6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyes kisebb vagy közepes cégek részvényeinek árfolyama pár hét vagy hónap alatt másfél-kétszeresére emelkedett a hazai tőzsdén. Mi ennek az oka, meddig mehet ez így tovább, és mely hazai részvényekben lehet még fantázia? – kérdeztük tőkepiaci elemzőktől. Íme a válaszok.

A Buda-Cash kereskedelmi igazgató-helyettese, Német Sándor szerint általában üzleti sztorik keltik fel a figyelmet az egyes részvényekre, esetleg technikai okok. Így az is papírtól, egyedi sztoritól függ, hogy meddig tart a hatása. Arra a kérdésre, hogy miért emelkedik a két legújabban felkapott papír, az FHB és a Pannergy, azt felelte, hogy a Pannergy az Audival kötött szerződés miatt, az FHB pedig azért, mert esélyes lehet a Takarékbank-tenderen.

Felfelé jöhet a nagy meglepetés

A Buda-Cash szerint a magyar piac mindenesetre összességében egy alulárazott, mellőzött piac. Inkább fölfelé okozhat meglepetést, a hitelminősítők is inkább felfelé minősíthetik az országot, ha ezen a pályán marad. Arra a kérdésre, hogy mely papírokat ajánlják, viszont a nagyobb cégeket említik.

Pannergy-árfolyam (forrás: Dealbook)

Az OTP esetében lényeges, hogy idén növekedhet a hitelezés a beinduló gazdasági növekedés miatt. Megállhat a meglévő hitelportfólió romlása, a kormány devizahitel mentőcsomagja miatt is, amit úgy tűnik, az EKB-val egyeztetnek. Valamint, ha folytatódik az eurozóna stabilizációja, akkor a svájci frank tovább eshet. Egyébként az OTP részvényárfolyamába eddig sok rossz hír, kockázat beépült már.

Rába-árfolyam (forrás: Dealbook)

Ami a Richtert illeti, az eddigi sztori folytatódik és van még felértékelődési potenciál a részvényben. A Molnál is visszatérhet a növekedési sztori, rendeződhet a horvát konfliktus, az INA-befektetés sorsa. Az INA-történetből sok kockázat beépült már az árfolyamba – teszi hozzá Német Sándor.

Ha ló nincs, kispapír is jó

Sándor Dávid, a KBC Equitas szenior elemzője szerint több dolog is kiválthatta a 2013 második felében látott magyar kispapír-ralit. Az egyik, hogy 2013 előtt a fundamentumoktól elszakadva igen nagy mélységekbe esett sokuknak az árfolyama, amit olyan technikai jellegű tényezők is magyaráztak, mint például a magánnyugdíj pénztári rendszer átalakítása miatt kieső vételi erő. Azért találhatták rá a befektetők pont tavaly az értékes kispapírokra (mint az ANY Biztonsági Nyomda, a Rába, vagy a Danubius), mert a hazai blue-chipek között a Richteren kívül nemigen lehetett találni olyat, mely szép befektetési sztorival kecsegtet.

Állami Nyomda-árfolyam (forrás: Dealbook)

Nehéz megmondani, hogy a tavaly kibontakozott rali meddig tarthat, hiszen több papír esetében is azt látjuk, hogy már elérte az árfolyam a fundamentálisan indokolható szinteket. A tőzsdei mozgások azonban hajlamosak nagy kilengéseket is produkálni, vagyis egyáltalán nem lepődnénk meg, ha további árfolyam emelkedésekre kerülne sor a kedvező részvénypiaci hangulatban – írja.

Új rakéták az FHB és a Pannergy

Az FHB december közepe óta tartó diadalmenete mögött azok a spekulációk állhatnak, melyek szerint a Takarékbank állami részesedésére akár eséllyel is pályázhatna a társaság. Még ha ezzel kapcsolatban konkrét információk még nem is láttak napvilágot, a kormány kommunikációjában fontos hangsúlyt kap a magyar tulajdonú bankrendszer kialakításának szándéka, melyben a kis és közepes bankok élveznének prioritást.

Miben van még kakaó?

A PannErgy menetelése mögött a korábban elnyert milliárdos vissza nem térítendő támogatások mellett elsősorban az Audival kötött 17 éves hőszállítási szerződés állhat. Egy országosan is meghatározó ipari szereplő lett a PannErgy partnere, márpedig ez segít eloszlatni a geotermikus projektek piacképességével kapcsolatos félelmeket. Jó jel lehet, hogy a társaság előreláthatólag idén publikálni fog negyedik negyedéves jelentést is, amit tavaly például nem tettek meg.

CIG Pannónia-árfolyam (forrás: Dealbook)

„Szigorú kockázatkezelés mellett jelenleg úgy gondoljuk, hogy a hazai kispapírok közül a CIG Pannóniában és a Danubiusban lehet még kakaó, bár a PannErgy is érdekes lehet, ha a hatalmas száguldásból visszakorrigál az árfolyam” – írja Sándor Dávid.

Globálisan is szeretik a kicsiket

A small cap papírok világszerte felülteljesítenek a tőzsdéken, ami annak köszönhető. hogy a jó kilátások előbb rendszerint a nagy cégek árfolyamában érvényesülnek, így a kicsik részvényeiben ma már nagyobb a potenciál, mint a nagyokéban – mondja Pálinkás Ervin, a Pioneer Alapkezelő portfolió-menedzsere.

„Ugyanez a hatás érvényesül Magyarországon is, ezért is tartunk mi is kisebb hazai papírokat a portfólióban, bár nem feltétlenül az utóbbi napok divatpapírjait. A magyar small cap piacon kisebb súllyal vannak jelen a technológiai cégek, amelyek mögé könnyű óriási növekedési potenciált álmodni, ezért olyan részvényeket tartunk vagy vásárolunk, amelyek teljesítménye konzervatív értékelés szerint is stabilnak mondható” – teszi hozzá.

Nemcsak Takarékbank, Posta is

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint az FHB-val kapcsolatban a befektetők arra spekulálnak, hogy a Takarékbank esetleges megvétele és a Magyar Postával való együttműködés jelentős profitrobbanást eredményezne a kisebb tőzsdei banknál. „Az árfolyam-emelkedés december közepén gyorsult fel, amikor megjelent a Takarékbank eladásának szándékáról szóló bejelentés. A vételi ajánlat tételére rendelkezésre álló rövid határidő miatt ugyanis sokan úgy vélik, hogy az FHB nagyon jó eséllyel indul a tenderen” – írja.

FHB-árfolyam (forrás: Dealbook)

„A Magyar Posta amiatt került reflektorfénybe, hogy az elmúlt hónapokban számos, az FHB-tól érkezett munkatárs helyezkedett el a Magyar Posta menedzsmentjében. Az FHB árfolyama a december közepi állapothoz képest majdnem duplázott, holott még semmi kézzel fogható nem jelent a témában. Arra számítok, hogy tények hiányában lankad a lelkesedés a papírban, érdemi ugrást majd csak a hivatalos bejelentések okozhatnak a kurzusban” – folytatta.

Azért a Mol-INA van a molinón

A magyar részvénypiacon Kuti jelenleg a Mol részvényeiben bízik leginkább. A cég az elmúlt negyedévek során folyamatosan veszített vonzerejéből, amit a kedvezőtlen működési környezet és az INA-körüli hercehurca egyaránt okozott, így a részvény árfolyama folyamatosan esett.

„Véleményem szerint idén az INA-ügy valamilyen módon rendeződni fog, mely az árfolyamra közép-hosszabb távon megnyugtatóan hathat majd. Az INA eladása rövidtávon nem lenne kedvező a cég szempontjából, azonban egy esetleges eladás esetén a befolyó pénzt további akvizíciókra fordíthatná a Mol menedzsmentje. Amennyiben viszont mégis megtartják az INA-t, akkor az a horvát leányvállalat fejlesztését gyorsítaná, ami szintén kedvező lenne befektetői szempontból” – írja az elemző válaszában.

(Korábbi cikkünk a témában itt olvasható.)

 

//privatbankar.hu/reszveny/lenyomta-a-bumix-a-bux-ot-tobb-reszveny-50-90-szazalekkal-emelkedett-263502
A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17420 17365 17550 +0,32% 17400 17415 2 371 060 055 HUF 2024-04-25 14:36:56
MOL 3010 2968 3014 +0,47% 3008 3010 601 287 136 HUF 2024-04-25 14:36:55
MTELEKOM 907 903 919 -3,72% 906 907 670 444 489 HUF 2024-04-25 14:37:12
RICHTER 9085 9030 9195 -0,16% 9070 9085 1 409 744 565 HUF 2024-04-25 14:35:40
OPUS 390 390 399 -1,51% 390 391 111 069 930 HUF 2024-04-25 14:35:57
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint ma reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG