<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.

A tegnapi esések után ma ismét emelkedés jellemző Európa tőzsdéin, a német index 0,8, a francia 0,1 százalékkal megy fel, a brit kissé esik. A javuló hangulat egyik oka, hogy a brit Lloyds Banking Group a várakozásoknál jobb eredményt tett közzé.

A másik, hogy Jerome Powell Fed-elnök legfrissebb beszédében viszonylag optimista volt a gazdasággal szemben. Eközben a kamatemelés vagy a mennyiségi könnyítések visszafogása egyelőre valószínűtlen a nyilatkozata alapján. Ennek nyomán a csúnya mínuszban levő amerikai részvénypiac az esti zárásig ledolgozta az esés nagy részét. Ma az amerikai határidős indexek szintén szerény pluszban vannak.

Itthon a BUX index 1,1 százalékos pluszban van, amit az OTP és a Mol 1,4 százalékos drágulása fűt. A Richter 0,6 százalékkal esik, a Telekom minimális pluszban mozog. A forint gyengülni látszik, 359,50 az euró ára, de végső soron napok óta nem mozdult el lényegesen erről a szintről az árfolyam.

Árfolyamok és grafikonok

A dollár valamelyest esett Powell beszéde után, az euró/dollár 1,2160. Az árupiacokon vegyes a kép, nagyobb emelkedést a palládium és platina, kisebbet az olaj és az ezüst mutat.

Bejelentette új stratégiáját a Mol

A Mol reggel közzétette az igazgatóság által jóváhagyott stratégiáját, ami a 2030-ig szóló átalakítási tervet tartalmazza – foglalta össze az Erste Befektetési Zrt.

A finomítói üzletet egyre inkább a petrolkémiának rendeli majd alá, amit tovább fejleszt. Az üzemanyagtöltő állomások egyre inkább kiskereskedelmi egységek (is) lesznek. S a cég a digitális forradalomból is kiveszi a részét, miközben a karbonsemlegességre fókuszál. Így a 3,5 milliárd dollárnyi tervezett beruházási összegből 2025-ig 1 milliárd dollárt már olyan fejlesztésekbe tesz, amik ezt a célt szolgálják. Az idénre tervezett 2,3 milliárd dolláros EBITDA-t 2,6 milliárd dollárra növelik. Az osztalék 100 forint körül alakulhat.

Gyorsjelentést tett közzé a Graphisoft Park, amiről itt írtunk részletesebben. A Duna House Holding Nyrt. pedig a 2020-as év után részvényenként 13,3 forint osztalék-előleget fizet február 24-től.

A Square bitcoint vásárolt

A bitcoin hete igen volatilis, pedig még csak szerda van. Két napig zuhant a hétvégén 58 ezer dollár körül beállított történelmi csúcsáról, majdnem 45 ezer dollárig. Mára viszont magához tért, ismét 50 ezer felett forog, öt-hat százalékos pluszban. Az ether hasonló pályát írt le, most 1700 dollár körül jár.

Az amerikai fizetési szolgáltató Square, amelynek egyik alapítója a Twitter főnöke, Jack Dorsey, körülbelül 3318 Bitcoint vásárolt 170 millió dollárért. A társaság “a kriptodeviza iránti folyamatos elkötelezettség részének” nevezte az ügyletet.

Lemondott a GameStop-CFO

Az utóbbi hetekben botrányok kereszttüzébe került GameStop videojáték-kiskereskedőnek új pénzügyi igazgatót kell keresnie. A hivatalban lévő Jim Bell ugyanis március 26-ával távozik – jelentették be kedden az amerikai piac zárása után.

A menedzsment kényszerítette lemondásra az igazgatót az Equilor Befektetési információi szerint, miután stratégiát szeretne váltani a cég, és az e-kereskedelem felé kíván elmozdulni. A videójátékok kiskereskedelmével foglalkozó társaság árfolyama 4,8 százalékot esett a bejelentést követően a zárás utáni kereskedésben.

Puma-labda (Pixabay.com)
Puma-labda (Pixabay.com)

Nem ugrott elég nagyot a Puma

A német Puma pozitív meglepetést okozott azzal, hogy osztalékot fizet az elmúlt pénzügyi évre, részvényenként 0,16 eurót, miután a kifizetést 2019 után korábban törölték.

A sportcikkgyártó bejelentette, hogy december végén refinanszírozta tartozásait, a korábbi 200 millió eurós szindikált bankhitelt pedig felmondta. Ez lehetőséget biztosít számára az osztalékra. A Puma utolsó negyedéve jó volt, de 2020-ban összességében lényegesen jobban csökkent a profit, mint az értékesítés, az állandó költségek szintje miatt. A társaság azonban csalódást okozott a befektetőknek a 2021-es kilátásokkal kapcsolatban, így a részvény mínuszban van – írta a Finanzen.net. A papírok az elmúlt hónapokban viszonylag stabilak voltak.

Jelentett a Home Depot, osztalékot emelhet az Apple

Még jönnek gyorsjelentések, de az egyéb vállalati hírek is érdekesek. Az  Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint:

  • Osztalékemelésre készülhet az Apple, a jelenleg érvényben lévő osztalék részvényenként 0,205 dollár negyedévente.
  • Várhatóan 2024 és 2025 között dobja piacra a Tesla Model 3 riválisnak szánt modelljét a Lucid Motors, egy luxusautó lesz az első modell.
  • A Lucid már elkésett azzal, hogy betörjön a tömegpiacra, mivel a nagy autógyártók, mint a Volkswagen, Hyundai és a Ford már mind bemutatták az olcsóbb modelljeiket.
  • Jelentett a Home Depot, a barkácsáruház-üzemeltető 3 centtel megelőzte az elemzői várakozásokat, de esett a részvény.
  • Jelentős diszkonttal dob új részvényeket a piacra a Shopify, 1315 dolláros áron, ezért hat százalékot zuhant a papír.
  • A Softbank milliárdokat fektetne biotech-részvényekbe. A bank már megvetette a lábát ezen a piacon, miután 312 millió dollárt tett egy Pacific Biosciences of California nevezetű cégbe, amely DNS-szekvenciákkal foglalkozik és tavaly kilencszerezte árfolyamát.

Az arany (narancs), az ezüst (kék), a platina (zöld), a palládium (lila) és a réz (piros) árfolyama az utóbbi egy évben (Tradingview.com)
Az arany (narancs), az ezüst (kék), a platina (zöld), a palládium (lila) és a réz (piros) árfolyama az utóbbi egy évben (Tradingview.com)

Itt az ideje visszaszállni az aranyba – vagy az aranybányákba?

Miután az arany augusztusban történelmi csúcsot ért el, azóta csak szenved, süllyed vagy stagnál. Eközben számos más árupiaci termék felfelé tart, sok éves csúcsokon van, az inflációs várakozások pedig nőnek. A SeekingAlpha árupiaci szakértője szerint ezért itt lehet az ideje visszaszállni a sárga fémbe, még inkább az erre szakosodott bányavállalatokba.

A bitcoinnal szemben viszont szkeptikus, mert annak volatilitása hatalmas, történelme rövid. Ahogy felment, könnyen össze is omolhat az árfolyam, míg az arany több ezer év óta viszonylag stabilan őrzi értékét.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG