forintos átlagáron. Ezzel a részvény-visszavásárlási program első három napján már 10,4 milliárd forint értékben vásárolt papírokat a maximum 24 milliárd forintos összértékből. (A visszavásárlási akció június 19-től 26-ig tart, de ha nem ériné el a 24 milliárd forintot, 2024 őszén tervezik folytatni.)

Tovább veszi saját részvényeit az OTP is, június 17. és 21. Között 157 204 darabot vásárolt 17 532 forintos átlagáron.

Újra felfedezik a hazai tőzsdét a külföldiek?

Az elmúlt 15-20 évben a világ nagy tőzsdeindexei jelentős emelkedést mutattak, főleg hosszú távon. A magyar részvényeknél 15 éve még jelentős arányt képviseltek a külföldi befektetők, 75 százalék körüli volt a tulajdoni arányuk 2010-ben. Azután csökkent, alig 40 százalék is volt – írta a K&H Értékpapír. Az elmúlt két évben azonban már ismét lassan növekvő pályán mozog a külföldiek aránya, 42 százalékról 45 százalékra emelkedett. Ami

nem olyan látványos, de attól még stabil trendnek tűnik.

Igen olcsók a magyar papírok

A magyar részvények árazottsága pedig igen alacsonyra süllyedt az elmúlt két év során, vagyis meglehetősen olcsóvá váltak. Erre jó példa a 12 hónapos előretekintő P/E ráta (árfolyam/nyereség hányados), ami azt jelzi, hogy egy forintnyi profitért hányszoros pénzt kell fizetni.

Jelen esetben még hat forintot sem, míg 15 éve még majdnem 12-t kellett (a P/E ráta 12-ről 6-ra csökkent). Hosszú távon ez javuló hozamkilátásokat jelezhet a részvénypiacon.

Tehát nem csoda, hogy a nemzetközi befektetők egyre inkább észreveszik a magyar részvényeket is.

Vámtárgyalások indulnak

Tárgyalhat az EU és Kína az európai piacra importált, kínai gyártmányú elektromos járművekre (EV) tervezett vámok kivetéséről – közölték szombaton. Peking azt szeretné, ha az Európai Unió július 4-ig eltörölné a kínai elektromos járművekre kivetett előzetes vámokat – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Szenved a bitcoin, az ether

A bitcoin és az ether hetek óta tartó lecsorgása folytatódik, ma is két-három százalékkal lejjebb vannak, 62 800, illetve 3390 dolláron. Ezzel mintegy 15 százalékkal távolodtak el éves csúcsaiktól. Az esésben szerepe lehet annak, hogy a bitcoin spot ETF-ekből (tőzsdén kereskedett alapokból) az utóbbi időben jelentős mennyiségű tőke távozott, és a Bitcoin- és Ethereum-blokkláncokon sokat csökkent az aktivitás.

A bitcoin, az ether és a solana egy hónapja. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin, az ether és a solana egy hónapja. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Olyan további fontosabb kriptovaluták (“altcoinok”), mint a solana (SOL), az avalanche (AVAX), az aptos (APT) vagy a sui (SUI) azonban az elmúlt hónapokban 40-70 százalékos korrekciót szenvedtek el.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Kétségbeesettek az altcoin-tulajdonosok

Mi lehet ennek az oka? A kockázatitőke-alapok (VC-k) nyomás alatt állnak, hogy eladják az érméiket, hogy profitot realizálhassanak az elmúlt években végrehajtott befektetéseikből – idéz szakembereket a Coindesk. A piacra ezen kívül különösen rossz hatással van a tőkebeáramlás hiánya, valamint a korábban zárolt (késleltetett kibocsátású) érmék esedékes felszabadulása is.

A kriptopénzpiac a bitcoin és az ether tulajdonosainak szemszögéből, az októbertől márciusig tartó masszív felfutás után úgy tűnik, egészséges konszolidáción megy keresztül.

Azok számára azonban, akik kisebb kriptovalutákat tartanak, ez egy brutális korrekció, a közösségi médiában a hangulat a medvepiaci kétségbeeséshez hasonlít.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18860 18685 18885 +0,40% 18850 18870 3 847 406 135 HUF 2024-07-23 16:58:31
MOL 2858 2830 2866 +0,63% 2858 2862 453 752 518 HUF 2024-07-23 16:58:22
MTELEKOM 1084 1078 1090 -0,37% 1084 1090 128 128 478 HUF 2024-07-23 16:58:32
RICHTER 9850 9800 9895 +0,10% 9850 9855 801 423 410 HUF 2024-07-23 16:58:32
OPUS 437 435 439 -0,79% 437 437 40 893 291 HUF 2024-07-23 16:58:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Esik a forint!
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:07
A jelek szerint Virág Barnabás jegybanki alelnök nem tudta meggyőzni a piacot a keddi 25 bázispontos kamatcsökkentés szükségességéről, közel két óra alatt másfél egységgel gyengült a hazai fizetőeszköz az uniós pénzzel szemben.
Részvény / Deviza / Áru Erejét fitogtatva várja a forint Matolcsy Györgyék nagy bejelentését, új csúcson a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:05
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama kedd délelőtt a 390-es lélektani határ alatt körül cirkált, kérdés, ott is marad-e azt követően, hogy délután 2 órakor lehull a lepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntéséről. A tőzsdéken nincs egyértelmű irány, az újabb rekordszintre jutott BUX a maga enyhe emelkedésével a jobbak közé tartozik, hála annak, hogy a hazai blue chipek a Telekom kivételével erősödnek. Az olaj ára felfelé, a gázé lefelé menőben, az arany drágul, a kriptók viszont esnek.
Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:06
Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Joe Biden visszalépése bedönti a tőzsdét és elszabadítja a kriptodevizákat?
Bózsó Péter | 2024. július 22. 12:20
Az amerikai elnök visszalépése az elnökválasztási küzdelemből és a kínai jegybank váratlan kamatdöntése mozgatja a piacokat. A Ryanair kiábrándító eredményeket közölt. A kriptopiac a kriptobarát Donald Trump választási győzelmi esélyeit latolgatja. A forint erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán elbántak a Ryanairrel az elkeserítő számok láttán
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:03
A Ryanair profitja 360 millió euró lett, ami jóval elmarad az elemzői konszenzustól és a tavalyi profittól is. 
Részvény / Deviza / Áru Dollár kontra Biden: erre figyelnek a piaci szereplők
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:16
Biden lépése egyelőre nem okozott felfordulást a devizapiacon. 
Részvény / Deviza / Áru Kardinális döntés elé néz a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 06:41
Hétfő reggelre alig változott a magyar deviza euróval szembeni jegyzése, amely a Magyar Nemzeti Bank keddi döntése után kaphat új irányt. 
Részvény / Deviza / Áru Kapott egy gyomrost az euró a forinttól
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 18:50
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG