BUX
36 468.72
+0.46%
+166.00
OTP
10 950.00
+0.64%
+70.00
MOL
1 809.00
-0.06%
-1.00
RICHTER
7 095.00
+0.92%
+65.00
MTELEKOM
382.00
-1.29%
-5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. május 31. 19:34

Vagyis a Sell in may and go away, szabad magyar fordításban: adj el májusban és menj el. Amit eredetileg az ihletett, hogy a befektetők a részvényekért kapott pénzekből mennek nyaralni, hogy aztán szeptemberben megint bevásároljanak. Ám az idei májusi kitárazásnak vajmi köze van az eredeti jelentéséhez, sokkal inkább ihlette az amerikai-kínai kereskedelmi háború.

Fotó: EPA / David Chang

A két nagyhatalom közötti adok-kapok ugyanis a nyár előtti utolsó hónap szinte valamennyi napjára tartogatott valamit. A bombát Donald Trump május 10-én dobta a harcmezőre azzal, hogy beváltotta korábbi fenyegetését, tényleg megemelte mintegy 200 milliárd dollár értékű, az Egyesült Államokba behozott kínai termék vámtételét 10-ről 25 százalékra. Nem késett sokáig az ellencsapás, bár az kevesebb mint egyharmad értékűre sikeredett, lévén, hogy Peking mintegy 60 milliárd dollár értékben összesen 5140 amerikai importcikket sújt pótvámmal június 1-jétől. Ezek több mint felét, közel 3600 terméket soroltak be az új, 20, illetve 25 százalékos pótvám alá eső kategóriába.

Ráadásul ezzel még közel sincs vége a pótvámoztatásnak, miután Trump május 10-én utasította Robert Lightizer kereskedelmi főképviselőt, hogy készítse elő a további 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vonatkozó büntetővám kivetését. Ez főként a fogyasztói cikkeket érintené, mobiltelefonokat, számítógépeket, ruhaneműeket és játékokat. A lehetséges válaszlépés ezúttal is szerényebb, sőt sokkal szerényebb lehet a világ legnépesebb országa részéről: mindössze további 10 milliárd dollár értékű amerikai importcikkre tudna büntetővámokat kivetni. Ezért is fordultak e héten a kínaiak egyéb eszközökhöz, mint például az elektronikai és katonai berendezések gyártásához használt ritkaföldfém-csapok elzárását, ami azért érintené érzékenyen az USA-t, mert ezeket a fémfajtákat nehezen tudják máshonnan beszerezni, lévén, hogy a globális kínálat 85 százalékát Kína termeli ki.

Ami a konkrét cégeket illeti, kínai oldalon a Huawei-t, míg az amerikain leginkább az Apple-t fenyegeti a kereskedelmi háború elfajulása. Képzelhetjük, hogyan ül majd le ilyen légkörben tárgyalni a jövő hónap végén, június 28-29-én, a tokiói G20-csúcstalálkozón a két nagyhatalom első embere.

Mindenesetre kettejük közül Trump az, aki nem nyugszik, másokat is előszeretettel fenyeget vámokkal: az Európai Uniónak fél év kegyelmet adott, de Japánt is kóstolgatja, miközben Mexikóba már bele is szállt: öt százalékos vámmal sújtotta a közép-amerikai országokból az elnök hazájába behozott termékeket.

Szóval ilyen kereskedelmi háborús körülmények között nyitottak és zártak májusban nap, mint nap a tőzsdék, ehhez képest még elég olcsón megúszták. Az amerikai Dow Jones valamivel 6,5 százalékkal állt alacsonyabban a 31-ei kereskedési nap zárása előtt néhány órával, mint ahol az év ötödik havát kezdte. E téren jobban teljesített országa fő ellenlábasának az indexe, a kínai Shanghai, amely csak 2,3 százalékot veszített értékéből e hónap alatt. Rosszabbul járt a frankfurti DAX (-5,5 százalék), de érdekes módon még a BUX is a maga több mint 3 százalékos havi mínuszával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
hírlevél