6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.

Ma esnek az európai részvények, a főbb indexek 2-3 ezrelékes mínuszban vannak, pedig tegnap az amerikai piac nagyon jó napot zárt. A rossz hangulat egyik oka lehet, hogy a kínai infláció májusban csökkent az előző hónaphoz képest, és a gyári termelői árak emelkedése is hét éve nem látott ütemben esett vissza. Ráadásul az Európai Központi Bank a jövő héten emelheti a kamatot, kérdés, mikor jön a következő, lesz-e még nyáron szigorítás.

Itthon a BUX index nulla körül imbolyog, az OTP is stagnál. A Mol 0,3 százalékkal emelkedik, a Richter egy százalékkal esik. A Duna House 14 százalékos esése mögött a 107 forintos osztalékszelvény levágása áll.

Árfolyamok és grafikonok

Az euró/forint most 369,50, de reggel volt 368,50 is, összességében alig változik csütörtökhöz képest. A tegnapi kedvező inflációs adat csak csekély mozgásokat okozott. A hollandiai földgáz öt százalékkal emelkedik, az olaj ára viszont csak minimális mértékben.

Miért száguldott tegnap az OTP?

Az OTP csütörtökön kiugró forgalom mellett nagyot emelkedett, öt hónapos csúcsra ért, amit az Erste Befektetési Zrt. elemzett. Szerintük:

  • az elindított jegybanki kamatcsökkentés,
  • a piaci szereplők egy részének az állampapírpiac felé való terelése,
  • a stabilan csökkenő infláció,
  • a stabilan pluszos külkereskedelmi mérleg

is növelte a kockázatvállalási kedvet a külföldi szereplők részéről. Megállt a külföldi pénz kiáramlása a magyar forintban denominált állampapírokból, ami májusban megfigyelhető volt. Sőt, mintha meg is fordult volna az irány.

Egy szó, mint száz, a javuló makrokörnyezet hozhatta meg gyümölcsét az OTP piacán a tegnapi napon írják.

Bankot ad el a legnagyobb bankunk?

Sajtóinformációk alapján az OTP romániai leánybankjáért érdeklődhet az Unicredit, és 300-400 millió euró közöttire értékelhetik az OTP romániai leánybankját. Ez egyébként az első negyedéves saját tőke alatti összeg lenne – írta a KBC Equitas.

Részvényenként 460 forint körüli hatást jelent, azonban a vételár sávja is relatív széles.

Ez már a bikapiac?

Az S&P 500 index csütörtökön is szépen emelkedett, ezzel belépett a bikapiaci tartományba, ami azt jelenti, hogy a tavalyi mélypontról húsz százalékot ment fel. Ezt állítólag az az optimizmus táplálja, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) közeledik a kamatemelések végéhez. Amióta a Fed múlt héten jelezte, hogy a június 13-14-i ülésén valószínűleg nem emel, a vezető index 2,7 százalékkal emelkedett.

Tovább zuhan a török líra

Recep Tayyip Erdogan török elnök Hafize Gaye Erkant nevezte ki a központi bank új kormányzójának, ami a hagyományosabb monetáris politikához való visszatérést jelezheti. Erre utalt a napokban Mehmet Simsek pénzügyminiszteri kinevezése is. Erkan a török monetáris hatóság első női vezetője, aki korábban a Goldman Sachsnál és a San Franciscó-i székhelyű First Republic Banknál dolgozott – írja a Bloomberg.

A török líra azonban átmeneti erősödés után megint gyengülni kezdett, a választások óta szinte szakadatlanul veszít az értékéből. Az euró ma is másfél százalékkal drágul lírában, 25,3 körül jár, közel a mindenkori csúcsához.

Kiszivárogtak a Tesla-akták

A pick-upok piaca több mint százmilliárd dolláros, de a Teslának eddig nem sikerült profitálnia belőle. Pedig a készülő Cybertruck-ot a Tesla egyik legfontosabb jövőbeli projektjének tartják, de folyamatosan halogatják a gyártás megkezdését. Ráadásul Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója nemrég arra utalt, hogy az elektromos pick-up a tervezettnél lényegesen drágább lehet, és hűtötte az eladásokkal kapcsolatos várakozásokat.

A Tesla-aktákból kiderülhet, hol a probléma – írja a német Handelsblatt.com. A Handelsblatt és a Wired amerikai magazin egy feltehetően belső dokumentumot elemzett, amelyből egy olyan prototípus képe rajzolódik ki, amely rosszul szigetelt, zajos, nehezen kormányozható és fékezhető.

A GM is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra

Annak ellenére, hogy – az alapvetően nem is új – hírt a Handelsblatt ma is a címoldalán hozta, a Tesla tegnap 4,6, ma a tőzsdén kívüli kereskedelemben pedig újabb öt százalékkal emelkedik. A General Motors (GM) pedig közel négy százalékkal ugrott meg.

A Tesla árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Tesla árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Pozitív hír lehetett ugyanis a társaságok számára, hogy a General Motors (GM) is – csatlakozva a Fordhoz – úgy döntött, átveszi a Tesla töltési szabványát. A Reuters szerint ezzel a három legnagyobb elektromosautó-gyártó már megegyezett egy egységes szabványban, és ez lavinaeffektust indíthat el. Vagyis jó eséllyel a többi is követi majd a példát. A fogyasztóknak ez előnyös lehet, és különösen az a Tesla számára, amely nagy összegeket fektetett be gyorstöltő-állomásainak telepítésébe.

A Tesla szupertöltői az Egyesült Államokban és Kanadában található összes gyorstöltő mintegy 60 százalékát teszik ki.

Hong Kong lesz a kriptós inkubátorház?

Hong Kongnak 50-100 ezer Web3 (blokklánc- és kriptovaluta-) szakemberre van szüksége a Chaincatcher helyi hírportál szerint a következő néhány évben. Johnny Ng Kit-Chong, a hongkongi törvényhozó tanács tagja szerint ezer Web3-as céget inkubálnának a városban három év alatt, de máris meghaladták a várakozásokat, ugyanis négy hónappal az indulás után már több mint 400 cég regisztrált.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Hong Kongban nemrég lényegében engedélyezték a kriptovalutákat, de a területet alaposan szabályozni és felügyelni szándékoznak. A politikus maga 2010-ben lett kriptovaluta-befektető, majd 2022 januárjában vált a hongkongi törvényhozó tanács tagjává, és azóta Web3-párti szabályozást szorgalmaz – írja a Cointelegraph.

Ásványianyag-paktum készül

Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök csütörtöki fehér házi találkozóján megállapodott abban, hogy tárgyalásokat kezdenek egy nyersanyag-kereskedelmi paktumról. Ez segítené a brit elektromos autógyártókat, akkumulátor-cégeket és felgyorsíthatná a fejlett fegyverek közös fejlesztését is.

Bár Sunak üdvözölte a megállapodást, az messze elmarad attól a szabadkereskedelmi megállapodástól, amelyre az egymást követő konzervatív kormányok a Brexit egyik nagy előnyeként törekedtek – írja a Bloomberg.

Pótkocsikat vett a Waberer’s

Közel kétmillió euró értékű beruházással a Waberer’s Csoport 45 háromtengelyes és 5 kéttengelyes Berger pótkocsit helyez üzembe, amelyeket a helyi és nemzetközi szállítmányozásban egyaránt bevetnek majd – közölte a tőzsdei cég.

Az alacsonyabb önsúlyú, nagyobb terhelhetőségű kocsik segítenek az üzemanyag-fogyasztás csökkentésében, így gazdaságosabb és kisebb kibocsátással járó fuvarozást tesznek lehetővé.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12995 12770 13095 +1,17% 0 0 11 515 982 140 HUF 2023-09-25 17:09:37
MOL 2774 2746 2810 -0,43% 0 0 1 542 431 176 HUF 2023-09-25 17:06:24
MTELEKOM 523 515 533 -1,88% 0 0 736 582 458 HUF 2023-09-25 17:09:45
RICHTER 9075 9025 9290 -1,36% 0 0 1 193 497 810 HUF 2023-09-25 17:08:09
OPUS 353 338 354 +3,07% 0 0 333 370 720 HUF 2023-09-25 17:08:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Már megint mit csinált a forint?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:12
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Rossz hangulatot hozott a hétfő Budapesten, csak az OTP adott reményt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 17:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,17 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 55 356,93 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Hónapok óta várt fordulat jön a benzinkutakon szerdától
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 10:23
Nyár közepe óta nem történt ilyen.
Részvény / Deviza / Áru Csúnya irányba megy a forint, jön a szaúdi Tesla?
Eidenpenz József | 2023. szeptember 25. 09:33
Egyelőre nem túl jó a kép az európai tőzsdéken, lefelé indultak a nyitás után, a BUX még éppen artja magát. Az OTP szépen javít, a Mol a kezdeti pluszból jelentős esésbe váltott. Az amerikai határidős mutatók pluszból mínuszba mentek át, a forint gyengül, 390 felett áll az euró. A nap tőzsdei hírei (frissítve). 
Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG