BUX
36 486.75
+0.34%
+123.00
OTP
10 960.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 804.00
+0.50%
+9.00
RICHTER
7 115.00
+0.57%
+40.00
MTELEKOM
383.00
-0.39%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 4. 11:04

A mai nap fő kérdése, folytatódik-e a Trump tegnapi optimista nyilatkozatai hatására elkezdődött tőzsdei pozitív korrekció. A délután megjelenő amerikai munkanélküliségi adatokból, valamint Fed-elnök beszédéből fogódzót kaphatunk azzal kapcsolatban, vajon tényleg biztosra vehető-e a hónap végi újabb amerikai kamatvágás. A gyengélkedő forint mozgása pedig mindig érdekes.

Fotó: EPA / David Chang

Csütörtök még eséssel kezdődött a fejlett részvénypiacokon, alapvetően a vártnál gyengébb makrogazdasági adatok, valamint az európai termékekre bejelentett amerikai vámok miatt. Fordulatot idézett elő azonban Donald Trump bejelentése, miszerint a jövő héten mindenképpen tárgyalóasztalhoz ülnek Kínával, miközben az USA elnöke a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban is pozitívnak mutatkozott. Ennek hatására az amerikai tőzsdék jelentős pluszban zártak, s optimizmusuk átragadt a pénteken kinyitott európai börzékre, köztük Budapestre is. Ázsiában viszont vegyes volt a kép, csupán a japán index indult felfelé, a kínai és a hongkongi viszont masszív mínuszban zárt. Erősödött az arany, árfolyama az 1500 dolláros lélektani szint fölé került, valamint az olaj, amely észak-amerikai könnyűfajtájának (WTI) a jegyzése még így is 53 alatt maradt, míg a Brent típusúé enyhén 58 dollár fölé ment. A forint folytatta a visszaerősödését, péntek reggelre az euróval szemben már 4 egységnyire eltávolodott a múlt heti, 336 forint feletti történelmi mélypontjától.

De vajon milyen búcsút vehetnek a piacok október első hetétől, vegyük sorra, milyen tényezők hathatnak a mai hangulatra?

1. USA-Kína folyt. köv.

Donald Trump tegnap délutáni bejelentése értelmében a felek hamarosan tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy megkezdjék az egyeztetéseket. Ezt jobban lereagálták a befektetők, mint az amerikai elnök azon, kissé bizarr megjegyzését, miszerint a növekedés amiatt lassul, mert megindították ellene az elmozdítását célzó impeachment-eljárást.

2. Egyre valószínűbb az újabb 25 bázispontos Fed-kamatvágás

Az utóbbi napok meglehetősen gyenge adatai hatására erősödtek a kamatvágási spekulációk, jelenleg már 88 százalék az esélye annak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed további 25 bázispontot csökkent irányadó rátáján a hónap végén. Ezért is lehet érdekes Jerome Powell Fed-elnök mai beszédének a kicsengése, miközben a délután fél háromkor érkező amerikai foglalkoztatottsági adatok is erősíthetik vagy éppenséggel tompíthatják a kamatcsökkentés valószínűségét. Mindenesetre a várakozások szerint a munkanélküliségi ráta szeptemberben 3,7 százalékon maradhatott, a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 140 ezer fővel emelkedhetett. Az inflációs folyamatok szempontjából érdemes figyelni az átlagbérek változására is. Amennyiben a vártnál gyengébb adatsor érkezik, ismét gyengülésnek indulhat a dollár, az ugyanis erősítené az amerikai kamatvágási spekulációkat.

3. Boris Johnson egyhetes ultimátuma

Az Európai Unió részéről elutasították a brit miniszterelnök javaslatait a backstop tartalékmegoldás kiváltására. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint nem volt meggyőző a benyújtott javaslatcsomag, és biztosította az ír miniszterelnököt, hogy az EU mögöttük áll. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke leszögezte, hogy a britek által bemutatott alternatíva nem oldaná meg az összes problémát, amit a backstop kiiktatása okozna. A brit miniszterelnök egy hetet kapott egy újabb javaslatcsomag kidolgozására és benyújtására. Johnson a brit parlamentben elmondta, hogy egy kompromisszumos javaslat született és pozitívnak értékelte az EU hozzáállását. Ugyanakkor hozzátette, hogy amennyiben október 31-éig nem sikerül megállapodni, Hard-Brexit lesz.

4. Japánban is vághatnak

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy Masazumi Wakatabe, a Bank of Japan kormányzó-helyettese szerint megfelelő válaszokat fognak adni a gazdasági növekedés fellendítése érdekében. A döntéshozó szerint a kereskedelmi feszültségek hosszabb távon fennmaradhatnak, bár Japánt egyelőre kevéssé érintik, fel kell készülniük a helyzet esetleges változására. Wakatabe szerint a negatív kamatpolitika hatékony, de azt csak addig szeretnék fenntartani, amíg mindenképpen szükséges. A következő kamatdöntő ülés október 30-án esedékes, és várhatóan további 10 bázispontos vágást hoz.

5. Habzó Pepsi

Az italgyártó csaknem valamennyi harmadik negyedévi mutatója jobb lett az elemzők által vártnál. 17,2 milliárd dolláros árbevétele például 4,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (ebitda) pedig 5 százalékkal bővült éves alapon. A kakukktojás az 1,56 dolláros egy részvényre jutó nyeresége, amely ugyan szintén magasabb lett a piaci konszenzusnál, ám az egy évvel korábbitól 2,5 százalékkal elmaradt. A jó eredmény részben az emelkedő élelmiszeráraknak köszönhető, de jól szerepelt a Frito-Lay üzletág is, ami 5,5 százalékkal tudta növelni organikus értékesítését – olvasható az Equilor Befektetési Zrt. ma reggeli hírlevelében. A kiemelt figyelemmel övezett észak-amerikai piacon is emelkedett az eladott üdítők mennyisége, különösen jól fogytak a Gatorade cukormentes italai. A befektetők kedvezően fogadták azt is, hogy a cég profitabilitási mutatói javultak éves összehasonlításban: a Pepsi-részvények 3,5 százalékkal zártak magasabban csütörtökön, mint szerdán.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
hírlevél