BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2020. január 10. 18:03

Jó a hangulat a tőzsdéken, de az OTP mínuszba húzta a BUX-ot és az euró 334 forint felett is járt. Felejtsd el a részvénypiaci előrejelzéseket, azok teljesen használhatatlanok – állítják elemzők. A piac irányának becsülgetése helyett inkább vegyél olcsó részvényindex-alapokat. Vagy indexalapokból és kötvényekből álló vegyes csomagot. A prognózisok ekézésének egyébként már évtizedes hagyományai vannak.

Alapvetően jó a tőzsdei hangulat ma is a nagyvilágban, az amerikai és európai tőzsdék egyaránt szerény pluszban vannak. A BUX a végére mínuszba süllyedt, az OTP húzta le, talán a bank szlovákiai eladási tervei miatt. Az euró 334 forint felett is járt kicsivel, ismét gyengülő pályán van a fizetőeszközünk.

A Wall Street elemzői, stratégái év végén-év elején mindig egy csomó előrejelzést tesznek közzé a következő évre. De nem kéne rájuk hallgatni, inkább olcsó, diverzifikált indexalapokba kéne fektetni a The New York Times szerint.

A stratégák általában azt jelzik előre, hogy hol lesz majd a piac 12 hónap múlva. Ám a történelmi adatok alapján ezekre nem lehet sokat adni. Gyakrabban tévednek, mint ahányszor igazuk van. Sokszor még az irányt sem találják el. Minél pontosabb, specifikusabb az előrejelzés, annál inkább valószínű, hogy fikcióként kell kezelni.

A Bespoke Investment Group alapítója, Paul Hickey összehasonlította a mindenkori decemberi elemzői ajánlásokat az S&P 500 index következő éves teljesítményével húsz évre. Arra jutott, hogy a becslések mediánja 9,8 százalékos emelkedést vetít előre. Az S&P 500 index azonban csak 5,5 százalékkal ment fel. Ez majdnem 45 százalékos eltérés.

Katasztrofális következmények a Lehman-válságban

Ráadásul az elemzői ajánlások kivétel nélkül minden évre emelkedést mutattak átlagosan. Valójában azonban az esetek 30 százalékában esés következett a 20 év alatt. Például 2008-ban, amikor a részvények 38,5 százalékkal zuhantak, az előrejelzések mediánja 11,1 százalék pluszt becsült. Ez 49,6 százalékpontos eltérés és katasztrofális következményekkel járt azok számára, akik bíztak az elemzőkben.

A cikk szerint van egy sokkal megbízhatóbb és egyszerűbb módja a befektetési döntéseknek, amely nem függ a népszerű véleményektől. A kötvény– és részvénypiac hosszútávú historikus hozamain alapszik. Eszerint a részvények hajlamosak hosszútávon túlteljesíteni a kötvényeket, de sokkal volatilisebbek. Ezért kötvényekből és részvényekből álló vegyes portfóliót kell tartani.

Nem számítanak a hírek

Ennek megvalósításához pedig alacsony költségű index alapokat érdemes használni. Ez a legracionálisabb megoldás a legtöbb ember számára. Említik Jack Bogle-t, a Vanguard Alapkezelő alapítóját, aki elérhetővé tette a tömegek számára az első indexalapokat.

De sok más guru is hasonló véleményen van. Mások szerint sem érdemes az előrejelzések követésével próbálkozni. Sőt, még a híreket sincs értelme figyelni. Egyszerűen vegyük meg a piacot egy alacsony költségű index alapon keresztül – tartják.

Aludjunk nyugodtan?

Az egyik ilyen szakember, David Booth most 75 százalék kötvényből és 25 százalék részvényből álló portfóliót javasol. Ennek vesztesége a 2007-től 2009 tavaszáig tartó időszak 55 százalékos zuhanása idején csak 13,5 százalék lett volna. Ráadásul ezután hét hónap múlva már vissza is tért volna az értéke nullára. Egy ilyen portfólió mellett nyugodtan lehet aludni – állítja a szakember.

Az elemzők ekézésének egyébként már nagyon régi hagyománya van a pénzügyi világban. Alighanem minden érintett stratéga olvasta például Robert J. Shiller Tőzsdemámor című, először 2000-ben megjelent könyvét. Ebben azt írja, hogy a Zacks Investment Research adatai szerint 1999-ben – tehát a dotkom-lufi kipukkadása előtt nem sokkal – 6000 elemzői részvény-ajánlásnak csak egy százaléka volt eladás. További 69,5 százalék vétel, a többi pedig tartás.

A pénz beszél, az elemző hallgat

Arra, hogy miért ódzkodnak ennyire az elemzők az eladási ajánlatoktól, többféle magyarázat is van. Az egyik, hogy nem akarják magukra vonni az erős nagyvállalatok haragját. Kellemetlen lenne ugyanis számukra, ha nem állnának a továbbiakban szóba velük ezek a társaságok.

Egy másik magyarázat, hogy sok elemző olyan cégeknél dolgozik, amelyek időnként részvénykibocsátásokban vesznek részt. Az eladási ajánlatokkal pedig veszélybe sodorhatnák ezt az üzletágat, a cég fontos megbízásoktól esne el.

Bele sem kezdenek

Azt már mi tesszük hozzá, hogy az elemzők a nem elég ígéretes, nem vonzó, kisebb, gyengébb vagy veszteséges cégeket egyszerűen nem is kezdik el elemezni. Az olyan cégeket tehát, amelyekre valószínűleg amúgy is rossz ajánlást adnának ki.

Egy másik híres könyv, Burton G. Malkiel: Bolyongás a Wall Streeten című műve is alaposan leszedi a keresztvizet mind a fundamentális, mind a technikai elemzőkről. A könyv 6. és 7. fejezete teljesen erről szól.

Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
Részvény / Deviza / Áru Ne adj el a gödörben, jegybankok drágíthatják az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 17:38
A befektetési alapok hozamában is jelentős csökkenést okozott a koronavírus-válság, de káros lehet pánikolni. Nagyon olcsó az olaj, a megvásárlása azonban hosszú távon veszteséget okozhat. A nemesfémek profitálhatnak abból, hogy a világ jegybankjai gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatásra álltak át.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nyomott a pénz- és tőkepiaci hangulat
Csabai Károly | 2020. március 30. 10:01
Az összes vezető tőzsde indexe zuhan, az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai fajta ára 18 éves mélypontra került. A forint euróval szembeni árfolyama pedig újabb veszélyes szint felé tart.
Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Friss
hírlevél