5p

Hivatalossá vált az OTP kivonulása Romániából, a vesztesége kissé magasabb a vártnál, de valószínűleg nem emiatt esik. A gyorsjelentési szezon az USA-ban jól sikerült, de a részvények túlértékeltnek számítanak. Több mint két éve nem látott magasságokba ment a bitcoin.

Pénteken is új csúcsokra mentek az amerikai tőzsdeindexek, hétfőn pedig jó a hangulat Európában is. A főbb indexek kontinensünkön fél-egy százalékkal emelkednek, kivéve Londont, ahol 0,4 százalékos csökkenés van.

Folytatódik a gyorsjelentési szezon, kedden pedig kulcsfontosságú amerikai inflációs adat érkezik. Számos ázsiai piac a holdújév ünnepségsorozata miatt napokig zárva tart.

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal esik, az OTP 0,9 százalékos esése húzza le. A Mol és a Richter csak 0,1 százalékkal süllyed, a Telekom és az Opus pedig majdnem két százalékkal emelkedik. Pénteken reggel a Mollal indul a hazai gyorsjelentési szezon, jövő héten pedig a Telekomé érkezik.

Stabil forint, olcsóbb gáz

A forint gyakorlatilag nem változik, 387,40 az euró, ugyanannyi, mint péntek este. Az euró/dollár sem mozog a nemzetközi devizapiacokon. Reggel az euró volt azonban 386,50 is. Az olaj 0,9, az európai földgáz 3,0 százalékkal olcsóbb lett.

Árfolyamok és grafikonok

Távozik Romániából az OTP

Az OTP 347,5 millió euróért eladta romániai leányvállalatát, a vevő a Banka Transylvania. A saját tőkéhez képest 59,5 milliárd forinttal kisebb bevétel miatti veszteséget a 2023 negyedik negyedéves eredményben számolják el. Az eladási ár valamivel alacsonyabb a vártnál, ezért a korábbi becslésnél valamivel nagyobb veszteséget okoz – írta az Erste Befektetési Zrt.

De az ügylet összességében elég kicsi ahhoz, hogy ne legyen jelentős hatása az értékelésre.

Ezért esik az OTP?

Az OTP Bank Romania könyv szerinti értéke az eladási ár felett található, emiatt a negyedik negyedévben 59,5 milliárd forintnyi leírásra van szükség az OTP szerint – emelte ki az Equilor Befektetési Zrt. is.

Az ügylet részletei nem számítanak meglepetésnek, így a leírás ténye sem tekinthető negatív hírnek.

Az OTP pénteken a kora délutáni bejelentés után több mint két százalékkal emelkedett, és hétfőn reggel is alig változott, csak később, hétfő késő délelőtt nőtt valamelyest a mínusza, 0,9 százalékra.

Milyen a gyorsjelentési szezon?

A gyorsjelentési szezonban eddig kifejezetten erős számokat láthattunk az amerikai vállalatoktól. Az idáig jelentő S&P 500 komponensek közel 80 százaléka felülteljesítette az előrejelzéseket a profitsoron – írta a K&H Értékpapír.

Európában már nem ennyire rózsás a helyzet, itt közel 50-50 százalékos felül– és alulteljesítés volt látható. Ezen a héten “defenzívebb cégek” jelentéseit is várhatjuk, így a Pepsico és a Coca-Cola mellett az Occidental Petroleum is közzéteszi számait. Európában a Stellantis és a Commerzbank, a Michelin is jelent.

Drágák lettek a részvények?

A főbb gazdasági lapok, mint a WSJ azzal foglalkoznak, hogy az újabbnál újabb csúcsokat követően olcsó vagy éppen drága az amerikai részvénypiac – írta az Erste Befektetési Zrt. (Az S&P500 végre áttörte át a lélektani 5000 pontos határt a múlt héten.)

Számos értékelési módszer szerint vizsgálta a WSJ az S&P500 értékeltségét, citálva számos elemzőt, s alapvetően “arra az álláspontra jutott, amire korábban mi is”.

Azaz, hogy nem mondható olcsónak az index – vonták le a következtetést.

Csodálatos-e még a Tesla?

A Tesla részvényei esnek, miközben a piac többi része emelkedik, így a kereskedők elgondolkodnak azon, hogy az elektromosaudó-gyártó még a “Csodálatos Hét” (a piacot húzó hét technológiai óriás) körébe tartozik-e.

A Tesla problémája, hogy míg a hét technológiai vállalat közül hat a mesterséges intelligencia fellendüléséből profitál, addig az elektromos autók iránti kereslet 2024-ben várhatóan lelassul. Így a befektetők nehezen tudják elfogadni a részvény egekbe szökő értékeltségét – írta a Bloomberg.

A bitcoin árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

2021-es szinteken a bitcoin

Több mint kétéves, utoljára 2021 decemberében látott magasságokban járt a múlt héten a bitcoin, 48 700 dollár felett. Jelenleg azonban pontosan 48 ezer. Nagy hír nem érkezett, de a befektetési klíma jó volt, az amerikai indexek csúcsokat döntögettek.

  • Ezen kívül a bitcoin ETF-ek elérték a tízmilliárd dolláros tőkeértéket, mindössze egy hónappal a jóváhagyásuk után.
  • A chichagoi árutőzsde, a CME kriptós kereskedési volumene három év óta nem látott szintre emelkedett a bitcoin ETF jóváhagyása óta.
  • Az Ethereum-gázdíjak (a forgalmi költségek) nyolc havi csúcsot értek el, állítólag főleg az ERC-404 őrület miatt. (Az ERC-404 érmék a hagyományos kiptoérmék és az NFT-k közötti hibrid, új megoldást jelentenek.)
  • A Genesis cég engedélyt kért 1,6 milliárd dollár értékű kriptovaluta – főleg BTC és ETH értékesítésére.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Csökkenhetnek az EKB-kamatlábak

Gyorsan közeledik az első kamatvágás az eurózónában az Equilor Befektetési Zrt., illetve Fabio Panetta, az olasz központi bank elnöke szerint. Ő személy szerint a korábbi, de óvatos kamatcsökkentést részesíti előnyben a későbbi és nagyobb mértékű kamatvágás helyett.

A határidős árazások alapján idén összesen 117 bázispontos kamatvágást várnak a piaci szereplők. A következő kamatdöntő ülést március 7-én tartja az EKB, az árazások alapján az első kamatvágás június elején lehet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17425 17330 17520 +0,06% 0 0 4 291 819 555 HUF 2024-03-01 17:05:13
MOL 2926 2904 2928 +1,25% 0 0 489 908 872 HUF 2024-03-01 17:05:00
MTELEKOM 843 825 843 +2,31% 0 0 352 158 810 HUF 2024-03-01 17:12:18
RICHTER 9625 9625 9775 -0,47% 0 0 943 353 830 HUF 2024-03-01 17:06:06
OPUS 415 413 422 -1,77% 0 0 255 079 792 HUF 2024-03-01 17:06:57
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Drága francia pezsgőt bonthatott a Mol főnöksége
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 18:20
Kiválóan zárta a pénteket az olajpapír.
Részvény / Deviza / Áru Meg sem áll 400-ig az euró? Mennyit ér az OTP?
Eidenpenz József | 2024. március 1. 12:06
Nincs markáns irány a tőzsdéken, de sok index történelmi csúcsai közelében tanyázik, köztük a magyar BUX is. Közepes nagyságú magyar cégek tették közzé gyorsjelentésüket. Vészesen közelít a forint a következő ellenállási szinthez. Mennyit ér az OTP? Hullámvasúton a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor vigasztalhatja Hernádi Zsoltot
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:07
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Részvény / Deviza / Áru Nem tér magához a forint, íme, ennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 07:49
Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG