BUX
35 425.38
-0.46%
-164.00
OTP
10 830.00
+0.65%
+70.00
MOL
1 806.00
-1.53%
-28.00
RICHTER
6 605.00
-1.42%
-95.00
MTELEKOM
382.00
+0.26%
+1.00
 
2019. május 31. 19:34

Vagyis a Sell in may and go away, szabad magyar fordításban: adj el májusban és menj el. Amit eredetileg az ihletett, hogy a befektetők a részvényekért kapott pénzekből mennek nyaralni, hogy aztán szeptemberben megint bevásároljanak. Ám az idei májusi kitárazásnak vajmi köze van az eredeti jelentéséhez, sokkal inkább ihlette az amerikai-kínai kereskedelmi háború.

Fotó: EPA / David Chang

A két nagyhatalom közötti adok-kapok ugyanis a nyár előtti utolsó hónap szinte valamennyi napjára tartogatott valamit. A bombát Donald Trump május 10-én dobta a harcmezőre azzal, hogy beváltotta korábbi fenyegetését, tényleg megemelte mintegy 200 milliárd dollár értékű, az Egyesült Államokba behozott kínai termék vámtételét 10-ről 25 százalékra. Nem késett sokáig az ellencsapás, bár az kevesebb mint egyharmad értékűre sikeredett, lévén, hogy Peking mintegy 60 milliárd dollár értékben összesen 5140 amerikai importcikket sújt pótvámmal június 1-jétől. Ezek több mint felét, közel 3600 terméket soroltak be az új, 20, illetve 25 százalékos pótvám alá eső kategóriába.

Ráadásul ezzel még közel sincs vége a pótvámoztatásnak, miután Trump május 10-én utasította Robert Lightizer kereskedelmi főképviselőt, hogy készítse elő a további 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vonatkozó büntetővám kivetését. Ez főként a fogyasztói cikkeket érintené, mobiltelefonokat, számítógépeket, ruhaneműeket és játékokat. A lehetséges válaszlépés ezúttal is szerényebb, sőt sokkal szerényebb lehet a világ legnépesebb országa részéről: mindössze további 10 milliárd dollár értékű amerikai importcikkre tudna büntetővámokat kivetni. Ezért is fordultak e héten a kínaiak egyéb eszközökhöz, mint például az elektronikai és katonai berendezések gyártásához használt ritkaföldfém-csapok elzárását, ami azért érintené érzékenyen az USA-t, mert ezeket a fémfajtákat nehezen tudják máshonnan beszerezni, lévén, hogy a globális kínálat 85 százalékát Kína termeli ki.

Ami a konkrét cégeket illeti, kínai oldalon a Huawei-t, míg az amerikain leginkább az Apple-t fenyegeti a kereskedelmi háború elfajulása. Képzelhetjük, hogyan ül majd le ilyen légkörben tárgyalni a jövő hónap végén, június 28-29-én, a tokiói G20-csúcstalálkozón a két nagyhatalom első embere.

Mindenesetre kettejük közül Trump az, aki nem nyugszik, másokat is előszeretettel fenyeget vámokkal: az Európai Uniónak fél év kegyelmet adott, de Japánt is kóstolgatja, miközben Mexikóba már bele is szállt: öt százalékos vámmal sújtotta a közép-amerikai országokból az elnök hazájába behozott termékeket.

Szóval ilyen kereskedelmi háborús körülmények között nyitottak és zártak májusban nap, mint nap a tőzsdék, ehhez képest még elég olcsón megúszták. Az amerikai Dow Jones valamivel 6,5 százalékkal állt alacsonyabban a 31-ei kereskedési nap zárása előtt néhány órával, mint ahol az év ötödik havát kezdte. E téren jobban teljesített országa fő ellenlábasának az indexe, a kínai Shanghai, amely csak 2,3 százalékot veszített értékéből e hónap alatt. Rosszabbul járt a frankfurti DAX (-5,5 százalék), de érdekes módon még a BUX is a maga több mint 3 százalékos havi mínuszával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
hírlevél