<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.

A tegnapi esések után ma ismét emelkedés jellemző Európa tőzsdéin, a német index 0,8, a francia 0,1 százalékkal megy fel, a brit kissé esik. A javuló hangulat egyik oka, hogy a brit Lloyds Banking Group a várakozásoknál jobb eredményt tett közzé.

A másik, hogy Jerome Powell Fed-elnök legfrissebb beszédében viszonylag optimista volt a gazdasággal szemben. Eközben a kamatemelés vagy a mennyiségi könnyítések visszafogása egyelőre valószínűtlen a nyilatkozata alapján. Ennek nyomán a csúnya mínuszban levő amerikai részvénypiac az esti zárásig ledolgozta az esés nagy részét. Ma az amerikai határidős indexek szintén szerény pluszban vannak.

Itthon a BUX index 1,1 százalékos pluszban van, amit az OTP és a Mol 1,4 százalékos drágulása fűt. A Richter 0,6 százalékkal esik, a Telekom minimális pluszban mozog. A forint gyengülni látszik, 359,50 az euró ára, de végső soron napok óta nem mozdult el lényegesen erről a szintről az árfolyam.

Árfolyamok és grafikonok

A dollár valamelyest esett Powell beszéde után, az euró/dollár 1,2160. Az árupiacokon vegyes a kép, nagyobb emelkedést a palládium és platina, kisebbet az olaj és az ezüst mutat.

Bejelentette új stratégiáját a Mol

A Mol reggel közzétette az igazgatóság által jóváhagyott stratégiáját, ami a 2030-ig szóló átalakítási tervet tartalmazza – foglalta össze az Erste Befektetési Zrt.

A finomítói üzletet egyre inkább a petrolkémiának rendeli majd alá, amit tovább fejleszt. Az üzemanyagtöltő állomások egyre inkább kiskereskedelmi egységek (is) lesznek. S a cég a digitális forradalomból is kiveszi a részét, miközben a karbonsemlegességre fókuszál. Így a 3,5 milliárd dollárnyi tervezett beruházási összegből 2025-ig 1 milliárd dollárt már olyan fejlesztésekbe tesz, amik ezt a célt szolgálják. Az idénre tervezett 2,3 milliárd dolláros EBITDA-t 2,6 milliárd dollárra növelik. Az osztalék 100 forint körül alakulhat.

Gyorsjelentést tett közzé a Graphisoft Park, amiről itt írtunk részletesebben. A Duna House Holding Nyrt. pedig a 2020-as év után részvényenként 13,3 forint osztalék-előleget fizet február 24-től.

A Square bitcoint vásárolt

A bitcoin hete igen volatilis, pedig még csak szerda van. Két napig zuhant a hétvégén 58 ezer dollár körül beállított történelmi csúcsáról, majdnem 45 ezer dollárig. Mára viszont magához tért, ismét 50 ezer felett forog, öt-hat százalékos pluszban. Az ether hasonló pályát írt le, most 1700 dollár körül jár.

Az amerikai fizetési szolgáltató Square, amelynek egyik alapítója a Twitter főnöke, Jack Dorsey, körülbelül 3318 Bitcoint vásárolt 170 millió dollárért. A társaság “a kriptodeviza iránti folyamatos elkötelezettség részének” nevezte az ügyletet.

Lemondott a GameStop-CFO

Az utóbbi hetekben botrányok kereszttüzébe került GameStop videojáték-kiskereskedőnek új pénzügyi igazgatót kell keresnie. A hivatalban lévő Jim Bell ugyanis március 26-ával távozik – jelentették be kedden az amerikai piac zárása után.

A menedzsment kényszerítette lemondásra az igazgatót az Equilor Befektetési információi szerint, miután stratégiát szeretne váltani a cég, és az e-kereskedelem felé kíván elmozdulni. A videójátékok kiskereskedelmével foglalkozó társaság árfolyama 4,8 százalékot esett a bejelentést követően a zárás utáni kereskedésben.

Puma-labda (Pixabay.com)Puma-labda (Pixabay.com)

Nem ugrott elég nagyot a Puma

A német Puma pozitív meglepetést okozott azzal, hogy osztalékot fizet az elmúlt pénzügyi évre, részvényenként 0,16 eurót, miután a kifizetést 2019 után korábban törölték.

A sportcikkgyártó bejelentette, hogy december végén refinanszírozta tartozásait, a korábbi 200 millió eurós szindikált bankhitelt pedig felmondta. Ez lehetőséget biztosít számára az osztalékra. A Puma utolsó negyedéve jó volt, de 2020-ban összességében lényegesen jobban csökkent a profit, mint az értékesítés, az állandó költségek szintje miatt. A társaság azonban csalódást okozott a befektetőknek a 2021-es kilátásokkal kapcsolatban, így a részvény mínuszban van – írta a Finanzen.net. A papírok az elmúlt hónapokban viszonylag stabilak voltak.

Jelentett a Home Depot, osztalékot emelhet az Apple

Még jönnek gyorsjelentések, de az egyéb vállalati hírek is érdekesek. Az  Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint:

  • Osztalékemelésre készülhet az Apple, a jelenleg érvényben lévő osztalék részvényenként 0,205 dollár negyedévente.
  • Várhatóan 2024 és 2025 között dobja piacra a Tesla Model 3 riválisnak szánt modelljét a Lucid Motors, egy luxusautó lesz az első modell.
  • A Lucid már elkésett azzal, hogy betörjön a tömegpiacra, mivel a nagy autógyártók, mint a Volkswagen, Hyundai és a Ford már mind bemutatták az olcsóbb modelljeiket.
  • Jelentett a Home Depot, a barkácsáruház-üzemeltető 3 centtel megelőzte az elemzői várakozásokat, de esett a részvény.
  • Jelentős diszkonttal dob új részvényeket a piacra a Shopify, 1315 dolláros áron, ezért hat százalékot zuhant a papír.
  • A Softbank milliárdokat fektetne biotech-részvényekbe. A bank már megvetette a lábát ezen a piacon, miután 312 millió dollárt tett egy Pacific Biosciences of California nevezetű cégbe, amely DNS-szekvenciákkal foglalkozik és tavaly kilencszerezte árfolyamát.

Az arany (narancs), az ezüst (kék), a platina (zöld), a palládium (lila) és a réz (piros) árfolyama az utóbbi egy évben (Tradingview.com)Az arany (narancs), az ezüst (kék), a platina (zöld), a palládium (lila) és a réz (piros) árfolyama az utóbbi egy évben (Tradingview.com)

Itt az ideje visszaszállni az aranyba – vagy az aranybányákba?

Miután az arany augusztusban történelmi csúcsot ért el, azóta csak szenved, süllyed vagy stagnál. Eközben számos más árupiaci termék felfelé tart, sok éves csúcsokon van, az inflációs várakozások pedig nőnek. A SeekingAlpha árupiaci szakértője szerint ezért itt lehet az ideje visszaszállni a sárga fémbe, még inkább az erre szakosodott bányavállalatokba.

A bitcoinnal szemben viszont szkeptikus, mert annak volatilitása hatalmas, történelme rövid. Ahogy felment, könnyen össze is omolhat az árfolyam, míg az arany több ezer év óta viszonylag stabilan őrzi értékét.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG