TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Többnyire emelkedtek délelőtt az európai tőzsdeindexek, a BUX index is pluszban kezdett, de azután az OTP elgyengült, és mínuszba húzta. Enyhe optimizmus van ma a tőzsdéken, amit egy részt azzal magyaráznak, hogy Amerikában egy nagy gazdaság segítő csomag helyett több kisebb, célzott segítség érkezhet.

Tegnap nagyon szép, két százalékhoz közelítő pluszban zártak a vezető amerikai indexek, amit a Donald Trump által megszellőztetett kisebb, célzott gazdaságsegítő csomagok kilátása táplált. Európában a hangulaton javít az is, hogy egy sor vállalatfelvásárlást és egyesülést jelentettek be. A német tőzsdeindex 0,4 százalékkal emelkedik, és a 13 ezer ponthatárhoz közelít, Franciaországban egy ezrelékkel felfelé, Londonban két ezrelékkel lefelé mozdul az irányadó mutató. Nagyobb javulást mutatnak az indexek Ausztriában, Belgiumban, Spanyolországban és Portugáliában.

Itthon a BUX index a kezdeti pluszok után nemrég mínuszba ment át, 0,3 százalékkal süllyed. Az OTP a vízválasztó, amely szerény nyereségből 0,8 százalékos süllyedésbe váltott. A Richter 1,2, a Mol 0,4 százalékos pluszban van. A forint ma is erősödik a fontos MNB tender előtt, egy forinttal olcsóbb az euró, 357,70 forint. Magyarországról kedvezőbb inflációs adat érkezett, a pénzromlás üteme mérséklődött. A dollár alig változik, a nemesfémek és a kőolaj némileg drágulnak.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A járvány és Trump csodagyógyszere

Az európai hatóságok kezdik elveszíteni a kontrollt a járvány felett a Bloomberg.com szerint. Franciaország és Spanyolország ismét rekordszámú megbetegedést jelentett, a kórházban ápolt betegek száma Párizsban szeptember eleje óta megháromszorozódott. Csehország lett a járvány epicentruma Európában, legalábbis az egy főre jutó esetek számát tekintve. (Magyarországon 20 fő felett maradt az elhunytak száma, jelentősen megugrott a kórházba került, valamint lélegeztetőgépre szoruló betegek száma is – írtuk reggel.)

Ugyanakkor a Regeneron Pharmaceuticals engedélyt kért antitest-kezelésének sürgősségi használatára. Ez az a terápia, amelyet Donald Trump elnök is kapott múlt hét pénteken. Donald Trump pedig, valószínűleg kampányfogásként is, kitalálta, hogy a gyógyszert minden amerikai számára ingyenessé kellene tenni.

Mentőöv csak légitársaságoknak?

A képviselőház szóvivője, Nancy Pelosi és Steven Mnuchin pénzügyminiszter tegnap tárgyaltak a légiiparnak nyújtandó támogatások feltételeiről. Ma ismét összeülnek ebben a kérdésben. A segélycsomag 25 milliárd dollárra rúgna Donald Trump bejelentése szerint. Apropóját főleg az adja, hogy a múlt héten légitársaságok több tízezer fős leépítéseket jelentettek be, ha nem kapták meg a korábban beígért segítséget. Ma egyébként Európában az EasyJet is súlyos veszteségeket jelentett.

Állítólag este Donald Trump elnök is tárgyalásokat folytatott a gazdaság megsegítésének lehetséges módjairól az Ovális Irodában, ezek részleteit azonban nem hozták nyilvánosságra. Közzétették a legutóbbi Fed-ülés jegyzőkönyvét, amelyből az derült ki, hogy további jegybanki stimulus van napirenden ebben az évben. Anélkül a lanyha gazdasági kilábalás még gyengébb lenne. Ma az EKB legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét fogják publikálni.

Demokrata földindulás?

Tegnap az alelnökjelöltek vitája sokkal jobban sikerült és sokkal szakmaibb volt, mint korábban az elnökjelöltek vitája, így nőtt Biden előnye - írja az Erste Befektetési Zrt

Sőt, a legutóbbi felmérések szerint a demokraták vinnék az alsó- (most is az övék) és a felsőházat is, mint 2008-ban Obama megválasztásakor. Ez pedig elég nagy mozgásteret adna nekik a törvényalkotásban. Ugyanakkor az sem elhanyagolható tény, hogy egy fölényes demokrata győzelem esetén nehéz megkérdőjelezni az eredményt, ami csökkenti a bizonytalanságot. Így annak ellenére is emelkedtek a részvények, hogy a demokraták pont a minap lengették be a nagy technológiai cégekre vonatkozó feldarabolási tervüket.

Tesla-töltés (Pixabay) Tesla-töltés (Pixabay)

Csillagászati célár Teslára

A Tesla új rajongót szerzett, a New Street Research elemzője, Pierre Ferragu semlegesről vételre minősítette fel a papírt.

A célárat pedig az egész Wall Street egyik legmagasabb értékére, 578 dollárra emelte a korábbi 400 dollárról. Szerinte a vállalat a hipernövekedés évtizede előtt áll, és nincs hiteles versenytársa a láthatáron. A teljes prémium szegmens piaca, csúcskategóriás és középkategóriás szedán és SUV modellekkel globálisan nyolcmillió egység jegyzi meg az elemző.

Eddig az elemzők nagy többsége a Teslát semlegesre értékelte, 336 dolláros átlagos célárral – írta a SeekingAlpha.

Musk nagy tervei Berlinnel

Magas termelési kockázatra figyelmeztet Elon Musk az Equilor Befektetési Zrt. szerint. A Model Y típusú városi terepjáró az új változatát, sőt várhatóan a most bemutatott akkumulátorcellákat is Berlinben tervezi gyártani.

A német üzemben tesztelik az autógyártás folyamatának gyökeres átalakítását, ahol minimálisra csökken az emberi beavatkozás, és az összeszerelési folyamat jelentős részét robotok végzik. Terveik szerint 2021 második felében kezdheti meg működését a Gigafactory Berlin. Az újfajta akkumulátor több energiát lesz képes tárolni és könnyebben előállítható. Cél a gyártási költségeit felére csökkenteni és a gyártást 2030-ra százszorosára növelni. Musk szerint az amerikai és a kínai üzemeknek körülbelül két évbe telik, hogy alkalmazzák az új technológiát.

Remdesivirt gyárt a Richter

Már gyártja a Richter a koronavírus egyik legígéretesebbnek tűnő ellenszerét, a remdesivirt – írtuk tegnap.

Eddig 260 adag már rendelkezésre áll, és folyamatosan folyik a további előállítás. A Richter tájékoztatása szerint jelenleg öt olyan projekt is fut, amelyek a koronavírushoz kapcsolódnak. A hír pozitív a Richter számára, azonban a cég a remdesivir gyártásából árbevételre nem számíthat. A Richter árfolyama szerdán napközben megugrott a hírre, de a zárásra mínuszba került értékelte ma a KBC Equitas hírlevele.

Még mindig nincs Brexit

Az Egyesült Királyság kormánya szerdán azzal fenyegetőzött, hogy kivonul az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokról, ha október 15-ig nem látható egyértelmű megállapodás.

Az EU Brexit-főtárgyalója, Michel Barnier az európai nagykövetek találkozóján csodálkozásának adott hangot. Brüsszeli tisztviselők most azt javasolják, hogy kidolgozott koreográfia készüljön, amelyben a fennmaradó nézetkülönbségek ellenére mindkét fél megtalálja a módját a viták folytatására október második felében írta a Bloomberg.

A Samsung profitál a járványból

A Samsung elektronikai óriásvállalat az elmúlt negyedévben az utóbbi két év legmagasabb működési nyereségére számít a Galaxy okostelefonok iránti növekvő keresletnek és a robusztus chip-üzletágnak köszönhetően.

Az alaptevékenységek nyeresége várhatóan 12,3 ezer milliárd won (9 milliárd euró) lesz 2020 harmadik negyedévében. Ez 58 százalékos növekedést jelent éves szinten. A koronavírus-járvány nyomán megnövekedett internetes forgalom nyomán megugrott a szerverek és a PC-k memóriachipjei iránti kereslet, mivel többen dolgoznak otthonról.

Ennek ellenére a Samsung-részvények árfolyama ma alig változott.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél